Šta je novo?

Beton hala

Sa sinoćne šetnje:

Čini mi se da sa Kalemegdana definitivno neće postojati neko ozbiljnije zaklanjanje ni same reke ni bilo kog značajnog objekta, ukoliko se izgradi predloženo rešenje.

Лепа слика, Гоје.

Доста боде очи, је л` критичари? ;)

Овај огроман део првог плана је баш бајковита романтична атмосфера у духу Калемегдана. Многи писци би волели да им овај хангар са паркингом буде инспирација.

А и баш коегзистира са Калемегданом. Некако је компактна целина зар не? :rolleyes:

GOJE":78no2epm je napisao(la):
Sa sinoćne šetnje:

Čini mi se da sa Kalemegdana definitivno neće postojati neko ozbiljnije zaklanjanje ni same reke ni bilo kog značajnog objekta, ukoliko se izgradi predloženo rešenje.

Ja mislim da hoce i odavde, mada je ovaj pogled zapravo manji problem od pogleda sa reke, od MSU, i sa Brankovog mosta. Naravno da sve ove barakice koje niti su spomenici industrijske arhitekture niti zasticene treba ukloniti i kultivisati par prelaza od beton-hale ka tvrdjavi. Beton halu sacuvati a iza nje ukopati/sakriti koliko se moze parking mesta i to je to.

PS Brankov most previse sljasti, to mi je bio utisak i u prirodi a i sada na slici. Mogli bi da pogase 50% tih reflektora a da u stvari bude bolje.

Доста боде очи, је л` критичари?
Овај огроман део првог плана је баш бајковита романтична атмосфера у духу Калемегдана. Многи писци би волели да им овај хангар са паркингом буде инспирација.
А и баш коегзистира са Калемегданом. Некако је компактна целина зар не?

Ja stvarno ne kapiram kako doprinosis forumu sa ovom zajediljivom zamenom teza... Znaci ili japanac ili hangari?! Treci put te pitam jel tako?

Ljudi nemaju pravo da kazu da su protiv japanca jer onda su za barake, a veliki stf je onda naravno u pravu...

Jos jednom ponavljam, sa takvim stavom nikako ne doprinosis diskusiji...

Da, smetalo bi mi tu ogromno belo spiralno cudo... Da tu sam za nisko, zeleno, drveno, parkovsko resenje sa pristanistem za turisticke brodove... Da bar taj spic Beograda ostane zelen i zasticen...

A japanac moze bilo gde drugde!

Feanor":52g7717l je napisao(la):
Ja stvarno ne kapiram kako doprinosis forumu sa ovom zajediljivom zamenom teza... Znaci ili japanac ili hangari?! Treci put te pitam jel tako?

Ljudi nemaju pravo da kazu da su protiv japanca jer onda su za barake, a veliki stf je onda naravno u pravu...

Jos jednom ponavljam, sa takvim stavom nikako ne doprinosis diskusiji...
Мислим да си много млад на форуму да би смео уопште да ме питаш за допринос било чему. Ја доприносим дискусији, овој понајвише, јер међу реткима анализирам све аспекте дотичне ситуације. Врати се пар страна назад и нађи моје анализе ове локације. Мало су старије од твог чланства. Или мало више.?
Feanor":52g7717l je napisao(la):
Da, smetalo bi mi tu ogromno belo spiralno cudo... Da tu sam za nisko, zeleno, drveno, parkovsko resenje sa pristanistem za turisticke brodove... Da bar taj spic Beograda ostane zelen i zasticen...

A japanac moze bilo gde drugde!
И после мојих анализа потпуне некомпактности овог дела града, како у времену, тако и у простору, ти причаш исту причу. Видиш, ти си тај који не анализира и не закључује, већ сматраш да си безпоговорно у праву. Ти си тај, који умишљаш да си велики, неки заштитник Београда, док ми остали хоћемо да га унаказимо. Сви овде хоћемо бољи Београд, само га сви не капирамо на исти начин. Ти си тај који све време, као аргумент потежеш свој лични утисак, док се ја трудим да проникнем у детаље, и појасним целокупну причу. Заиста се питам, ко заиста доприноси дискусији, а ко је срозава. Размисли.

На дотичној Гојиној фотографији се очито види да Јапанац неће апсолутно ништа да заклони и наруши. Апсолутно ништа. А између тих пасарела, се може засадити и жбуње и дрвеће. То сматрам једином маном пројекта.

Mali broj ljudi skupljenih u ziri, cak i ako ima imena iz inostranstva, mogu da se lako instrumentalizuju. Sugestijom od strane snaznih ljudi koji odlucuju. Zapanjujuce je da Milica Grozdanic, direktorka Zavoda za zastitu spomenika culture grada Beograda, moze da stane iza ovakvog projekta.

Homer Jay":1vmlnglm je napisao(la):
Ovaj je nekako najpribližniji tome:

252933_10150202516662819_179636302818_7229288_6173474_n.jpg

Primetićete da je render iz "Politike" mnogo ispoliraniji i detaljniji, a iste sam video i pre neki dan na Studiju B. Pretpostavljam da je to "razrađena" verzija prvonagrađenog rešenja i baš bih voleo da Grad postavi na net galeriju sa finalnim projektom.

Ova pundja od spirala je blizu TRI visine same beton-hale. Uz provlacenje spirala ispred same fasade to je zestoko nasilje nad spomenikom industrijske arhitekture. Postenije bi bilo da lepo sruse halu i onda rade ovo a ne da se foliramo da je tu nesto "zasticeno".

Prh pundje koja se stavlja na beton-halu je prakticno u nivou platoa kod "Pobednika" Znaci od Aleje velikana koja je puno nize ce se sigurno blokirati deo pogleda na grad, i reku uzvodno prema mostovima. A sa visih kota se gubi utisak da si na tvrdjavi na brdu jer imas produzetak u istom nivou. Katastrofa.

Penetrirao ih zbrzan konkurs sa kuratim uslovima.

PS Ove barakice na Gojetovoj slici su DELIC visine pundje (ona je visine 3 beton hale dok su one mozda pola). Kad se ona ugura zaklonice OGROMAN deo ove vizure.

JohnyBgood":14subqby je napisao(la):
Ova pundja od spirala je blizu TRI visine same beton-hale.

Заправо није ни две."Пунђа" има и део који је испод нивоа врха бетон хале.

JohnyBgood":14subqby je napisao(la):
Prh pundje koja se stavlja na beton-halu je prakticno u nivou platoa kod "Pobednika"

Бојим се да ни ово није тачно. Рендер самог објекта са ове слике ти је урађен у паралелној пројекцији а слика која је искоришћена за подлогу није.

Другим речима на овом рендеру нема скраћења објекта услед удаљености одређених тачака али има скраћења њене подлоге тј Калемегдена па се због тога чини да је плато победника малтене у висини оне пешачке зоне иако је висинска разлика барем неких 7-8 метара.

Сличан проблем сам и ја скоро имао кад сам радио рендер једног објекта у Карађорђевој где ми мој објекат на рендеру ипак заклања део зграде ректората на Косанчићевом Венцу иако у реалности то не био случај.

Delija":tizzdhh8 je napisao(la):
JohnyBgood":tizzdhh8 je napisao(la):
Ova pundja od spirala je blizu TRI visine same beton-hale.

Заправо није ни две."Пунђа" има и део који је испод нивоа врха бетон хале.

JohnyBgood":tizzdhh8 je napisao(la):
Prh pundje koja se stavlja na beton-halu je prakticno u nivou platoa kod "Pobednika"

Бојим се да ни ово није тачно. Рендер самог објекта са ове слике ти је урађен у паралелној пројекцији а слика која је искоришћена за подлогу није.

Другим речима на овом рендеру нема скраћења објекта услед удаљености одређених тачака али има скраћења њене подлоге тј Калемегдена па се због тога чини да је плато победника малтене у висини оне пешачке зоне иако је висинска разлика барем неких 7-8 метара.

Сличан проблем сам и ја скоро имао кад сам радио рендер једног објекта у Карађорђевој где ми мој објекат на рендеру ипак заклања део зграде ректората на Косанчићевом Венцу иако у реалности то не био случај.

Zar se to sa skracenjima ne moze softverski resiti tako da bude konsistentno?

Sto se tice ovog prvoga, poredim visinu stubova beton hale sa pundjom od vrha stubova do vrha pundje. Ne racunam par barakica koje su valjda kasnije gradjene i valjda nisu zasticene. Cak i da izuzmes okolinu i skracenje, na renderu se vidi da je pundja ogromna a, kao da to nije dosta, jos siske padaju i preko lica hale. Po meni bi stvarno bilo postenije da su halu lepo srusili.

U svakom slucaju, pundja doseze do dosta vece visine od ovih barakica na Gojetovoj slici, a i zbog puno veceg volumena od tih barakica bi popunila ogroman deo slike, ma koliko bilo otvoreno pitanje da li bi bas zaklonila i Brankov most. Ja i dalje mislim da bi sa ove tacke odakle je fotografisano.

Па и ја гледам само стубове. Једва да има две висине хале.

Што се скраћена тиче,може али ја нисам имао времена да се бакћем са тиме а као што видимо није ни Фуџимото. :)

У осталом.Са реке и Бранковог моста гнездо неће апсолутно ништа заклањати.Волео бих да неко набави ове најновије разрађене рендере.

Ne ti nista ne doprinosis zamenom teza i licemerjem...

Tvoja jedinstvena analiza je: ili japanska pundja ili ovo sto sada imamo...
Ta tvoja "analiza" ne vredi nista...

I sada merimo starost na forumu?! Ko si ti da odlucujes ko je i za sta kompetentan?

Ja samo kazem da menjas teze i da to nema veze sa analizama...

Браво Хомере. :kk:

Минус за "неке елементе Реџићевог концепта" тачније за ону затворену пасарелу која је још и најближа "центру" тврђаве и уз то и највише штрчи.

Приметно је да је цела спирала одмакнута од гребена тврђаве. Вероватно се ради о очувању целине или о страху да ће забадањем првог ашова на том месту налетети на све и свашта што би доста закомпликовало и поскупело реализацију.

Едит: Свим противницима овог пројекта препоручујем да зауставе овај видео на 1:29

Довиђења пријатно. :)

Pošto RTS ne da da im se embeduju prilozi, a kontam da mnogi nemaju strpljenja da odgledaju klip na Youtubue, isekao sam sve rendere iz priloga:

beton1.png

beton2.png

beton3.png

beton4.png

beton5.jpg

beton6.jpg

beton7.png

beton9.png

beton10.png

beton11.png

beton12.png

beton13.png

i pokušaj sklapanja panorame za kraj:

beton14.png

Najzanimljivije su mi dve stvari

Krak ka pobedniku,to jest tom delu kalemegdana,da li je pokriven ili ne?Vidim 2 nivoa.

A drugo je sto pominju usce i dolazak do beton hale,hoce reci da ce nekako da zbudze na most na to,to jest da se moze nadovezati na tu stazu?

na svi renderima osim na jednom izgleda previsoko, ne sviđa mi se

Јесте покривен.

Нисам баш схватио друго питање али спомиње само степениште на крају бетон хале, ближе ушћу које се и и види не рендеру.

Мени делује баш како треба. :)

http://www.dodaj.rs/f/3Y/wM/1zawjTzv/beton7.png

Није превисоко,све зависи од угла и тачке а које се гледа на спиралу.Логично је да се са тачке на крају бетон хале нпр неће видети Калиш.

Мислим да овај горњи део слике најбоље приказује праву висину објекта.

Да сте се ви служили таквим триковима и занемарили цену пројекта далеко бисте боље прошли на конкурсу.Те ствари уопште нису реткост када се продаје своја замисао.

Још више ми се свиђа. С моје тачке гледишта, ако се ово направи у складу с рендером - биће пун погодак. :gobb:

Prozirni stubovi i ograde... I hiljadu ljudi koji su dosli da se vrte u krug... :D I famozno drvece na celiku...

Ali mogu da kazem da izgleda daleko bolje od prvobitnog rendera... Sada mi glavna zamerka postaje to sto ne verujem da ce da naprave u skladu sa renderom...

Samo ne kapiram napade na novi most, a onda podrzavanje ovoga... :D

Meni je ovo vrhunski! Sada se vide i stubovi i odnos prema Kalemegdanau, ne vidim ja tu neko zaklanjanje.
Mene brine samo jedna stvar - održavanje. Ali s obzirom na to da će ovim čudom upravljati neki privatnici, i to je kudikamo bolje nego država.

Samo imam zamerku na onu natkrivenu pasarelu ka pobedniku, uopšte se ne uklapa. Ali jbg...

ne sviđa mi se to da privatnici upravljaju.

dovoljno je videti na šta liči piramida i njima slični trđni centri gde upravljaju mali vlasnici lokala. treba da bude jedan vlasnik koji se brine o objektu parama od zakupa lokala.

Stari trikovi sa providnim stubovima i nepostojećim ogradama, i navodno gomilama zainteresovanih ljudi koji žele da se vrte i šetaju po tim praznim rampama, a sve sa ciljem da bi se progurao projekat.

Ovakve projekte bi tokom konkursa trebalo vraćati na doradu sve dok ne prikažu realan izgled svojih predloga (netransparentni stubovi, bezbedne ograde na svim rampama, itd).

Vrh