Feanor":q341tp2q je napisao(la):
Ali tebi su najekstremnija resenja pozitivni primeri... Ne svima... I sto se mene tice centar na NBG je najgluplja stvar koju sam skoro video u arhitekturi... Nazovi me neobrazovanim ili reci mi da nisam esteta ali na konkursu je bilo bar 5 boljih resenja...
Да будем искрен, нисам ни ја задовољан зградом Центра за науку, али је прихватам, јер је квалитетно дело, и припада времену, и заслужује да се изгради. Понављам, ја раздвајам чињенице од личне естетике.
Противници критикују на погрешан начин, са нетачним аргументима. На то сам мислио када сам рекао да се треба образовати. Понављам, да на естетику нисам мислио, мада се и она учи.
Netacno je ono sto se ne uklapa u tvoj pojam estetike? Ne vidim drugo nista netacno u raspravi osim tvog uklapa se i naseg ne uklapa se?
Зар стварно морам да поновим и 6. пут?
Мој појам естетике је тотално небитан у овој причи, и ко је хтео, до сад би то сконтао. Примери из света су доказ да сте изгубили битку чињеницама, а естетски разлози су крајње небитни јер је лепота релативан појам.
Spic je kompaktan ako izuzmes beton halu i par kucica u Pariskoj... Bas ova rekonstrukcija beton hale ostavlja izuzetnu mogucnost da se prilagodi jednom izvrsnom prostoru kao sto je Kalemegdan... A ne da se narusava glomaznim ultra futuristickim resenjem... Kada plovis Savom jedino sto smeta izvrsnom pogledu sa broda jeste ta beton hala... Samo malo fali da to bude jedan reprezentativan deo grada... Osvetljeno brdo, raskrceno siblje i istaknuti bedemi jedne od najvecih tvrdjava Evrope...
Само? То је велики проценат целокупног простора, зар не?
Бетон хала гуда огроман део визуре. Бетон хала се материјалима од којих је изграђена, својом величином, формом и структуром, никако не уклапа са Калемегданом. Такође, она је врхунско дело индустријске архитектуре, и под заштитом је, па њено рушење не долази у обзир. И да није под заштитом, њено рушење би било изузетно скупо.
Друга важна ствар. Рупе у Карађорђевој, када се буду изградиле, то ће бити у духу новог времена. Како у тој улици има свега пар старих зграда, у њој ће доминирати нова архитектура. Гледајући у том светлу, Облак ће се потпуно уклопити са окружењем, и биће феноменална симбиоза старог и новог миленијума.
Раскрсница векова.
Мени то делује јако моћно.
Aj molim te me obrazuj sta je to vrhunsko u hali? Ozbiljno pitam... Mozda sam stvarno neobrazovan jer ja tu ne vidim nista vrhunsko?!
Требало би доста речи, а могу и књиге да се напишу. Вредност грађевине се не мери само лепотом, што очигледно већина подсвесно мисли. Вредност се мери многим факторима. Узми пример Бранковог моста. Он баш и није неки лепотан, зар не? Али, његова структура, са његовим распоном између стубова, била је рекорд свог времена, а и данас је међу рекордерима. То чини Бранков мост вредном грађевином.