Šta je novo?

Beton hala

Feanor, upravo tako, red je ocistiti, obrisati grafite i ukloniti pse lutalice, a ne protiviti se raznovrsnosti koja cini uzbudljivu kontrast naseg grada i nase zemlje.

A kad sam se ja to protivio raznovrsnosti?

Protivim se ponasanju kao da smo zaba koja dize nogu da se potkuje jer je videla konja da to radi...
Lepo ti je rekao relja, kakav oblak dok ti u centralnim gradskim ulicama imas udzerice od pre 2. rata...
A lepo ti je rekao i vranac, moze da insipirise ali negde daleko od Kalemegdana...

Necu stvarno dalje da razvodnjavam temu o tome kome i kako odgovara da nas zamlacuje ovako idiotskim prioritetima u zivotu beogradjana...

razgradjevinar":1r1bzxzr je napisao(la):
i02.jpg

Ja cu samo da postavim jedno prosto pitanje sa urbanisticke tacke gledista:

Koja je povezanost tog gnezda sa postojecim okruzenjem i koje su to dodirne tacke koje opravdavaju njegovo postojanje i uklapanje sa urbanom matricom tog dela grada?

Ne budimo nestrpljivi fini svete. Korak po korak, sve ce doci na red da se opravi. Iste muke nas sve muce i svima ruglo smeta. Jeste da smo izgubili 20god., ali Beograd nadoknadjuje koliko moze (mada ruku na srce, koliko i ostane posle kojekavih tranzakcija). Spartajuci po svetu vidim da nismo ni najgori ni najbolji, ali ovde su se ljudi okupili da sugerisu kako moze da bude i bolje. Nije mala stvar za 4 godine napraviti onoliki most, opraviti Gazelu, renovirati fasade, sportske centre, preurediti parkove, nabaviti nove trole i tramvaje…. Zamerki ima, ali sve u svemu, gura se nekako i napredak se vidi, narocito onima koji tek ponekad svrate. Vama dok tu zivite sve se nekako odvija sporije, ali se varate, zivlje je nego li na mnogim drugim mestima. A sa ovim vizuelno/prakticnim promenama i ljudske navike ce se promenuti. Polako bre. Slavite taj potencijal, pa cemo se nakako izboriti. Nema razloga za cemer.

Na primer brutalisticki soliteri na NBG jesu odraz jednog vremena. ALi da li to znaci da ih je trebalo sagraditi u podnozju Kalemegdana, da ga kako neko kaze ''svojim kontrastom jos vise isticu''? Naravno komunisti su bili pametniji od ove njihove dece danas, pa su sagradili novi grad preko Save, gde su arhitekte mogle da se isticu u svim aktuelnostima svoga vremena i da ne narusavaju sklad svog okruzenja. Ako hoce ovaj oblak da grade neka ga grade, ali na nekom drugom mestu, na primer pored one sulude zgrade nauke i tehnike, neka tu oni pokazu svoje vidjenje arhitekture.

Zaklonice malo ako gledas iz pravca kao na toj slici, ali je Oblak supljikav, razredjen, mozes da naslutis sta dolazi. Nije ni draz da prikazes odmah sve sto imas. Nisi valjda odlucio da tom slikom branis emocije tipa: "Razgoliceni smo, suvi, zivimo u proslosti, pa sta sad. Ostavite nas nasoj muci, barem sada mogu tocak tu da teram, po stazici, kad otopli."?

A da sada odes ispod Beton Hale ne bi mogao Kalemegdan da vidis, ali bi se video Oblak da je tu. A osim toga Oblak moze da pridoda nove vidike.

Ne, ne gledamo na svet svi sa iste GPS koordinate.

Staklena_Wool_nica":eievbm61 je napisao(la):
Zaklonice malo ako gledas iz pravca kao na toj slici, ali je Oblak supljikav, razredjen, mozes da naslutis sta dolazi.

Зашто би се Калемегдан наслућивао уместо да буде у првом плану?

Nije ni draz da prikazes odmah sve sto imas. Nisi valjda odlucio da tom slikom branis emocije tipa: "Razgoliceni smo, suvi, zivimo u proslosti, pa sta sad. Ostavite nas nasoj muci, barem sada mogu tocak tu da teram, po stazici, kad otopli."?

Не знам о каквој ти муци говориш? О каквом животу у прошлости? Па да ли треба сваких 50 година срушити град и градити га изнова да се не би живело у прошлости? Па твојом логиком би требало уништити 90% европских градова јер они ето живе у прошлости чувајући историјско наслеђе.

Разумем ја да је неком ово јапанско решење лепо па га зато подржава, али та прича о некаквој модерности која нам недостаје и која се гура из идеолошких разлога је само израз малограђанштине и комплекса ниже вредности.

Feanor":q341tp2q je napisao(la):
Ali tebi su najekstremnija resenja pozitivni primeri... Ne svima... I sto se mene tice centar na NBG je najgluplja stvar koju sam skoro video u arhitekturi... Nazovi me neobrazovanim ili reci mi da nisam esteta ali na konkursu je bilo bar 5 boljih resenja...
Да будем искрен, нисам ни ја задовољан зградом Центра за науку, али је прихватам, јер је квалитетно дело, и припада времену, и заслужује да се изгради. Понављам, ја раздвајам чињенице од личне естетике. :)
Противници критикују на погрешан начин, са нетачним аргументима. На то сам мислио када сам рекао да се треба образовати. Понављам, да на естетику нисам мислио, мада се и она учи.
Netacno je ono sto se ne uklapa u tvoj pojam estetike? Ne vidim drugo nista netacno u raspravi osim tvog uklapa se i naseg ne uklapa se?
Зар стварно морам да поновим и 6. пут? :( Мој појам естетике је тотално небитан у овој причи, и ко је хтео, до сад би то сконтао. Примери из света су доказ да сте изгубили битку чињеницама, а естетски разлози су крајње небитни јер је лепота релативан појам.

Spic je kompaktan ako izuzmes beton halu i par kucica u Pariskoj... Bas ova rekonstrukcija beton hale ostavlja izuzetnu mogucnost da se prilagodi jednom izvrsnom prostoru kao sto je Kalemegdan... A ne da se narusava glomaznim ultra futuristickim resenjem... Kada plovis Savom jedino sto smeta izvrsnom pogledu sa broda jeste ta beton hala... Samo malo fali da to bude jedan reprezentativan deo grada... Osvetljeno brdo, raskrceno siblje i istaknuti bedemi jedne od najvecih tvrdjava Evrope...
Само? То је велики проценат целокупног простора, зар не? :)
Бетон хала гуда огроман део визуре. Бетон хала се материјалима од којих је изграђена, својом величином, формом и структуром, никако не уклапа са Калемегданом. Такође, она је врхунско дело индустријске архитектуре, и под заштитом је, па њено рушење не долази у обзир. И да није под заштитом, њено рушење би било изузетно скупо.

Друга важна ствар. Рупе у Карађорђевој, када се буду изградиле, то ће бити у духу новог времена. Како у тој улици има свега пар старих зграда, у њој ће доминирати нова архитектура. Гледајући у том светлу, Облак ће се потпуно уклопити са окружењем, и биће феноменална симбиоза старог и новог миленијума.
Раскрсница векова.
Мени то делује јако моћно.
Aj molim te me obrazuj sta je to vrhunsko u hali? Ozbiljno pitam... Mozda sam stvarno neobrazovan jer ja tu ne vidim nista vrhunsko?!
Требало би доста речи, а могу и књиге да се напишу. Вредност грађевине се не мери само лепотом, што очигледно већина подсвесно мисли. Вредност се мери многим факторима. Узми пример Бранковог моста. Он баш и није неки лепотан, зар не? Али, његова структура, са његовим распоном између стубова, била је рекорд свог времена, а и данас је међу рекордерима. То чини Бранков мост вредном грађевином.

Рупе у Карађорђевој, када се буду изградиле, то ће бити у духу новог времена.
Нажалост имамо већ најаве како ће изгледати изградња у духу ''новог времена'':
158-lead-photo-1319998914-Panorama.jpg

nasa_firma_3_210711.jpg
nasa_firma_vila_210711.jpg

vranac":3ha7r8np je napisao(la):
Али, његова структура, са његовим распоном између стубова, била је рекорд свог времена, а и данас је међу рекордерима.

On je gradjen kao lancani most otprilike u isto vreme kada i Golden gate, tako da ne znam o kakvim rekordima se radi?

Ne mosta kralja aleksandra, nego brankovog mosta kada je bio izgrađen bio je to rekordni raspon preko reke

vucko":342bwpz0 je napisao(la):
Naprotiv metro most nije prosirenje mosta,jedino ce iskoristiti ona 2 stuba od Brankovog,sve ostalo ce biti novo ukljucujuci stubove u vodi,ali to se predstavlja kao nadogradnja brankovog mosta,a to je daleko od istine.

U tom slucaju ni brankov most, nije jedan most nego 2:
YMMD2A0CR5IHBMF320W1CRX4AUQ5OMDXMJ23KURDIVJATFHV_300x300.jpg

A uz lrt bice ih 3:
102jg.jpg

jlaki":342bwpz0 je napisao(la):
Ne mosta kralja aleksandra, nego brankovog mosta kada je bio izgrađen bio je to rekordni raspon preko reke

Pretpostavio sam posle pa sam editovao post u vreme tvog odgovora...

vranac":3opllf3i je napisao(la):
Рупе у Карађорђевој, када се буду изградиле, то ће бити у духу новог времена.
Нажалост имамо већ најаве како ће изгледати изградња у духу ''новог времена'':
158-lead-photo-1319998914-Panorama.jpg

nasa_firma_3_210711.jpg
nasa_firma_vila_210711.jpg

Meni bi ovo drugo "portugalsko" resenje bilo sasvim OK da preuzme neke linije iz okruzenja i lepo ih ukomponuje. Sa malo vise obzira prema okolnim zgradama bi bilo jako efektno. Mislim da rupe gore na Kosancicevom vencu a i dole u Karadjordjevoj treba popuniti prepoznatljivo i beskompromisno moderno ali tako da se ne gutaju okolne zgrade i ne vrsi nasilje nad okolinom. Uklapanje u gabarite i neke bitne linije ali bez foliranja da je zgrada starija nego sto jeste. To ostavlja dosta stilske slobode a postojeci haos ostavlja prostor kreativnosti jer se arhitekti nudi veliki broj linija medju kojima odabrati 2-3 da bi se sa njima radilo. No ova zgrada stvarno ni ne pokusava da ne zarati sa okolinom. Klizeci start djonom na sve sto je okolo na Savskoj padini.

PS Mada nesto razmisljam, mozda napraviti jedno celicno gnezdo od spirala koja lebde iznad Saborne crkve i celog jezgra grada a i Kalemegdana. Neke spirale mogu da zavrsavaju u Dunavu, neke u Savi, a neke kod MSU na uscu. Tako bi se sve lepo spojilo, postigao WOW efekat, i najzad bi pokazali da smo deo sveta jer umemo da pravimo ne velike nego OGROMNE pizdarije :rolleyes

PPS A ako naprave ovu pizdariju od teskog tramvaja pa ga provuku TUDA stvarno treba dici ustanak ili organizovati redovne lezece proteste na sinama. Meni je ovo ODVRATNO.

PS A ako naprave ovu pizdariju od teskog tramvaja pa ga provuku TUDA stvarno treba dici ustanak ili organizovati redovne lezece proteste na sinama. Meni je ovo ODVRATNO.
Ne samo most nego stanica Varos kapija je jos gora, kada se spolja gleda.

vranac":22eu0z67 je napisao(la):
Meni bi ovo drugo "portugalsko" resenje bilo sasvim OK da preuzme neke linije iz okruzenja i lepo ih ukomponuje.

Ne mislis da strci jedno 2 sprata?

Strci svakako, mislim da je jos losije sa strane ulice gore :( , i o tome sam pisao na temi o Kosancicevom vencu.

No tragedija je da zapravo ne moraju da se kresu dva sprata, sa relativno malim prekomponovanjem masa se moze JAKO DOBRO uklopiti. A da investitor ne izgubi puno povrsine koju je nameracio da izgradi i proda.

Srpska posla, stalno koljemo volove radi dva kila mesa. Sa samo manje alavosti na prostor i vise obzira prema okruzenju, ovo je moglo da bude jedno od najboljih resenja godine u kojoj se izgradi. Moja "dream zgrada" u kojoj bi kupio stan ali OVO ruglo ne bi zeleo ni da vidim a kamoli da tu stanujem.

Примери из света су доказ да сте изгубили битку чињеницама, а естетски разлози су крајње небитни јер је лепота релативан појам.

Ti opet o primerima iz sveta, tamo gde niko ne napada resenje vec lokaciju za taj projekat...
U stranu to sto se ja ne slazem sa pizdarijama koje "lebde u vazduhu" kao naucni centar na NBG, ovo resenje je zanimljivo...

Ovde je ocigledno slucaj da Djilasova ekipa gura ovo resenje. Oni su skloni grandomaniji bez odrzivosti. Primer mosta, metroa, beton-hale i dr. Pravo je pitanje cime Beograd da se brani. Da li postoje strucne organizacije. Da li je to SAS ili zavod za zastitu spomenika kulture. Da li su se oni oglasili. Siguran sam da struka u Beogradu zna da je ovo pogresan projekat na pogresnom mestu. Nisam cuo ni jedan glas protiv, niti poziv na debatu u medijima. Izgleda da zivimo u vremenu striktne kontrole medija kao i ranije...

struka je i izabrala ovo rešenje.

pogledaj na početku ko je bio u žiriju pre nego što se pozivaš na struku.

Вранац сине касниш једно 7 година.Оно што си поставио ти је белам - план лрт-а из 2004е од којег нема ништа с тим што ће сада јако сличну ствар да испланирају с тим што ће мост бити 50 метара од Бранковог.

Delija":19gnwuv9 je napisao(la):
Вранац сине касниш једно 7 година.Оно што си поставио ти је белам - план лрт-а из 2004е од којег нема ништа с тим што ће сада јако сличну ствар да испланирају с тим што ће мост бити 50 метара од Бранковог.

Zvao se on belam ili ne jasno je da oni svo vreme jedan te isti projekat guraju... Gde si nasao tu informaciju o 50m nize?

MilisaV":23zbc38i je napisao(la):

Nazalost, struka je znala unapred ko ce osvojiti nagrade... :rolleyes:

Na tu temu, prenosim deo posta člana Ganga sa foruma dizajnzona.com:

"(Za Beton halu) podeljena prva nagrada (bile su 2) je pripala istim ljudima koji su dobili drugu i trecu nagradu na konkursu za centar za promociju nauke u bloku 39. Na prvom konkursu ucestvovalo 240 radova, na drugom 140 i dva ista biroa se probiju do top 3 nagrade - Svaka ima cast, to ne moze da bude slicajnost, vec je pokazatelj suvog kvaliteta (.....)
Predsednik zirija za blok 39 je dobio 3. nagradu za beton halu. Pobednik konkursa za narodni muzej i dobitnik specijalne nagrade na konkursu za centar za promociju nauke je naravno bio u ziriju za beton halu.
Elem, izgleda da su jedni isti ljudi stvarno najbolji i stvarno uspevaju da se probiju medju stotinama radova na 2 apsolutno razlicita projekta!"

i komentare sa B92 povodom konkursa za Beton halu:

"Pa opet ja tebi ti meni, opet mora Redza, opet mora Miljkovic & Mitrovic sa sve Rodom, opet mora Lojanica da je bar u ziriju, cudno mi kako nema Kize Radojicica u nekoj od uloga, ili Brane i Vojvodica... ili je mozda vrteska stala na ovima drugima, nema veze Brana i Vojvodic dobijaju na sledecem konkursu, gde ce u ziriju biti recimo Miljkovic! Joooooj vise"

"Upravo se "viteski" nasladjuju i takmice pomenuti profesori i samoproklomovani arhitekti. Ali zapamtite da se vase bitke dogadjaju samo izmedju vas, i da vasi smesni radovi vremenom blede. Vase pobede nisu realne, Vase pozicije i polozaji su namesteni. Vas problem je sto vam je potrebna i publika.Sami ste ipak svesni koliko su vasi radovi "vredni" i sami cete im se "radovati""

Felix55":2het9eod je napisao(la):
Na tu temu, prenosim deo posta člana Ganga sa foruma dizajnzona.com:

"(Za Beton halu) podeljena prva nagrada (bile su 2) je pripala istim ljudima koji su dobili drugu i trecu nagradu na konkursu za centar za promociju nauke u bloku 39. Na prvom konkursu ucestvovalo 240 radova, na drugom 140 i dva ista biroa se probiju do top 3 nagrade - Svaka ima cast, to ne moze da bude slicajnost, vec je pokazatelj suvog kvaliteta (.....)
Predsednik zirija za blok 39 je dobio 3. nagradu za beton halu. Pobednik konkursa za narodni muzej i dobitnik specijalne nagrade na konkursu za centar za promociju nauke je naravno bio u ziriju za beton halu.
Elem, izgleda da su jedni isti ljudi stvarno najbolji i stvarno uspevaju da se probiju medju stotinama radova na 2 apsolutno razlicita projekta!"

i komentare sa B92 povodom konkursa za Beton halu:

"Pa opet ja tebi ti meni, opet mora Redza, opet mora Miljkovic & Mitrovic sa sve Rodom, opet mora Lojanica da je bar u ziriju, cudno mi kako nema Kize Radojicica u nekoj od uloga, ili Brane i Vojvodica... ili je mozda vrteska stala na ovima drugima, nema veze Brana i Vojvodic dobijaju na sledecem konkursu, gde ce u ziriju biti recimo Miljkovic! Joooooj vise"

"Upravo se "viteski" nasladjuju i takmice pomenuti profesori i samoproklomovani arhitekti. Ali zapamtite da se vase bitke dogadjaju samo izmedju vas, i da vasi smesni radovi vremenom blede. Vase pobede nisu realne, Vase pozicije i polozaji su namesteni. Vas problem je sto vam je potrebna i publika.Sami ste ipak svesni koliko su vasi radovi "vredni" i sami cete im se "radovati""

Arhitektura ti je kao politika, stolice ostaju, samo se bitange vrte...

MilisaV":11rj4caj je napisao(la):

Hajmo malo cinjenice, "struka" je izabrala DVA potpuno nekompatibilna resenja. Bemti takvu "struku" koja pristaje da se upreze u sluzbu nekih drugih interesa. I Hitler je sigurno imao svoje istoricare i sociologe. A ovakva "struka" je za struku isto sto i vojna muzika za muziku.

Delija":11rj4caj je napisao(la):

Taman kad pomislis da ne moze gore OVI te ponovo iznenade. Penetrirao ih Brankov most, kao i stanica kod Usca.

vranac":2rdq8wgn je napisao(la):

Kalemegdan bi se naslucivao samo na momenat, onda te radoznalost zagolica da se pokrenes, potrcis mu i zidine bi se istakale jos ubedljivije i uzbudljivije. Zasto mora uvek da ti bude tu na domak ruke? Iz navike? Treba li da se stidim sto sam iz Srbije, da u misiju rupu propadnem, da se izvinjavam zbog WOW efekta, jer to nije nalik na nas? Kako se toboze usudjujemo da budemo tako glasni i prkosni?

A zasto ste se samo okomili na "ekperte"? Ima i nas 51% skromnih i iskrenih ovde kojima se svidja ova japanska vizija Oblaka?

Nego da vas pitam, kako bi vam se svideo Oblak a da umesto metala upotrebe neki specijalni transparentni debeli plexiglas sa svim sigurnosnim karakteristikama?

Oд свих пројеката са конкурса ово је једини који по мени не нарушава Београдску тврђаву, и неутралан је према околини:

Grupo+aranea+.+Beton+Hala+Waterfront+.+Belgrade.jpg

Staklena_Wool_nica":db9rt0sx je napisao(la):
vranac":db9rt0sx je napisao(la):

Kalemegdan bi se naslucivao samo na momenat, onda te radoznalost zagolica da se pokrenes, potrcis mu i zidine bi se istakale jos ubedljivije i uzbudljivije. Zasto mora uvek da ti bude tu na domak ruke? Iz navike? Treba li da se stidim sto sam iz Srbije, da u misiju rupu propadnem, da se izvinjavam zbog WOW efekta, jer to nije nalik na nas? Kako se toboze usudjujemo da budemo tako glasni i prkosni?

A zasto ste se samo okomili na "ekperte"? Ima i nas 51% skromnih i iskrenih ovde kojima se svidja ova japanska vizija Oblaka?

Nego da vas pitam, kako bi vam se svideo Oblak a da umesto metala upotrebe neki specijalni transparentni debeli plexiglas sa svim sigurnosnim karakteristikama?

Kalemegdan se naslucuje vekovima. Navikli smo se. Nekada je odbijao vojske koje su se na njega zatrcavale a sada golica radoznalost Beogradjana i njihovih gostiju da se ponovo zatrcavaju. Pogotovo kad na momenat vide spiralne rampe. Zasto ne bi mogli da udjemo i unutra da obidjemo sve te hodnike u bedemima, zasto se to ne otvori za javnost? Zasto eksperti to prkosno kriju od naroda? Tek bi to bio WOW efekat, da se nekom spiralom zatrcis i zavrsis NA tvrdjavi da te sunce ogreje a nekim drugima udjes U mracnu tvrdjavu, kao da si u misiju rupu propao. A trecima zavrsis u podnozju pa moras da se penjes, i to je zivot. Jer nas istorija nije mazila i ti kontrasti se strancima svidjaju. A nekim cetvrtim da se zatrcis i udaris u bedem jer nema vrata. Jel moram ja da se stidim sto imam tvrdu glavu? I ko kaze da svaki put mora da vodi tako lako i pravo do Pobednika? Neke spirale i TREBA da zavrse u Savi, mozda bi bas te trebalo da budu od plexiglasa. Mi smo glasan i ponosan narod koji voli i Kalemegdan i svoje reke, a i one su uzbudljive i da se covek malo rashladi.

Vrh