Šta je novo?

Beton hala

relja":1hj3ok6i je napisao(la):
Vidim da se ponavljaju renderi japanskog rešenja na kojima se objekat (koja je to vrsta građevine?) vidi samo iz vazduha.

Ako bude realizovan, mi ćemo ga gledati uglavnom sa zemlje: sa šetališta na drugoj obali, sa reke, sa Kalemegdana, sa Brankovog mosta...

Ako neko ima rendere japanskog rešenja sa pogledom iz "žablje perspektive" bio bih mu veoma zahvalan ako bi ih ponovo postavio. Zanimaju me gabariti - onako kako bi smo mi gledali objekat svakog dana. Ja nemam toliko često priliku da nadlećem Stari grad :D

Pa kako ides na posao ili u skolu? Ili ne nadleces bas tuda?

:D

Relja je postavio pravo pitanje
,,. . . . Ako neko ima rendere japanskog rešenja sa pogledom iz "žablje perspektive". . . . ,,
čovek koj zna šta pita, bravo Relja :)

boca-ica":2csfm0lk je napisao(la):
Relja je postavio pravo pitanje
,,. . . . Ako neko ima rendere japanskog rešenja sa pogledom iz "žablje perspektive". . . . ,,
čovek koj zna šta pita, bravo Relja :)
Мислим да је био један, или два на ранијим страницама. Ако се не варам, био је рендер са погледом из КАрађорђеве, или Париске.

Ovaj je nekako najpribližniji tome:

252933_10150202516662819_179636302818_7229288_6173474_n.jpg

Primetićete da je render iz "Politike" mnogo ispoliraniji i detaljniji, a iste sam video i pre neki dan na Studiju B. Pretpostavljam da je to "razrađena" verzija prvonagrađenog rešenja i baš bih voleo da Grad postavi na net galeriju sa finalnim projektom.

Nisam primetio ovaj konkurs, a razmisljam o ovoj lokaciji vec dugo. Nazalost sva resenja ponudjena, ukljucujuci i nagradjena su vrlo losa. Nadam se da ni jedno nece biti realizovano. Mozda ima po neki dobar element medju radovima, jer svaki konkurs proizvede neku dobru analizu, ali i toga ima vrlo malo. Uglavnom su radovi hermeticni, bez uvazavanja urbanog okruzenja i osetljive lokacije. Drugi problem je sto predstavljaju megastrukture. Megastrukture u Srbiji nikada nisu bile uspesne. Istorijski su se pokazale neodrzive. Umesto megastrukture treba razmisljati o vise manjih struktura, sa tacno razgranicenom namenom, planom odrzavanja i svojine, oblikovanja i dr. Najveci problem je sto kada se nesto takvo izgradi menja se karater ovog znacajnog podrucja, to jest ovoj zoni ne treba prejaka arhitektura - vec inteligentna i pazljiva. Ako neko hoce da pokaze da zeli nesto da uradi treba da umesto megaprojekta poradi na regeneraciji Karadjordjeve ulice, padine ka karadjordjevoj, i priobalja Save. Posla puno ima kao i potencijala. Sve u svemu-nije dobro. Urbanisticki potezi vlade u Bg. i Srbiji govore o tome da je opsti nivo svesti o urbanizmu los, struka slaba, mogucnost za zloupotrebu, ili voluntarizam velika. Treba nam neko nezavisno telo kao CABE u Britaniji koje ima autoriteta da kaze - ovo nije dobro, preporucujemo da pocnete iz pocetka. Najbolje bi bilo da se i to autsorsuje Britancima ili Austrijancima jer kod nas korupcija i neznanje sve deformise.

@dosen
Najveci problem je sto su uslovi konkursa bili izuzetno megalomanski i program nije bio uopste adaptiran potrebama te lokacije.
36 000 kvadrata i 800 parking mesta je jednostavno neadekvatno za okruzenje ispod Kaelmegdana.

I najverovatnije da se nista nece izgraditi od onog sto smo mogli da vidimo. Bice samo jedan konkurs u nizu koji je uradjen da se razni projektantski biro-i obogate i zadovolje puleni inostranih clanova zirija.
Znalo se unapred ko ce dobiti nagrade.

Sto je meni jednom rekao Jug Cerovic kad smo se videli u Beogradu "ja sam platio ufur 200 evra samo da bi video svoj rad izlozen na Kalisu"

Спот,па дискутовали смо о овом пројекту.Забаоравих да си ти тај. :)

Висећа рампа ми је одлично решење.А ово лево и десно од ње је само изнуђени одговор на лоше постављени конкурс. Да сам ја био на вашем месту само бих гурнуо то све под земљу и заборавио бих на рационалност и остало .И онако се знао унапред победник.Иначе,колико се сећам добили сте јако мало оквирног материјала за рад. Беше,само лоше нацртану ситуацију бетон хале са околином?

@Delija,
Posto ti se dopada viseca rampa evo ti plusic ;) Moguce da smo pricali ranije, postavio sam vec slike mog rada.
Hteo sam da napravim interesantno povezivanje Kalisa i Save sa tom visecm pasarelom i tim mostom. Inace tacno je da nam je falilo dosta toga u konkursnoj dokumentaciji i neke stvari nisu bile najjasnije u programu.

Sto kazes, trebao sam da ukopam garazu i da odbacim racionalnost. Tek sada vidim koliko je ovaj konkurs bio "konceptualan" i koliko toga u raznim ponudejenim resenjima je neralno ili cak konstruktivno nemoguce izvesti za neke od 160 pristiglih radova.

Procenili smo da bi ukopavanje garaze kostalo cak i 50 posto skuplje, u tackama konkursne dokumentacije su naveli da je cena projekta jako bitan faktor u ocenjivanju, ocigledno se nisu drzali toga posto svi pobednicki radovi imaju ukopane garaze. No sta je tu je, bitno je ucestvovati, bar je bilo dosta toga da se vidi.
Pravih pobednika nema, pobedjuje samo onaj koji gradi :p

JohnyBgood":11y5izsq je napisao(la):
Pa kako ides na posao ili u skolu? Ili ne nadleces bas tuda?

:D

Kostim superheroja sam okačio o klin jer mi je postao pretesan :vops: , a na "redovan" posao idem kolima ili peške, ni motor ne može da se zagreje koliko mi je blizu :p

Homer Jay":11y5izsq je napisao(la):
Ovaj je nekako najpribližniji tome:

252933_10150202516662819_179636302818_7229288_6173474_n.jpg

Primetićete da je render iz "Politike" mnogo ispoliraniji i detaljniji, a iste sam video i pre neki dan na Studiju B. Pretpostavljam da je to "razrađena" verzija prvonagrađenog rešenja i baš bih voleo da Grad postavi na net galeriju sa finalnim projektom.

Kao da je "pojeo" greben na kojem je izgrađena tvrđava, bar tako izgleda.

I dalje mi je mutno i nejasno kako bi to zapravo izgledalo.

Само да приметим, по последњим рендерима, да облак не заклања никакве визуре, нити нарушава поглед на саме зидине.

Zaklanja sustinu Kalemegdana... Znas ono Dacicevo, "planina" - tvrdjava... :laugh:
U ovom slucaju zaklanja "planinu" i sakriva po meni lepotu lokacije i dominaciju tvrdjave nad tim delom grada...

Nama treba neko minimalno resenje doka, setalista, ugostiteljskih objekata P+2 maks, koje ce se uklapati u ambijent a ne strcati i bljesteti...

Ovo resenje je lepo i futiristicko ali ponavljam nikako mi ne ide na tom mestu...

Feanor":10scjopu je napisao(la):
Zaklanja sustinu Kalemegdana...
U ovom slucaju zaklanja "planinu" i sakriva po meni lepotu lokacije i dominaciju tvrdjave nad tim delom grada...
Не видим ни да заклања планину, нити да заклања суштину. Колико видим, "планина" се издиже изнад, и као да лежи на "облаку".
Да је са друге стране Калемегдана, било би тако, али иза Бетон хале постоји само падина са жбуњем. Пардон, иза Бетох хале је индустријски хангар, који заклања ту "суштину" много пре него што смо сви ми рођени. Према томе, његово парче визуре, преузима овај облак. Не видим да се ту ишта губи, чак бих рекао да би ово био велики напредак.
Да вас поново подсетим да бедеми и тврђава почињу низводно од Бетон хале.
Feanor":10scjopu je napisao(la):
Nama treba neko minimalno resenje doka, setalista, ugostiteljskih objekata P+2 maks, koje ce se uklapati u ambijent a ne strcati i bljesteti...
Минимално решење већ имамо. Паркинг је протеран, БХ се сређује. И пумпа је реновирана. :lol: Бициклиштичке стазе уређене и одвојене од шеталишта.
Боље ништа не дирати него решење п+2. То би био тотални хаос. Знајући срдину у којој живимо, и инвеститоре који граде такве "мале" објекте, много боље ћемо проћи управо "мегаструктуром". Ја се искрено бојим за Карађорђеву, јер кад крене свако на свој начин да гради зграду, добићемо Врачар на највреднијој локацији. Мегаструктура је једини начин да се спасе тај крај од празилук инвеститора.

На страну то што ја сматрам да се овај објекат уклапа у амбијент и не штрчи. То се лепо и види на свим рендерима. Делује као акценат и управо својом модерношћу и авангардношћу, додатно наглашава бедеме Калемегдана.

Najpribližnija žablja perspektiva, otkriva nam po rederu da u frontalnom redu ima 39 stubova
kolika šuma stubova je potrebna, to nismo ni videli niti nam je kazano

Lepo je u BGu imati ostvarenje velikog imena koje lepo izgleda sa NBgd strane
ali kada se nađe čovek ,,lice u lice,, sa mega projektom koj leži na šumi stubova
može da ga sagleda samo iz žablje perspektive a to onda i nije lep prizor ma koliko ga grafitima još ,,ulepšavali,,

Ovo je neki eksperimentalni projekat koji bi mogao lepo da legne negde na Novom Beogradu ali ne na Kalemegdanu. To je u ovom tenutku prototip i nemamo dovoljno elemenata da znamo kako ce to zaista izgledati u stvarnosti.
Smatram da malo varaju javnost sa ovim belim renderima i lebdecim stazama. Ipak tu fali mnogo toga da se dobije prava slika projekta.
-Trebali su kao prvo da modeluju sve stubove jer ce ih biti puna kapa.
-Trebali su da modeluju rukohvate, bice ih na kilometrima, koji ce to impakt imati pored ovih silnih traka, da li ce projekat biti jos lepsi sa njima ili ce jos vise da lici na spagete.
-Kazu da ce struktura da bude od metala, znaci morace sav taj metal da se oblozi nekim panelima kako bi prikrio razne metalne profile.

Mnogo toga fali, ovo je samo jedna ideja, i uopste nemamo predstavu da li bi konkretno ispao lebdeci oblak ili jedna odvratna brljotina.

Riskantan i smeli projekat u svakom slucaju.

Feanor":2rqehg1p je napisao(la):
Zaklanja sustinu Kalemegdana... Znas ono Dacicevo, "planina" - tvrdjava... :laugh:

Ovo resenje je lepo i futiristicko ali ponavljam nikako mi ne ide na tom mestu...

:kk:

Slazem se, i dodajem da mi se ne svidja ni tretman beton hale. Kao sto rekoh gore, izgleda kao pundja sa siskama preko lica te stare dame. Ako je zasticen ne samo Kalemegdan nego i ona kao spomenik industrijske arhitekture onda tu ipak ide nesto minimalno. U principu parking iza i sa njega kultivisati par prilaza i hali i tvrdjavi i Karadjordjevoj i to je to.

Interesantna forma ali ne za to mesto...

Naleteh u budzetu grada za 2012 godinu na zanimljivu stavku.

Grad je opredelio 14 miliona eura za "Izgradnju centra Beton Hala". za 2013 i 2014 godinu.Dakle gradice je,samo je pitanje kako ce skupiti jos 11 miliona eura da bi nakrpili tih 25 sto pominju.

boca-ica":2y0lf4k8 je napisao(la):
Najpribližnija žablja perspektiva, otkriva nam po rederu da u frontalnom redu ima 39 stubova
kolika šuma stubova je potrebna, to nismo ni videli niti nam je kazano

Lepo je u BGu imati ostvarenje velikog imena koje lepo izgleda sa NBgd strane
ali kada se nađe čovek ,,lice u lice,, sa mega projektom koj leži na šumi stubova
može da ga sagleda samo iz žablje perspektive a to onda i nije lep prizor ma koliko ga grafitima još ,,ulepšavali,,

Slazem se. Prava je steta so landmark scheme nije napravljena na mestu TC Usce umesto onog bespravnog mediokritetskog cuda. Lepo bi bilo da se ova staza omota oko Usca. To bi vec imalo nekog smisla. Praviti ovako snazan objekat do Kalemegdana je liseno svakog smisla za mesto.
Ovaj projekat je promasio temu , kao delimicno i njegov program. Japanci i istocnjaci generalno, su liseni svakog smisla za kontekst. Za njih je sve novo ili radikalno mnogo bolje od bilo cega vanikularnog. Imao sam dosta kolega iz Koreje, Japana, Hong-Kong-a koji su bili fantasticni dizajneri, ali su totalno operisani od koncepta mesta. Jednostavno oni nemaju iskustvo pesackog grada, trznice, srednjeevropskog grada, viseslojnog urbanog tkiva itd. Rezultat je da ono sto naprave predstavja spomenik otudjenja i nasilja.

Slican sistem vrednosti postoji i u srpskom novokomponovanom mentalitetu. Kod nas svi hoce da daju svoj mega-pecat na uskoj lokaciji u centru grada po mogucstvu, i to sto vece, sto vose kula, krugova, kubusa, siljaka, zastakljenih povrsina i granita, bez ikakvog razgovora sa sredinom. I to im po pravilu uspeva.

Rezultat je takav da nasi gradovi sve vise lice na novokomponovanu Pristinu, Skoplje, Novisibrisk, ili neki provincijski grad u Kini ili Indoneziji, jednom recju Borat-land. Znaci nije samo problem u losoj ili promasenoj arhitekturi vec u nacinu na koji ona nastaje. Spletu loseg menadzmenta, zaostale aritektonske prakse, primitivnih i prejakih klijenata, i preslabe struke, administracije i civilizovanog javnjog mnjenja.

Jos nesto. Komercijalne arhitektonske prakse sa Zapada obozavaju klijente iz primitivnih zemalja. Jer mogu za kratko vreme da urade sta hoce. Procitaju klijenta za 5 minuta i naprave nesto po njegovoj meri. I svi ce im reci WOW. Oni ce da potrose minimum vremena i da naplate maksimalno. Dok kod kuce moraju ozbiljno da rade na projektima sa velikom paznjom i malom marginom.

vucko":ivnruxnw je napisao(la):
Naleteh u budzetu grada za 2012 godinu na zanimljivu stavku.

Grad je opredelio 14 miliona eura za "Izgradnju centra Beton Hala". za 2013 i 2014 godinu.Dakle gradice je,samo je pitanje kako ce skupiti jos 11 miliona eura da bi nakrpili tih 25 sto pominju.

Sa 25 miliona evra ne mogu nista da grade sto je po programu konkursa, jedino da grade objekat bez podzemne garaze.
Inace najbolje bi bilo da ostanu sa tim budzetom od 14 miliona evra i da se napravi nov projekat primerenijih dimenzija.

У овом случају се од почетка целе приче око конкурса слажем са Стф-ом.

Да крајње поједноставим,боље да бедеми стоје изнад нечег интересантног и корисног него изнад брда зараслог у којекакво шибље или остатака пропале индустрије.

Ne znam po cemu je japansko gnezdo interesantno i korisno - gomila betona i celika u spirali ispred najvrednijeg sto Beograd ima...

Daleko mi je lepsi ovaj pogled na ''siblje'' nego da gledam gnezdo:
betonhala.jpg

dosen":siagjhqe je napisao(la):
Јapanci i istocnjaci generalno, su liseni svakog smisla za kontekst. Za njih je sve novo ili radikalno mnogo bolje od bilo cega vanikularnog. Imao sam dosta kolega iz Koreje, Japana, Hong-Kong-a koji su bili fantasticni dizajneri, ali su totalno operisani od koncepta mesta.
Претера га пријатељу. Па, ако је неко традиционалан у својој култури, то су управо источњаци. Управо они поштују стару културу и традицију, али такође, не живе у прошлом времену. Они живе у 21 веку и тако стварају. Стварају једнако вредна дела нашег времена. Јер, наше генерације нису мање вредне од прошлих, па да не смемо да им парирамо по квалитету.
Slican sistem vrednosti postoji i u srpskom novokomponovanom mentalitetu. Kod nas svi hoce da daju svoj mega-pecat na uskoj lokaciji u centru grada po mogucstvu,
Потпуно погрешно поређење. Ово је велика увреда за источне народе. Наши новокомпоновани бизнисмени и градитељи не желе да оставе нешто вредно, него нешто шљаштеће, желећи да покажу моћ, а заправо показују провинцијализам.
Е, видиш, то је један од разлога зашто подржавам Бетон халу. Боље да је осмисле Јапанци, него да дође неки наш "бизнисмен" и направи нешто попут Ушћа 2. Погледај само простор клуба Магацин у Бетон хали. Провинцијализам.
Znaci nije samo problem u losoj ili promasenoj arhitekturi vec u nacinu na koji ona nastaje. Spletu loseg menadzmenta, zaostale aritektonske prakse, primitivnih i prejakih klijenata, i preslabe struke, administracije i civilizovanog javnjog mnjenja.
Ајд да причаш о некад вредном и пријатном крају Врачара, који је данас један од најодвратнијих делова града, због свега што си набројао.....али рећи то за овај дотични пројекат, нимало не стоји. Ово је један од светлијих примера изградње код нас у задњих 30 година.
Komercijalne arhitektonske prakse sa Zapada obozavaju klijente iz primitivnih zemalja. Jer mogu za kratko vreme da urade sta hoce. Procitaju klijenta za 5 minuta i naprave nesto po njegovoj meri. I svi ce im reci WOW. Oni ce da potrose minimum vremena i da naplate maksimalno. Dok kod kuce moraju ozbiljno da rade na projektima sa velikom paznjom i malom marginom.
И ово претерујеш. У срцу Париза, старог језгра париза имаш доста феноменалних ултрамодерних објеката, а неки су ушли и у уџбенике архитектуре. Говорим о најпознатијем примеру: Културни центар Жорж Помпиду. Сад мало гуглај, па сазнај понешто и о том "сређеном" западу, и оном стереотипу: "то само код нас може".
Delija":siagjhqe je napisao(la):
У овом случају се од почетка целе приче око конкурса слажем са Стф-ом.

Да крајње поједноставим,боље да бедеми стоје изнад нечег интересантног и корисног него изнад брда зараслог у којекакво шибље или остатака пропале индустрије.
7
:kk: Проблем је што људи не знају ни шта заправо бране. Проблем је што се као народ, плашимо промена, било чега новог и најрадије би остали увек у сецесији. Јесте она лепа, али давно прошло време.

Елем, није то само "шибље", то је септичка јама која врло често смрди на урин и метан. А та огромна хала доле, сатрпана је ко зна каквим ђубретом, легло заразе и потенцијална еколошка катастрофа......али, све је то ок, само да не добијемо нешто што излази из апатичног шаблона шибља. Ми смо колективно у шибљу, ретко ко се успе спасити.

Овај пројекат са Бетон халом је нормална појава свуда у свету. Ја не знам, да ли не знате, или лажете себе. Ако не знате, информисати се, данас је лако, али ако свесно лажете себе, ту нема помоћи.

Hahah kako ste iskusno predstavili temu ili oblak ili siblje... Smesno!

Dole treba da stoji nesto prirodno, zeleno, drveno, a ipak moderno da prihvata turiste... I naravno sto nize...
Fotka iznad lepo ilustruje bogatstvo tog pogleda... Mislim da nema lepseg pogleda u BG...

Овај пројекат са Бетон халом је нормална појава свуда у свету. Ја не знам, да ли не знате, или лажете себе. Ако не знате, информисати се, данас је лако, али ако свесно лажете себе, ту нема помоћи.

Aha znaci video si nesto u belom svetu i mi odmah ne znamo da procenimo sta nam se svidja a sta ne... Sad nam se ne svidja ali bi nam se svidelo kad bi videli par fotki sa stranih foruma?

Mislim stvarno... :bash:

Koji to evropski gradovi bi napravili ovakvo ruglo pored reke? Prag, Budimpesta, Bec, Rim...? Cak i kada naprave takve eksperimente kao sto je Pompidou centar u Parizu vise sluze kao spomenik ruznoci, za opomenu generacijama, nego bilo sta drugo. Drugo njihovi istorijski delovi su uglavnom ogromni, tako da jedna ili dve ruzne zgrade ne uniste celu celinu. Centar Beograda je mali, ali ne znam zasto svi bas tu hoce da se pokazu sa nekim eksperimentima, kojih ce se buduce generacije stideti.

Stf :kk:

A da generalno ljudi ovde teško prihvataju promene, to je apsolutno tačno. Pa pogledajte samo kolika larma se digla što će morati da se provuče busplus kartica prilikom ulaska u autobus...

Što se mene tiče, jedva čekam da se ovo rešenje realizuje i jako mi je drago što je izabrano japansko.

stf":387f9ymd je napisao(la):
Замисли ентеријер своје дневне собе са маркираном гарнитуром. Треба да купиш сточић. Да не би "угушио" гарнитуру ти купиш обичан сточић. Не иде, зар не? Мораш да купиш такође врхунски комад намештаја, или деградираш простор. Надам се да разумеш поређење. :)

Ali valjda ces kupiti stocic koji se stilski uklapa uz postojeci namestaj? Neces staviti ogroman sto u nekom svemirskom stilu, koji nema nikakvu svrhu, i pored koga ce sve ostalo u sobi iako je vrhunsko ostati neupadljivo.

Vrh