Јављам се после неког времена јер је постало бесмисленио расправљати се са одређеним људима.
Наиме, наравно, сасвим је друга прича бити на локацији и размишљати о њој уживо. Био сам јуче на Калишу и провео доста времена размишљајући и анализирајући целу локацију, узевши у обзир све изнете аргументе, и оне са којима се слажем, и оне са којима се не слажем. И то са више страна, да бих анализирао те чувене визуре и волумен, чије се нарушавање толико помиње.
Закључак је следећи: Овај конкурс је пун погодак! И јапанско решење је одлично замишљено, и лепо "леже" на локацију.
Пре анализе, нека свако поразмисли колико дуго се локација БХ налази у оваквом стању? Јако, јако дуго, мнооого дуже него животи већине форумаша.
Прво, волумен. Кородирали магацини наткривени лесонитом и лимом заузимају мање више, 10000 квадрата. Пумпа, којој ту није место, паркинг, окретница, шипраг....све у свему, огроман волумен који несумњиво потсећа на Раковицу за време бомбардовања. И све то поред Калиша. Али то очигледно не смета поред самог Калиша, а о визурама са Великог степеништа да и не говорим. :lol:
Чувени "шопинг мол". Пре свега, пре свега то није шопинг мол, већ сувенирнице и галерије.
Друго, и најважније. Садашња површина "парка" је у нивоу са котом крова БХ. Како је комерцијала замишљена иза БХ а њена кота крова на истој висини као и кров БХ, то значи да се комерцијала укопава испод површине "парка". Значи, није у питању издизање парка, како сам до сад мислио, већ укопавање објекта и задржавање парка у првобитној форми. Самим тим, апсолутно се НИШТА не мења. У ствари, мења се. Садашњих хиљаде квадрата магацина и паркинга лете одатле и уступају место тргу са којег пуца поглег на реку. Стварно, срамота за град, какав конкурс је расписао. :laugh:
Треће, 15000 квадрата уопште није толико велико. Кажете, пола Делта ситија? Па и Делта сити је за појам шоминг мола, тржи центрић. Садржај самог мола је намењен туристима а не нашим купохоличарима. Значи, сви српски сувенири на једном месту. Лепо замишљено, поготово што се туристи жале да тешко налазе наше сувенире, а морам признати да су у праву. И ја их једва налазим.
800 паркинг места, а непостојање инфраструктуре? Стваарно? Изградњом Кинеског моста, трамзит лети одатле, и инфраструктура остаје само градска. А заборавили сте садашњих 400 паркинг места?
Границе плаца и пруга. Потврдио сам моје тврдње да границе тог плаца су и крајеви БХ, па уклањањем пруге ништа значајно не добијамо. Поготово, што су људи познати по томе да желе најкраћи пут до локације, а ми Срби смо у томе мајстори. Сетите се толикох изгажених зелених површина, а ЏониБДобар би да их тера да обилазе онолику БХ. Најкраћи пут до реке са Калиша води директно преко половине БХ. Значи, потребна је та веза. Успињаче су нимало иновативно решење који се у овом случају ништа не постиже, јер....успињача ће спустити људе до подножја Калиша, и шта онда? Остају велике препреке, булевар и БХ. Значи, скупо а промашено решење.
Визуре. Данашње визуре нарушава огроман магацин, који је ту, откад знамо за Београд. Заклања и поглед на реку, и једноставно смета. Визуру можемо само да поправимо. Замислио сам те спирале на том месту и закључио да визуре неће бити ни мало угрожене, већ ће бити побољшане уклањањем магацина. Такође, уопште не би заузимале велики волумен.
Та локација је у тако јадном стању, да, шта год урадили, не можемо да је уништимо, већ је можемо само оплеменити.
Све у свему, морам признати да ми је ЏониБДобар пољуљао мишљење, јер је толико упоран у својим ставовима. Међутим, обиласком локације, остао сам уверен да је конкурс права ствар и изабрано најбоње могуће решење које ни мало не нарушава ту локацију.
Пре него што крене бујица вређања од стране неких чланова, ја их искрено позивам да прво обиђу локацију, па онда размисле да ли су у праву у вези ове приче. Као што сам то ја урадио.
Следећи корак је одлазак на Ушће и анализа локације и визура са те стране реке. Извештај следи. Поздрав