Šta je novo?

Beton hala

JohnyBgood":2o10rg8p je napisao(la):
ALO?! I ti nam progura 15000 km, tek onako,
Ти имаш неки проблем са капирањем у ком друштвеном уређењу и по ком друштвеном моделу живиш.
Потпуно аргументовано сам објасно, и потрошио редове и редове да ти објасним постојање тих 15000км2. Такође, сам причао и о њиховој ненаметљивости, тј, визуелном непостојању.

Да имаш иједан разуман аргумент, реаговао би на мој пост, али си се одлучио за другу тактику-игнорисање доказа.

stf":136dwira je napisao(la):
razgradjevinar":136dwira je napisao(la):
od onih koji misle drugacije sam ocekivao da me nekim argumentima koji nisu "wow, svrsio sam kako je ovo dobro" ubede da gresim i da ne razumem na pravi nacin realne potrebe, prioritete i mogucnosti koje ovaj grad ima. za sada niste uspeli, naprotiv
Па ми аргументовано и покушавамо, али не иде. Ја стварно не знам, који још аргумент да извадим. Све аргументе Џонија сам оборио, али он тврдоглаво врти исте реченице са другачијим распоредом речи. Како да се на тај начин квалитетно расправљаш а да не спамујеш дискусију?

:D :o :lol: :rolleyes: Za ovo je najbolja engleska rec "pathetic".

OK, 'ajde jedna intelektualna vezba: Daj mi listu od 5 mojih argumenata, ne treba puno pisati, jedna recenica za svaki, i onda po jednu-dve recenice da vidimo kako si ti i sta "oborio".

JohnyBgood":136dwira je napisao(la):
Zvucan argument koji je kad ga malo poranaliziras prica za malu decu
Члан Бг259 је архитекта, а ја студирам архитектуру такође и, веруј ми, то је сушта истина. Сваки битан објекат је пројектује искључиво за одређену локацију. Може да се пројектује објекат сличне форме на другом месту, али не исте, јер је то немогуће. И ја бих волео овако нешто да видим на Прокопу, али то тамо не би имало функцију. Форма и функција иду заједно, и "причају" причу заједно са локацијом.

Cestitam, u jednom kratkom pasusu si uspeo da odlicno primenis dva principa UBIJANJA ISTINSKOG DIJALOGA I DISKUSIJE! MashAllah!

Vec sam o tome pisao ali ti izgleda ili ne citas postove na koje odgovaras ili ti oni tesko dopiru do mozga, tako da evo opet ponovo pokusavam, po sistemu, Repetitio Est Mater Studiorum

Prvi princip ubijanja ozbiljne diskusije je ono sto se zove "proof by intimidation" :D U fazonu, "ja sam arhitekta, ja znam, a vi drugi nemate pojma po definiciji". A otkud ti znas sta smo mi drugi na ovom forumu? Da li mozda, posto ti studiras arhitekturu, SVI arhitekti bi se sa tobom morali sloziti? Jel i to jedan od tih tvojih "argumenata" kojima si pobio sve moje :D :lol: ;) ?

Drugi princip: Imputiraj nekome nesto sto nije rekao pa se onda na to obrusi i deli besmislene lekcije. O HVALA TI VELIKI ARHITEKTO, pojasnio si nam da ne bi mogao ISTI projekt koji je predlozen za beton-halu da ide i na Prokop. WOW!

Kad neko kaze "nesto ovako" misli na koncept/ideju, a koncepti/ideje se daju primeniti na razlicitim mestima, naravno prilagodjene uslovima. Pogledaj malo fotografije muzeja u Bilbau i Dizni hol u Los Anjdelesu. Primena istog ili slicnog koncepta u dva razlicita grada/zemlje/podneblja, i to jedno za muzej a drugo za veliku dvoranu. ALO?!

A ni to da koncept nije primenljiv na Prokop je cista glupost. I tamo treba povezati gomile pravaca i to ne samo automobilskog nego i pesackog saobracaja, tako da probati nesto ovako obecava. To je sve sto je receno.

Na kraju, i poenta mojih komentara (a i od strane nekoliko drugih diskutanata) je upravo u tome kako ovaj objekat "komunicira" sa tvrdjavom, priobaljem, i Karadjordjevom. Objekat je prevelik, i dodatno odskaca upadljivom belom bojom, i ugurava nesto veliko u kontekst u kome mu nije mesto. Dakle po meni on "komunicira" sa okolinom kao sto kost u grlu komunicira sa plucima, zelucem, ustima, i mozgom.

Na kraju da li neko ozbiljno misli da neko ovim Japancima kaze, svidja nam se vasa ideja ali bi hteli da je primenimo na Prokop, da bi oni odbili?
Рекли би: Ми можемо да вам пројектујемо нешто друго, сличне форме, али ово не. Ти изгледа не разумеш да велики пројекти улазе у портфолио тог бироа и постају његова реклама за даље послове. Па нико неће да се зајебава са својим угледом!!! Поготово не Јапанци. Они не морају да грабе било какав посао. Они бирају шта ће да раде.

O, veliki arhitekto, jos jedno veliko hvala da si nam i ovo pojasnio. Ne bi mogao kalemegdanski projekat na Prokop? Zaista?

I Japancima bi stvarno bio blam da rade glavnu zeleznicku stanicu (ili ucestvuju na konkursu za resenje). Izgleda su ucestvovali na konkursu za beton-halu samo zato sto ucestvuju na konkursima samo ako se nesto radi pored tvrdjava i zidina koji su najmanje 1000 stari hiljadu godina. WOW!

Da li na arhitekturi postoji obavezan predmet "Svrsavanje na Japance"?

Izneo si netacnocu "objekat je prozracan tako da po definiciji ne moze nista da zaklanja ili narusava". Zvrljotina preko bilo koje umetnicke slike isto ne bi zaklonila puno ali bi (nadam se da se u ovome slazemo) unistila sliku tako da je to kontraprimer koji obara tvoju tvrdnju.
Прва огромна разлика између ова два примера је у томе што је један у простору (3д) а други слика (2д). Велика је разлика.
Ја сам рекао да је твој пример погрешан, јер се у случају Мона Лизе, ради о преради НА слици. У случају БХ се ради о преправци ПОРЕД Калемегдана.

Gluposti. Tvoj prvi argument da nesto samim tim sto je prozracno ne moze nista da zaklanja je pobijen i sad se ovde izvlacis, izvlaceci se na 2d vs. 3d. No i to se lako da pobiti. Idemo redom.

Ja kad fotografisem ili gledam Beograd sa reke, Brankovog mosta, itd, vidim jednu PERSPEKTIVU koja je uporediva sa slikom. I ti kao student arhitekture crtas i pravis puno vise perspektiva nego 3d modela. Da li ti TO nesto govori? Kako bi voleo da ti neko nazvrlja nesto na crtezima koje predas za ocenu. I moj problem sa ovim objektom je da ugurava jednu veliku, razigranu, i upadljivo belu/svetlu formu u perspektivu punu istorije Beograda. Jednu vizuru u kojoj mi kao generacija nemamo pravo na toliku povrsinu, jednostavno ne bi bilo fer prema generacijama i istoriji koja je tu sakupljena.

Drugo kao sto se slika moze unistiti zvljanjem po njoj, tako se i svaki 3d objekat koji je dakle postavljen U i komunicira SA prostorom oko sebe moze unistiti uguravanjem velikog i upadljivog objekta tik pored njega. Zamisli dzinovsku spiralu pored londonskog Towera, ili da neko postavi nekakvu resetkastu skalameriju tik uz samog "Pobednika" na Kalemegdanu.

Uzgred, nije meni samo problem da bi ovo bilo tik uz sam Kalemegdan, problem mi je umetanje ovakvog necega BILO GDE na potezu od Brankovog mosta do Pobednika. Taj prostor je jednostavno organski nastao kroz vekove, i ja verujem da mi imamo pravo na to da popunimo par rupa ali nekakve radikalne intervencije ovog tipa ne dolaze u obzir.

Vise puta sam napisao da je taj prostor jednostavno predragocen i vizuelno nasilje nad njim jednostavno ne dolazi u obzir.
Једино ми није јасно о каквом визуелном насиљу ти причаш? Не постоји визуелно наслиље. Објекат делује да има велики волумен само из ваздуха, док из човечије перспективе нимало није упадљив. Па погледај рендере. Да додам, да из ваздуга, одакле и има највећи волумен, не заклања ни Калемегдан, ни Карађорђеву. Опет, погледај рендере.

COVECE?! OK, sigurno da postoji PONEKA vizura iz koje ja to ne vidim. Recimo stojim ispred beton-hale, naravno da to necu da vidim jer ga zaklanja beton-hala. Ali sa Brankovog mosta, sa keja, i da, sa Kalemegdana?! Ovo je OGROMNO i tu mu nije mesto.

Ja na celoj ovoj diskusiji jos nisam video dobar argument za uguravanje 15000 kvadrata a jedini argument za japansko resenje je da je jako inovativna forma i nekima se svidja. OK, prihvatam da se to nekima svidja, mada sam ja sam izuzetno protiv bilo cega tako velikog, slobodnog, i razigranog na toj lokaciji. I tu se moze pricati o raznim argumentima za i protiv ali ja ni to nisam video u nekoj ozbiljnoj formi.
Јер очигледно не желиш да видиш. Дали смо ти прегршт аргумената за, а ја сам многе твоје оборио, али ти то не желиш да видиш, него само промениш распоред речи у реченици и ајд све у круг.
Понављам, ако се 15000 квадрата изгради испод парка, како је и замишљено на оба решења, у чему је проблем?

Pregrst argumenata? (A) To da ce time da se plati spirala?! (B) To da je neko provalio da "treba (bas 15000 km) suvenirnica i galerija"? :D :laugh: :lool:

Kako izmisliti problem da bi ga resio?! Pa bez ogromnog objekta ti ne bi trebala ni spirala, a cak i ovaj siromasni grad bi mogao da pokosi travu i sredi par staza i prelaza preko pruge, i nema problema. Kultivisali smo prostor, beton-hala se razvija, Karadjordjeva je zivnula, tako da ovaj problem mozemo ponovo da posetimo jednog lepog dana kad se digne pruga. I kad nekakvo konacno uredjenje bude imalo smisla.

Sto se tice suvenirnica i galerija, sva prizemlja u Karadjordjevoj su Bogom dane suvenirnice, galerije, i restorani. Ni beton-hala nije mala i u njoj vec svasta ima, i sta je sad tu problem?

Na kraju, tebi je park na krovu nekakvog soping mola isto sto i park na zemlji, meni i mnogima drugima nije. Live with it.

:lool:
Ali kad im kazes da tu spiralu niko nema nameru da sagradi u predlozenom obliku, jer TO NIJE JEDINI POBEDNIK nego deli prvo mesto sa jos jednim radom - na to se nema sta reci. Ostaje ti ostaje samo sprdanje, jer jednostavno nemas argumenata niti imas pojma kako ce reketasi koji ovde kontrolisu stvari na kraju pomiriti ova dva totalno nekompatibilna "resenja"..
Па нико ти не одговара, јер сматрамо да се подразумева да си сам сконтао. Али, ако треба да ти цртам, ајде.
Дакле, ако се буде градило јапанско решење, спирала ћа се сигурно изградити, јер постоји 15000 квадрата комерцијалног простора, који ће то исплатити. Све оне приче да БГ нема пара за то, не стоје, јер ће се те паре издавањем простора вратити.
Никаква симбиоза два пројекта неће ни постојати. Ако си гледао Градологију, и то би знао. Жири је граду намерно дао два потпуно другачија решења, да би се град одлучио које ће. Нема ту симбиозе.

:lool: :laugh: :lol:

Izvini, ali ovo je ili najveca glupost ili najvece licemerje koje sam cuo kao "argument" na ovom forumu. Ziri je NAMERNO dao dva resenja da bi se grad odlucio koje ce. Ha, ha, ha, hi, hi, hi... Pa ako vec svrsavamo na spiralu, zasto ziri nije odabrao to kao JEDINO resenje?

I NE! NE POSTOJI 15000 km jer ce se tom nasilju nad ovim prostorom mnogi opirati, ukljucujuci i mene. Bez tih 15000 ne bi trebale ni spirale ni avio-stepenice da nesto sakrivaju. Neka urede plocnik i dve staze i gotova prica.

Ovo stvarno asocira na film i pesmu "Majstori, majstori". Prvo izmisli problem, naravno da bi udenuo ogroman poslovni prostor da bi se neko omastio, i onda ga "resavaj" nekakvim konkursima i skupim gradjevinama, koje se onda opravdavaju tim udenutim prostorom. Majstorski. A ovaj tvoj post mi govori da ti tu zapravo imas nekakav interes da branis neodbranljivo, ovako nesto reci je stvarno unikum.

Primedba moderatora, JohnyBgood koristi funkciju edit da ne redjas vise postova jedan ispod drugog, spojio sam zadnjih nekoliko postova od tebe u ovaj jedan. Tako da ubuduce ako niko nije u medjuvremenu odgovorio - edit!

JohnyBgood":2exjavrb je napisao(la):
Daj mi listu od 5 mojih argumenata, ne treba puno pisati,
Овде си скроз у праву и описао си себе потпуно. Написао си километре и километре реченица а ниси рекао ништа аргументовано.
A ni to da koncept nije primenljiv na Prokop je cista glupost. I tamo treba povezati gomile pravaca i to ne samo automobilskog nego i pesackog saobracaja, tako da probati nesto ovako obecava. To je sve sto je receno.
Ово је довољно да знам да ниси архитекта. Да имаш грам знања о урбанизму, знао би коју си глупост рекао.
Japancima bi stvarno bio blam da rade glavnu zeleznicku stanicu (ili ucestvuju na konkursu za resenje).
колико ти неповезано пишеш то је фасцинантно. :lol: Прочитај поново шта сам написао па се насмеј сам себи. Рекао сам да Јапанци не би применили један пројекат на другу локацију која је толико различита, јер је то смешно и озбиљни архитекти то не раде. Они би радили нов пројекат прилагођен локацији Прокопа, или би учествовали на конкурсу СА ДРУГИМ РЕШЕЊЕМ.
Колико си културан види се у формулацији реченице. Претзпостављам да ова реч "свршавање" значи поштовање? Не, не постоји тај предмет, поштовање се стиче временом.
I ti kao student arhitekture crtas i pravis puno vise perspektiva nego 3d modela.
А разлика међу њима је? и перспектива и модел представљају просторни цртеж и оба су 2д. Можда си хтео да кажеш МАКЕТА и цртеж? :rolleyes:
OK, sigurno da postoji PONEKA vizura iz koje ja to ne vidim. Recimo stojim ispred beton-hale, naravno da to necu da vidim jer ga zaklanja beton-hala. Ali sa Brankovog mosta, sa keja, i da, sa Kalemegdana?! Ovo je OGROMNO i tu mu nije mesto.
Заиста, ако ти се решење не свиђа, то је скроз ОК, али немој да измишљаш. И шта се види са тих места које си навео? Да ли се види тих 15000 квадрата? Не. Види се парк и на њему кружни мостићи. :gobb:
Izvini, ali ovo je ili najveca glupost ili najvece licemerje koje sam cuo kao "argument" na ovom forumu. Ziri je NAMERNO dao dva resenja da bi se grad odlucio koje ce. Ha, ha, ha, hi, hi, hi... Pa ako vec svrsavamo na spiralu, zasto ziri nije odabrao to kao JEDINO resenje?
Па то нисам ја рекао, него жири, човече, жири. :lol: Нити си читао конкурс, нити си гледао Градологију, нити чуо жири шта је рекао, али зато вређаш и пљујеш за све паре....Са којим правом?

stf":2dl41ch2 je napisao(la):
MilisaV":2dl41ch2 je napisao(la):
ne može se kalemegdan porediti sa mona lizom. kalemegdan nije urađen u jednom cugu nego je rađen hiljadama godina, svaka generacija je dodavala nešto svoje. nisu ga rimljani napravili takvog i konzervirali za milenijume. pa samo u prošlom veku imamo dosta građevina na kalemegdanu. pa zar bi vi srušili paviljon cvijeta zuzorić.
Апсолутно.

Momci, ovde se stvarno hvatate za slamke. Posto smo "genijalno" uocili da je Mona Liza 2d dok je ovaj objekat 3d, sada smeta i broj autora :laugh:

Da je kojim slucajem Mona Liza deo dva autora, da li bi sara preko nje bila manji problem? Ili, zamislite jednu crkvu sa freskama. Da li bi "prozracni" grafiti preko njih bili manji problem zato sto tu ima vise autora? Ili ako je vec 2d-3d toliko bitno, da li bi jedna moderna spirala koja zauzima veliki prostor u crkvi narusila ugodjaj u enterijeru crkve? Iako je to delo puno neimara.

Uzgred, TAKO JE, i taj KOLAZ se ne odnosi samo na Kalemegdan nego na ceo prostor starog Beograda uz njega. Tu su se ugradili mnogi arhitekti i mnoge generacije. Ja samo tvrdim da taj prostor treba kompletirati onako kako je zamisljen i da mi kao generacija NEMAMO PRAVO na intervencije ovih gabarita i ove agresivnosti oblika. Znaci imamo pravo na poneku "Cvijetu Zuzoric" po meni pre svega u Karadjordjevoj, ali nikako na nesto sto bi u vizuelnom smislu konkurisalo i samom Kalemegdanu a druge vazne objekte poput Saborne crkve ucinilo minijaturnim u vizuri.

stf":21vqyq5e je napisao(la):
razgradjevinar":21vqyq5e je napisao(la):
milisave, generacija pre nas je dodala zoloski vrt, parking pauk servisa i luna park pa mislis da je red da mi doprinesemo soping molom? aj da umesto japanaca razapnemo jednu satru tamo i kompletiramo cirkus. ne spori se potreba za pasarelom nego za soping molom, pa to je valjda 50 puta napisamo u predhodnim postovima.
Као што је и хиљаду пота објашњена потреба тог шопинг мола. Пре свега, то није шопинг мол, већ галерије и сувенирнице, а не продавнице патика.
Друго, његова присутност, је маргинализована, и готово невидљива, и не знам, чему онда он смета. Поготово што он сам треба да исплати кредит од кога ће се градити овако нешто.

Malo malo pa pokusavas da nam uvalis ovih 15000 kao nesto dato/odluceno/prevazidjeno. NE, NIJE OBJASNJENA NIKAKVA POTREBA! Beton hala se sasvim lepo razvija i ako TRZISTE bude trazilo suvenirnice i galerije, tamo ce biti to a ne recimo teretane. Jel' ti jos zivis u sistemu planirane ekonomije? Drugo, Karadjordjeva zvrji zapustena i ova skorasnja renovacija plasticno ilustruje kako se sva ta prizemlja mogu i trebaju urediti u top lokale, Bogom dane za suvenirnice i galerije. Potencijalno najlepsa ulica u gradu, pogled na reku, od miline. Samo pustiti privatnu inicijativu i vlasnike parcela da odrade svoje, jedino sto grad treba da uradi je da im da jasne gabarite u koje moraju da se uklapaju, da otkukulji pravno-imovinske odnose gde god to moze, da eventualno nesto poploca i asfaltira (infrastruktura je ono cime bi grad/drzava trebali da se bave, barem u normalnim drustvima) i gotovo.

A ovu glupost da eto tih 15000 km omogucuju da se gradi spirala da vise i ne pominjemo. NECEMO NI JEDNO NI DRUGO, pa nece ni biti potrebe da se bilo sta finansira. Neka samo naprave pristojan trotoar i par prelaza preko pruge i ulice, i gotova prica. Pa kad dignu prugu videcemo sta i kako dalje.

JohnyBgood":2lmz5pn6 je napisao(la):
NECEMO NI JEDNO NI DRUGO, pa nece ni biti potrebe da se bilo sta finansira. Neka samo naprave pristojan trotoar i par prelaza preko pruge i ulice, i gotova prica. Pa kad dignu prugu videcemo sta i kako dalje.
Не говори у множини. ТИ нећеш. не МИ.

stf":2o6l3142 je napisao(la):
razgradjevinar":2o6l3142 je napisao(la):
bice to brdo hvala bogu jos dugo tu, takvo kakvo je a na nama je da se potrudimo i ne dozvolimo klovnovima da opogane jednu od retkih vizura kojima mozemo da se ponosimo
И даље не можемо да вас убедимо да овај пројекат не заклаља никакве визуре, напротив, обогаћује их. Погледај фотке са пристаништа или чамаца, и видећеш да садашња БХ готово потпуно заклања погледа на то брдо. Каква визура се уништава? Никаква. Данас је то само поглед на зелено брдо. Ако се ово игради биће то поглед на зелено брдо са белим кривама преко којих иду људи. Обогаћивање визуре, а не уништавање. Опет, погледај рендере.

Ponavljam da mozda postoje neke vizure koje se ne unistavaju, ali i dalje stoji da postoje MNOGE u koje se ugurava jedna ogromna razigrana forma koja i bojom odudara od zelenog i boje cigle koje preovladjuju na tvrdjavi a i kolaza boja a i formi koje preovladjuju u gradu. Ovo izlgeda jako upadljivo i sa Brankovog mosta, i sa samog Kalemegdana, a i sa nekog broda na reci, i iz bilo koje visespratnice na Novom Beogradu pri pogledu na stari deo grada.

Uguravanje objekta od 15000 km na tom mestu, pogotovo pre uklanjanja pruge, je cisto nasilje ove generacije ne nas nego POLITICARA kojima se zuri da nesto dograbe i kao takvo je jednostavno neoprostivo. Cemu inace zurba? Neka puste da se Karadjordjeva kompletira pa ako su suvenirnice i galerije idealan sadrzaj, sigurno ce bas takvi lokali nicati u prizemljima. To se zove "market economy" u svim normalnim drustvima. I domen je vlasnika i privatnika a ne nekakvih ambicioznih politicara-reketasa.

stf":27io7wuq je napisao(la):
JohnyBgood":27io7wuq je napisao(la):
NECEMO NI JEDNO NI DRUGO, pa nece ni biti potrebe da se bilo sta finansira. Neka samo naprave pristojan trotoar i par prelaza preko pruge i ulice, i gotova prica. Pa kad dignu prugu videcemo sta i kako dalje.
Не говори у множини. ТИ нећеш. не МИ.

Pa ocigledno mislim na NAS koji imamo ovaj stav. I one koji mi lupaju pluseve.

Sigurno nisam mislio na TEBE, zao mi je ako ti je toliko tesko da neke nenapisane stvari shvatis. Jos jedno hvatanje za slamke, u nedostatku argumenata.

stf":277aj8yv je napisao(la):
JohnyBgood":277aj8yv je napisao(la):
ALO?! I ti nam progura 15000 km, tek onako,
Ти имаш неки проблем са капирањем у ком друштвеном уређењу и по ком друштвеном моделу живиш.
Потпуно аргументовано сам објасно, и потрошио редове и редове да ти објасним постојање тих 15000км2. Такође, сам причао и о њиховој ненаметљивости, тј, визуелном непостојању.

Да имаш иједан разуман аргумент, реаговао би на мој пост, али си се одлучио за другу тактику-игнорисање доказа.

Ja sam odrastao u Beogradu, ali vec vise od 10 godina zivim u Cikagu, a prirodom posla cesto putujem sirom sveta. Ako mislis na sistem u Srbiji i u Beogradu, sa ogromnim ubedjenjem tvrdim da taj sistem nije slobodan trzisni kapitalizam nego politicarsko-tajkunski reketizam.

U normalnom trzisnom sistemu u kome se postuje privatna svojina bi Karadjordjeva bila odavno izgradjena a sva prizemlja lokali sa restoranima, galerijama, i suvenirnicama. Samo u tajkunsko-politicarskom reketizmu to zvrji prazno a gradi se 15000km na javnoj povrsini, samo zato sto oni koji imaju lokale su totalno obespravljeni i ne mogu ni da pristupe svojoj imovini a kamoli na njoj organizuju gradnju, ali zato oni koji imaju VLAST mogu da zinu na javnu povrsinu, izmisle "potrebu" za galerijama i suvenirnicama, i onda to koriste kao izgovor za najobicnije urbano-arhitektonsko nasilje i kradju.

Ja sam protiv tajkunsko-reketaskog kapitalizma a za slobodni trzisni sistem sa postovanjem privatne svojine, a ti?

stf":2vlbhowm je napisao(la):
JohnyBgood":2vlbhowm je napisao(la):
Daj mi listu od 5 mojih argumenata, ne treba puno pisati,
Овде си скроз у праву и описао си себе потпуно. Написао си километре и километре реченица а ниси рекао ништа аргументовано.
Ово је довољно да знам да ниси архитекта. Да имаш грам знања о урбанизму, знао би коју си глупост рекао.
Japancima bi stvarno bio blam da rade glavnu zeleznicku stanicu (ili ucestvuju na konkursu za resenje).
колико ти неповезано пишеш то је фасцинантно. :lol: Прочитај поново шта сам написао па се насмеј сам себи. Рекао сам да Јапанци не би применили један пројекат на другу локацију која је толико различита, јер је то смешно и озбиљни архитекти то не раде. Они би радили нов пројекат прилагођен локацији Прокопа, или би учествовали на конкурсу СА ДРУГИМ РЕШЕЊЕМ.
Колико си културан види се у формулацији реченице. Претзпостављам да ова реч "свршавање" значи поштовање? Не, не постоји тај предмет, поштовање се стиче временом.
I ti kao student arhitekture crtas i pravis puno vise perspektiva nego 3d modela.
А разлика међу њима је? и перспектива и модел представљају просторни цртеж и оба су 2д. Можда си хтео да кажеш МАКЕТА и цртеж? :rolleyes:
OK, sigurno da postoji PONEKA vizura iz koje ja to ne vidim. Recimo stojim ispred beton-hale, naravno da to necu da vidim jer ga zaklanja beton-hala. Ali sa Brankovog mosta, sa keja, i da, sa Kalemegdana?! Ovo je OGROMNO i tu mu nije mesto.
Заиста, ако ти се решење не свиђа, то је скроз ОК, али немој да измишљаш. И шта се види са тих места које си навео? Да ли се види тих 15000 квадрата? Не. Види се парк и на њему кружни мостићи. :gobb:
Па то нисам ја рекао, него жири, човече, жири. :lol: Нити си читао конкурс, нити си гледао Градологију, нити чуо жири шта је рекао, али зато вређаш и пљујеш за све паре....Са којим правом?

(1) Pa sam si rekao da si pobio sve moje argumente. Sad se izvlacis, nisi u stanju da das ijedan primer. Znaci samo si registrovao "kilometre recenica" pa onda nije ni cudo sto imam utisak da diskutujes sa vetrenjacama a ne sa onim sto je napisano. Ali onda je glupo da pricas da si nesto pobio a nisi u stanju ni da ga identifikujes.

(2) Ovo sa Japancima necu dalje. Kad zakoracis u "real world" shvatices neke stvari i kako i najveci arhitekti cesto pokucaju na mnoga vrata da bi najzad ostvarili neku svoju ideju. Rec "svrsavanje" je ukoristena u smislu "bezuslovne idolatrije", i ok, malo je ostrija, ali da je za zgrazavanje - nije. Sto se tice modela maketa i drugih trivijalnosti, ja, osim sto volim Beograd i zelim da iskazem svoje misljenje, ovde malo i vezbam srpski, tako da nemoj da zuris sa prosudjivanjem ko je ko i ko je sta.

Najzad, da li ti mislis da mi/vi arhitekte ili mi/vi urbanisti ili mi/vi politicari-gradski-oci na ovom forumu treba da imamo neki poseban status? Recimo da nam se postovi pojavljuju u crvenoj boji dok "obicna raja" moze da dobije samo zuta slova koja se jedva vide na beloj pozadini? A sta bi onda sa istoricarima umetnosti, pa zasluzili bi oni bar plava? Ekolozi? Saobracajni inzenjeri? Mani se tih gluposti "ja sam arhitekta, ti nisi", jer jednostavno ne znas o cemu i sa kim pricas, a takav status na ovom forumu ni ne bi trebalo da bude bitan.

(3) Jos se na kraju vadis na ziri. Ti si tu njihovu glupost/licemerje preneo u izvornom obliku bez ogradjivanja, dakle zvucalo je kao tvoj argument...

(4) Najzad na ovu glupost "park ispod koga je "sakriveno" citavih 15000 km a iznad samo spiralne staze kojima idu ljudi" vise necu da obracam paznju. Ne vidim da ovom gradu treba 15000 km, treba reketasima koji su na to zinuli, a gradu bi ovo leglo kao "saka u oko".

Johny ja preskacem tvoje postove, odavno ih ne citam. Umorio si me, ne procitam nikada nista zanimljivo na sta bi vredelo reagovati, bez obzira koliko dugi tvoji postovi bili. Imam utisak da su konstruktivniji kraci a jasniji postovi. Isuvise siroko ides u teme koje skoro da i nemaju nikakve dodirne tacke sa konkursom. Ti se sa ponudjenih resenja prebacujes u formu rasparave radi rasprave, te filozofsko-psiholoske aspekte jedne rasprave,a ne vidim zasto bi tema o behaton hali to trebala da trpi, barem ne u tolikoj kolicini off-a.
Uostalom i sami rezultati poll-a su ti pokazali da ima dosta ljidi koje ne dele tvoje misljenje, cak bi se moglo reci da su u vecini.

JohnyBgood wrote ,, . . . sa ogromnim ubedjenjem tvrdim da taj sistem nije slobodan trzisni kapitalizam nego politicarsko-
tajkunski reketizam. . . . ,,

Ubeđenje nije slučajno o tome često bude i na TVu (insajder), novinama (luka) i na samom ovom forumu ... puno primera...
Jednostavno ako su temelji truli, sve jedno je i totalno ne bitno, kakvi su prozori na kući ili kakvu vizuru pravi crep na krovu...

Moždaa je to poenta baš u tome, tako da ipak treba pogledati i šta se napada a šta brani :cool:

Јој, како весела дискусија :lool:
Ја сам, ево, пажљиво пратио ових 15 страна без коментара, као неко ко у старту није имао јасно изражено мишљење о (не)награђеним пројектима. Како архитектуром имам везе само толико што је 5 година провео спрат испод архитектонског факултета :p , све што сам у старту могао да мислим је да ли ми се нешто свиђа или не, без улажења у неку дубљу анализу.

Захваљујући овој дискусији сам имао увид у разне аспекте целе проблематике. Морам признати да сам у старту био поприлично равнодушан према награђеним решењима, при чему се јапанско знатно боље котирало. Сада видим колико заправо јапанско решење добро испуњава услове конкурса, представљајући својеврсно уметничко дело, при чему вешто сакрива чувених 15к квадрата и елегантно повезује бетон халу са калемегданом. Дакле на услове конкура одговара сјајно, по мени, најбоље од свих решења које сам могао да видим на овом форуму.

Што се тиче услова конкурса - мени не смета локација, ту рупу је дефинитивно требало попунити нечим и дефинитивно је требало спојити пристаниште са Калемегданом. Неком смета додир старог и модерног, и могу то да разумем. Али исто тако сматрам да је то нешто што је неминовност у развоју сваког града - свако време носи нешто своје. Београд је такав, град са дугом историјом, сто пута рушен и зидан, пун разноврсних стилова у коме је свако време оставило неки траг, и то је му даје посебну чар. Као што ми не смета Београђанка (висином и стилом), хотел Москва, нова зграда Б2 итд, тако ми не би сметали ни јапанци, напротив.

И осврнуо бих се још на оне силне квадрате. Опет, схватам да живимо у капитализму (то смо хтели, не?) и да све на неки начин треба да се исплати, па и овај пројекат. При томе, један део тог простора је намењен уметности, галеријама, што је сјајно, треба нам више културе :) А и било је сјајних прелога како би се то могло искористити за пражњење џепова немачких пензионера :laugh: На крају, једном оваквом месту дефинитивно треба нешто што ће привући људе. Па толико година хоћемо да спустимо Београд на реку, ал не може се то урадити само тако што бисмо направили "мостове" ка обалама без икаквох садржаја...

Из свега овога се јасно види чији су аргументи били јачи :)

Да мало разбијем монотонију бескрајног текста са пар пројеката са конкурса. :)

dRN Architects, Santiago, Chile

beton_hala_waterfront_d170511_3.jpg

beton_hala_waterfront_d170511_1.jpg

beton_hala_waterfront_d170511_6.jpg

EGA_Erik Giudice Architects

beton_hala_waterfront_e160511_5.jpg

beton_hala_waterfront_e160511_1.jpg

beton_hala_waterfront_e160511_2.jpg

beton_hala_waterfront_e160511_6.jpg

beton_hala_waterfront_e160511_4.jpg

Интересантан пројекат али огроман минус за потпуно игнорисање Калемегдана.Ово би лепо легло уз обалу на НБГ страни.

Ево и један неозбиљан од sanzpont [arquitectura], Belgrade

beton_hala_waterfront_s170511_2.jpg

Bulevarac":1jsic8f6 je napisao(la):
Johny ja preskacem tvoje postove, odavno ih ne citam. Umorio si me, ne procitam nikada nista zanimljivo na sta bi vredelo reagovati, bez obzira koliko dugi tvoji postovi bili. Imam utisak da su konstruktivniji kraci a jasniji postovi. Isuvise siroko ides u teme koje skoro da i nemaju nikakve dodirne tacke sa konkursom. Ti se sa ponudjenih resenja prebacujes u formu rasparave radi rasprave, te filozofsko-psiholoske aspekte jedne rasprave,a ne vidim zasto bi tema o behaton hali to trebala da trpi, barem ne u tolikoj kolicini off-a.
Uostalom i sami rezultati poll-a su ti pokazali da ima dosta ljidi koje ne dele tvoje misljenje, cak bi se moglo reci da su u vecini.

OK, oni koji sa teskocama i/ili sporo citaju i/ili kapiraju ono sto je napisano i tako nisu publika kojoj se ja obracam.

Ako si uspeo da dodjes do drugog reda, pogledaj pocetke ove diskusije da su moji pocetni postovi prilicno normalne duzine. Nisam ja kriv sto tu neki bacaju drvlje i kamenje koje nema veze sa mojim originalnim argumentima pa se odgovarajuci na to stvari rasplinjavaju.

Ako si stigao do cetvrtog reda samo jos da ti pozelim: "I hope your reading skills get better, have a nice life".

Михаило":u2muaxae je napisao(la):
Јој, како весела дискусија :lool:
Ја сам, ево, пажљиво пратио ових 15 страна без коментара, као неко ко у старту није имао јасно изражено мишљење о (не)награђеним пројектима. Како архитектуром имам везе само толико што је 5 година провео спрат испод архитектонског факултета :p , све што сам у старту могао да мислим је да ли ми се нешто свиђа или не, без улажења у неку дубљу анализу.

Захваљујући овој дискусији сам имао увид у разне аспекте целе проблематике. Морам признати да сам у старту био поприлично равнодушан према награђеним решењима, при чему се јапанско знатно боље котирало. Сада видим колико заправо јапанско решење добро испуњава услове конкурса, представљајући својеврсно уметничко дело, при чему вешто сакрива чувених 15к квадрата и елегантно повезује бетон халу са калемегданом. Дакле на услове конкура одговара сјајно, по мени, најбоље од свих решења које сам могао да видим на овом форуму.

Што се тиче услова конкурса - мени не смета локација, ту рупу је дефинитивно требало попунити нечим и дефинитивно је требало спојити пристаниште са Калемегданом. Неком смета додир старог и модерног, и могу то да разумем. Али исто тако сматрам да је то нешто што је неминовност у развоју сваког града - свако време носи нешто своје. Београд је такав, град са дугом историјом, сто пута рушен и зидан, пун разноврсних стилова у коме је свако време оставило неки траг, и то је му даје посебну чар. Као што ми не смета Београђанка (висином и стилом), хотел Москва, нова зграда Б2 итд, тако ми не би сметали ни јапанци, напротив.

И осврнуо бих се још на оне силне квадрате. Опет, схватам да живимо у капитализму (то смо хтели, не?) и да све на неки начин треба да се исплати, па и овај пројекат. При томе, један део тог простора је намењен уметности, галеријама, што је сјајно, треба нам више културе :) А и било је сјајних прелога како би се то могло искористити за пражњење џепова немачких пензионера :laugh: На крају, једном оваквом месту дефинитивно треба нешто што ће привући људе. Па толико година хоћемо да спустимо Београд на реку, ал не може се то урадити само тако што бисмо направили "мостове" ка обалама без икаквох садржаја...

Из свега овога се јасно види чији су аргументи били јачи :)

Ovo sto mi imamo nije kapitalizam, bar ne onakav koji ces naci u Irskoj, Danskoj, Americi, Japanu... Da li na Elektrotehnici jos uvek drze neke drustvene predmete?

Mihajlo, druge tvoje stavove apsolutno postujem, svidja ti se i to je OK. I ne smeta ti da se na javnoj povrsini gradi 15 kila kvadrata. OK, ziveli!

Mislim da bi bilo bolje i konstruktinije da raspravljamo o tih 15k m2 prostora. Ukoliko ga dobijemo (po svemu sudeci je neizbezan), sta bi tamo trebalo da se nalazi, a sta nikako tamo ne bi trebalo da se nalazi. Kakav koncept osmisliti u 15k kvadrata, da li pricamo o hrpi malih lokala ili ...
Mislim da bi bilo dobro oformiti neko misljenje, jer jednog dana kada najave radove bojim se da ne bude prekasno.

Bulevarac":3bq65xg7 je napisao(la):
Mislim da bi bilo bolje i konstruktinije da raspravljamo o tih 15k m2 prostora. Ukoliko ga dobijemo (po svemu sudeci je neizbezan), sta bi tamo trebalo da se nalazi, a sta nikako tamo ne bi trebalo da se nalazi. Kakav koncept osmisliti u 15k kvadrata, da li pricamo o hrpi malih lokala ili ...
Mislim da bi bilo dobro oformiti neko misljenje, jer jednog dana kada najave radove bojim se da ne bude prekasno.

Jos jedan pokusaj da se 15000 km prikaze i progura kao neminovnost.

Inace, sto se tice namene, cak da se taj monstrum ikada i izgradi, zar najbolju namenu raznih lokala ne bi najbolje odredilo slobodno trziste? A da, zaboravio sam, Srbija jos nije usla u normalan kapitalisticki sistem...

To bi bilo genijalno.Propadne konkurs i grad intervenise prekrivanjem hale behatonom :lol:

Delija":20fo2hk8 je napisao(la):
Да мало разбијем монотонију бескрајног текста са пар пројеката са конкурса. :)

dRN Architects, Santiago, Chile

beton_hala_waterfront_d170511_3.jpg

beton_hala_waterfront_d170511_1.jpg

beton_hala_waterfront_d170511_6.jpg

EGA_Erik Giudice Architects

beton_hala_waterfront_e160511_5.jpg

beton_hala_waterfront_e160511_1.jpg

beton_hala_waterfront_e160511_2.jpg

beton_hala_waterfront_e160511_6.jpg

beton_hala_waterfront_e160511_4.jpg

Интересантан пројекат али огроман минус за потпуно игнорисање Калемегдана.Ово би лепо легло уз обалу на НБГ страни.

Ево и један неозбиљан од sanzpont [arquitectura], Belgrade

beton_hala_waterfront_s170511_2.jpg
Hvala na slikama, dodatna ilustracija koliko je promasen konkurs i prosto zove na megalomaniju. Naravno, to samo po sebi na nekom drugom mestu ne bi bilo problem ali ovde izmedju Kalemegdana i grada jeste.

Strmina terena je tu jednostavno ogromna tako da su dva normalna/prirodna puta sa tvrdjave do obale kosim stazama. (1) do ulice pa niz ulicu do uzvodnog kraja beton-hale, koja prakticno vec postoji i treba je samo kultivisati i (2) na drugu stranu i tu samo prci ulicu i prugu i eto te na keju, koju bi trebalo urediti.

Pravo dole ka sredini beton-hale je jednostavno prestrmo i onda se to koristi kao opravdanje da se tu utakne ogroman volumen kome tu nije mesto. U nekoj minimalistickoj verziji, i ok, ako bas MORA ta treca staza (mada ne vidim zasto bi bas morala), mozda bi mogla neka zicara/lift a la Zagreb. To bi puno vise ispostovalo i Kalemegdan i beton-halu, ako zaista hocemo da je tretiramo kao spomenik industrijske kulture. A i bilo bi jeftino tako da bi se opravdavanje "finansiranja resenja" gradnjom ogromnog mola (velicine POLA DELTA-SITIJA) razotkrilo u celokupnom svom besmislu.

Najzad, na svim ovim renderima upada u oci JADNO stanje Karadjordjeve koja izgleda kao babini zubi, puno rupa. Tako da je ceo projekat "cart before the horse" sto bi rekli Englezi.

Ne bih smarao,ali svakim danom je sve jasnije da od ovog projekta nema nise.Bacise kosku kerovima(gradjanima) da se biju oko nje...

Vrh