razgradjevinar":5fstziwf je napisao(la):
od onih koji misle drugacije sam ocekivao da me nekim argumentima koji nisu "wow, svrsio sam kako je ovo dobro" ubede da gresim i da ne razumem na pravi nacin realne potrebe, prioritete i mogucnosti koje ovaj grad ima. za sada niste uspeli, naprotiv
Па ми аргументовано и покушавамо, али не иде. Ја стварно не знам, који још аргумент да извадим. Све аргументе Џонија сам оборио, али он тврдоглаво врти исте реченице са другачијим распоредом речи. Како да се на тај начин квалитетно расправљаш а да не спамујеш дискусију?
JohnyBgood":5fstziwf je napisao(la):
Zvucan argument koji je kad ga malo poranaliziras prica za malu decu
Члан Бг259 је архитекта, а ја студирам архитектуру такође и, веруј ми, то је сушта истина. Сваки битан објекат је пројектује искључиво за одређену локацију. Може да се пројектује објекат сличне форме на другом месту, али не исте, јер је то немогуће. И ја бих волео овако нешто да видим на Прокопу, али то тамо не би имало функцију. Форма и функција иду заједно, и "причају" причу заједно са локацијом.
Na kraju da li neko ozbiljno misli da neko ovim Japancima kaze, svidja nam se vasa ideja ali bi hteli da je primenimo na Prokop, da bi oni odbili?
Рекли би: Ми можемо да вам пројектујемо нешто друго, сличне форме, али ово не. Ти изгледа не разумеш да велики пројекти улазе у портфолио тог бироа и постају његова реклама за даље послове. Па нико неће да се зајебава са својим угледом!!! Поготово не Јапанци. Они не морају да грабе било какав посао. Они бирају шта ће да раде.
Izneo si netacnocu "objekat je prozracan tako da po definiciji ne moze nista da zaklanja ili narusava". Zvrljotina preko bilo koje umetnicke slike isto ne bi zaklonila puno ali bi (nadam se da se u ovome slazemo) unistila sliku tako da je to kontraprimer koji obara tvoju tvrdnju.
Прва огромна разлика између ова два примера је у томе што је један у простору (3д) а други слика (2д). Велика је разлика.
Ја сам рекао да је твој пример погрешан, јер се у случају Мона Лизе, ради о преради НА слици. У случају БХ се ради о преправци ПОРЕД Калемегдана.
Vise puta sam napisao da je taj prostor jednostavno predragocen i vizuelno nasilje nad njim jednostavno ne dolazi u obzir.
Једино ми није јасно о каквом визуелном насиљу ти причаш? Не постоји визуелно наслиље. Објекат делује да има велики волумен само из ваздуха, док из човечије перспективе нимало није упадљив. Па погледај рендере. Да додам, да из ваздуга, одакле и има највећи волумен, не заклања ни Калемегдан, ни Карађорђеву. Опет, погледај рендере.
Ja na celoj ovoj diskusiji jos nisam video dobar argument za uguravanje 15000 kvadrata a jedini argument za japansko resenje je da je jako inovativna forma i nekima se svidja. OK, prihvatam da se to nekima svidja, mada sam ja sam izuzetno protiv bilo cega tako velikog, slobodnog, i razigranog na toj lokaciji. I tu se moze pricati o raznim argumentima za i protiv ali ja ni to nisam video u nekoj ozbiljnoj formi.
Јер очигледно не желиш да видиш. Дали смо ти прегршт аргумената за, а ја сам многе твоје оборио, али ти то не желиш да видиш, него само промениш распоред речи у реченици и ајд све у круг.
Понављам, ако се 15000 квадрата изгради испод парка, како је и замишљено на оба решења, у чему је проблем?
Ali kad im kazes da tu spiralu niko nema nameru da sagradi u predlozenom obliku, jer TO NIJE JEDINI POBEDNIK nego deli prvo mesto sa jos jednim radom - na to se nema sta reci. Ostaje ti ostaje samo sprdanje, jer jednostavno nemas argumenata niti imas pojma kako ce reketasi koji ovde kontrolisu stvari na kraju pomiriti ova dva totalno nekompatibilna "resenja"..
Па нико ти не одговара, јер сматрамо да се подразумева да си сам сконтао. Али, ако треба да ти цртам, ајде.
Дакле, ако се буде градило јапанско решење, спирала ћа се сигурно изградити, јер постоји 15000 квадрата комерцијалног простора, који ће то исплатити. Све оне приче да БГ нема пара за то, не стоје, јер ће се те паре издавањем простора вратити.
Никаква симбиоза два пројекта неће ни постојати. Ако си гледао Градологију, и то би знао. Жири је граду намерно дао два потпуно другачија решења, да би се град одлучио које ће. Нема ту симбиозе.
MilisaV":5fstziwf je napisao(la):
ne može se kalemegdan porediti sa mona lizom. kalemegdan nije urađen u jednom cugu nego je rađen hiljadama godina, svaka generacija je dodavala nešto svoje. nisu ga rimljani napravili takvog i konzervirali za milenijume. pa samo u prošlom veku imamo dosta građevina na kalemegdanu. pa zar bi vi srušili paviljon cvijeta zuzorić.
Апсолутно.
milisave, generacija pre nas je dodala zoloski vrt, parking pauk servisa i luna park pa mislis da je red da mi doprinesemo soping molom? aj da umesto japanaca razapnemo jednu satru tamo i kompletiramo cirkus. ne spori se potreba za pasarelom nego za soping molom, pa to je valjda 50 puta napisamo u predhodnim postovima.
Као што је и хиљаду пота објашњена потреба тог шопинг мола. Пре свега, то није шопинг мол, већ галерије и сувенирнице, а не продавнице патика.
Друго, његова присутност, је маргинализована, и готово невидљива, и не знам, чему онда он смета. Поготово што он сам треба да исплати кредит од кога ће се градити овако нешто.
bice to brdo hvala bogu jos dugo tu, takvo kakvo je a na nama je da se potrudimo i ne dozvolimo klovnovima da opogane jednu od retkih vizura kojima mozemo da se ponosimo
И даље не можемо да вас убедимо да овај пројекат не заклаља никакве визуре, напротив, обогаћује их. Погледај фотке са пристаништа или чамаца, и видећеш да садашња БХ готово потпуно заклања погледа на то брдо. Каква визура се уништава? Никаква. Данас је то само поглед на зелено брдо. Ако се ово игради биће то поглед на зелено брдо са белим кривама преко којих иду људи. Обогаћивање визуре, а не уништавање. Опет, погледај рендере.