Šta je novo?

Beton hala

stf":2s5py9ux je napisao(la):
Tа метафора са Мона Лизом је јако лоша, на шта сам и скренуо пажњу.....

И ја сам одустао пре пар постова, не знам који сам се мој опет укључио......
Mona Liza nije bila samo metafora neko pre svega KONTRAPRIMER. Imala je dakle dve funkcije od koje si primetio samo onu manje vaznu.

Prva i vaznija je bila logicka. Izneo si netacnocu "objekat je prozracan tako da po definiciji ne moze nista da zaklanja ili narusava". Zvrljotina preko bilo koje umetnicke slike isto ne bi zaklonila puno ali bi (nadam se da se u ovome slazemo) unistila sliku tako da je to kontraprimer koji obara tvoju tvrdnju. Da li si imao logiku kao predmet u gimnaziji?

Druga funkcija je odista metaforicka, da implicitno izjednacim Mona Lizu (koja je valjda opste priznata kao velika vrednost) sa raznim vizurama poteza Brankov Most - Kalemegdan (sa reke, sa mosta, sa keja, iz MSU-a, itd.). Vise puta sam napisao da je taj prostor jednostavno predragocen i vizuelno nasilje nad njim jednostavno ne dolazi u obzir. Bilo bi mi zapravo manje zao da neki ludak oskrnavi Mona Lizu (imamo vise reprodukcija a i majstori bi se sigurno potrudili da je restauriraju) nego da nama neki ?%$&#@ (odaberite sami imenicu) uvale jednu veliku i agresivnu formu izmedju Kalemegdana i potencijalno najlepse gradske ulice. I dalje stojim pri ovoj metafori jer mi se cini da odgovara.

razgradjevinar":2hze1n6k je napisao(la):
bg259":2hze1n6k je napisao(la):
razgradjevinar bacam peskir i predajem se .......
ok, sprdaj se. izneo sam svoje milsljenje i pokusao da ga obrazlozim, nista drugo. od onih koji misle drugacije sam ocekivao da me nekim argumentima koji nisu "wow, svrsio sam kako je ovo dobro" ubede da gresim i da ne razumem na pravi nacin realne potrebe, prioritete i mogucnosti koje ovaj grad ima. za sada niste uspeli, naprotiv, kad vidim kako vi ovde razmisljate a drzim vas za nekog ko svojim intelektualnim kapacitetima mnogo odskace od proseka savrseno mi je jasno zasto konstantno imam osecaj da zivim u nekoj losoj epizodi skrivene kamere
Ja na celoj ovoj diskusiji jos nisam video dobar argument za uguravanje 15000 kvadrata a jedini argument za japansko resenje je da je jako inovativna forma i nekima se svidja. OK, prihvatam da se to nekima svidja, mada sam ja sam izuzetno protiv bilo cega tako velikog, slobodnog, i razigranog na toj lokaciji. I tu se moze pricati o raznim argumentima za i protiv ali ja ni to nisam video u nekoj ozbiljnoj formi.

Ali kad im kazes da tu spiralu niko nema nameru da sagradi u predlozenom obliku, jer TO NIJE JEDINI POBEDNIK nego deli prvo mesto sa jos jednim radom - na to se nema sta reci. Ostaje ti ostaje samo sprdanje, jer jednostavno nemas argumenata niti imas pojma kako ce reketasi koji ovde kontrolisu stvari na kraju pomiriti ova dva totalno nekompatibilna "resenja".

Kurat konkurs sa bez-veze uslovima, kurat proces izbora pobednika (sto izbija iz nekih skorasnjih postova), kurat ishod sa dva resenja koja NEKOME omogucuju da radi sta hoce... STA tu uopste ima da se brani i zastupa? Pa makar ti se jedno od polu-pobednickih resenja svidjalo. Ostaje samo da se nagadja o motivima onih koji brane ceo konkurs i pricu, zao mi je sto to moram da kazem, ali je tako.

@JohnyBgood plus +1
Japanski projekat je toliko individualan i samostalan sam za sebe
nema nikakvu zajednicku liniju , crtu koja treba onako neprimetno da se provlači duž obale, sa Zeksovim projektom, oko kojeg smo se složili da je dobar po svim merilima. Da nije i na ovaj konkurs učestvovao Zeks mogao bi bolje od mene da pojasni i kaže te razumem nj. uzdržanost.

ne može se kalemegdan porediti sa mona lizom. kalemegdan nije urađen u jednom cugu nego je rađen hiljadama godina, svaka generacija je dodavala nešto svoje. nisu ga rimljani napravili takvog i konzervirali za milenijume. pa samo u prošlom veku imamo dosta građevina na kalemegdanu. pa zar bi vi srušili paviljon cvijeta zuzorić.

ako imaš neku sliku koju je crtalo više umetnika i svako od njih je davao neki svoj pečat onda možemo porediti sa kalemegdanom....

druga stvar. kad ste vi poslednji put bili na kalemegdanu i gledali prema BH. pa samo one barake na beton hali zauzimaju više hiljada metara kvadratnih. a one se na onolikom prostoru i ne primećuju. bukvalno. beton hala je OGROMNA i NA NJOJj već postoji hiljade kvadrata pod krovom u nekim raznim barakama, i te barake uopšte nisu mnogo primetne s obzirom koju površinu imaju. zatim benzinska pumpa i slično. i sad zamena toga sa 7500 kvm galerija i 7500 kvm komercijalnog prostora predstavlja žvrljanje po mona lizi. ma nije nego......

ja sam danas bio na tom mestu. i mogu reći da pogled sa kalemgdana deo kod BH je kao da gledam u neku fabriku teške industrije. kolona teških kamiona, barake na BH, pa i sama BH. benzinska pumpa. međutim kad se gleda NBGD situacija je mnogo bolja. sa NBGD strane kvari utisak ogroman broj splavova u polu raspadnutom stanju. ali to je problem koji je relativno lako rešiti.

dalje argument da će se zaseniti značaj saborne crkve ne znam šta da kažem, pa iovako je zasenjen. ako je to glavna briga ovog projekta onda je to velika sreća,

želim još da dodam da je taj deo od terase kalemegdana do beton hale bukvalno odsečen od ljudi. kao da ne postoji. i ne postoji drugi način da se to iskoristi osim da se nešto napravi što bi spojilo to sa BH i kao i sa kosančićevim vencom koji je po meni mnogo bolji nego skadrlija i koji je isto u lošem stanju. a to što će se promeniti vizura tog dela grada ne smatram kao lošu stvar nego kao šansu da se taj deo napravi posebnim ili malo više posebnim nego što trenutno jeste.

danas kad sam se vraćao sa tog dela kalemgdana išao sam na 95 na brankovom mostu i kad bi postojala neka pasarela mnogo bi mi olakšala put nego ovako što sam išao na one stepenice prelazio tramvajsku prugu i stepenice i raskrsnicu.... a tek da sam išao u područije sava male ili na BH put bi mi bio grozan.

Ajmo jos jednom, iz pocetka :D
Sve sto se zida, zida se PORED Kalemegdana, a ne u samom kompleksu Beogradske Tvrdjave.
Japanski rad NAJMANJE menja Kalemegdan jer svojim tankim stazama samo dodiruje tvrdjavu u nekoliko tacaka, srpski projekat se ugradjuje u Kalemegdan u sirokom precniku, i menja samu padinu, za razliku od Japanskog resenja.
Kako to ne vidite ?
Ni Eskim se ne bi zaje*******ao u proceni gde prestaje Kalemegdan, a pocinje Japansko resenje.

Најбоља расправа до сада. Како чији пост читам, ја се слажем. А онда уследи контра. Браво, момци! :gobb:

attachment.php

milisave, generacija pre nas je dodala zoloski vrt, parking pauk servisa i luna park pa mislis da je red da mi doprinesemo soping molom? aj da umesto japanaca razapnemo jednu satru tamo i kompletiramo cirkus. ne spori se potreba za pasarelom nego za soping molom, pa to je valjda 50 puta napisamo u predhodnim postovima.

bulevarac, koliko smo puta pricali o studiji visokih objekata i smejali se zastitama vizura ka avalskom tornju udaljenom kilometrima od grada? isti ljudi koji se zgrazavaju nad neboderima u savskom teatru jer bi zaboga zaklanjali ne znam kakvu lepotu od panorame grada sa druge strane reke ovde ne vide problem sa ogromnom betonskom spiralom na 50 metara od tvrdjave. ljudi koji bi da zatvore pola grada za automobilski saobracaj svrsavaju nad idejom o garazi od 800 vozila u skoro pa jednosmernoj ulici zatrovanoj teretnjacima. meni je tu nesto cudno i neko tu nije normalan a za promenu to nisam ja

sto se tice konstatacije da japanski rad NAJMANJE menja kalemegdan rekao bih da ovde nije rec o promeni kalemegdana i tu idiotsku ideju da ga menjaju nisu imali ni bilmezi koji su raspisali konkurs. bice to brdo hvala bogu jos dugo tu, takvo kakvo je a na nama je da se potrudimo i ne dozvolimo klovnovima da opogane jednu od retkih vizura kojima mozemo da se ponosimo

razgradjevinar":2zqpzl6i je napisao(la):
milisave, generacija pre nas je dodala zoloski vrt, parking pauk servisa i luna park pa mislis da je red da mi doprinesemo soping molom? aj da umesto japanaca razapnemo jednu satru tamo i kompletiramo cirkus. ne spori se potreba za pasarelom nego za soping molom, pa to je valjda 50 puta napisamo u predhodnim postovima.

bulevarac, koliko smo puta pricali o studiji visokih objekata i smejali se zastitama vizura ka avalskom tornju udaljenom kilometrima od grada? isti ljudi koji se zgrazavaju nad neboderima u savskom teatru jer bi zaboga zaklanjali ne znam kakvu lepotu od panorame grada sa druge strane reke ovde ne vide problem sa ogromnom betonskom spiralom na 50 metara od tvrdjave. ljudi koji bi da zatvore pola grada za automobilski saobracaj svrsavaju nad idejom o garazi od 800 vozila u skoro pa jednosmernoj ulici zatrovanoj teretnjacima. meni je tu nesto cudno i neko tu nije normalan a za promenu to nisam ja
Не лажи.

razgradjevinar":2zqpzl6i je napisao(la):
sto se tice konstatacije da japanski rad NAJMANJE menja kalemegdan rekao bih da ovde nije rec o promeni kalemegdana i tu idiotsku ideju da ga menjaju nisu imali ni bilmezi koji su raspisali konkurs. bice to brdo hvala bogu jos dugo tu, takvo kakvo je a na nama je da se potrudimo i ne dozvolimo klovnovima da opogane jednu od retkih vizura kojima mozemo da se ponosimo
Оно "Кале" зарасло у разно шибље као и бараке иѕнад бетон хале највише нарушавају иѕглед Калемегдена.

razgradjevinar":5fstziwf je napisao(la):
od onih koji misle drugacije sam ocekivao da me nekim argumentima koji nisu "wow, svrsio sam kako je ovo dobro" ubede da gresim i da ne razumem na pravi nacin realne potrebe, prioritete i mogucnosti koje ovaj grad ima. za sada niste uspeli, naprotiv
Па ми аргументовано и покушавамо, али не иде. Ја стварно не знам, који још аргумент да извадим. Све аргументе Џонија сам оборио, али он тврдоглаво врти исте реченице са другачијим распоредом речи. Како да се на тај начин квалитетно расправљаш а да не спамујеш дискусију?

JohnyBgood":5fstziwf je napisao(la):
Zvucan argument koji je kad ga malo poranaliziras prica za malu decu
Члан Бг259 је архитекта, а ја студирам архитектуру такође и, веруј ми, то је сушта истина. Сваки битан објекат је пројектује искључиво за одређену локацију. Може да се пројектује објекат сличне форме на другом месту, али не исте, јер је то немогуће. И ја бих волео овако нешто да видим на Прокопу, али то тамо не би имало функцију. Форма и функција иду заједно, и "причају" причу заједно са локацијом.

Na kraju da li neko ozbiljno misli da neko ovim Japancima kaze, svidja nam se vasa ideja ali bi hteli da je primenimo na Prokop, da bi oni odbili?
Рекли би: Ми можемо да вам пројектујемо нешто друго, сличне форме, али ово не. Ти изгледа не разумеш да велики пројекти улазе у портфолио тог бироа и постају његова реклама за даље послове. Па нико неће да се зајебава са својим угледом!!! Поготово не Јапанци. Они не морају да грабе било какав посао. Они бирају шта ће да раде.

Izneo si netacnocu "objekat je prozracan tako da po definiciji ne moze nista da zaklanja ili narusava". Zvrljotina preko bilo koje umetnicke slike isto ne bi zaklonila puno ali bi (nadam se da se u ovome slazemo) unistila sliku tako da je to kontraprimer koji obara tvoju tvrdnju.
Прва огромна разлика између ова два примера је у томе што је један у простору (3д) а други слика (2д). Велика је разлика.
Ја сам рекао да је твој пример погрешан, јер се у случају Мона Лизе, ради о преради НА слици. У случају БХ се ради о преправци ПОРЕД Калемегдана.

Vise puta sam napisao da je taj prostor jednostavno predragocen i vizuelno nasilje nad njim jednostavno ne dolazi u obzir.
Једино ми није јасно о каквом визуелном насиљу ти причаш? Не постоји визуелно наслиље. Објекат делује да има велики волумен само из ваздуха, док из човечије перспективе нимало није упадљив. Па погледај рендере. Да додам, да из ваздуга, одакле и има највећи волумен, не заклања ни Калемегдан, ни Карађорђеву. Опет, погледај рендере.
Ja na celoj ovoj diskusiji jos nisam video dobar argument za uguravanje 15000 kvadrata a jedini argument za japansko resenje je da je jako inovativna forma i nekima se svidja. OK, prihvatam da se to nekima svidja, mada sam ja sam izuzetno protiv bilo cega tako velikog, slobodnog, i razigranog na toj lokaciji. I tu se moze pricati o raznim argumentima za i protiv ali ja ni to nisam video u nekoj ozbiljnoj formi.
Јер очигледно не желиш да видиш. Дали смо ти прегршт аргумената за, а ја сам многе твоје оборио, али ти то не желиш да видиш, него само промениш распоред речи у реченици и ајд све у круг.
Понављам, ако се 15000 квадрата изгради испод парка, како је и замишљено на оба решења, у чему је проблем?
Ali kad im kazes da tu spiralu niko nema nameru da sagradi u predlozenom obliku, jer TO NIJE JEDINI POBEDNIK nego deli prvo mesto sa jos jednim radom - na to se nema sta reci. Ostaje ti ostaje samo sprdanje, jer jednostavno nemas argumenata niti imas pojma kako ce reketasi koji ovde kontrolisu stvari na kraju pomiriti ova dva totalno nekompatibilna "resenja"..
Па нико ти не одговара, јер сматрамо да се подразумева да си сам сконтао. Али, ако треба да ти цртам, ајде.
Дакле, ако се буде градило јапанско решење, спирала ћа се сигурно изградити, јер постоји 15000 квадрата комерцијалног простора, који ће то исплатити. Све оне приче да БГ нема пара за то, не стоје, јер ће се те паре издавањем простора вратити.
Никаква симбиоза два пројекта неће ни постојати. Ако си гледао Градологију, и то би знао. Жири је граду намерно дао два потпуно другачија решења, да би се град одлучио које ће. Нема ту симбиозе.
MilisaV":5fstziwf je napisao(la):
ne može se kalemegdan porediti sa mona lizom. kalemegdan nije urađen u jednom cugu nego je rađen hiljadama godina, svaka generacija je dodavala nešto svoje. nisu ga rimljani napravili takvog i konzervirali za milenijume. pa samo u prošlom veku imamo dosta građevina na kalemegdanu. pa zar bi vi srušili paviljon cvijeta zuzorić.
Апсолутно.
Као што је и хиљаду пота објашњена потреба тог шопинг мола. Пре свега, то није шопинг мол, већ галерије и сувенирнице, а не продавнице патика.
Друго, његова присутност, је маргинализована, и готово невидљива, и не знам, чему онда он смета. Поготово што он сам треба да исплати кредит од кога ће се градити овако нешто.
bice to brdo hvala bogu jos dugo tu, takvo kakvo je a na nama je da se potrudimo i ne dozvolimo klovnovima da opogane jednu od retkih vizura kojima mozemo da se ponosimo
И даље не можемо да вас убедимо да овај пројекат не заклаља никакве визуре, напротив, обогаћује их. Погледај фотке са пристаништа или чамаца, и видећеш да садашња БХ готово потпуно заклања погледа на то брдо. Каква визура се уништава? Никаква. Данас је то само поглед на зелено брдо. Ако се ово игради биће то поглед на зелено брдо са белим кривама преко којих иду људи. Обогаћивање визуре, а не уништавање. Опет, погледај рендере.

ja zivim u gradu u kome trzni centar napravljen pre 20 godina u samom centru zvrlji avetinjski prazan (cumicevo sokace) dok nekih 300 metara dalje imamo zeleni venac kroz koji ne moze da se prodje od cigana i njihovih kartonskih butika. mozda sam ja glup i naivan ali meni lici da je to zato sto na prvom mestu nema ko da dodje i kupuje a na drugom prodju hiljade ljudi dnevno. ti mi pricas da ce 15 000 kvadrata komercijalnog i galerijskog prostora kod beton hale isplatiti milione. verovatno ocekujes da ce onih desetak prodavaca kod akademije da ode dole i plalti zakup jedno soma evra, sve sa par baba koje na pocetku kalemegdana prodaju dzempere. meni to nije argument nego mastarija, da ne upotrebim drugu rec.

ako grad ima taj novac ili zna gde moze da ga nabavi zasto ga ne ulozi u prokop, za to postoji realna potreba, realna mogucnost da se investicia isplati? ako je potreban galerijski prostor zasto to ne ulozi u obnovu svih muzeja koji su trenutno zatvoreni? ako je potreban parking prostor zasto tu a ne negde gde infrastruktura dozvoljava priliv i odliv vozila i ljudi u meri koja bi opravdala investiciju?

mozes li mi u par recenica objasniti sta je to vezano za ovaj projekat sto ja ne vidim i ne razumem a sto ga cini prioritetnim i neophodnim? ako mozes unapred sam zahvalan, u suprotnom stvarno da ne spamujemo ovde vise.

ps. e da, delija, iskuliraj se malo, malo mi je pun ... tvoje arogancije i bezobrazluka.

razgradjevinar":4bbyb7mw je napisao(la):
ps. e da, delija, iskuliraj se malo, malo mi je pun ... tvoje arogancije i bezobrazluka.
Па реално си слагао и успео си у три речи да сместиш чак три лажи.Нити се ради о само једној спирали,нити су оне огромне нити ће оне бити бетонске.

И мени се гади то намерно преувеличавање у недостатку аргумената.Само не знам одакле толика дрскост па да оспоравате виђење објекта у простору архитеката.Кад сте то и некако сварили прешли сте на причу о фамозних 15000 ,малтене подземних квадрата од којих ће и онако већина бити галерије и сувенирнице.

odakle tebi drskost da kazes da ja lazem, jel imas ti imalo kucnog vaspitanja..tako pricaj na tribini a ovde se upristoji i dozvoli da neko ko mozda moze cale da ti bude moze kruzni objekat, precnka izmedju 50 i 100 metara, sa nekoliko kruznih staza jednom reciju da nazove ogtomnom spiralom bez da se ti nadjes merodavnim da cenis da je to laz.. "famoznih 1500kv2 od kojih ce vecina biti".. jel ti znas sta je famozno ili se to uci na filoloskom a vas na arhitektiri uce kako da napusavate ljude koji se usude da misle drugacije?

Moram da se ukljucim ja ponovo, na kratko.

Ono sto me zanima je. Sta to znaci sukcesivna realizacija objekta? Koj tok i tempo izgradnje tog objekta treba da bude? Da li to znaci sredicemo beton halu i pristaniste, napraviti pasarelu, pa onda praviti parkinge i komercijalni prostor?
Ili, pre ce biti. S obzirom da projekat treba da se isplati. Prvo gradimo garazu i komercijalni prostor, a posle toga kad bude para mozda nastavimo dalje. Neka limena pasarela u medjuvremenu ce zadovoljiti sve potrebe?! Logicno gledano, ako ce se raditi komercijalni prostor ispod pasarele prvo ce morati taj segment onda da se odradi. Dakle tu postoji realna opasnost da projekat ne bude izvrsen do kraja, vec da dobijemo jedan novi veliki kafic vasar pod kalisom sa nekom limenom pasarelom. E sad ako je to sto je nas interes onda ja mogu samo da kazem bravo.
Druga stvar posto se ovde na forumu neki dragi forumasi pozivaju na svoja zvanja i titule, ja moram pozivajuci se na neko svoje iskustvo da se dotaknem poredjenja Mona Lise sa beton halom tj. Kalemegdanom.
Prvo ta komparacija je u potpunosti besmislena. Mona Lisa je kao umetnicko delo van vremensko i ne podlozno bilo kakvim promenama. Umetnik je nju naslikao u momentu onako kako je to njegova ispiracija zahtevala. Dakle sem ukrasa na zidu ona ne ispunjava nikakav smisao dalje ( nemojte sad molim vas da ulazimo u rasprave sta ona znaci i koja su njena tajna znacenja, nije ni mesto ni vreme ). Dakle kao takva je ta slika vanvremenska i apsolutno ne podlozna promenama, jer mi za pocetak nismo autorizovani da joj to uradimo. Druga stvar ako tako nesto bude i uradjeno, ona gubi svoj smisao kao Mona Lisa i postaje jedno potpuno drugo umetnicko delo ( cak ako joj i samo brcice docrtamo ).
http://banksyt-shirts.com/wp-conten...anksy_mona_lisa_streetart_clothing_tshirt.jpg
Dakle. Beton hala kao objekat koj treba da ispuni odredjeni broj kriterijuma i funkcija i zahteva, nije umetnicko delo. Nije sad, nece nikad ni biti. Isto tako. Kalemegdan nije niti ce ikad biti umetnicko delo. Pa stoga. Niti jedno dato resenje se ne sme nazvati umetnickim delom. I Kalemegdan i beton hala su apsolutno podlozni promenama i prilagodjavanju potrebe i namene. Ako hocemo neko umetnicko delo onda ( to sam vec rekao ) treba da uzmemo nekog od savremenih umetnika i pustimo ih da naprave skulpturu, instalaciju, performans ili sta vec. Da li ce po tome moci da se hoda, vere, sedi i pije kafa je na njihovoj inspiraciji da odluci.
Dakle da li je japansko resenje umetnicko delo? Nije niti ce biti. Da li je autenticno? Jeste. Svakako da se takvi projekti prlagodjavaju datoj konfiguraciji terena i specificnim potrebama narucioca projekta. To je u potpunosti besmisleno uzimati za argument. Niko ne prica da se takav objekat treba okaciti o helikopter i preneti na drugo mesto. Sto se sa umetnickom delom opet moze uciniti, jer ono samo za sebe ispunjava svoj smisao. Da li je ideja kao ideja i forma upotrebljiva na drugom mestu. Apsolutno i posto nije umetnicko delo moze se prilagodjavati datim novim parametrima i zahtevima. Da bi dragi forumasi shvatili ozbiljost teze da je svaki objekat umetnicko delo i da ne sme ni po koju cenu biti promenjeno ili premesteno na drugo mesto bi znacilo, da ako se napravi objekt preko pruge i ulice ispod Kalisa ta ulica i pruga vise ne bi smela da se ukloni jer je deo koncepta i ideje, a to je u potpunosti besmislen koncept! Naravno ja sam banalizovao, ali boze moj.

I sto treca stvar. Gledajuci projekte moram vam ( obaska sve do sad ) priznati da mi se projekt ARCVS-a sve vise i vise dopada za razliku od Sou Fujimotovog resenja koje mi sve vise deluje previse kuriozitetno. Nekako kao crvena kravata na crnom odelu i crne cipele, a onda na sve to fluorescentno zelene carape.
Medjutim to ne znaci da sam promenio svoje misljenje i da podrzavam takve projekte ispod Kalemegdana.
Vole bih da vidim sve rendere koji su izasli na konkurs. Ovo su samo dva ponudjena resenja od preko sto i kusur resenja.

Bas sam sazeo ovaj post :lol:

razgradjevinar":gkxdh4gb je napisao(la):
odakle tebi drskost da kazes da ja lazem, jel imas ti imalo kucnog vaspitanja..tako pricaj na tribini a ovde se upristoji i dozvoli da neko ko mozda moze cale da ti bude moze kruzni objekat, precnka izmedju 50 i 100 metara, sa nekoliko kruznih staza jednom reciju da nazove ogtomnom spiralom bez da se ti nadjes merodavnim da cenis da je to laz.. "famoznih 1500kv2 od kojih ce vecina biti".. jel ti znas sta je famozno ili se to uci na filoloskom a vas na arhitektiri uce kako da napusavate ljude koji se usude da misle drugacije?
Е овде се већ ради о расправи типа " 2+2 је 4 ! Није него 5 " .

Ради се рампама које требају да повежу одређене тачке и не можеш никако једну танку линију да третираш као масивни,бетонски објекат пречника 100м.Дакле и требају да буду дугачке рампе а само су Јапанци попречне пресеке тих рампи ( најбитније када је у питању (не)угрожавање тврђаве) успели да сведу на минималне димензије.

Твоја немогућност схватања простора и још неких учесника ове дискусије ми је прилично иритантна пошто сам мислио да је овај форум последње место где ћу наићи на то.

razgradjevinar":117oj061 je napisao(la):
ja zivim u gradu u kome trzni centar napravljen pre 20 godina u samom centru zvrlji avetinjski prazan (cumicevo sokace) dok nekih 300 metara dalje imamo zeleni venac kroz koji ne moze da se prodje od cigana i njihovih kartonskih butika. mozda sam ja glup i naivan ali meni lici da je to zato sto na prvom mestu nema ko da dodje i kupuje a na drugom prodju hiljade ljudi dnevno. ti mi pricas da ce 15 000 kvadrata komercijalnog i galerijskog prostora kod beton hale isplatiti milione. verovatno ocekujes da ce onih desetak prodavaca kod akademije da ode dole i plalti zakup jedno soma evra, sve sa par baba koje na pocetku kalemegdana prodaju dzempere. meni to nije argument nego mastarija, da ne upotrebim drugu rec.
Ја говорим о принципима планирања јавних објеката који су чист куриозитет. Увек се гледа спојити комерцијално и куриозитетно да би се то куриозитетно уопште изградило. Ако се сећаш конкурса за Теразијску терасу, и ту је планиран комерцијални простор. Једноставно, то је принцип по коме се уређују такве локације. Чак и богатије земље раде тим принципом,осим евентуално најбогатијих, које, опет то раде ретко. Значи, ако желимо авангардно решење, које је чист куриозитет, нешто га мора исплатити, или се никада неће изградити. Ако желимо пасареле, град мора да поврати бар део средстава. Принцип капитализма.
То је нажалост, већини огаван принцип планирања, али у таквом свету живимо и то се променити неће.
Али, ако је такав, неопходни објекат сакривен испод парка, тј. трга, не видим никакав проблем у томе. То је чак, велики плус, јер један огавни а неоходни део објекта/пројекта визуелно не постоји.
Да ли је то у овом тренутку исплативо, или не, друга је прича, али то је принцип по коме се овакви објекти граде. Ја не знам у којем систему ви живите, али овај наш, јбг. није савршен.
ako grad ima taj novac ili zna gde moze da ga nabavi zasto ga ne ulozi u prokop, za to postoji realna potreba, realna mogucnost da se investicia isplati? ako je potreban galerijski prostor zasto to ne ulozi u obnovu svih muzeja koji su trenutno zatvoreni?
Све што си набројао је у надлежности државе, и град је ту немоћан. Град своја средства усмерава у градске пројекте.
mozes li mi u par recenica objasniti sta je to vezano za ovaj projekat sto ja ne vidim i ne razumem a sto ga cini prioritetnim i neophodnim? ako mozes unapred sam zahvalan, u suprotnom stvarno da ne spamujemo ovde vise.
Па нико није рекао да је приоритетан. Али, увек ће бити нешто приоритетније. Свуда, не само у БГ. Па колико је пројекта на чекању због Игле(Мост на Ади). Сви ми предлажемо шта би у БГ све требало урадити, и кад се нешто од тога крене барем планирати, крећу приче како то није приоритет.
kole":117oj061 je napisao(la):
Ono sto me zanima je. Sta to znaci sukcesivna realizacija objekta? Koj tok i tempo izgradnje tog objekta treba da bude? Da li to znaci sredicemo beton halu i pristaniste, napraviti pasarelu, pa onda praviti parkinge i komercijalni prostor?
Ili, pre ce biti. S obzirom da projekat treba da se isplati. Prvo gradimo garazu i komercijalni prostor, a posle toga kad bude para mozda nastavimo dalje. Neka limena pasarela u medjuvremenu ce zadovoljiti sve potrebe?! Logicno gledano, ako ce se raditi komercijalni prostor ispod pasarele prvo ce morati taj segment onda da se odradi. Dakle tu postoji realna opasnost da projekat ne bude izvrsen do kraja, vec da dobijemo jedan novi veliki kafic vasar pod kalisom sa nekom limenom pasarelom. E sad ako je to sto je nas interes onda ja mogu samo da kazem bravo.
То је и највећа опасност. Да се изгради само комерцијални део, а пасареле оставе за срецнија времена. И опасност је реална. Али, због тога ми се и допада што је комерцијала укопана под земљу, па се њено постојање неће ни видети, како са Калиша, тако и са река.

Delija":vuk2y0y5 je napisao(la):
razgradjevinar":vuk2y0y5 je napisao(la):

Не лажи.

razgradjevinar":vuk2y0y5 je napisao(la):
Оно "Кале" зарасло у разно шибље као и бараке иѕнад бетон хале највише нарушавају иѕглед Калемегдена.
Jednostavno resenje: posecimo/kultivisimo siblje i uklonimo barake. Barake su bar po definiciji lako uklonljivi objekti ali kad nam jednom uvale soping mol od 15000 km i ogromnim kompleksom spiralnih pasarela iznad, to ce tu da stoji duze od Saborne Crkve a mozda i samog Kalemegdana. Dajte bre "resavajte" ovakvim radikalnim potezima neki od miliona prostora u ovom gradu koji za time vapi.

Dodao sam i opciju da glasate o tome koje vam se rešenje najviše sviđa ;) :pob:

To mi reci Stevo.Ako moze samo jedna ispravka,verujem da nije previse teska,a to je da se posle glasanja prebaci na zadnji post a ne na prvi,inace super je novi softver :)

Bulevarac":3auxpdot je napisao(la):
Ajmo jos jednom, iz pocetka :D
Sve sto se zida, zida se PORED Kalemegdana, a ne u samom kompleksu Beogradske Tvrdjave.
Japanski rad NAJMANJE menja Kalemegdan jer svojim tankim stazama samo dodiruje tvrdjavu u nekoliko tacaka, srpski projekat se ugradjuje u Kalemegdan u sirokom precniku, i menja samu padinu, za razliku od Japanskog resenja.
Kako to ne vidite ?
Ni Eskim se ne bi zaje*******ao u proceni gde prestaje Kalemegdan, a pocinje Japansko resenje.

Ajmo jos jednom, nadji neki argument ili post u kome IKO kaze da je problem u tome sto se gradi u samom kompleksu tvrdjave! Ubismo se objasnjavajuci kako se ambijent moze narusiti i zidanjem odma' pored i kako NIJE U PUTANJU SAMO TVRDJAVA nego ceo potez Karadjordjeva-Kalemegdan, ali tebi to nikako izgleda ne moze da udje u glavu. I svaka cast japanskom projektu sto NAJMANJE menja Kelemegdan, da si procitao postove na koje odgovaras shvatio bi da su mnogi protiv zato sto ne zele NI TOLIKO (ili NIKAKVO) narusavanje Kalemgdana, a o soping molu od 15000 kvadrata da i ne govorim.

Ovo postaje jedna od omiljenih diskustionih taktika nekih ovde: Iskrivi neko sto je neko rekao ili ga, k'o ti ovde, skroz prekrsti u nesto deseto - pa onda sa tim diskutuj. Mashallah sto bi rekli Bosanci.

@JohnyBgood Dobro, barem znam da ti ne mislis da se japansko resenje zida u beogradskoj tvrdjavi. Svako resenje mora na neki nacin da dodiruje Kalis, ukoliko zelimo da ima fukciju - komunikacija ljudi sa bh. Imali smo konkurs kome je to bila prvenstvena namena, a obavezno uz njega ide i 15k m2.
Dobili smo 2 pobednika, neki spore i sam konkurs, i koliko vidim najjaci adut su sumnjivi pobednici, ili sumnjivi pobednik. To jos nismo razjasnili, malo ima detalja koji bi jasno ukazali na pojedince. Sta je tu je, treba da se nekako odlucimo izmedju 2 ponudjena rada (koja uzgred skoro sigurno nikada nece biti napravljena, ili ne onako kako su prikazana na renderu). Tu nastaje polemika, koju ja nekada ne razumem. Neko kaze svidja mi se vise srpski rad, smeta mi kod japanskog sto narusava Kalis. E sada ako nekome I profil zaboden u brdo na Kalisu sa sve staklenom oplatom predstavja bolje resenje (nisam cak ni spominjao mini tc - staklenac na krovu), onda tesko da ja imam argumente kojima bi vas ubedio da ima nesto u tim spiralama, i da nisu bas toliko odvratno-nemoguce za to mesto.

Steva":2ov0ovbp je napisao(la):
Dodao sam i opciju da glasate o tome koje vam se rešenje najviše sviđa ;) :pob:

To je oduvek nedostajalo, za mnoge rasprave, ideje, itd...
super!

Bulevarac":2cg2hqfu je napisao(la):
@JohnyBgood Dobro, barem znam da ti ne mislis da se japansko resenje zida u beogradskoj tvrdjavi. Svako resenje mora na neki nacin da dodiruje Kalis, ukoliko zelimo da ima fukciju - komunikacija ljudi sa bh. Imali smo konkurs kome je to bila prvenstvena namena, a obavezno uz njega ide i 15k m2.
Dobili smo 2 pobednika, neki spore i sam konkurs, i koliko vidim najjaci adut su sumnjivi pobednici, ili sumnjivi pobednik. To jos nismo razjasnili, malo ima detalja koji bi jasno ukazali na pojedince. Sta je tu je, treba da se nekako odlucimo izmedju 2 ponudjena rada (koja uzgred skoro sigurno nikada nece biti napravljena, ili ne onako kako su prikazana na renderu). Tu nastaje polemika, koju ja nekada ne razumem. Neko kaze svidja mi se vise srpski rad, smeta mi kod japanskog sto narusava Kalis. E sada ako nekome I profil zaboden u brdo na Kalisu sa sve staklenom oplatom predstavja bolje resenje (nisam cak ni spominjao mini tc - staklenac na krovu), onda tesko da ja imam argumente kojima bi vas ubedio da ima nesto u tim spiralama, i da nisu bas toliko odvratno-nemoguce za to mesto.

ALO?! I ti nam progura 15000 km, tek onako,

Ja ne znam sta je sa ovim sistemom, em mi ne da da postavim poruke, em mi ovaj odgovor gore presece na pola

JohnyBgood":15r9hdn5 je napisao(la):
Ja ne znam sta je sa ovim sistemom, em mi ne da da postavim poruke, em mi ovaj odgovor gore presece na pola

mislis da je sistem naklonjen japanskom resenju ? :cool:

Vrh