Šta je novo?

Beton hala

Brodovi kad pristanu vrši se revizija pasoške i carinske kontrole - potrebna je jednostavnija dobrodošlica a nema je
Putnici tu imaju obezbeđeno spavanje, i sva tri obroka plus brodski bar... - potrebna je ponuda van brodskih uluga a nema ih
Posada rečnog broda je malobrojna i zbog posla ostaje u blizini broda - potrebana je ponuda za posadu a nema je
Pravac kretanja ka centru grada dezorjetisan i neosmišljen - potrebno uređenje stepenica ka Pariskoj a neuređene su
Prostor pristaništa nema last minut šop - potrebno pored kafica i prodavnice a nema ih
Porostor nema ptt-komunikacione usluge - potrebno je proširiti usluge info centra a ograničene su
Prostor nema mini saobracajno čvorište - potrebno je reguslisati prolaznu stanicu a nije blizu

Ima toga još ....Lepo je što su sredili halu ali je to pristanište i potrebno je ozbiljnije prići uređenju i opremanju tog prostora...
Uređenje je samo za velike brodove ko da ne postoje manja plovila
A beton hala u okviru tog prostora može dosta toga da ponudi i proširi svoje usluge a ne samo uvečavati fizički komercijalni prostor.. usluga...
zahtevi konkursa.... :laugh: :lool: :laugh:

Delija":46anch6y je napisao(la):
JohnyBgood":46anch6y je napisao(la):
Ima jedna bitna razlika! Na Terazijskoj padini su probali da udenu poslovni prostor pa je to minirano, cak su i render stelovali da izgleda da ostavljaju veliku travnatu povrsinu a da izgleda da se malo prostora gradi. Prostor je poenta, na to je svima zinulo. Zaista, ako ce padina da bude samo uredjenje te zelene povrsine na to cemo i-hi-hi da cekamo, nema tu neke "ugradnje" ili otimanja prostora. A tek jos rusenje onih zgrada sto smetaju, to ce biti vecnost jer treba tu nekoga kompenzovati. Ali u ovom nasem sistemu moze samo da se krade, kad treba nekoga obestetiti, jedino da ih naganja EU.

Ovde je druga prica. Opametili su se pa ispod zita ugurali u konkurs 15 000 km, i cak i ovde imaju neke koji prodaju bubrege "pa to je deo konkursa, sta se bunite". Zato ja mislim da bi se to gardilo i pre nego sto mnogi od nas sanjaju. Prilika da se nesto capi --> brza gradnja. Kao onaj stadion na Vozdovcu. Italija je drzava koja ima mafiju, a Srbija mafija koja ima drzavu. A mafija je jako efikasna kad joj se ukaze prilika da nesto mazne. Ne uljujkujmo se.
О чему ти мајсторе причаш? Ко је угурао у конкурс силне квадрате које би после да украде?Ово је светлосним годинама удаљено од изградње и далеко је скупља ставка повезивање обале и Калемегдана од тог пословног простора а у таквим условима једноставно не постоји "бизмисмен" који би ту муљао.Није ти то стадион Вождовца.Опасно те дрма параноја.Само ти се неки криминалци,крађе,уграђивање јављају.
A ti si nesto jako osetljiv na temu ovih 15000 kvadrata (polovina Delta city-ja), hmmmm... a i ja se pitam ko ih je ugurao i kako.

A ovo sa "biznismenom" ti je cista patetika, kod nas nisu problem biznismeni, to je cista i pozitivna odrednica u svim normalnim zemljama, nego mafija i reket. Slizani politicari i "biznismeni" a ne biznismeni, cijih su tragova i ostvarenja puni i Beograd i Srbija. I svako NORMALAN bi imao razloga za skepsu, pa mi zivimo u zemlji "Usca", luke Beograd, itd. I onda sam JA "paranoican"?!

"Denial is not a river in Egypt", a izgeda to tebe drma. Ili imas neke konkretne interese kao onaj "slobodni zidar" koji visi na temi o stadionu na Vozdovcu.

Uocavam politicki trend u poslednje vreme: pljuvati po privatnoj svojini i kapitalizmu, kao ONA nam je kriva za sve, nego vise toga prepustiti "drzavi". Ha, ha, ha, pa tu nas cekaju razni Dulici (plakat "ocistimo Srbiju od pola miliona evra, valjanje racunara drzavi u kojoj si ministar,...) i razne face koje ce da uguraju nekih 15000 kvadrata u projekat pa ce posle da "upravljaju" ko ce i kako da dobije pravo da tu nesto gradi. Isto kao direktor na Vozdovcu, iznenada se pojavljuje kao investitor, jer **bi ga, covek je stavio sapu na nesto sto je vredno (lokacija) i namerio se da ga prisvoji. Paralele sa lukom Beograd se svima koji imaju dve ciste u glavi namecu.

A ako je u pitanju sitnija riba koja je eto kao napravila neki "konkurs" da bi svima naplacivala po 200 evra, to je jos i benigno. No big deal, mala steta. Mada bi svakome ko nije naivan (ili tu ima nekih interesa) iznenadno utrcavanje 15000 kvadrata u teren bilo "crveno svetlo".

Homer Jay":219g62xs je napisao(la):
Morao sam da pozajmim render sa resenja Re:acta za Beton halu jer oni jedini imaju pogled sa Novog Beograda. Cisto da se vidi koliko zaista ovaj projekat (ne) narusava vizuru Beogradske tvrdjave.

http://www.re-a-c-t.org/images/bh01.png

I ja zaista ne znam ko je stavio tabu na rec "komercijalizacija". Da zivim u svetu gde se za 'leba zaradjuje od mirisanja cveca i mazenja pandi, pa bih se i sam najezio na takav koncept, ali jutros mi je kasirka za 'leba, gle cuda, trazila dinare! Danas da odes u bilo koji muzej u svetu - udjes na vrata, izadjes na prodavnicu - pa onda 'aj kupi knjigu, podmetac, slikovnicu za sestrica, kecelju sa Davidovim preonama ludom burazeru itd.

Dakle, iskrcas ljude iz broda i onda ih kroz onaj tunel posaljes na Kalis, ali usput ce svaka baba da zastane pored izloga i kaze dedi: "Vidi France, kako lepa flasa sa srpskom sljivovicom, samo 25E, 'aj da uzmemo jednu". A deda, da je ne bi slusao kako mu cantra celi put, otvori novcanik, da joj pare i svi srecni. Kasnije se vrate i dok cekaju brod rese da popiju kafu i pojedu po sendvic i uzmes im jos 10E. I tako evro po evro vracas pare koje si ulozio.
Ovo je vizura valjda sa starok CK, to ce malo koji turista da vidi, a i slika je iz daljine i sa relativno sirokim uglom tako da tu NISTA zapravo ne dominira. Da je slika iz aviona, jos manje bi ista "dominiralo". ALi se jasno vidi da bi velika spirala nad beton halom velicinom konkurisala tvrdjavi. Jos je tvrdjava tamnih boja i utopljena u zelenilo tako da bi jedna velika bela spirala VRISTALA. I naravno sve bi bilo samo gore sa Brankovog mosta ili sa samog keja.

Inace, i ja nemam nista protiv komercijalizacije. Samo je pitanje modusa. Beton hala se vec uveliko komercijalizuje i privlaci ljude. A i zapustena zgrada niz Karadjordjevu se pretvara u hotel. Dodaj onu renovaciju fasade, i po meni je to pravi nacin. Pravi kapitalizam: DECENTRALIZOVANO, pusti ljude da probaju razne stvari pa ko propadne imao je losu ideju a kome krene - samo napred. A drzava treba da obezbedjuje infrastrukturu i postovanje zakona, nije to neka mudrost... nego je problem sto bi nasi politicari/drzava da budu i biznismeni.

alo bre johnnny covek hoce covek da ti pokaze da je kalemegdan zapravo skroz desno na slici i da bas nista nece japanci zaklonjati osim livadu i nesto malo zida...... pusti ti slike iz satelita

bg259":2z7yusm1 je napisao(la):
alo bre johnnny covek hoce covek da ti pokaze da je kalemegdan zapravo skroz desno na slici i da bas nista nece japanci zaklonjati osim livadu i nesto malo zida...... pusti ti slike iz satelita
Alo bre, ako postoji neka perspektiva iz koje ne zaklanja to ne znaci da je to slucaj iz drugih pravaca. A koliko ja vidim po diskusiji, nije poenta zaklanjanja nego uguravanja jednog velikog oblika koji bi mu vizuelno konkurisao, a da ne kazem sta bi radio (vizuelno) manjim ali super znacajnim objektima kao sto je Saborna crkva. Ne moras ti nesto bas ZAKLONITI da bi mu vizuelno nastetio. A na slici se lepo vidi da bi ta spirala zauzela deo vizure koji je gotovo jednak povrsini (na slici) koju zauzima i sam Kelemegdan. Pridji blize i malo od strane Brankovog mosta i taj odnos se povecava, naravno na stetu Kalemegdana.

boca-ica":224sj2fh je napisao(la):
Brodovi kad pristanu vrši se revizija pasoške i carinske kontrole - potrebna je jednostavnija dobrodošlica a nema je
Putnici tu imaju obezbeđeno spavanje, i sva tri obroka plus brodski bar... - potrebna je ponuda van brodskih uluga a nema ih
Posada rečnog broda je malobrojna i zbog posla ostaje u blizini broda - potrebana je ponuda za posadu a nema je
Pravac kretanja ka centru grada dezorjetisan i neosmišljen - potrebno uređenje stepenica ka Pariskoj a neuređene su
Prostor pristaništa nema last minut šop - potrebno pored kafica i prodavnice a nema ih
Porostor nema ptt-komunikacione usluge - potrebno je proširiti usluge info centra a ograničene su
Prostor nema mini saobracajno čvorište - potrebno je reguslisati prolaznu stanicu a nije blizu

Ima toga još ....Lepo je što su sredili halu ali je to pristanište i potrebno je ozbiljnije prići uređenju i opremanju tog prostora...
Uređenje je samo za velike brodove ko da ne postoje manja plovila
A beton hala u okviru tog prostora može dosta toga da ponudi i proširi svoje usluge a ne samo uvečavati fizički komercijalni prostor.. usluga...
zahtevi konkursa.... :laugh: :lool: :laugh:
:laugh::lool::laugh:

:gobb: :pob:

@zexland
Hvala, može i detaljnije na primer.....

Dno samog pristaništa je prekriveno ,špunovima,, (klupče metalnih opiljaka ) koje je voda godinama taložila iz uzvodnog brodogradilišta
Takođe na samom dnu su ostaci davnašnjih barki sve sa sidrima i ostalim okovima koje su obavljale redovan transport još u Singidumumu
Oblžnja zgrada kapetanije je usamljena i zaboravljena lepotica
Sama tramvajska okretica okružena je misterioznim ulazima u .... :) :) :) Beton hala može da ponudi oho ho okolni sadržaj svima nama i putnicima , nautičarima koj su u ekspaniziji ...... je*iga nije svet juče nastao..... :p :)

Због оваквих расправа и аргументације појединих форумаша зажалим што овде нема опције за додељивање минуса. :)

Зато овом приликом предлажем Игору и Вучку да уведу такву опцију а онај ко сакупи највише минуса на следећем окупу би био дужан да части пивом модераторе и форумаша са највише плусева. :) Могла би то фина традиција да постане.

Za pivooo evo tebi +1 :vops: :vops: :vops:

zao mi je sto mnogi ne vide vezu urbanizacije i stim špunom na dnu reke...
mrzi me da sve pojašnjavam al otprilike kao kad nad starom poljskom wc-u bez saniranja dižeš kucu ...

jlaki":3suggmti je napisao(la):
Meni se te skarabudže nikako ne dopadaju, ja bih samo okrečio betonhalu i renovirao lokale kao što je već urađeno za neke i to je to. Ne bih gradio ama ništa oko Kalemegdana više, samo bih rušio gadosti i rekonstruisao tvrđavu.
Bravo! :kk:

@ JohnyBgood : Tvoji stavovi i argumentacija, čista desetka! :kk:

PS: kako funkcioniše dodeljivanje plusa, mogu li ja to...?

Moze svaki clan,gore levo u odnosu na post reply imas polje User reputation: i + plave boje.Samo kliknes na post clana koji zelis da ¨plusiras¨.

JohnyBgood":1fdb7snc je napisao(la):
bg259":1fdb7snc je napisao(la):
Alo bre, ako postoji neka perspektiva iz koje ne zaklanja to ne znaci da je to slucaj iz drugih pravaca. A koliko ja vidim po diskusiji, nije poenta zaklanjanja nego uguravanja jednog velikog oblika koji bi mu vizuelno konkurisao, a da ne kazem sta bi radio (vizuelno) manjim ali super znacajnim objektima kao sto je Saborna crkva. Ne moras ti nesto bas ZAKLONITI da bi mu vizuelno nastetio. A na slici se lepo vidi da bi ta spirala zauzela deo vizure koji je gotovo jednak povrsini (na slici) koju zauzima i sam Kelemegdan. Pridji blize i malo od strane Brankovog mosta i taj odnos se povecava, naravno na stetu Kalemegdana.
Из којег год правца да гледаш , сама БХ заклања тих 15000 квадрата. Тих 15000 квадрата не заклањају апсолутно ништа, јер је највиша кота тог комерцијалног дела, кота крова БХ. Једино што се види су полукружне пасареле, које, опет нису више од самог гребена, па ни оне ништа не заклањају.
Такође, није у питању пун објекат, који гута све око себе, као што је случај са нпр. Хотелом у Рајићевој, већ више пасарела, које између себе имају ваздух, тј. видиш кроз њих, оно иза њих, ако ме разумеш. Објекат је прозрачан, и као такав, не може да гуши било шта.

stf":wfgf1m5a je napisao(la):
JohnyBgood":wfgf1m5a je napisao(la):
bg259":wfgf1m5a je napisao(la):
Из којег год правца да гледаш , сама БХ заклања тих 15000 квадрата. Тих 15000 квадрата не заклањају апсолутно ништа, јер је највиша кота тог комерцијалног дела, кота крова БХ. Једино што се види су полукружне пасареле, које, опет нису више од самог гребена, па ни оне ништа не заклањају.
Такође, није у питању пун објекат, који гута све око себе, као што је случај са нпр. Хотелом у Рајићевој, већ више пасарела, које између себе имају ваздух, тј. видиш кроз њих, оно иза њих, ако ме разумеш. Објекат је прозрачан, и као такав, не може да гуши било шта.
Malo, malo, pa pokusavas da nam uguras 15000 km :rolleyes: ... kao sto bi neki da nam uguraju onaj... toranj.

A sto se tice zaklanjanja, odgovaras na post u kome je upravo receno da ZAKLANJANJE KAO TAKVO NIJE PROBLEM. Da li si to primetio, ili ti napisano nije jasno? Ili ga namerno ignorises? Problem je u agresivnosti i velicini forme, pa makar ona bila i prozracna. Posto ne znam kako sa tobom da diskutujem, nadam se da te nece uvrediti sledeci primer: Zamisli sliku Mona Lize na kojoj je neko nesto nazvrljao, recimo ne preko lica ali odma' pored, a i zvrljotina je bliska po velicini njenom licu. OK, nista znacajno nije zaklonjeno i zvrljotina je "prozracna" (dakle nisu nista popunjavali samo nesto nazvrljali) ali je to opet nasilje nad celom slikom i kompozicijom.

Da mi ne bi i odma rekao da spirala nije zvrljotina nego efektno arhitektonsko resenje, samo da ponovim da mi je ta forma sama po sebi OK i da savrseno prihvatam da bi mogla negde drugo da funkcionise, i to lepo. Kao sto bi data zvrljotina mogla da bude sasvim legitiman i efektan deo neke druge slike, recimo neke apstrakcije.

Duleja":1hs14bi5 je napisao(la):
jlaki":1hs14bi5 je napisao(la):
Meni se te skarabudže nikako ne dopadaju, ja bih samo okrečio betonhalu i renovirao lokale kao što je već urađeno za neke i to je to. Ne bih gradio ama ništa oko Kalemegdana više, samo bih rušio gadosti i rekonstruisao tvrđavu.
Bravo! :kk:

@ JohnyBgood : Tvoji stavovi i argumentacija, čista desetka! :kk:

PS: kako funkcioniše dodeljivanje plusa, mogu li ja to...?
Hvala, hvala! Evo i tebi plus za podrsku necemu sto ne smatram toliko da su neki moji stavovi nego brate zdrav razum. :)
Ja te pluseve vidim u donjem desnom uglu postova, pa koji mi se svidi cesto plusiram.

Ok,ovde imamo dve strane pogleda na istu stvar sto je i sasvim logicno.Neki su na smrt protiv ove ideje a neki su za nju.

Postujem oba misljenja,ali sam blizi reljinom misljenju da je ovo zamazivanje ociju pred izbore,odakle gradu tih ko zna koliko miliona?Pa ne mogu ni petlju za novi most da izgrade bez kredita :lool:

JohnyBgood":mpuyus44 je napisao(la):
Hvala, hvala! Evo i tebi plus za podrsku necemu sto ne smatram toliko da su neki moji stavovi nego brate zdrav razum. :) Ja te pluseve vidim u donjem desnom uglu postova, pa koji mi se svidi cesto plusiram.
Postujem tvoje misljenje, iako se sa istim ne slazem. I mislim, cisto zdravlja diskusije radi, da ovde jeste rec bas o tome, i sustinski o tome - tvom misljenju. Jer upravo iznosenjem citiranih stavova - da ono sto ti pises zapravo nije tvoje misljenje vec zdrav razum, etiketiras sve nas koji se sa tobom ne slazemo, sve ljude koji su organizovali konkurs, i sve ljude koji su na tom konkursu ucestvovali - kao osobe koje nemaju zdrav razum. Izvini, ali takav stav smatram uvredljivim.

homere, zamisli da se u ponedeljak probudis i nemas ni posao ni dinara u dzepu a strucna sprema ti je recimo srednja medicinska. ti si oduvek hteo da budes stomatolog ali sticajem oklnosti jos uvek nisi stekao tu diplomu. zdrav razum ti kaze da se sada fokusiras na oglase za posao medicniskog tehnicara, nadjes posao i tako sebi omogucis da jedmom odes i korak dalje,, niko ovde nije rekao da je tvoja ambicija da postanes doktor glupa, cak naprotiv... ali svaki tvoj dobronamerni prijatelj reci ce ti da to neces postati tako sto ces da pozajmis lovu i kupis novu japansku ultra mega giga gotivnu zubarsku stolicu i stavis je u dvoriste..

Hehe, interesantna metafora ;) Iskreno, gore sam vec rekao da ne verujem da ce od Beton hale biti ista u dogledno vreme, tako da postujuci postavljenu analogiju - vise bi to licilo kao da ortacima u kafani svako vece pricam o novoj japanskoj ultra mega giga zubarskoj stolici, donosim kataloge, raspitujem se o kreditu kod banaka, ali nikada je ne kupim....

U sustini Johny ima dobru poentu o izvesnoj sizofrenosti razvoja grada - s jedne strane raspada se Karadjordjeva (koja je savrsena ilustracija Beograda - najruznija i najlepsa u isto vreme, a najruznija je upravo zato sto je najlepsa, i u njoj se sve radi naopako), a s druge strane prica se o investiranju 30-40 miliona evra u "pasarelu"...

Ali ono najbitnije u celoj prici je - zasto odjednom interesovanje za Beton halu!? Pa, ljudi su sisli dole. Krenuli su nekakvi brodovi da stizu u BG, pa se neko setio da otvori kafic u Beton hali, pa je neko video da tom nekom dobro ide, pa je otvorio pored restoran itd. Ljudi silaze na reke!!! Vec sam pisao o ozivljavanju nocnog zivota u Sava mali (KC Grad, Apartman, Corba kafe, Zica, Biberce...), pravi se hotel ispod Brankovog mosta.... I Dunavska strana ne spava - tu je i fantasticna Kula Nebojsa, sportski centar MGM na Dorcolu, pretvaranje fabrike Beko u savremen gradski stambeno-hotelski kompleks, i predstojeci Mikser festival koji bar na kratko svake godine dovuce narod na Dunav itd.

I mislim da je jasno postalo da je uzalud cekati da grad sredi priobalje, pa da se mi spustimo dole. Ovako ce ljudi i sama potreba ljudi da koriste obalu povuci grad da se zainteresuje za nju. Tako da ce ovaj skromni silazak na reke nuzno pratiti i investicije u infrastrukturu - poput rekonstrukcije Karadjordjeve, Terazijske terase, Kosancicevog venca, pa i Beton hale.

A sve ce to, kada krene, da se desava manje-vise sinhronizovano. Jer Beton hala ne podrazumeva smrt Kalemegdana ili Karadjordjeve - upravo suprotno - ona treba da predstavlja servis te dve lokacije, mesto odakle ce ljudi dalje ici ka njima, ili mesto na koje ce ljudi upravo dolaziti sa Tvrdjava ili iz Karadjordjeve. Jedni bez drugih oni ne mogu i to je jasno.

Homer Jay":16east68 je napisao(la):
postujuci postavljenu analogiju - vise bi to licilo kao da ortacima u kafani svako vece pricam o novoj japanskoj ultra mega giga zubarskoj stolici, donosim kataloge, raspitujem se o kreditu kod banaka, ali nikada je ne kupim....
upravo to se i desava u ovoj nasoj kafani. kelneri i sef sale vam uz mlako pivo malo malo pa daju novi katalog, vi zaboravite na stari katalog, prljavu musemu, mlako pivo i ispitne rokove i obrnete jos jednu turu. na kraju sef sale nova gajba, kelneri po nov auto a vama ciroza jetre i sad vec bezvredna diploma srednje. streberi pozavrsavali faks, pokupovali japanse stolice, maznuli najbolje ribe iz srednje medicinske za asistentkinje u ordinaciji i neobavezni seks vikendom a ti i ortaci pred fajront baljezgate mrtvi pijani kako ste vi smekeri i boemi.. postujem vas izbor ali dozvoli da vam kazem kao brat bratu da svirate k***u..aj ziveli :)

Kako je moguce da si u ponedeljak bez para i posla ? Da li si i u petak bio bez posla i para ili si prvi put bez toga ostao u ponedeljak ? Kako je moguce da ostanes bez para, posla tako naprasno, ili ti nikada i nisi imao pare, posao ? Ako i ranije nisi imao pare, posao kako si ziveo ? Ko je kiv sto si ostao bez para, posla ? Ako si ti jedini kriv za to, sta ti onda daje nadu da ces sledeci put uspeti, ako ti vec ranije nije polazilo za rukom da nesto radis i zaradis, a pritom nemas niciju pomoc ?
kafana je jedna univerzalna, a realnost nije.
U nekim zemljama je realnost drugacija nego u nekim drugim zemljama, ili mislite da to nema veze ?

bulevarac, smekeri i boemi su popili hektolitre mlakog piva trazeci odgovore na ova pitanja i jos uvek nemaju odgovore pa nemam ni ja. ali da ne idemo dalje u off, ja placam ovu turu pa odoh :)

JohnyBgood":363sg1ud je napisao(la):
Malo, malo, pa pokusavas da nam uguras 15000 km :rolleyes: ... kao sto bi neki da nam uguraju onaj... toranj..
Ne, ja samo analiziram pobednicki projekat i svakom sledecom analizom demantujem tvoje iznete pretpostavke i strahove.
Vec sam rekao, da se ni ja sam, ne slazem sa 15000 kvadrata.
Znaci, cista analiza projekta uporedjenog sa tvojim navodima.

A sto se tice zaklanjanja, odgovaras na post u kome je upravo receno da ZAKLANJANJE KAO TAKVO NIJE PROBLEM. Da li si to primetio, ili ti napisano nije jasno? Ili ga namerno ignorises? Problem je u agresivnosti i velicini forme, pa makar ona bila i prozracna. .
Sama forma, ako je prozracna, automatski je i manje agresivna od punog volumena. Ako se npr. odluce da grade japanski projekat, ali na krovu komercijalnog dela odluce da zasade vrt,tj. park, sama forma ce biti daleko laksa. Eto, pohvalio si React-ov projekat, koji takodje ima 15000 kvadrata, ali ima i zeleni krov, i samim tim je mnogima prihvatljiv.
Japansko resenje ima jaci volumen, jer ima i vise pasarela, tj. mozes sa svake pozicije da dodjes do svake pozicije. Ti si predlozio limenu pasarelu. OK. Ali, ona resava problem prelaska ulice. Znaci, treba i neka pasarela koja ce popeti ljude na BH, pa jedna limena koja ce ljude spustiti sa BH na pristaniste, pa neka limena sa pristanista do vode.....i eto jaceg volumena zardjalih sipki i plehova. Evo, danas imamo dve odvratne limene stepenisne skalamerije koje povezuju setaliste sa parkingom. Da li su one lepse, ili japansko resenje? Mora imati vise pasarela. A zasto to ne uraditi na efektan nacin. Zasto penjanje sa reke na Kalis ne bi bilo spektakularno?

nadam se da te nece uvrediti sledeci primer: Zamisli sliku Mona Lize na kojoj je neko nesto nazvrljao, recimo ne preko lica ali odma' pored, a i zvrljotina je bliska po velicini njenom licu. OK, nista znacajno nije zaklonjeno i zvrljotina je "prozracna" (dakle nisu nista popunjavali samo nesto nazvrljali) ali je to opet nasilje nad celom slikom i kompozicijom.
Nije me uvredilo. Zapravo, poredjenje ti nije bas idealno, jer prostor BH nije deo Kalemegdana, vec je pored. Znaci zamislimo sliku avangarde 20 veka u istoj prostoriji sa Mona Lizom. Ni ide, zar ne? Ali zamislimo tu sliku u prostoriji pored. To je vec u redu, zar ne?

forma sama po sebi OK i da savrseno prihvatam da bi mogla negde drugo da funkcionise, i to lepo. Kao sto bi data zvrljotina mogla da bude sasvim legitiman i efektan deo neke druge slike, recimo neke apstrakcije.
Sem sto ta formaq na drugom mestu ne bi bila efektna, jer je prilagodjena bas ovom mestu. Izgubila bi i na filozofiji, na prici, na lepoti, znacaju.... Veliki arhitekti, kao i velika arhitektonska dela se projektuju specijalno za odredjenu lokaciju, nikako univerzalno.

Vrh