Zapadnjacima je sve kripi čim odu malo na istok negde onda snimaju, ismevaju se i zgražavaju... i svesno preteruju u svojim predstavama istoka jer znaju da u njihovoj kapitalističkoj kulturi samo nešto ekstremno i nesvakidašnje privlači pažnju a onda i pravi bolju zaradu, što im je u konačnici jedini cilj... Pa su naslovi i opisi uvek negativno bombastični...
Recimo onaj iritantni britanac bald & bankrupt na you tubu ima milione prikaza na svakom videu gde prikazuje svakodnevnu Rusiju, ali uvek uz neko ponižavanje tako čudnih Rusa i mesta na koje niko "normalan" sa zapada ne bi otišao i sve je uvek mnogo jeftino i raspada se... Iskreno mi je pun... kufer zapadnjaka i njihovih predstava zaostale i jeftine istočne Evrope...
Uostalom to je naša šansa, hoće tako? Pa neka im bude... Najjezivija linija u Evropi? Jeste batice najjezivija je, dođi plati, oseti izazov i uključi se u uživanciju... Što bih voleo da im prodamo k... koješta. Njima to treba jer su prezasićeni super urednim i maksimalno sređenim društvom u kojem ulaze u sterilne vagone svoje videom nadzirane utopije koju bi rado menjali i bez problema platili za jedan dan užasa na raspalom istoku... Pa ne mogu ja da se trkam sa njima, ali mogu da im po njihovom kapitalističkom konceptu dobro upakujem i prodam to što žele da vide i osete... Jer toga sad nestaje, kako i mi sami postajemo sve uređenije društvo, a čim nečeg ima mnogo manje, to je na većoj ceni... Ko hoće umiveno i čisto nek ide u Ljubljanu pa nek se smaraju, a Beograd je eklektičan grad, prepun kontrasta i mešavine raznih stilova, grad izazova, grad bunta, grad samo za najhrabrije...
Voliš alternativno, mračno, jezivo, hoćeš da vidiš sve te ljude sa margine društva, dođi batice plati i vozi se
a onda populariši kod kuće da i drugi dođu da posvedoče čudo jezivog Beograda, da snimaju igrane filmove, dokimentarce i spotove u našim vozovima i na našim stanicama o mangupima, besperspektivnoj omladini, kriminalu, nasilju, scena je postavljena samo ti treba dobra ideja... Popularišeš ono što imaš i ne košta te ništa... Zabriga me za vaš sterilni zapad u kome zabave odavno nema...
Ja kad sam putovao za Ukrajinu i Rusiju namerno sam i uvek birao plackart, njihovu treću klasu, gde nema odvojenih kupea nego su kreveti položeni duž celog vagona... Jete manjak privatnosti i komfora, ali to iskustvo koje mi nemamo u Srbiji a nismo nikad ni imali takve vagone u Jugoslaviji, pa to nema cenu... Da ima neke logike, treću klasu bi trebalo da naplate kao prvu, a prvu, kupe sa dva kreveta, koju imaš svuda u svetu, kao treću... 25 sati sam se vozio od Moskve do Rostova vozom koji je išao za Čečeniju, sa svim tim ljudima i njihovim navikama, kojekakvim prodavcima koji su ulazili na svakoj njamanjoj stanici i prodavali od ribe do sladoleda u kućnoj radinosti, sa muslimanima koji se mole oko tebe u vagonu na svakih par sati i njihovim ženama u odori nekih lepih jarkih boja sa istoka i ruska omladina i njihova muzika... Ja sam UŽIVAO od života oko mene, različitosti i lepote, a nisam se iščuđavao i komercijalizovao nego uživao na takvom istoku i to je razlika između nas i zapadnjaka...
Izvinjavam se na kilometarskom postu, video mi je samo poslužio kao inspiracija...