Od tih 9, postoji mogućnost da se par iskoristi za trenutne linije, posle izložbe, naravno, ali za organizaciju saobraćaja je još daleko pričati, i ako se ogrebe nešto biće za verovatno da se pokrije Batajnički, ništa više od toga. Imamo tu i nove momente, npr potencijalno takt 30 minuta Karaburma - Aerodrom koji bi kombinacijom trenutnog stanja u špicu mogao vratiti takt na 15 minuta Vukov - Zemun Polje, ali tu onda imamo problem perona na Vuku i gradnje nove infrastrukture na Karaburmi, rekao bih da je vreme da se to realizuje do Expa isteklo.
Grad plaća Srbijavozu realizaciju polaska, za otkazane polaske ne postoji sankcija, postoji za kašnjenja (tipa za 30 minuta se uzima određen procenat zarade, ali zab sam koliko, davno sam čitao te ugovore), kada se ta zarada po polasku razloži na kilometre, ispada smešna cifra, tipa plaćaju po kilometru koliko i za zglobni bus, iako je amortizacija troškova za voz veća, plus imamo konduktera i plaćanje trasu Infri, može se zaraditi sa RVR, jer je taj EMG otplaćen, ali ako se uzme nešto novo nema šanse.
Godišnji prihod od BG:VOZ-a je oko 10 miliona evra, izgleda mnogo, ali Strela za prevoz na potezu 100 + 700 za godinu dana dobije oko 50 miliona evra.
Ako bi SV želeo da uzme 20 šestodelnih vozova, to bi bilo oko 8 miliona evra po komadu, znači 160 miliona evra sveukupno bez rezervnih delova, mislim da je s obzirom na trenutne kreditne obaveze koje Srbijavoz ima gotovo nemoguće napraviti matematiku, odnosno finansijsku konstrukciju i kreditnu liniju koja bi neka banka dala s obzirom na trenutna tekuća zaduženja. Zato vlada, kao što je Boki napisao, uzima ove Sokolove na njen račun, u suprotnom bi se SV prezadužio i ugrozilo bi se poslovanje ili eventualno uopšte ne bi ni mogao da se upusti u takvu avanturu.
Zašto vlada ne želi da finansira još EMG za BG:VOZ, ne znamo, moguće i da je politički razlog, znamo da Gangula nije ni sa kim dobar na državnom nivou, oni su realno uzeli ovih 9 primarno za Expo, pa ako ostane nešto za posle, odlično. Sa druge strane, Vlada kao organ cele Republike mora da zastupa interes cele države, mislim da je uoga BG:VOZ-a u nacionalnom značaju pak nedovoljan.
Ima tu još caki, u unutrašnjem saobraćaju postoji OJP (Obaveza Javnog prevoza), država daje solidan novac u to Srbijavozu, praktično on pokriva dobar deo troškova, a preko prodanih karti SV gotovo čisto zarađuje i to mu dođe kao džeparac sa kojim drži likvidnost preduzeća.
Za BG:VOZ ne postoji OJP, Grad plaćanjem pokušava da odglumi svoj OJP, ali ta sredstva su u neku ruku mala, mnogo veći problem od tog subvencionisanja jeste nepostojanje eksternog profita ili u prevodu nema prodaje karata, kako nema prodaje ne postoji mogućnost da se sastavi neki dobar fond za ulaganje u poboljšanje sistema i to nas vraća na temu naplate prevoza. No, neću ulaziti u to.
Zato kombinacija sa Gradom deluje kao najrealnija opcija (mada zbilja koliko je Gangula upropastio Gradski budžet), jer Grad može da podnese finansijski trošak i ujednom dobije kreditnu liniju za nova sredstva, veoma skupa investicija za sam Grad i nas kao građane, ali ne vidim prostora za nešto bolje.