Mislio sam na
@Bender Rodriguez -ov post

Onaj iznad tvog kada je pisao da GŽS bude na komandi

Ono što bi moglo na komandi je kao glavna u Berlinu samo mora da se modifikuje i prilagodi konkretnoj lokaciji. Nema tipskog rešenja. U Berlinu dosta stanica je iznad zemlje na mostovkoj konstrukciji. To bi sad moglo da se uradi slično pa da se Franš približi komandi. Samo treba napraviti pasarelu između pruge i onog pešačkog dela gde se ide od tramvajske stanice ka stepeništu za autobusku na autoputu ka konjarniku. Naravno ne ovako ogromno, mnogo sklomnije. Ali ovo je primer gde se susreću različiti tipovi železnice u jednoj tački, na više novia, i putnicima je omogućen lakši transfer.
Tačna pozicija nove, koncept koji ja zamišljam, bi morao da se definiše analizom mikro lokacije: šta od objekata može da se ruši, šta mora da ostane, topovske šume kao mesto stradanja, nivelete terena, i to je trebalo da se radi u paru kada je planirana ova saobraćajnica od kružnog toka do franša koja preskače autoput, da se sve lepo uklopi.
Ovo je moja ideja železničkih pravaca. Ali je nikada nisam dalje razvijao od ovog poteza pošto za ozbiljan predlog mora velika analiza gustine naseljenosti, tokovi kretanja stanovnika, ma svašta za šta nisam kompetentan i znam da bi bilo suludo time da se bavem. Ali to je neki pravac ukrštanja poteza istok - zapad - sever - jug koji bi bio povoljan sa sadašnjeg stanja za tokove ljudi u gradskoj železnici sa vezama za daljisnke vozove.
Crvena linija - nadzemno, crveno tačkasto - tunel, ljubičasto - glavna, plavo - manje stanice i za gradsku i za regio vozove, zeleno - stajališta gradske železnice.
A evo i neke moje ideje kako je glavna mogla da postane prolazna. Samo da se ukopala. Crveni krajni koloseci za one koji terminiraju u BGu, dva plava desna se produže kroz tunel, naprave krug i nastave ka jugu, a dva zelena leva isto produže u tunel i nastave ka Dunav stanici i dalje na sever.
Ali ovo je sve na prvu loptu. Mora ozbilja analiza postojećeg stanja i da se uklapa sa ostalim planovima razvoja grada (gradski blokovi, stambena arhitektura, brze saobraćajnice, metro, tokovi unutar grada i tranita...) i to traje po 10 godina sa velikim timovima. Napravi se dobar plan, pa onda politika odlučuje kada će da se daje novac i za šta. Ako se sve zdravo postavi, može da se pravi i 100godina, ali ako se ne odsupa, neće biti problema. Kao što je sada