X
xijdk
Guest
Hvala na odgovorima. Imam neke komentare u vezi vaših predloga:Lepi su stvarno predlozi, ali bih napomenuo neke stvari:
1) Pruga za velike brzine do Bukurešta je izuzetno nerealna, ne nalazi se na glavnim tokovima putnika niti robe i nije opravdano graditi prugu za velike brzine. Očekivano je da će elektrifikacija, modernizacija i eventualno dupliranje koloseka na (Beograd)-Pančevo-Vršac-Temišvar zadovoljiti sve potrebe koje mogu da se jave u dugom vremenskom periodu
2) Beograd-Bar će se malo menjati, ostaje za brzine do 100 km/h, a najizglednije je da će u narednim decenijama doći do dupliranja koloseka do Valjeva. Takođe bih predložio dugoročno izgradnju pruge Obrenovac - Lajkovac - Gornji Milanovac - Čačak (u početku samo Obrenovac - Lajkovac) čime bi se skratilo vreme putovanja sa barske pruge do Beograda i omogućila veza sa Aerodromom, kao i sa Novim Sadom sa presedanjem na istom ili čak i direktnim polascima par puta na dan ako bude bilo potrebe (Panonija npr.)
3) Smederevo je izuzetno komplikovano za organizovanje putničkog saobraćaja, ali je dugoročno moguće izgraditi most kod Smedereva i izgraditi prugu na ravnici kroz Banat sve do Pančeva, time bi se za nekih sat vremena stizalo iz Beograda do Smedereva preko Pančeva, a ova pruga bi imala još veći značaj za teretni saobraćaj koji bi lako stizao do Banata i Pančeva, pa pančevačkom železničkom obilaznicom dalje ka Subotici.
4) Stanica na Aerodromu mora biti na jednom mestu iza za "crvenu" i za "plavu" liniju kako bi se omogućila integracija, najpovoljnije je izgraditi ovu stanicu ispod novog terminala (600 metara od sadašnjeg). Plava linija bi kretala od Zemun polja, planirana je da prođe dosta blizu Dobanovačke petlje tamo gde će se raditi nova petlja za Aerodrom i onda zavrće ka Aerodromu. Takođe mora da prođe Surčin više ka Beogradu nego što je nacrtano (ima tačno ostavljen prostor gde je njiva)
5) Alternativa za dupliranje Beograd Centar - Rakovica može biti izgradnja nove dvokolosečne pruge Rasputnica G - Sajam - Novi Beograd koja bi dodala kapacitet, a omogućila dodatno povezivanje BGvoza sa gradom i metroom. Rakovica - Resnik nam je druga najslabija karika u čvoru (posle dedinjskog tunela), to će morati da bude četvorokolosečno i ima prostora sa sadašnjom geometrijom koloseka (za brže mora novo)
6) Stanice Dedinje i Cerak vinogradi su jako teške za izgradnju i izuzetno puno bi koštalo. Upitna isplativost.
7) Treba da se ispita isplativost ukidanja BGvoza južno od Resnika. Ja smatram da je potrebno da ostane usluga, pa bar bila sa manjom frekvencijom, jer je potrebno poriti mala stajališta koja se tu nalaze. RE vozovi bi bili dosta usporeni ukoliko bi stajali na svakom od njih (kao što danas RE vozovi idu polu-ekspresno do Lazarevca). BG voz do Mladenovca i Valjeva je opravdan po meni
8) Izbor vozila ostaviti na ispitivanjima potreba putnika. Možda razdvojiti čiste gradske i prigradske linije?
- Kao sam saznao, Beograd - Temišvar planira se za brzine od 160 km/h, a Temišvar - Bukurešt je odvojeni rumunski projekat za brzine od 160-200 km/h. Znači, faktički takva veza će postojati, i bar jedan voz Beograd - Bukurešt u svakom pravcu dnevno će biti isplativ. Svakako ne znam koliko je taj projekat ozbiljan.
- Mislim da deo do Valjeva je bio izvorno građen za 120 km/h, a dalje počinju delovi sa nižom brzinom (svakako nije bilo manje od 90 km/h).Podržavam ideju o produženju Obrenovačke pruge duž Miloša Velikog. To će isto tako izvući dolinu Zapadne Morave iz transportne rupe.
- Verovatno će to biti bolje nego postojeća pruga. Tad će se moći izgraditi pruga Velika Plana - Smederevo - Pančevo, i malo preurediti Pančevački čvor.
- Mislite da budu u istom nivou/paralelne? To svakako će biti potrebno ako se izgradi pruga za Lajkovac i Čačak. Pokušaću da taj projekat malo preradim.
- Mislim da takva pruga ima ozbiljne nedostatke. Samo BG:VOZ-ovi koji idu sa severozapada na jug i neki od nacionalnih vozova bi koristili tu prugu, dok bi većina putnika (tj. svi koji putuju na severoistok i ostali koji bi stajali na BGD Centru) i dalje koristili postojeće pruge. BG:VOZ ne bi bio odvojen od ostalih vozova.
- Slažem se, mora se ispita isplativost tih stanica kroz detaljnu studiju. U mom planu, ti pravci i naselja već su uključeni u sistem brzog tramvaja.
- Evo ovde u temi se spominje da će uskoro biti izvršeno prebrojavanje putnika na tim linijama i verovatno će biti razmatrano njihovo ukidanje. Mislim da Valjevo, kao i Mladenovac, ne pripadaju Beogradskoj aglomeraciji, dok Pančevo i Obrenovac to čine. Mislim da bi kombinacija regionalnih (Re) i brzih ekspres (REx) vozova na tim prugama, sa frekvencijom od 1 do 2 sata, omogućila bolji pristup vozovima za sve stanovnike.
- Samo sam naveo taj voz kao primer. Naravno, odluka o tome mora biti doneta putem tendera uz učešće stručnjaka u komisiji.