Valjda su prvi 412 dolazili sa sedištima od skaja, pa su na kasnijim primercima prešli na pliš (ovo na stex-ovom okačenom snimku.)
Takva vrsta sedišta u drugoj klasi su izgleda bili standard na JŽ-u, jer su slična bila u još jednom EMV-u tkzv "Gomulkoj".
Mada moram da priznam da dosta toga pišem prilično napamet, jer nisam bio savremenik tog vremena.
Pronašao sam još jednu fotografiju gde se vide krem boje sedišta od skaja, da ne bude samo od Sinana.
Ja sam dosta tanak sa istorijom RVR-a, al ima svašta da se piše o njima, praktično svaka garnitura ima neku svoju priču.
Moj, nažalost, pokojni jaran Stajs iz Živkova je imao pravu malu avanturu sa ovom serijom.
Naime, za vreme 90tih u Makedoniji je ostao zarobljen jedan naš 412 i bila je poslata ekipa južnjaka da ga pokupi od Makedonaca.
Išlo se totalno na slepo, jer doslovno se nije znalo ni u kakavom je stanju tamo EMV bio, no prilično su se bili iznenadili kada su došli.
Sve, ali doslovno sve su Makedonci bili očuvali, bio je u besprekornom stanju, koliko je to bio bitan događaj govorilo je da je mv od granice do Preševa svirao sirenom i da su u stanici Preševu svi železničari čak i carinici dočekali EMV uz veliko slavlje, bila je to mala pobeda u tako teškom vremenu.
Nikako ne mogu da se setim broja EMV-a, ali znam da je taj događaj bio poput legende, čak su i akteri radnje ostali valjda povezani nako njega.