Гага":30bvdcvo je napisao(la):
@2012-це, каже се "јуче", а не "јучер".
Ha ha opet se vratio "Hanibal Lektor"..ovo možeš nazavati kao "ukras "a dobar primer je gramatika Direktora.
P.S Gago a
jel' bi mogla da se pozabaviš lektorisanjem i ostalih postova, gramatičke i pravopisne greške mogu se pronaći u gotovo svakom postu .Pa ću od sada svaki put pozivati Gagu da radi posao.Nadam se da će ostati dosledna.Da li je ime Gaga muško ili žensko? :kafa:
Evo i primera
Na skoro svakom internet forumu postoji tema jezičke nedoumice i greške gde se u najsitnije detalje raspravlja o najtananijim i najsitnijim gramatičkim i praopisnim začkoljicama u koje ponekad nisu sigurni ni oni kojima je jezik poziv.
Negacija uz glagole se piše odvojeno – neznam, neželim, nemogu su nepravilnosti. Pravilno je ne znam, ne želim, ne mogu. Izuzetak su reči neću i nemoj koje se pišu sastavljeno.
Negacija uz imenice se piše sastavljeno – ne srećan, ne umoran, ne zadovoljan su nepravilni. Pravilno je nesrećan, neumoran, nezadovoljan.
Prezent glagola biti – pravilno je ja bih, ti bi, on/ona bi, mi bismo, vi biste, oni bi. Sve ostalo je nepravilno.
Rečca li se odvaja – da li, je li, a ako pišemo u skraćenom obliku onda je sastavljeno dal’, jel’ (nipošto jer)
Jednina reči čitaoci, branioci, primaoci je čitalac, branilac, primalac, a nikako čitaoc i sl.
Iako je pravilno reći hvala, a ne fala, sinonim reči nedostajati jeste faliti, a ne hvaliti.
Slovo J je suvišno u prošlom vremenu (učio, radio, bio), ali je neophodno u prisvojnim zamenicama moje, tvoje.
Pravilno je reći potpredsednik, a nepravilno je napisati podpaliti, prečas, hrvacki, svecki…
Stan – stambeni, odbrana – odbrambeni.
Superlativ je jedna reč – najbolji, najjači, najslabiji.
Koje su to gramatičke i pravopisne greške na koje vi najčešće nailazite? Napišite ih, a mi ćemo ih dodati na listu. :kafa:
Evo jednog predhodnog posta ..od Gage.
Одличан чланак, надам се да овом белосветском тајкуну неће дозволити да сруши један од архитектонских бисера какав је Генералштаб и да ту сагради некакав жљ :?: хотел.
Реченица из чланка, који је Директор поставио, ме је понукала :?: да се мало подсетимо, који су то све објекти у Београду бомбардовани у току тих 78 дана агресије нато криминалаца.
Удружење архитеката Београдског архитектонског факултета на челу са проф. М. Перовићем, је издало јуна 1999. године, један приказ (изложбу) са сликама "Уништавање архитектонског наслеђа" на енглеском, где је дат приказ објеката када је саграђен, који архитекта :?: га је пројектовао и када је исти :?: бомбардован.
Проф. Перовић, (сигурно га чланови форума, који су завршили архитектуру и они који још студирају, знају) је дао леп осврт на Добровићево дело, које наравно треба да се сачува у изворном облику.