Šta je novo?

Beogradski Sajam

Цео овај низ старих хала је морао бити заштићен да смо држава која макар мало брине о архитектонском наслеђу.

Низ према реци је могао бити рушен и замењен модернијим и прикладнијим објектима.

Цело приобаље, са обе стране Саве, од трамвајског моста до моста преко Аде је могло да се стави у функцију пројекта ЕХПО 2027 за разлику од вашаришта у Сурчину.

Trebalo bi uraditi fotke sajma kao na ovim crno belim fotkama
Deluje da došlo do promena nema one nadstresnice kod hale 2

Kada bi postojao ozbiljan urbanistički projekat za ceo taj deo, pored Save, ali i deo oko Hipodroma do Šećerane mogli bi imati možda jednu od najprestižnijih urbanih celina grada, ovako sam pesimista nažalost…BW uz Savsku se gradi siporeksom…urbacid

Kada bi postojao ozbiljan urbanistički projekat za ceo taj deo, pored Save, ali i deo oko Hipodroma do Šećerane mogli bi imati možda jednu od najprestižnijih urbanih celina grada, ovako sam pesimista nažalost…BW uz Savsku se gradi siporeksom…urbacid

Postoji

Ja sam osmislio urbanisticko arhitektonski projekat za to podrucje u vidu studije izvodljivosti nezavisne od ove BnV.
Hocu reci, postoji alternativa.

Ja sam osmislio urbanisticko arhitektonski projekat za to podrucje u vidu studije izvodljivosti nezavisne od ove BnV.
Hocu reci, postoji alternativa.
Postovanje onda svakako, unapred verujem da je rešenje društveno korisno i da će se naći načina da bude usvojeno…
Sad kada ste me zaintrigirali neki detalji su dobrodošli 😊

@niki
Pa kao prva stavka, napori su usmereni ka tome da se sačuvaju izvorne hale sajma i da im se nadje nova namena.

Onda urbanistički gledano izgled zgrada i gabariti su zamisljeni da grad izgleda evropski znači nikakve zgrade od 20 spratova, nikakvi dvokrilni trokrilni ormani ili kineski zidovi.
Sve su zgrade niže od kupole hale 1 koja apsolutno dominira tim prostorom kao da je od početka zamisljena zajedno sa njim.

Zgrade su u gabaritima i pod konac sa sirokim trotoarima i sirokim ulicama u perspektivi sa drvoredima i parkovima unutar blokova.
Sve hale imaju vizure ka reci i napravljeni su parkovi ili trgovi u tim perspektivama.

Apsolutni prioritet je dat pešacima, u tom kontekstu postoji siroko šetaliste i pešacka zona koja je površinski veća od knez mihajlove.

Rečni front je zamisljen da bude reprezentativan jedne velike evropske metropole gledano sa reke.

I kao opcija koja bi bila verovatno najbolja po grad i prevoz, reaktivacija zeleznickog koridora sa pretvaranjem hale 2 u zeleznicku stanicu ali taj deo je najteže politički progurati i ako pruža presedačku tačku izmedju zeleznice i metroa u centralnoj gradskoj zoni.

Aplicirao sam sve urbanističke prakse koje sam stekao na fakultetu u Parizu tako da je projekat najpriblizniji francuskom savremenom urbanizmu koji je medju najboljim u svetu.

20230912_100345.jpg

Ovo se odnosi na lokaciju sajma u Surčinu ne na postojeću lokaciju.

У будућности ће само то бити Београдски сајам.

I nikom ništa. Čak i ljudi ovde na forumu ne reaguju kad se uništava naše kulturno nasleđe, običan mejl je nekima preveliki napor, a kamoli nešto više. Svaka čast tebi @vucko i još par forumaša koji aktivno pokušavaju nešto da promene, ali na žalost meni deluje da ljude apsolutno nije briga. Imaćemo kad sruše sve hale par NVO i možda jedanu stranku koja će da nariče nad ruševinama, a do tad niko prstom neće mrdnuti.

Ja sam pogledao link i radi se o preparcelizaciji hale 1, nisam video da su predstavili projekat.
I nije mi jasno zasto se onda radi javni uvid za tako nesto?

Vrh