Primećujem na dosta mesta diskusije u vezi ovogodišnjeg sajma knjiga, pa evo čisto mojih utisaka.
Prvo, sporovodi se jedna krajnje agresivna i sramotna kampanja o EXPO-u baš na ovom mestu koje će da strada od tog istog festivala.
Što se tiče izdavača, ove godine su postali prave secikese, knjige se prodaju za po 1000 din, što je zaista previše, razumem da veće cene zakupnine prostora pogađaju mnoge izdavače, ali da to rade Laguna, Vulkan, Delfi je neverovatno.
Moja porodica ima zaista višedecenijsku posetu Sajmu Knjiga, ali ove godine smo bogami doživljavali blage šokove.
Totalno smo zaobišli Halu 1 i celih 3 ipo sata proveli u Hali 4.
Kod Lagune je bila akcija sa oštećenim knjigama gde sam lovio dobre naslove za 99/199 din, kod Vulkana sam oštećenu enciklopediju Antičkog doba pazario za 300 din, obično koštaju oko 5,000 dinara.
Redovne cene su bile iznad mog novčanika, preskupo i precenjeno.
A i te knjige sa oštećenjina nisu bile toliko strašne, požuteli listovi, neka ogrebotina, smešno zaista.
Ostatak vremena sam proveo na spratu, izuzetni štandovi sa pristojnim ponudama i naslovima, neki su delili knjige za po 100 dinara, neki su imali fiksne cene, sa nekima sam se cenkao, neki su mi davali popuste, jer sam student, pravi Sajamski duh.
Pokupio sam izuzetne naslove za neku smešnu cifru (sveukupno 30 naslova za oko 4,800 dinara).
Ulov dana mi je bio Atlas FNRJ iz 1952 godine za 200 dinara, bilo je tu još solidnih izdanja tipa "Nacionalni odnosi u Jugoslaviji između 2 rata" za 700 dinara.
Ostaje mi žal za enciklopedijama iz 3 dela "2. Svetski rat" od Narodne knjige, mislim da je to bio jedan od najjačih kompleta na sajmu za smešnu cenu od 2,500 dinara sva 3 komada.
Ali dobro, zadovoljan sam na kraju, dosta toga sam našao što će mi pomoći u studijama i proučavanju nauke.
Činjenica da je sajam pomalo izumro, ali ipak ima ljudi, nažalost veliki izdavači totalno uništavaju sam koncept sajma sa uvaljivačkim cenama, ali šta je tu je, ko zna zna gde da traži ono što mu treba.
Još par fotografija čisto da ovekovečimo ovo mesto i događaj.
Ovde se u stvari odigrava pravi sajam.
Drago mi je da vidim da je zainteresovanost za ove prodavce narasla, sećam se pre 5-6 godina da je nekada bilo dosta praznije, valjda su i ljudi sami uvideli da ih ovi glavni udaraju po džepu previše.