Šta je novo?

Beogradski izbori (očekivanja, planovi, ideje)

Ima sigurno načina da sabotiraju i blokiraju neke projekte. Međutim, ako opozicija pobedi, moraju da budu skroz transparentni i da svaki planirani projekat javno objave i da uvek vode razgovore sa javnošću. Onda kada je javnost informisana, tada SNS može da blokira i da radi protiv opozicije, ali sve na svoju štetu. Ne mogu oni da npr. blokiraju proširenje neke ulice bez posledica na svoju reputaciju, ako je javnosti sve unapred javila gradska vlast (trenutno opozicija).

Ako smem da budem jos malo pesimistican, transparetnost i dostupnost jedne demokratske vlasti kod nas znaci sloboda kritikovanja svakog postupka, koje bi jedna nedemokratska vlast inace sakrila od gradjana. To je jedan paradoks, koji bi mogao da dovede do toga da demokratska vlast opet izgubi na nekim buducim izborima, bas zato sto svi mogu da ih kritikuju, sto mediji mogu slobodno da ih ispituju itd.

Duško Vujošević na čelu liste SDS za beogradske izbore​

Košarkaški trener Duško Vujošević potvrdio je da će biti na čelu liste koalicije oko SDS Borisa Tadića za beogradske izbore. On podseća da je prvo podržao Tadića, a da su zatim krenuli razgovori.

„Mi smo prijatelji, ali opet ja cenim i njegovu urbanost i demokratičnost i smatram da je kvalitetan čovek. Imam u njega poverenja. Onog momenta kada me je on pozvao da budem to, s jedne strane, jeste čast, a sa druge strane nisam oduševljen, odmah da vam kažem. Međutim, smatram da ne možemo svi da se smestimo u neku komfornu poziciju i da svoju savest smirujemo povremenim ‘hrabrim’ javnim istupima, a da nemamo nikakvu aktivnost“, kaže Vujošević za Nova.rs.

On navodi da je to pre svega njegov građanski gest i da ne ulazi u neko veliko političko angažovanje.

„Ja sam i bolestan i u penziji. Oni i kao takvog smatraju da mogu nešto da im pomognem, što je za mene sigurno čast, ali objektivno to me ograničava. Moja aktivnost ne može da bude velika, ali ne mogu da se zavučem pod kamen“, kaže Vujošević.

On kaže da je ovo njegov građanski gest.

„To neće biti neki veliki ulazak u politiku. Pokušaću, koliko god je moguće, da delujem da opozicija, bez obzira što su oni vlasnici svojih sujeta, da se stave u funkciju nekog višeg cilja, odnosno smene vlasti i da to krene od toga da saradnja u opoziciji budu što iskrenija i što kvalitetnija“, kaže Vujošević.
https://www.danas.rs/vesti/politika/izbori22/dusko-vujosevic-na-celu-liste-sds-za-beogradske-izbore/

Баш ме чуд да Тадић није имао неког БГ лика.

Posle nije namesteno i ne pucaju sebi u nogu 🤣 Sta god ja mislio ili sta god ja mislio o tome da li je takav nacin razmisljanja ispravan, vecina ne bi glasala cisto iz klubaskih razloga.

Буквално најслабији кандидати за изборе у Београду где опозиција има највише шанси. Све сами аутоголови.

Прва ствар која ми се не свиђа код опозиције је што већ ставља у први план Београд на Води и његову тзв. ревизију. Свакако би било лепо да имамо железничку на страом месту али колико је то неопходно у овом тренутку?

Елем, ја лично желим да се нова власт првенствено посвети кључним стварима!!! Дакле градском превозу и већој мобилности пешака/бициклиста. Проширење трамвајске/тролејбуске мреже, почетак градње прве линије метроа преко Прокопа. Затим нове саобраћајнице (УМП,СМТ) и нове јавне гараже су кључне како би град могао да функционише. Да се стане на пут инвеститорском дивљаштву и нелегалној градњи. Екологија незаобилазна тема, озелењавање сваког слободног простора где год је то могуће, више паркова са јавним чесмама, решити проблем водовода и канализације, решити проблем индивидуалних ложишта који су велики загађивачи итд.

Oпозиција неуспешно користи БнВ као бабарогу и мрљу актуелне власти. А у суштини обичан свет тај проблем више не дотиче. Треба да се фокусирају на свакодневне проблеме грађана.

Moze li gradska vlast da kontrolise kvalitet hrane? Ako su pljeskavice, burek neki nasi balkanski brendovi, mogu li se postaviti uslovi kakav kvalitet mora da bude? Ovde stranac slusa price o cevapima i onda dodje i otruje se.

Мислим да су инспекције задужене за храну на нивоу министарстава.

Evo, Vladeta Jankovic je izjavio:
Za „Beograd na vodi“, on je naveo da je „tu i ništa se ne može uraditi“.
"Ali ja verujem da će on sam odumreti, da će to za 10 ili 20 godina biti poput onih zgrada u svetu u kojima beskućnici prebivaju. Jer oni koji su kupili te stanove mogu da odu i drugde i otići će kad - tad, dosadiće im, pogotovo ako se ne dopusti da centar grada bude njima pod prozorom, što bi Vučić hteo", rekao je Janković.

Jos jedna nepromisljena izjava. Ne znam da li njega neko tako savetuje, ili prepricava njihove interne razgovore , ili on to samo tako "iz glave".

Није ово толико спорна изјава. Мало јесте претерао са бескућницима, али је управу да ту никад неће бити центар града.

Jedna od gorućih tema, koju i vlast i opozicija zanemaruju, jeste problem parkinga. Čudi me da niko ne izađe sa predlogom da se razbije monopol Parking servisa i da se dozvoli upliv privatnika u parking biznis.

Verujem da bi i sami preduzimači više bili zainteresovani da na mestu prizemnih kuća na Vračaru, Zvezdari i Savskom vencu radije izgrade spratni parking nego stambenu zgradu (manji troškovi).

Naravno, grad bi trebao da donese Pravilnik o tehničkim specifikacijama, koji bi se strogo kontrolisao, kao i da odredi cene parkinga po zonama.

Onomad sam ovde video predlog da se ogromni dvorišni prostori unutar zgrada u centru grada mogu pretvoriti u parkinge za stanare.

Opet, predlog bi bio da se skupština stanara može obratiti gradu koji bi uradio idejni projekat i finansirao deo uređenja dvorišta za potrebe parking.

Није ово толико спорна изјава. Мало јесте претерао са бескућницима, али је управу да ту никад неће бити центар града.

Nije na njemu da o tome sudi. O buducnosti BG na vodi mora da se odluci kroz javnu raspravu, misljenje eksperata i to na nacionalnom novou, jer je tema vrlo osetljiva. To bi bio jedan diplomatski odgovor, recimo.
Da ne govorim o tome da BGNV u buducnosti vidi kao raspalu pustos grada, koju ce da nasele beskucnici, koji su, po meni, takodje zitelji Beograda, samo sa najnize socijalne lestvice. Bezosecajno.

Вероватно га је неки новинар питао о томе.

BnV kao projekat čak nije ni u nadležnosti gradske uprave. Ali, kampanja služi da se dobiju glasovi, a ne da bi političari kandidovali svoje prave namere biračima. Birači koji se opredeljuju na osnovu kampanja bolje nisu ni zaslužili, i zato nam je tako kako nam je.

Што се мене тиче, у конкретном случају онај део са враћањем штајге ми се јако допада, па због добре намере нећу замерити и ако, у случају победе, не буду могли да одрже то обећање.

Са друге стране, са старим мостом га маше.

Ovo što je Runner ukazao za parkinge bi trebalo definitivno da bude jedan od fokusa, jer je to postao ogroman problem a nisu potrebne ogromne investicije da se to reši, posebno ako se uključi privatni kapital to grad praktično ne bi koštalo ništa ili bi pokrio deo investicije. Novi javni parkinzi bi otvorili i prostor da se oslabađa javni prostor od parking mesta i iskoristi za bici staze, širenje trotoara, drvorede.

Kako bi se smanjila mogućnost pucanja cevi i urušavanja saobraćajnica ili bilo kakvih dodatnih radova koji su česta praksa neophodno je da se uvede NOVI STANDARD prilikom rekonstrukcija:

Projektovanje i izvođenje nije moguće ukoliko nisu ispunjeni sledeći uslovi NOVOG STANDARDA pored postojećih zakonskih i stručnih normativa.

1. Zamena svih postojećih instalacija (vodovod, kanalizacija, toplovod, telekom, edb, gas i sl.)

2. Ukoliko su u ulici koja je planirana za rekonstrukciju električni, telekomunikacioni i sl. vodovi postavljeni nadzemno tj na stubovima OBAVEZNO planirati njihovo ukopavanje.

3. Prilikom projektovanja poželjno predvideti dodatne plastične cevi malog promera koje bi takođe bile postavljene ispod trupa saobraćajnice ili pešačkih staza u zavisnosti od situacije. Dodatne cevi bi se mogle u budućnosti koristiti za proširenje kapaciteta i kao izvor dodatnog prihoda za provlačenje instalacija trećih lica (optika i sl.).

NOVI STANDARD primenivati po prioritetima (ulice prvog i drugog prioriteta).

Evo ti ga, Igore, novi standard:

IMG-b2a80e61900e773cb2b99cb7efb640b5-V.jpg

A ostavke podnose samo gradonačelnici gradova i mesta gde jedan čovek zna da sigurno dobija(ju).

Vrh