Šta je novo?

Beogradske reke i priobalja

STUDIJA PROCENE UTICAJA NIKOLAOU TEHNOLOGIJE NA EKO-SISTEM ADE HUJE
( http://issuu.com/ekomedija/docs/studijaproceneuticaja )

O autoru- http://www.glassrbije.org/info/inde...riselu&catid=47:nauka-i-tehnologije&Itemid=67
(dobitnik srebrne medalje na takmičenju u Briselu za rad ovom metodom) . Rad je prosleđen Ministarstvu za zaštitu životne sredine ,Gradonačelniku Beograda, Sekretarijatu za zaštitu životne sredine grada Beograda, Predsedniku Opštine Palilula, svoj dnevnoj štampi, ekološkim organizacijama Čudna stvar .Projekat koji je Evropa ocenila kao vrhunski , nagradila sa srebrnom medaljom kod nas niko ni ne primećuje. Valjda nam ovi iz Evrope nisu dorasli .Jedina tehnologija kojom se može rešiti problem zagađenja velikih akumulacija kao što su reke i jezera je NIKOLAU TEHNOLOGIJA (pročitajte skraćeni deo studije ) a DP EKO ZONA ADA HUJA je itekako voljna da pomogne .U studiji su takođe prikazani dominantni zagađivači Ada Huje .Nadležni organi prosto ignorišu ovaj projekat .
 
Nekada su Beograđani spas od letnjih vrućina pronalazili na plažama u blizini Brankovog mosta, u vreme kada je Sava ipak bila znatno čistija reka... Za one koji nisu videli, evo kako je to izgledalo :)

Posle1945-VelikaplazakodBrankovogmosta2.jpg


Posle1945-VelikaplazakodBrankovogmosta1.jpg


A pre rata kupalo se masovno i duž leve obale Dunava
Pre1945-KupanjenalevojobaliDunava.jpg
 
Retko viđen niski vodostaj treba iskoristi za čišenje mulja
a taloženje mulja je prouzrokovano usporavanjem toka , raznih restoran-splavova uz obalu
(od kojih grad uzima pare u vidu taksa upravo zbog obale. . . . )
jedan bager za par dana
od Ušća uzvodno uklonio bi višegodišnju
jako vidljivu ružnu sliku Beograda

Evo i sličice od letos kada je vodostaj bio uobičajen
Prljavština i mulj - slika koja je postala nedeljiva od panorame Bgd

a tako malo treba. . . . . . jedan bager i par dana . . . . :(





Hoce li iskoristiti prilku koja se javlja tek svakih par decenija ?
 
Naravno... Sačekaće da nadođe vodostaj pa da se bore protiv poplava, a onda da im đubre bude na dohvat ruke, pa da organizuju društveno korisne akcije ...očistimo Srbiju 1001 put... :kafa:
 
Prijavi kao divlju deponiju na Očistimo Srbiju i piši im mejlove odvojeno od toga i opštini i gradu
 
Sjajne slike Felixe, Kalifornija u Beogradu! :)
Tuga koliko smo nazadovali svih ovih godina.
 
KiD":m6bil95w je napisao(la):
^^^^ Iz EU? Sumnjam da nekog u Briselu brine sto ovakva reka tece Beogradom.
И те како их брине, ЕУ је низводно од Београда.
 
Uzvodno - nizvodno a u sredini crna rupa EUa . . . :laugh:

Ali crno i po n a s . . . . đaba sređivanje parkova, fasada , osvetljenja. . . .
uskoro ce nam i razglednice tipa ,,Pozdrav iz Beograda,, biti sa đubretom i muljem . . . . :bash:
 
Mislim da je sad pravo vreme da se napravi asfaltna staza duž nasipa na Savskom keju od ulice Omladinskih brigada do ulice Agostina Neta, tj. na delu nasipa duž bloka 70A.
Na trasi nema nikakvih objekata, tako da nema problema oko eksproprijacije i može biti urađeno za kratko vreme. Što je idealno u ovo predizborno vreme, taman u proleće bi kamere snimile otvaranje izgrađenog nastavka savskog šetališta. Mi bi dobili još 300m šetališta a naši gradski oci bi još jednom pokazali svoje vizionarstvo. :D
Naravno, o spajanju savskog šetališta sa Ušćem preko savskog rukavca bi mogli da razmišljamo do nekih budućih predizbornih kampanja.
 
I ladno ljudi leze na pesku, nema ni jednog peskira... :D
 
Treba da ispišem tonu prijava vezano za biciklističke staze, kada me ne bude mrzelo uradiću to uskoro, za sada mapiram na biciklističkoj karti (link iz potpisa) takve stvari i mapirao sam i tvoju ideju. :kk:
 
Budzetom Beograda, koji se danas usvaja u Skupstini grada, u 2012. godini ce za uredjenje priobalja biti namenjeno 150 miliona dinara. Koliko realno moze da se uradi za te pare? Jasno je da su neke vece investicije nepojmljive, ali mogu li makar da se ociste obale od silnog krsa?
 
Na koji krs mislis? Meni ne pada na pamet nista osim onih brodova, a oni su verovatno u necijem vlasnistvu, ne verujem da tek tako mogu da se "ociste".

Zna li neko koliko je kostalo onih 450m zemunskog keja?
 
Uglavnom na krs iz boca-icinog posta, a ima tu jos gluposti. Mora se nekako regulisati poslovanje splavova koji bezobzirno zagadjuju reke, a i pitanje brodskih olupina koje trunu privezane za BG obalu mora da se pokrene. Naravno, tu je i odrzavanje pesackih staza, obaloutvrda, osvetljenja itd.
 
Na prosloj skupstini grada je usvojen plan postavljanja plovnih objekata u Beogradu.Valjda ce ta uredba doprineti cistoci na rekama.
 
Jedan drugar mi reče da je video na Dunavu od kule Nebojša ka Ušću
radove na odmuljavanju obale
može li neko to da potvrdi ili da uslika ako mu je to usput :)
Edit
evo vesti iz 24 h
Specijalizovani brodovi vodoprivrednog preduzeca ,, Regulacije,, iz Sremske Mitrovice, izvode radove na sanaciji
priobalja na ušću Save u Dunav
Izvor strana 2 sa sličicom : http://www.e24.24sata.rs/issue.php?issue=24sata_05011
 
Сазнах данас да смо некада имали посебну дирекцију за градске обале коју је "екипа стручњака 1982" угасила. :violina:
 
A kako su drugačije mogle biti napravljene one silne ozidane vikendice -kvazi sojenice
Na primer leva obala Save ka Ostružničkom mostu
ne može se ni reci slobodno prići a da se ne uđe u ,,njihovo dvorište,, (a neka su sve sa reni bunarom) :bash:
 
"Divlje groblje" brodova truje Savski rukavac u Beogradu

G. Avalić | 06. 06. 2012. - 12:49h | Foto: O. Bunić | Komentara: 2
Osim zaljubljenika u reku, dom u Bežanijskom zimovniku pronašlo je i desetak ugroženih vrsta ptica, ali i mnogobrojne olupine brodova postojećih i ugašenih firmi. Iako nije po planu nadležnih, čini se da je ovo divlje groblje dovoljno zakamuflirano prirodom, pa se svi rukovode onom starom - što se ne vidi, kao i da ne postoji.

1.000 olupina, šlepova i napuštenih splavova treba da budu uklonjeni sa beogradskih obala
Iako je rečnim tankerima zabranjeno da se pojavljuju u rukavcima, za to niko ne haje, kao što niko ne haje ni za asfaltare, betonjerke i cementare koje se nalaze niže uz reku i koje je svakodnevno zagađuju.

- Do nedavno ovde su se nalazile prostorije i hala “Brodoremonta”, dela Jugoslovenskog rečnog brodarstva u kome su se popravljali brodovi. Oni su srušeni kako bi mogao da bude izgrađen Most na Adi, a da nisu odmah dobili novu lokaciju, ali je njihova mehanizacija ostala da zagađuje reku i obližnji proplanak na kome su prezimile mašine prekrivene običnim najlonom - objašnjava jedan od vlasnika brodova u zimovniku.

Zimovnik po ideji Marije Terezije
Bežanijski zimovnik nastao je krajem 19. veka, na inicijativu austrijske carice Marije Tereze koja je imala ideju da stvori svojevrsnu oazu pa je postavljena velika cev prečnika od osam metara kako bi sveža voda stalno doticala u rukavac. Međutim, neko je odavno cev zatrpao i tako sprečio dotok sveže vode, a od rukavca napravio mrtvaju.
Zaljubljenici u reku plaše se da će doći do ozbiljnog zagađenja rukavca.

- Pre nekoliko godina, jedno od mnoštva preduzeća koja nesmetano rade u okolini “greškom” je izlilo veliku količinu nafte u rukavac. Tada je došlo do ogromnog pomora ribe, a pre godinu dana uginuo nam je i jedan od labudova - objašnjavaju pecaroši.

Iako bi, kao delu reke Save, voda u rukavcu trebalo da kruži, to nije slučaj. U 19. veku postojala je cev kojom je rukavac bio povezan sa Savom na oba kraja i tako “disao”, ali je izgradnjom Šljunkare cev zatrpana pa danas nije u funkciji.

- Ovde se izliva kišnica iz celog Novog Beograda, što nije problem, jer je to čista voda. Problem je kada mnoge firme počnu da koriste taj odvod kako bi se rešili otpada za čije odlaganje se plaća veliki novac. Zato u našoj vodi neretko završi antifriz, prerađeno ulje, nafta... - objašnjava jedan od zaljubljenika u ovaj deo grada.

Oko 1.000 olupina, šlepova i napuštenih splavova sa beogradskih reka mogli bi da budu uklonjeni sa obala čim se završi konkurs za dodelu mesta za splavove.

Iako nadležni godinama govore o formiranju groblja brodova, mesta na kome bi “nasukali” sve napuštene brodove, olupine i barže, tužna istina je da ovakva mesta već postoje, ali divlja. Jedna od gradskih oaza čiju je lepotu progutao ljudski nemar je i Savski rukavac, poznat i kao Bežanijski zimovnik, nadomak novog Mosta na Adi.
http://www.blic.rs/Vesti/Beograd/327047/Divlje-groblje-brodova-truje-Savski-rukavac-u-Beogradu
 
Juce sam imao prilike po prvi put da krstarim ove sezone po bg rekama sa cuvenom Kornjacom :)

Boze koliko bi grad lepse izgledao da ima urbano tkivo pored reka, tj. zgrade pored...covek ima utisak kao da smo sve vreme bezali od reka...zaista cudno :)

Inace je Dunav kod Konjskog ostrva jaaaako prljav :notok:
 
Vrh