Šta je novo?

Beogradske reke i priobalja

Zuma wrote:
,, Između dva mosta, Savska plaža sa palmama:... ,,

Ja pamtim vrbake, palme ne...

Baš me zanima od članova Beobuilda koliko nas se bar jednom kupalo na toj plaži .

Imao sam sreću da su me roditelji vodili i na tu plažu i na bazene 25 maja koji su bili najlepši u gradu za vreme vrelih dana BG leta
 
Zuma, fotografije izgradnje "Danskog nasipa" iz 1930-tih prikazuju današnji "unutrašnji" zid obaloutvrde (uz njega je današnja biciklistička staza na "gornjem nivou"), a "donje" šetalište je izgrađeno posle izgradnje Brankovog mosta (prvo je izgrađen deo od mosta ka ušću, a potom kod Starog sajmišta i dalje prema Gazeli).

I nekada je odatle bio baš lep pogled ka tvrđavi i Pobedniku... dok se divljaci nisu dokopali obale.
 
Da, u pravu si. Međutim to ne menja poentu. Sumnjam da je donji nivo obaloutvrde rađen drugačije nego gornji. Hteo sam da slikom pokažem kako je obaloutvrda ustvari JEDAN kamen na pesku i ništa više. Tu brod nema za šta da se zakači. Samo malo veće sila povlačenja, pa će bilo kakav anker samo površinski vezan za kamenu oblogu obaloutvrde (ili za mermernu klupu koja je tu plitko ubačena) prosto da ga isčupa. Brodovi se mogu vezivati samo za specijalno za to napravljena mesta za vezivanje, koja ispod sebe imaju veoma površinski veliki, težak i duboko ukopani blok betona. Tako nešto uopšte ne postoji na levoj obali Save, jer nije ni bila zamišljena da bude pristan za tako velike plovne objekte, pa se ni jedan veći plovni objekat i ne može legalno vezati na levoj obali Save, ili bar ne ako se poštuju uobičajeni tehnički standardi.
 
Poslednja izmena:
Ii baš iz tog razloga vlasnici splavova poslednjih deset godina pobijaju šipove u rečno korito, da bi za šta da ankerišu svoje sklepotine.
Sama činjenica da je neko ko je nadležan to dozvolio, ili još gore - ignorisao, je za krivičnu prijavu po službenoj dužnosti i debelu robiju.
 
Dok čekamo da nešto stvarno počne i da se dešava na Savskom keju, evo još jedne izjave


Šapić o splavovima: Između Brankovog mosta i Ušća više neće biti ništa
VESTI Autor:Beta11. jan 2023


Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić izjavio je da će ubuduće na obali Save u Beogradu biti dozvoljeno postavljanje splavova na Savskom šetalištu, kao i u Zemunu preko puta Ratnog ostrva, dok "između Brankovog mosta i Ušća neće biti ništa".

Šapić je za televiziju Hepi izjavio da će grad u februaru sprovesti projekat dovodjenja struje i vode do lokacija koje su predviđene za postavljanje splavova, i da očekuje da će do marta ili aprila „svaki zakupac koji je licitirao cenu moći da postavi splav“ na Savskom šetalištu.

„Tokom proleća biće velika rekonstrukcija Savskog šetališta. Od Brankovog mosta čistimo sve, nema ništa do rta gde se nalazi vojska. Kod hotela ‘Jugoslavija’ napravićemo lokacije i ići na licitaciju. Očekujemo do marta da implementiramo ovo što smo sproveli u decembru, što se tiče Savskog šetališta, i da ćemo paraleleno da pripremamo lokacije preko puta Ratnog ostrva“, rekao je Šapić i dodao da će možda biti opredeljene lokacije za postavljanje splavova i na Zemunskom keju.

On je dodao da su splavovi koji su do sada bili postavljeni na obali Save imali dozvolu Rečne kapetanije „za plutanje i plovidbu“, a da nisu imali dozvole da budu usidreni, nisu plaćali zakup i nisu zvanično bili povezani na vodu i struju.

Dodao je da će biti „jasno definisani uslovi“ gde će se splavovi ubuduće nalaziti i kako će izgledati, među kojima je i obavezan razmak između njih od 15 metara, što do sada nije bio slučaj.
 
U principu nije loša ta nova ideja da se napravi razlika između objekata koji plove i koji su usidreni. Naravno, kako će to u praksi izgledati - videćemo.

A što se tiče uklanjanja svega između Brankovog mosta i ušća - srećno sa 24 objekta koji se trenutno tu nalaze.

splavovi most usce.jpg
 
Zasto je sezdesetih podignuta donja obaloutvrda i time unistena plaza?
 
Donje šetalište je podignuto 70-tih (znam po sceni pranja "Fiće" u seriji Grlom u jagode :) ).
Mislim da je ta plaža bila samo privremena da je šetalište planirano u sklopu uređenja rečnih obala (Jovin?). U tom periodu je i pregrađen Đerdap pa se podigao nivo reke, izgrađena je Gazela (i šetalište ispod nje na obe obale), uređena Ada Ciganlija i time dobijena druga, veća i infrastrukturno opremljena plaža, a i Sava je postajala sve zagađenija i ne baš prijatna za kupanje. Šetalište je u funkciji cele godine (osim pri visokom vodostaju) dok je plaža mogla da se koristi samo leti.
 
Dok čekamo da nešto stvarno počne i da se dešava na Savskom keju, evo još jedne izjave


Šapić o splavovima: Između Brankovog mosta i Ušća više neće biti ništa
VESTI Autor:Beta11. jan 2023

Očekujemo do marta da implementiramo ovo što smo sproveli u decembru, što se tiče Savskog šetališta, i da ćemo paraleleno da pripremamo lokacije preko puta Ratnog ostrva“, rekao je Šapić i dodao da će možda biti opredeljene lokacije za postavljanje splavova i na Zemunskom keju.

Čekaj, šta sad ovo znači "lokacije za splavove na Zemunskom Keju"?

Na kom delu Zemunskog keja? Starom ili novom? Deo obale ispred Hotela Jugoslavija formalno takođe pripada Zemunu ali retko ko taj deo zove Zemunski kej pošto su odmah do obale soliteri Novog Beograda. Ako stvarno misli na stari deo Keja, to je maltene uvredljivo. Taj kej je i lepši i stariji od bilo koje druge obale u Beogradu, da ne spominjem što je vremenom upravo i maltene jedino tu "Beograd sišao na reku", ako pod Beogradom mislimo na LJUDE (a ne zgrade ili biznis centar), na one koju tu žive i na stvarni kontakt sa rekom, a ne na uglavnom "kontraverzni kapital" kome je omogućeno da na privatizovanoj obali napravi gigantske stambene zgrade, "sportske objekte" i hektare kafanskih stolova, i tako ISTERA Beograd sa reka. Već je vođena bitka oko toga, uz pravu mobilizaciju Zemunaca:


Brod-hotel na Zemunskom keju 20.04.2016.jpg


Samo zahvaljujući tome što ovakvih plovila tu više nema, tome što je do sada sačuvano Keju blisko Ratno ostrvo kao oaza prirode BEZ PEŠAČKOG MOSTA DO NJEGA (jer je tako sačuvana zimska, prolećna i jesenja oaza za vodene ptice na Lidu i R.O.) i tome što je tobožnja "popravka obale asvaltiranjem" srećom stala na pola Keja (upropastivši ga samo do pola), sada možemo da vidimo ovakve prizore:

Beograd ljudi koji je bar negde "sišao na reku". Na onu pravu reku, na VODU (ne u restoran), tako da oni koji ga čine bar na trenutak mogu da se osete delom prave prirode i istorije ovog grada, koji je ovde nastao i milenijumima opstao samo zbog ove dve reke.

IMG_2291.JPG


IMG_2289.JPG


IMG_2292.JPG


IMG_2295.JPG


IMG_2299.JPG


IMG_2300.JPG


IMG_2301.JPG


IMG_2302.JPG


IMG_2303.JPG
 
Poslednja izmena:
I kad se Šapić već interesuje za obale, trebalo bi mu postaviti još neka važna pitanja.

Naprimer, kako misli da ispravi zaista fantastični primer otvorene korupcije i zloupotrebe javnih ovlašćenja: OTUĐENJE DELA JAVNE OBALE BEOGRADA, tako što je ona PRODATA privatniku, a u zavisnosti od vodostaja otuđena i zajedno sa delom reke pored nje (a tek treba viditi gde će biti, kako će izgledati i čiji će biti donji deo obaloutvrde)? Naravno, mislim na prodaju zemljišta na kome je bivša vojna Hidro Baza direktno na kraju starog Zemunskog Keja. Time je praktično onemogućeno vizuelno, stilski i konstruktivno dosledno spajanje starog i novog dela keja (trenutno od Hotela Jugoslavija do Karađorđevog trga) koje je bilo predviđeno u svim urbanističkim planova koji uopšte postoje. Šta je sa tim? Nije bitno? Pojela maca? Bole nas uvo za tradiciju, pravila, zakone, urbanizam i logiku?

Treba li to shvatiti u smislu da je za partiju na vlasti 12 metara visoka privatna zgrada tačno između Lida i šetališta na obali, na privatnom Keju i na privatnoj vodi sasvim u redu? Ima li Šapić tu nešto da kaže?


Komentar u Politici, Violeta, pre 5 godina

Po Međunarodnoj konvenciji o Dunavi, nikakva građevina ne sme se podići od čvrstog građevinskog materijala, bliže od (50) pedeset metara od ruba obale reke. Toj Konvenciji, dužne su da se pridržavaju sve Države, kroz koje protiče reka. Mislim da je dalji komentar suvišan !! Za prekršaj se odgovara pred nadležnim sudom.
 
Ili recimo, još jedno pitanje za Šapića.

Šta će da uradi da spreči postepenu seču zaštitnog drveća i opštu privatizaciju obale od Hotela Jugoslavija do ušća? Ako to i nije formalna privatizacija, jeste faktička. Svaki tobožnji "splav" koji je tamo privezan izgleda smatra da je čitav prostor od tobožnjeg "splava" do nasipa (ustvari od zgrade, biznis objekta), njegovo privatno dvorište ispred njegove privatne zgrade. Ogromno staro drveće koje štiti nasip se polako seče, a između njega se "uređuje" i polako gradi fantastični paprikaš totalno otkačenih i haotičnih objekata. Tako tamo možete naći kokošinjce, sklepane dasčare kao ostave, polu izgrađene ponotone, drvene kućiće koje glume muzičke bine, seoske venjake, čitave restorane, zaštitu za frižidere sa pićima, kafanske stolove i klupe, čitava asvaltirana sportska igrališta sa opremom i TRIBINAMA unaokolo, betonirane staze, fensi osvetljenja skrivenih staza pokačena po drveću ili ukopana u zemlju, ponekad pravu automobilsku ulicu, besne pse čuvare i njihove sklepane ili velelepne kućice, zaklone za domaće guske i patke (jaja i patke za restoran), zarđale žičane mreže i skloništa za piliće, stare čamce, čitave male radionice sa alatom, kućiće za vodovod i vodomere, žice i stubove za struju i Internet, čitava "splavo-gradilišta" sa polu završenim, napuštenim ili izgorelim splavovima, stare olupine nepoznatog porekla i bivše namene, kvazi-srednjevekovna strelišta, prostore za gimnastiku, šljunkom nasuta parkirališta koja su zbog nepoznatih razloga tamo iako bi, teorijski, vozila tu mogla da stignu samo helikoperom ... itd, itd.

Ima li Šapić nešto da kaže i na tu temu uzevši u obzir zakon o vodama gde tačno piše da u inundacionom pojasu ne sme da bude ništa što nije u funkciji obaloutvrde ili veoma posebnih javnih objekata kao što je vodosnabdevanje?
 
Poslednja izmena:
,, ..... Pripadnici Rečne policije u saradnji sa građanima zaustavili su splav "Cunami" koji je se iznenada otkačio i nekontrolisano plutao rekom Savom na Novom Beogradu, potvrđeno je za Telegraf.rs.

Pre nego što je napravio karambol i ozbiljno ugrozio bezbednost na reci, splav je zaustavljen i privezan za brod usidren nedaleko od Mosta na Adi. ... ,,


Izvor i ceo tekst: Telegraf.rs
 
Ako se Cunami otkacio i stigao do mosta a da nije izudarao nijedan od susednih splavova ja bih se pre kladio da su vlasnici izracunali da je jeftinije da ga poguraju malo i puste niz reku nego da se misle gde da ga sklanjaju uskoro...
 
Deo obale ispred Hotela Jugoslavija formalno takođe pripada Zemunu ali retko ko taj deo zove Zemunski kej pošto su odmah do obale soliteri Novog Beograda.
@Зума, ти солитери до обале припадају Земуну, а не Новом Београду. Све зграде у делу улица Кларе Цеткин - Алексиначких рудара (парна страна бројеви од 2 до 16) -Џона Кенедија (парна страна до Булевара Михаила Пупина), и део Булевара Михаила Пупина припадју Земуну.
 
Verovatno je mislio na to da su ti soliteri rađeni kao da su deo NBG, tj. po matrici po kojoj je NBG rađen, jer se zvanično vode kao blokovi sa NBG oznakama, iako pripadaju Zemunu.
 
Vezano za Cunami.
Nadam se da ničij život nije bio ugrožen i da niko nije povredjen.
Sa druge strane zar ovo nije znak vlastima da moraju ozbiljno da se pozabave temom splavarenja u Bg.
Kao i u slučaju Fristajlera, razmišljam šta bi bilo da su ti splavovi potonuli na plovnom delu Save.
Sada kada se rekom prevozi ugalj da bi se pravila struja da li bi se obustavljala plovidba ili ne?
A stvarno nikada se niko nije ozbiljno pozabavio rekama koje su nam pravi ukras grada!
Izgleda da smo i splavove izgustirali pa ćemo ih sada ukloniti.
A nikad mi nije bilo jasno pa što im nisu nekad ranije zabranili postavljanje, sada ne bi bilo uklanjanja.
 
Били тренд у налету капитализма, ноћни живот, луде журке луда зезања, сад ваљда виде колико је све то аљкаво а народ се сад ложи на естетику Беча, Будимпеште и Прага.
 
То је друга врста сплавова, нису ноћни клубови као Фристајлер, Лукас, Таг, Сава, Коперникус и екипа низводно од Бранковог већ су простор за приватне журке на води који се изнајмљује. Они ће изгледа преживети чистку сплавова.
 
Necu reci nista novo, ali meni splavovi ne smetaju, ako su dobro organizovani, uredjeni i sa jasnom svrhom. Narocito oni dnevni, gde ljudi mogu doci i sa decom, i koji mogu estetski da doprinesu okolini.
 
Zar se i dalje ne zna spisak splavova koji prolaze kriterijum da ostanu na Savskom Keju. Davno bese slanje ponuda.
 
Јесу навели рокове када ће се шта знати?
 
Vrh