Šta je novo?

Beogradske reke i priobalja

Možda i tu isplaniraju još jedan "pešačko-biciklistički ali malo širi i za vozila" most :)
 
Ocekivao sam mnogo vece cene, dobar deo lokacija je od 2 do 4 hiljade eura mesecno.
 
PA dobro, ovo je na tri godine, plus imaš ulaganje u sam objekat (tj ako neko gradi novi). Ako se već ima postojeći splav, onda je mnogo lakše ući, pošto je zaista zakup ispade ne preterano visok, samo ne znam ima li još nekih dodatnih troškova.
Ovi mastodonti tipa, Corzo, NIVO i sl, da pevaju sa ovim zakupom.
 
Kako Šojić kaže, polako sa to pevanje

Prvo da vidimo koji iznad nivoa ponotona imaju maksimalno jednu delimično neprovidnu (ali "dominantno transparentnu") etažu (ako nema drveća), i jednu sasvim providnu, sve u manje od 7 (ili izuzetno 10) metara visine od nivoa vode, i ne više od 320 / 450 m2 (zatvoreni deo / zauzeće vodene površine)

Polozaj plutajuceg objekta, Vizure.jpg


Polozaj plutajuceg objekta, Plan rasporeda.jpg
 
Poslednja izmena:
Sa tim što 1 i 2 nisu "etaže" već samo "zatvoreni deo" i "natkrivena krovna terasa".
Plus, što splavovi koji ne ispunjavaju ove uslove "prozirnosti" mogu da se postave uz deo obale na kojem sa šetališta ne može da vidi reka i suprotna obala zbog zelenila - a to je npr potez od hotela Jugoslavija do ušća, preko puta VRO.
 
Donje šetalište je podignuto 70-tih (znam po sceni pranja "Fiće" u seriji Grlom u jagode :) ).
Mislim da je ta plaža bila samo privremena da je šetalište planirano u sklopu uređenja rečnih obala (Jovin?). U tom periodu je i pregrađen Đerdap pa se podigao nivo reke, izgrađena je Gazela (i šetalište ispod nje na obe obale), uređena Ada Ciganlija i time dobijena druga, veća i infrastrukturno opremljena plaža, a i Sava je postajala sve zagađenija i ne baš prijatna za kupanje. Šetalište je u funkciji cele godine (osim pri visokom vodostaju) dok je plaža mogla da se koristi samo leti.

Postoji jos stariji film "Visnja s Tasmajdana" u kome se vidi donje setaliste.
 

Šapić: Do kraja januara ugovori sa zakupcima splavova – do 70.000 evra po mestu
BIZNIS Autor:FoNet24. jan 202315:37
Podeli :
Izvor: Beoinfo
Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić izjavio je da očekuje da će do kraja januara biti potpisani ugovori sa svima koji su učestvovali na licitaciji i izlicitirali najveću cenu za zakup lokacija vodnog zemljišta za postavljanje splavova na levoj obali Save, objavio je Beoinfo.

Šapić je rekao da će se to desiti nakon što se ispoštuje rok za žalbe, a u slučaju da neko odustane, ugovori će biti potpisani sa onim sledećim s najnižom ponudom.

Paralelno završavamo projekat dovođenja infrastrukture, pre svega mislim na vodu i struju, što bi takođe trebalo da bude gotovo do kraja januara, nakon čega će javna preduzeća to implementirati. Očekujemo da do kraja marta lokacije u tom smislu budu spremne, istakao je Šapić.

Šapić je najavio i da će, uporedo sa tim, one koji nemaju ugovore o zakupu grad početi da obaveštava da su dužni da u zakonskom roku, koji je 30 dana, uklone svoj splav.

Ukoliko to ne učine, na osnovu javne nabavke izabraćemo posebne firme koje imaju mehanizaciju za to. Već imamo dve lokacije gde bi splavovi bez ugovora mogli da budu odvođeni. Tako bi početkom aprila oni koji su izlicitirali mogli da postave svoj splav na definisanu lokaciju, priključe se na infrastrukturu, a tada započinje i naplata, naveo je gradonačelnik.

Šapić je, govoreći o licitaciji, naglasio da ne postoji iznos manji od 25 i 30 hiljada evra, a da se kreću i do 70.000 evra po lokaciji.

To je pokazatelj koliko je novca Grad Beograd gubio poslednjih 30 godina, konstatovao je on, najavljujući da će na dnevnom redu sednice Skupštine grada u februaru biti dopuna plana koji definiše uslove za postavljanje splavova.
 
Pomenuo je (u BGD hronici je bio prilog malopre) da kreće i rekonstrukcija šetališta u Blokovima i da će to trajati 2-3 godine
2-3 godine???
Pa koliko dugo je trajala izgranja?
Sve radove koji tu treba da se izvedu može da završi jedna ekipa sa mešalicom pneumatskom bušilicom za mesec-dva...
 
OK Kej nije šetalište u blokovima, to je Lazaro Kardenasa koje se već radi.
Hajde da vidimo šta će i kada biti za sam kej, tu je generalno dovoljno uraditi zamenu staza i možda dodati neke minimalne sadržaje (klupe i sl) i to bi bilo to. Naravno rasčistiti splavove kako se sada najavljuje
 
Inace oni rezultati koji su objavljeni na kraju nece imati mnogo veze sa tim gde ce koji splav, ja sam naivno povezao meni poznate firme sa licitiranim mestima a izgleda da je malo to komplikovanije...videcemo ionako uskoro...
 
Jel ima neko slike kako izgledaju radovi na postavljanju novih priključaka za vodu i struju koji su za ova nova licitirana mesta?
Baš me interesuje kako će to izvesti?
Da li će ukloniti bandere sa kablovima ili to ostaje kako je i bilo
 
Osim ako ne postave neke podvodne naponske kablove, ne znam kako :)
 
Savski kej i leva obala Save bez splavova. Stari snimak sa Brankovog mosta.

Sem uobičajene funkcija obaloutvrde, glavni smisao ovako raskošnog uređenja ovog dela keja je bio da se napravi dovoljno prostran i lep prostor sa koga se može saglediti stari deo Beograda i celina Savskih bedema tvrđave, budući da to nije moguće ako ste na desnoj obali odmah ispod, ili u njima. Takođe, da se i na levoj obali napravi nešto analogno turskom konceptu Fićir-bajir, tj "breg za razmišljanje". U ovom slučaju bez brega, ali sa istom idejom. Drugim rečima, to je prostor na kome se čovek može sesti, daleko od uobičajene gužve i sveprisutnih zidova, opustiti se, i dopustiti sebi da ga široki vidici i fantastični pejsaž podstaknu na misli koje nisu svakodnevne i trivijalne. Da sagleda širu perspektivu, prošlost i budućnost, gde je danas i šta ga sve još čeka.

To nije moguće ako je reka okovana zidom "splavova", pa se ne vidi čak ni ona, a kamoli bilo šta iza nje. Time se poništava osnovni smisao ovako uređenog prostora. A to je bilo da izgleda ovako kao na prvoj slici,

Savski kej i leva obala Save bez splavova. Snimak sa Brankovog mosta.jpg


a ne ovako kao na drugoj

IMG_2186.JPG
 
Zalbeni rok mislim jos traje, ali nece od toga biti nista...
A to kako ce im dovesti vodu ce biti jos jedna "navlakusa" da se uvedu "novi safrzaji" na setaliste i razvali se sve i upropasti.
Gangula tvrdi da je Zelenilo uradilo plan novog uredjenja keja.
Ja sam u nezvanicnim kontaktima cuo da naravno nisu to uradili i da nemaju ni ljudskih resursa za to...
Poslao sam im upit zvanicno za informaciju ...
 
Vrh