Šta je novo?

Beogradske reke i priobalja

Stvarno bih voleo bih da vidim projekat za te "legalne priključke na komunalnu infrastrukturu" na Savskom keju.
 
Оглас за прикупљање писмених понуда за закуп водног земљишта у јавној својини на територији града Београда

На основу члана 10а и 10б Закона о водама („Службени гласник РС”, бр. 30/10, 93/12, 101/16, 95/18 и 95/18-др.закон), и Одлуке о покретању поступка за давање у закуп водног земљишта у јавној својини на територији града Београда број VIII-06-325-68/2022 од 10.11.2022. године, Комисија за спровођење поступка давања у закуп водног земљишта на територији града Београда, формирана решењем VIII-06-325-68/2022 од 14.11.2022. године

објављује

ОГЛАС ЗА ПРИКУПЉАЊЕ ПИСМЕНИХ ПОНУДА ЗА ЗАКУП ВОДНОГ ЗЕМЉИШТА У ЈАВНОЈ СВОЈИНИ НА ТЕРИТОРИЈИ ГРАДА БЕОГРАДА

tekst oglasa:
https://www.beograd.rs/images/file/2a8eba266947c2be3cb6ca95497b31e9_3172126748.pdf
karta zona: https://www.beograd.rs/images/file/1ddf90a0bf0b474eed88c46287511b54_3431351646.zip
obrazac ponude: https://www.beograd.rs/images/file/cad76400d1b446e16f7d6150272db179_4636878573.docx
predlog ugovora: https://www.beograd.rs/images/file/873299fa0b5a0d6a72a337aa0f13e917_7802346943.docx

 

"Josić: Zbog veza sa Vesićevom ženom izuzet iz konkursa deo beogradske obale

VESTI Autor:N1 Beograd07. dec 202219:15

Članica pravnog tima vlasnika splavova Vesna Josić izjavila je u Danu uživo da je jedan deo zone obale na Novom Beogradu, na kome su splavovi koji su, kako tvrdi, u vlasništvu rođenog brata žene Gorana Vesića, izuzet iz konkursa koji je raspisala gradska vlast za uređenje beogradskih obala i rešavanje problema sa mnogobrojnim splavovima.

Podsetimo, vlasnici beogradskih splavova pre dva dana održali su protest kako bi izrazili svoje nezadovoljstvo zbog odluke o zakupu vodnog zemljišta za koji misle da je nazakonit, da je Plan Grada za mesta za postavljanje plutajućih objekata donet bez javne rasprave i da je početna cena zakupa „diskriminišuća“.

„To je deo obale ispred blokova na Novom Beogradu, blok 44, 45,70 i 70A. Taj deo obale je zbog prisustva reni bunara, gde ne mogu da stoje plutajući objekti, ispresecan na nekoliko zona. Od zone 19, do zone 25. To je sedam zona. I sada je tu skandal novi. Ovim konkursom, odnosno oglasom za dostavljanjem ponuda, koji je raspisan za sve zone, izuzev zone 24, koja je izuzeta od konkursa. Izuzeta od konkursa bez obrazloženja“, kaže Josić.

Na pitanje zašto misli da je ova zona izuzeta od konkursa, odgovara da je to zbog toga što se tu nalaze „škakljivi objekti“.

„Tu se nalaze dva objekta čiji je suvlasnik, znači piše u plovidbenoj dozvoli i videli smo svojim očima, Miloš Kostić, rođeni brat supruge Gorana Vesića, Vanje Kostić. Znači, zbog toga što se tu nalaze splavovi koji imaju posebne veze sa porodicom Vesić, nije uopšte raspisan konkurs za tu zonu. I tu se nalaze još dva splava, kao ‘kolateralna šteta’, jer nisu mogli da izuzmu samo ta dva splava. To znači da tu neće biti raspisan konkurs. Svi ostali će da licitariju, plaćaju, neki da budu sklonjeni, a oni će tu da ostanu, jer je tu zona za ugostiteljske objekte“, istakla je Josić.

Dodaje da će vlasnici splavova na spornoj zoni ostati besplatno.

„Oni neće ništa da plaćaju i dalje, kao da se ništa ne dešava oko njih. Za njih se ništa ne dešava. I to je skandal, jer oni pričaju o ravnopravnom konkursu, da oni nešto nešto uređuju… Pa to je smešno“, napomenula je Josić.

Ona je ocenila da je pokušaj beogradskih vlasti da reši problem sa splavovima u stvari „umišljeni pokušaj“, jer predstavlja „potez koji je zasnovan na nezakonitim propisima“.

„Nećemo da dozvolimo to“, poručila je Josić."


Gospođe se sećamo još iz vremena kada je "Posejdon" pomeren sa lokacije uzvodno od Brankovog mosta u Dunavac, pa se onda volšebno pojavio kod "25. maja".

A što se tiče "zone 24" u kojoj su "dva splava povezana sa porodicom Vesić", to je ovo (lokalci znaju koji su tu sve splavovi)

screenshot.541.jpg


Neko bi rekao da to ima veze sa idejnim projektom pešačko-bicklističkog mosta... ako jeste, to bi se već znalo.
 

Садњом 60 стабала обележен Међународни дан људских права


Заменица градоначелника Београда Весна Видовић присуствовала је данас садњи дрвећа на левој обали Саве, у спомен несталим лицима, поводом Међународног дана људских права, који се обележава 10. децембра.

Она је том приликом подсетила да сваки човек има једнака права, али и да, нажалост, постоје они који та права нису остварили.

– Данас смо пружили подршку породицама несталих лица, којих је око 10 хиљада и још увек нису пронађена. Ових 60 садница симболички представљају то да нисмо заборавили наше нестале, а такође служе нам као подсетник да не смемо да заборавимо сва страдања нашег народа – поручила је Видовићева.

Шефица Регионалне делегације Међународног комитета Црвеног крста Јелена Стијачић је подсетила да се сваке године на Дан људских права окупљамо како бисмо се сетили свих оних који су нестали у ратовима деведесетих година на територији некадашње Југославије и како бисмо подржали породице несталих које и даље траже информације о својим најближима.

– Право да знамо судбину најближих је фундаментално право и мора бити поштовано. По подацима Међународног црвеног крста, судбине 9.854 особа су и даље непознате и то је нешто што треба да нас све забрине. Данас ћемо посадити 60 стабала, уз стотину оних која смо посадили у протеклом периоду – истакла је Јелена Стијачић.

Догађају су присуствовали представници ЈКП „Зеленило – Београд”, амбасадор САД у Србији Кристофер Хил, као и представници амбасада и међународних организација у Србији.​

 
Čisto da još jednom podsetim, pošto je "repetitio est mater studiorum", postoji toliko drugih delova grada pored BNV, obale blokova 17, 18 i 19, kao i Ušća, koji mogu da se ozelenjavaju i da se pretvaraju u "džungle" i dosta mesta gde je potrebno da se staro i trulo drveće, koje na pojedinim mestima predstavlja opasnost po ljude i imovinu, zameni novim i zdraviom sadnicama.​
 
Čisto da još jednom podsetim, pošto je "repetitio est mater studiorum", postoji toliko drugih delova grada pored BNV, obale blokova 17, 18 i 19, kao i Ušća, koji mogu da se ozelenjavaju i da se pretvaraju u "džungle" i dosta mesta gde je potrebno da se staro i trulo drveće, koje na pojedinim mestima predstavlja opasnost po ljude i imovinu, zameni novim i zdraviom sadnicama.​
Tako je Sole Care!
U ostalim delovima grada čekaju da nikne neki bagrem ili kiselo drvo, samo od sebe!
Ovde ipak imaju prelepu kulu u pozadini pa mogu da se malo pokurče!
 
„Tu se nalaze dva objekta čiji je suvlasnik, znači piše u plovidbenoj dozvoli i videli smo svojim očima, Miloš Kostić, rođeni brat supruge Gorana Vesića, Vanje Kostić. Znači, zbog toga što se tu nalaze splavovi koji imaju posebne veze sa porodicom Vesić, nije uopšte raspisan konkurs za tu zonu."

Moze im se. Narod je uz Vesica.
 

SREDA, 21. DEC 2022, 17:54 -> 21:15

Otvaraju se ponude za zakup mesta za splavove na savskom šetalištu – koliko se traži, a koliko nudi

Od kada je najavljeno čišćenje priobalja i dodela dozvola određenom broju splavova, čekao se današnji dan. Danas u podne počelo je javno otvaranje ponuda za zakup. Predate su 83 ponude za 30 lokacija. Neki su nudili i tri puta više novca od početne cene.

Ponude zainteresovanih za zakup vodnog zemljišta na savskom šetalištu, odnosno mesta za postavljanje splavova, uglavnom su daleko prevazilazile 2.300 dinara, koliko je Grad odredio kao početnu cenu godišnjeg zakupa po kvadratnom metru.

Bilo je mnogo manje onih koji su ponudili tek dinar-dva više od početne cene od onih koji su nudili dva i tri puta više novca.

Najveća ponuda iznosila je čak 10.000 dinara po kvadratnom metru, ili sedam miliona za godinu dana. Za svako mesto bilo je više zainteresovanih, a neki pojedinci i firme dali su ponude za nekoliko lokacija.

Otvaranje ponuda u zgradi Gradske uprave u Ulici kraljice Marije, čemu je prisustvovao veliki broj zainteresovanih, trajalo je nekoliko sati jer su komisiji stigle 83 ponude.

Za to vreme grupa vlasnika splavova okupila se ispred zgrade u znak protesta. Parkirali su automobile na kojima su bili natpisi – protest splavova, ali saobraćaj nije bio blokiran.

Otvaranje ponuda pokazalo je da postoji veliki broj zainteresovanih za zakup 30 lokacija duž savskog šetališta.

Koliko će Grad prihodovati biće poznato po završetku celog postupka jer drastična razlika u pojedinim ponudama ukazuje na to da su neki preko različitih firmi dali više ponuda za istu lokaciju.

U slučaju da su dve njihove ponude bolje od konkurentskih, onaj ko je ponudio više – odustaje. Ostaje bez depozita, koji iznosi nešto manje od 3.000 evra, ali to je samo delić onog što se može uštedeti na višegodišnjem zakupu.

Grad je već isključio vodu i struju onim objektima koji su bili nelegalno priključeni, a to očekuje i one čiji vlasnici nisu konkurisali ili nisu ponudili dovoljno.
 
Baš me zanima da li su se borili i za lokacije oko crne mace pri kraju keja.
Sudeći po tekstu da, a i da li će biti novih igrača tj splavova koji nisu bili tu a žele da se dovuku tu.
 
Ako sam dobro video prethodno veče, od reni-bunara do"Crne mace" je za buduću splav/loaciju obeleženo samo kod marine sa čamcima...možda grešim.
 
I da, uveče na donjem šetalištu je neobično tiho (bez obzira na niske tempreture uveče), izgleda da je dosta splavova zaista zatvoreno zbog isključenja struje i vode.
 
Ovo je bio Rush a poslednje ime je bilo neki Hub ili slicno ako ne gresim Prodaje se i Crna Maca kao i jos neki koji su stigli sa Cunamijem na kej...a mimo ovog keja i Lukas se prodaje vec duze vreme...
 
Zna li neko kada ce se znati konacan spisak splavova koji su "prosli" ?
Kao i raspored gde ce koji splav biti pozicioniran?
 
Ovaj Rush je tu uglavljen tek pre nekoliko godina i jedini je povremeno i pravio probleme muzikom dokasno, može slobodno da se skloni... A traže 350.000, nije ih koštao više od 40-50 hiljada da se napravi u vrh glave
 
Zbog čega je ovaj deo obale ogradjen već neko vreme? Izvinjavam se ako je bilo pisanja na tu temu, blicnuo sam samo poslednjih 4-5 stranica...
Obala.jpg
 
Potonuce splava Fristajler je jos jedan znak gradskim vlastima da je doslo vreme da stave tacku na dezorganizaciju Beograda i urbanisticki haos. Sta ce Beogradu uopste splavovi da blokiraju pristup reci, kad na kopnu ima mnogo mesta za nocne klubove? Mafija je pokazala vise smisla za urbanizam od gradskih vlasti, otvorivsi npr kafice u Beton hali. Ima mnogo neiskoriscenog prostora u Beogradu, pa i pored reke. Pregradjivanje i zauzimanje same reke je nepotrebno.
 
Оваквим амбарим на води реално није место на рекама. Треба дозволити само отворене угоститељске пловне објекте, пожељно бивше бродове и шлепове, а кутије без прозора могу да буду и на сувом, њиховим гостима није битна река.
 
Vrh