Лева, дунавска обалоутврда јесте пројектована по овоме са слике али су убрзо одустали баш због хидродинамичких али и политичких разлога јер је то тада планирано у склопу пројекта хотела Југославија који је замишљен у почетку као партијски хотел па је било идеолошки незгодно у потоњим годинама рецесије "продати" народу тако нешто са све "партијским језером".
Извор ових информација - Пројектант обалоутврде Браанислав Јовин
Према томе, твоја изјава да је обалоутврда незавршена је чиста демагогија јер је обалоутврда завршена по измењеном пројекту.
Лева, дунавска обалоутврда јесте пројектована по овоме са слике али су убрзо одустали баш због хидродинамичких али и политичких разлога јер је то тада планирано у склопу пројекта хотела Југославија који је замишљен у почетку као партијски хотел па је било идеолошки незгодно у потоњим годинама рецесије "продати" народу тако нешто са све "партијским језером".
Извор ових информација - Пројектант обалоутврде Браанислав Јовин
Према томе, твоја изјава да је обалоутврда незавршена је чиста демагогија јер је обалоутврда завршена по измењеном пројекту.
Našao sam dokaze da ove tvrdnje o projektu donje obaloutvrde teško mogu da budu tačne. Ne sumnjam da je Jovin pričao o odustajanju od ideje
jezera i razlozima za to, i da je to tačno, ali je pitanje kako je osmišljen i na kraju izveden projekat same obaloutvrde nešto savim drugo. Ne znam šta je tačno rekao baš O TOME rekao, ako je išta o obaloutvrdi rekao, ali mi vidimo šta je na kraju napravljeno, pa to govori i samo za sebe. A zatim ovde postoji
ozbiljan problem tajminga događaja. Prilažem novinske članke.
Donji nivo obaloutvrde je započet jula 1961. godine. Tada je bila važeća ideja pretvaranja Dunavskog rukavca u jezero (verovatno od pedeset i neke godine, prvi članak). U poslednjem pasosu se i eksplicitno kaže da predstoji gradnja jezera. U drugom članku, iz 1967. godine i dalje je važeći projekat jezera, ali se već piše o protivljenju NEKIH arhitekata. Navodi se tekst Nikole Dobrovića iz 1966, i fatalistički zaključak autora članka: "
Tako je rat Urbanističkog društva za Ratno ostrvo - izgubljen". Nije samo politika bila problem. Zatim se navode reči direktora Urbanističkog zavoda koji je za jezero. Kaže se da revizija važećeg GUP-a (sa jezerom) tek predstoji. A zatim je tek 1972. izašao prvi GUP gde je ideja jezera konačno odbačena.
Ne vidim kako je projekat obaloutvrde iz 1961. mogao da NE BUDE po važećem GUP-u, onom sa jezerom, kad je najmanje šest godina, a verovatno tek deset godina kasnije
, ideja jezera formalno odbačena?
Možda je Jovin bio protiv toga od početka, ali svi planovi koji idu u realizaciju se odobravaju i morali su biti u skladu sa GUP-om. Tako ispada da je tačno ono što sam rekao. Imamo i onaj spisak indicija koji sam naveo, a i činjenicu da je donji nivo napravljen u samom početku perioda kad je ideja jezera bila važaća. Tako otpada i cela Voždova priča kako su stručnjaci iz instituta Černi pažljivo optimizovali oblik donjeg nivoa obaloutvrde ušća, pa zato mora da bude baš ovakav. Nisu, jer su tada na osnovu važećih planova mogli da prave samo obaloutvrdu koja se kasnije može bez većih promena
nastaviti na kopnenu vezu ka Ratnom ostrvu, a nisu pravili trajnu verziju ušća dve tekuće reke. A pored toga citirana zbirka radova instituta Jaroslav Černi je izašla 1963. godina, dok je obaloutvrda napravljena još 1961. Pitanje je doduše kad je koja studija iz zbirke rađena, ali je sve to ionako jasno bilo samo u funkciji predviđenog jezera.
Ukratko, iz svega ovoga proizilazi da donji nivo na samom ušću
nije završen, pa to sada MI moramo uraditi.
Borba 12.09.1962.
Borba 06.12.1967.
Poređenje dve "S" krivine linije donje obaloutvrde, na planu i ona koja realizovana. Nema bitne razlike. Ona dole je posle vidljivog skretanja u desno trebala da se nastavi do Ratnog ostrva, kao što je i nacrtano na tada važećem planu.