Eh, nažalost ne.
Kamo sreće da su stvarno poslušali moj predlog. Ustvari je obrnuto. Rešli su da poslušaju TEBE. Shvatili su da je tvoje viđenje da nam kratko produženje obalutvrde u vidu rta NE TREBA. Ili preciznije,
da nam ne treba kao javni prostor i javni vidikovac u vlasništvu grada i građana. Pa su zato čak i ovu lokaciju
PRODALI (tehnički iznajmili, ali to je u praksi isto).
Ja samo mogu reći da sam sada u šoku. Već tri dana visim na tom delu obale i pokušavam da slikam dok se još ima šta slikati. Tj dok još istureni vidikovac na ušće Save u Dunav postoji (počeli su da ga uklanjaju izmuljavanjem), dok mu se može slobodno prići sada kad je bez drveća koje ometa pogled, gde puca široki vidik na ušće koje je samo prirodno srce Grada. Pa se vide samo dve reke, nebo, Ratno ostrvo i bedemi Beogradske tvrđave sa druge strane. Tako je po meni trebalo da bude, ali
trajno, sa obaloutvrdom u vidu malo izduženog kamenog rta (umesto mulja i nanosa) na tački gde rukavac Dunava savija nizvodno i pravi prirodni špic koji ne ometa tok reke.
Nažalost, ono što se ovde
zaista desilo jeste da je čak i ova neverovatno dragocena lokacija isparcelisana za splavove. Pa će prvo da uklone mulj, zatim da oteraju kafanu "Stara koliba" koja je bar pokušavala da se stopi sa ambijentom tako što je bila od drveta, sa izvijenim krovom i niska. Umesto nje, ali dalje ka ušću (tj tačno na njemu) će biti metalna zgrada. Već je ubetonirano BETONSKO postolje i stubovi za METALNI most koji će voditi do tobožnjeg "splava", ustvari do ružne metalne kocke na tri sprata
tačno na ušću Save u Dunav. Tako ćemo tačno tu imati monstruma. Ovu limenu kutiju, koju samo zato nisu već pomerili:
Dakle OVO na slici se premešta na samo ušće!
Šta da kažem sem, sramota. Ne znam za druge, ali ja se stidim sam pred sobom.
Niste hteli da taj vidik pripadne Gradu i građanima. Ali je neko drugi umesto vas odmah shvatio pravu vrednost lokacije, pa ćete zato sada PLATITI privatniku da možete da sednete u
njegovu kafanu na vodi, i viditite ovo što sada vidite besplatno. A za ostale na ovoj posebnoj tački postojećeg keja, sa obale, vizuelni zid. To se zove karma. Svako pre ili kasnije dobija ono što je zaslužio.
I ponovo, jer je to ovde suština: Niste hteli da vam pripadne najbolji rečni vidikovac u gradu, da on bude u obliku javnog i svima pristupačnog keja? Super, nećete ga ni imati. Umesto toga, oni koji imaju para će moći da od privatnika zakupe kafanski sto "na sat" u limenoj kutiji bukvalno na samom ušću dve velike Evropske reke i tačno preko puta Beogradske tvrđave i Vodene kapije. To će svakako biti jedan nadasve "divan" prizor sa bedema Gornjeg grada. I "ukras Beograda" kakav su oni koji su ga na OVAJ užasni način branili bez sumnje i zaslužili.