Šta je novo?

Beogradska tvrđava i park Kalemegdan

sad kad ovi vaterpolistini procitaju sta ste napisali, postavice brze bolje neke betonske dzardinjere sa tujama koje ce do proleca da se osuse....but who fckn cares!
 
s-l1600 donji grad.jpg
 
Тврђава и Калемегдан

Видин-капија:



Црква Св. Петке







Црква Ружица:




На Зиндан-капији се ради и за време празника:





















Стамбол-капија и Природњачки музеј:



Прелаз у Кнез-Михајлову


 
Poslednja izmena:
Mислим да се то визиторски усталило у службама са центром у Винчи отвореним за време владе Мирка Цветковића.
 
Arhitekta Marko Radosavljević je ažurirao i postavio novu, dopunjenu verziju svoje sjajne 3D rekonstrukcije donjeg dela Beogradske tvrđave na Youtub kanalu "Beograd vekovni grad". U pitanju je detaljni i veoma dobro dokumentovani protest protiv gradnje K-Distrikta i destrukcije Beogradske tvrđave, jednog od najvažnijih i zakonom zaštićenih nacionalnih kulturnih spomenika Srbije. Na njegovom kanalu se o toj temi može naći nekoliko video radova, na Srpskom i Engleskom. Obavezno pogledajte jer je u pitanju dokumentovanje zločina po definiciji. Po pravnoj, kulturnoj i istorijskoj definiciji krivičnog dela prema naciji i njenim vrednostima. Iskreno se nadam da će jednog dana, pre ili kasnije, svi odgovorni za ovu tragediju da završe na sudu. Evo kako je ovaj prostor mogao izgledati, tj kako je bilo predviđeno da treba da izgleda po svim ranijim urbanističkim planovima:

Rekonstrukcija prostora oko Vidin kapije 1, Beograd vekovni grad.jpg


doduše bez Novakovog teniskog centra

Rekonstrukcija prostora oko Vidin kapije 2, Beograd vekovni grad.jpg


Posto je gradnja K-Distrikta međutim do sada ostala bez odgovora, sada se naravno pojavljuju i sasvim novi pokušaji devastacije tobože "zakonom zaštićenog" prostora tvrđave, nastavak istog tog pristupa, ovaj put u obliku gradnje "sportskog kompleksa" na obali i odmah pored tvrđave. Ranije je u pitanju bio Dunav, a sada je umesto travnjaka i javne površine novi privatni objekat predviđen između tvrđave i Save! Čisto da se pogled sa reke na Beogradsku tvrđavu, i sa nje na reku, onemogući sa svih strana. Umesto da se i stari deo Novakog teniskog centra iseli, sada će se dalje proširiti u nastavku K-Distrikta. Očigledno, pošto je koncept podizanja visokog i neprovidnog zida između grada i reke bio tako "uspešan" i u "Beogradu na vodi" i u "K-distiktu", zašto sada i tvrđavu ne zagraditi skroz? Tako da se sa reke ne vidi uopšte? Recimo zidom privatnih objekata, ovako :

Rekonstrukcija prostora oko Vidin kapije, plus zid, Beograd vekovni grad.jpg


 
Poslednja izmena:
Калемегдан и Тврђава

Зиндан капија - ради се и на празник и, рекло би се, солидно за наше прилике:









Још стоји стара табла с упозорењем на лошем енглеском:


























 
Jesu nešto radili dosta dugo, bar u smislu da sam ih tamo stalno viđao, ali je teško reći šta. Zamenjeno je nekoliko blokova i to je sve što je spolja vidljivo. Jedini upečatljivi trenutak koga se sećam je da sam u jednom trenutku video da koriste laser za čišćenje površine kamena. Pretpostavljam, spaljivali su gljivice i bakterije na površini i neki površinski sloj naslaga na kamenu. Tako da jesu čistili neke površine i zamenili neko kamenje, ali nešto detaljnije nije moguće reći ovako sa strane.
 
Nemojte da širite laži i zlonamerne glasine, niko nikada nije rekao da se kapija rekonstruiše, nikakve skele tu nisu stajale.

Nije bilo nikakve rekonstrukcije i radova, kako bi i moglo da ih bude kada nije bilo svečanog otvaranja i slikanja gradskih otaca za TV???

:cool:
 
Калемегдан и Тврђава

У вези с тунелом од Душанове до Бетон-хале испод Калемегдана, било би јефтиније и веома добро направити, уместо њега, краћи и знатно јефтинији тунел од - отприлике - Узун-Миркове до Грачаничке, само за аутомобилски саобраћај, трамвајска пруга би остала на површини. Не би се добило све оно што би се добило дубљим и дужим тунелом, али, добило би се много и тако.
Добио би се, коначно, непрекинут прелаз из Кнез Михајлове у Парк, и један велики, издужени трг, или два-три мања, међусобно повезана трга. Споменик, водоскок, мање буке и издувних гасова, клупе, зеленило, широк прелаз на Калемегдан, трамвај без семафора.
Ево тог простора:





 
Poslednja izmena:
I ranije je bilo priče i o toj varjanti, ali mislim da se ne isplati u odnosu na varjantu tunela pune dužine (od benzinske pumpe kod tramvajske okretnice do Cara Dušana). Teorijski, kraći tunel bi mogao da se radi i površinskim iskopom, što bi u principu trebalo da bude jeftnije od krtice. Međutim to nikada ne bi dozvolili zbog obilja arheoloških nalaza na površini i gomile instalacija koje bi trebalo izmeštati. U ovako starom delu grada za bar pola podzemnih instalacija se verovatno i ne zna. Pa bi u ovom konkretnom slučaju opet ispalo i skupo i štetno. A ako se kopa pravi tunel umesto površinskog iskopa, onda su dodatni troškovi nešto dužeg tunela relativno mali u odnosu na obavezne radove koje bi ionako trebalo raditi i za kraći tunel (priprema ulaznih prostora, pravljenje krtice, povezivanje novih instalacija sa gradskom mrežom, kontrola tunela, itd). A tada se, u varjanti dužeg tunela, buši toliko duboko da se izbegavaju i površinske instalacije i arheološki nalazi, a pri tome se dobija veća funkcionalnost za ne previše veću cenu. Zato je varjanta dužeg tunela bolja.
 
Preporucujem gospodinu @GOJE Mracnu kapiju za slikanje.
Tamo ima grafita iz 1919. urezanih.
 
Крајем 80их је кренуо талас графита по Београду и у целој Југославији, то је тад било кул клинцима.
 
Vrh