Vox91
Expert
- Učlanjen(a)
- 17.08.2017.
- Pohvaljen
- 11.823
Na Kalemegdanu je toliko neiskorišćenog potencijala. Za početak, na starim fotografijama mi se posebno svidja hortikulturno uredjenje, pre svega dela oko Spomenika zahvalnosti Francuskoj, pre nego što je tu postavljen. Mislim da bi i sada trebalo otvoriti prostor oko spomenika i vizuru ka zgradi Vojnog muzeja uklanjanjem visokog drveća ispred muzeja, koje treba saditi u parku a ne oko važnih delova tvrdjave koje treba jasno istaći. Da po ulazu u park odmah dobijemo jasan pogled oko spomenika i pravo ka muzeju. Dakle rekonstruisati nekadašnji izgled parka, sa tim baroknim rondelama kao u Vrnjačkoj banji, gomilom cveća, loptastih niskih formi drveća u belim drvenim žardinjerama. Tu postaviti brojne klupe da ljudi mogu da uživaju u pogledu. Neki vodoskok bi bio poželjan. Oko tog otvorenog prostora saditi visoko drveće, ali ipak deo u sredini da bude bez visokog rastinja. Dalje, fasadu muzeja srediti i ako može da se napravi drveni most preko rova koji deli prostor oko spomenika z.Francuskoj i muzeja. U rovu izložiti ratnu tehniku i srediti ceo prostor. Tako bi se odmah od ulaza u park pogled pružao na široki cvetni deo sa stazama, klupama, baroknim rondelama oko spomenika, bilo bi lepo posaditi i neke redje vrste-tipa banane, a zatim bi se pravo preko rova i novog mostića penjali do muzeja..sav gornji prostor oko muzeja srediti, posebno deo ka Savi istaći sadjenjem samo niskih vrsta, fasadu osvetliti i pogled sa reke bi bio mnogo bolji. Glavno je otvoriti prostor, saditi mnogo više cveća i omogućiti preko novog mostića direktan put do sada malo izolovanog muzeja. Inače me ta zgrada podseća malo na rimsku tvrdjavu San Andjelo, treba je više istaknuti.