Šta je novo?

Beogradska tvrđava i park Kalemegdan

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=473417#p473417:lkfwakrb je napisao(la):
Дошљак » 25 Aug 2017 12:37 am[/url]":lkfwakrb]Ево шта треба посећи. Иако је то лепо дрвеће, мислим да је грешка начињена када је пуштено да нарасте оволико.
file.php

Sad ce da krene paljba forumaske ekoloske policije povodom ove slike iznad.

Došljak, delimično se slažem sa tvojim predlogom. Ja ne bih jedino posekao to drveće koje vodi od ulaza u park pa do platoa sa spomenikom Francuskoj-taj potez bih samo oslobodio štandova sa suvenirima i kao što si rekao-tu treba otkriti prostor sa spomenicima pored staze. Ali, kada se dodje do spomenika-tu treba da bude čistina okolo sa nesmetanim pogledom ka muzeju-dakle seča svog drveća ispred i oko muzeja, kako bi se dobio ovakav izgled:Pogledajte prilog 1 Kada se to postigne, taj prostor ukrasiti najlepše što se može, dakle puno cveća, palme, banane, neki vodoskok itd. Kao uzor mogla bi poslužiti ova slika iz Beča koju sam već kačio:Na kraju tako otvoren pogled ulepšati i sredjivanjem i osvetljavanjem fasade muzeja, po mogućstvu mu napraviti još jedan prilaz izgradnjom drvenog mostića sa stepeništem preko rova, kako bi se od spomenika Francuskoj direktno stizalo do gornjeg platoa oko muzeja.

Pitanje, da li ste bas sigurni da treba izgraditi taj mostic, meni je car tvrdjave upravo u tome sto treba lutati, istrazivati, kruziti, od tacke A do B. Plus ne zaboravite da postoji i stalna postavka muzeja na otvorenom, pored koje mora da se prodje da bi se doslo do muzeja.

Tačno je sve što ste naveli, ali mislim da bi jedan takav mostić omogućio još jedan put kojim bi se moglo doći do muzeja. Jedan dodatan kvalitet i putanju. Svaki deo tvrdjave treba aktivirati i učiniti dostupnijim. Takodje bi trebalo bolje iskoristiti i ceo taj rov ispred muzeja, tu takodje izložiti ratnu tehniku itd. Uzgred, evo ovde bih napisao da imam 26 godina i zamolio bih sve na forumu da mi ne persiraju, svi smo drugari na zajedničkom zadatku da pokušamo da ulepšamo Beograd! :)

Oduvek sam zamisljao rovove kao kanale s vodom, barem u delu gde su sportski tereni.
Da ponovim jednu moju montazu koja, doduse, izgleda vise kao neka rpg igrica :laugh:

Slazem se da je muzeju potreban bolji/jednostavniji pristup. To bi definitivno povecalo broj spontanih poseta.
Bilo bi super kada bi se neko malo pozabavio skiciranjem tih stepenika od spomenika zahvalnosti Francuskoj do muzeja.

Lepo je, Drakche, što mi ovde ovako maštamo :D Taj most koji predlažem bi mogao da ima lance sa strane, da izgleda kao pokretni most na ulazu u zamak, pošto je plato muzeja viši od ovog kod spomenika Francuskoj pa bi most taman "kao" visio od muzeja. U čelo tog mostića bi se na zidu rova mogao uraditi samo okvir kapije, kao da je recimo tu nekad bio ulaz u zamak/muzej, pa je zazidan. A kada se predje mostić pored tog lažnog okvira kapije bih napravio stepenice sa leve i desne strane uz zid rova, kojima bi se penjalo do platoa muzeja..Uh, ne znam da li sam lepo objasnio :D Inače ako bi bilo volje i ne bi bilo suviše skupo-mogli bi i probiti stvarno tu kapiju u rovu i unutra napraviti stepenice levo i desno do platoa. Ali mislim da bi to bili skupi radovi i da je bolje da se stepenište napravi sa spoljne strane zida rova.

Ako bi se probijao prolaz ispod muzeja, onda ne bi ni bilo prakticne potrebe za stepenicama, jer bi taj prolaz mogao postati glavni ulaz u muzej.

Platforma na kojoj je muzej, sa strane grada, je previse uska da bi se obilazilo oko zgrade, pogotovu sa desne strane (crveni kruzic).
To bi znacilo da, ako hocemo stepenice, morali bi da prosirujemo platformu gore oko muzeja kako bi komotno dosli do ulaza sa druge strane.

...ako hocemo stepenice....
Često su donje površine premošcene drvenim mostovima , pa bi lakše bilo i ovde to primeniti :roll:

Kolika je visinska razlika izmedju ta dva platoa ?
Na tu duzinu drveni most bi moglao da ,,prodje,, i sa vecim nagibom

Tako se ne bi znacajnije narušila ambijentalna celina , ali pitanje je očuvanje istoriske verodostojnosti
osim ako ne iskopaju u starim planovima makar takvu gradj. skelu da je tu bila :)

Definitivno treba malo raskrciti to gusto rastinje na glavnim pravcima ka Kalemegdanu i otvoriti kalemegdan ka Knez Mihajlovoj i ka rekama i Kosancicevom vencu .

Sigurno bi najbolje i najefektnije izgledalo da se probije prolaz ispod muzeja i da to bude glavni ulaz, još ako postoje neke katakombe/podrumi ispod muzeja, sve to bi odlično izgledalo kao izložbeni prostor. A što kaže boca-ica, možda visinska razlika izmedju 2 platoa i nije tako velika pa ne bi ni bile potrebne stepenice, već bi most imao samo blagi nagib i tako bi troškovi izgradnje stvarno bili mali.

Visinska razlika izmedju ova dva platoa je najmanje 4 metara, verovatno vise. Znaci, takav most ne bi mogao nikako.
Odnos moze, otprilike, da se vidi na ovoj fotki (ljudi kod kapije su u slicnoj udaljenosti):
https://www.google.com/maps/@44.821389, ... 704!8i4352

Kada bi postojao prolaz ispod muzeja, onda bi do gore moglo i pokretnim stepenicama ili liftom, ne bi pokavarilo vizuru, jer je ispod zemlje.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=463668#p463668:1ipl1gmv je napisao(la):
astrodule » Sre Jul 05, 2017 1:06 pm[/url]":1ipl1gmv]Sa Tvitera.

DD9kW2iXoAAZt6E.jpg:large

Noktima zubima bih ih naterao da ovo izgrebu :evil:

Juce sam prosao tuda i grafiti su izbrisani. Makar jedna lepa vest. Ali sam zato po treci put prijavio stepenice koje od statue lava vode na dole. Potpuno su okrnjene, gotovo i da ih nema. Neko ce se polomiti.

U odgovoru koji sam pre koji mesec dobio od nadleznih sluzbi, stoji da je rekonstrukcija tih stepenica planirana za "drugu polovinu 2017", pa hajde da sacekamo i vidimo sta ce i da li ce ista od toga biti.

Da, velike stepenice su u očajnom stanju..Kalemegdan, kao glavna turistička atrakcija grada-mora da blista!!! Tu ne sme da bude papirića na stazi. Pa taj direktor tvrdjave, da ima bar malo odgovornosti, morao bi svakog jutra kada dodje na posao da prepešači celu tvrdjavu, da slika šta god nadje da ne valja i natera zaposlene da hitno počnu da rade svoj posao i održavaju tvrdjavu. Ako treba, zaposlenima duplirati plate, zaposliti još ljudi, ali sve mora da se sija! Svake godine neka popločaju jednu stazu i za 10 godina će sve biti uradjeno, ali neka već jednom počnu. Zidine rekonstruisati, staviti krovove na kule kao na Golupcu, uraditi zanimljive postavke..ideja je bezbroj, ali ljudi koji tu rade očigledno svoj posao ne vole.

Da, Kalemegdan bi trebao biti kruna grada, pa i drzave. Sve da bude savrseno kao u raju, barem ja tako vidim.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=473696#p473696:3lqxuh4l je napisao(la):
Drakche » 26 Aug 2017 05:58[/url]":3lqxuh4l]Visinska razlika izmedju ova dva platoa je najmanje 4 metara, verovatno vise. Znaci, takav most ne bi mogao nikako.
Odnos moze, otprilike, da se vidi na ovoj fotki (ljudi kod kapije su u slicnoj udaljenosti):
https://www.google.com/maps/@44.821389, ... 704!8i4352

Kada bi postojao prolaz ispod muzeja, onda bi do gore moglo i pokretnim stepenicama ili liftom, ne bi pokavarilo vizuru, jer je ispod zemlje.

Odlicna linkovana slicica https://www.google.com/maps/@44.821389, ... 704!8i4352
Iznad prikazane postojece kapije (krov) se nalazi zelena površina lako pistupačna sa strane prirodnjačkog muzeja
ta zelena površina jeste u nivou muzejskog platoa
mozda bi bilo dobro
da se uradi ko srednjovekovni viseci pešački most
koj i sa tehničke i finasiske strane ne zahteva velika sredstva a ni vremena
a
koj bi svojom jedinstvenom atraktivnošcu mladji deo populacije baš i privlačio da se njime prodje
u odnosu na oblizni postojeci ustaljeni put kretanja ka samom muzeju

Iz pravca velikih stepenica, postoji prolaz sa stepenicama koj gotovo nikada nije u funkciji
jer skučeni stepenasti prostor, odbija svojom neprijatnošcu posetioce
te se pride često koristi kao skriveno mesto za ,,olakšavanje,, u nedostatku wc-a
pa dodatno odbija svaki pokušaj prolaza
pre više godina neki period zbog nocnog vandalisanja bio je i fizički zatvaran od strane privatnog obezbedjenja

Poredeci to stanje sa predlozenim buducim stepenicama
treba dobro proceniti
da li ce vremeneom i one doziveti sličnu sudbinu
što daje prednost visecem srednjovekovnom mostu
ili ništa i ne dirati....

:sesir:

Moralo bi, onda, da se obezbedi bezbedno hodanje po zidovima, i staze.
Ja nemam nista protiv takvih intervencija, Kalemegdan kakav jeste, ipak nije zatvorena knjiga, a sto se bezbednosti tice, tu se obicno previse paranoise.

Zgrada vojnog muzeja na Kalemegdanu je uistinu vrijedno zdanje. Svojom velicinom i polozajem dominira Kalemegdanom. A Kalemegdan, naravno Beogradom. Zbog takve svoje vaznosti, ponekad pomislim da bi bilo dobro da je to zgrada Parlamenta, Vlade ili Predsjednika. To bi i njoj i Kalemegdanu dalo vecu vaznost a sigurno da postoje i uslovi za tako nesto. Znam da se mnogi nebi slozili ali eto to je samo jedno od razmisljanja na temu.

EDIT:
Inače ako bi bilo volje i ne bi bilo suviše skupo-mogli bi i probiti stvarno tu kapiju u rovu i unutra napraviti stepenice levo i desno do platoa. Ali mislim da bi to bili skupi radovi i da je bolje da se stepenište napravi sa spoljne strane zida rova.

Mislim da nema mnogo smisla prepravljati zidine tvrdjave, rusiti ih i praviti ulaze gdje mislimo da je zgodno. Tvrdjava je napravljena po planu, sa zidovima i kapijama tacno tamo gdje treba da budu i to treba postovati.

To je samo jedna od mogućnosti, ja sam uvek za lakše i jednostavnije intervencije-zato mi je prva opcija pravljenje drvenog mostića i stepenica.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=473784#p473784:2fdblyco je napisao(la):
RioBL » 26 Avg 2017 05:55 pm[/url]":2fdblyco]Zgrada vojnog muzeja na Kalemegdanu je uistinu vrijedno zdanje. Svojom velicinom i polozajem dominira Kalemegdanom. A Kalemegdan, naravno Beogradom. Zbog takve svoje vaznosti, ponekad pomislim da bi bilo dobro da je to zgrada Parlamenta, Vlade ili Predsjednika. To bi i njoj i Kalemegdanu dalo vecu vaznost a sigurno da postoje i uslovi za tako nesto. Znam da se mnogi nebi slozili ali eto to je samo jedno od razmisljanja na temu.

EDIT:
Inače ako bi bilo volje i ne bi bilo suviše skupo-mogli bi i probiti stvarno tu kapiju u rovu i unutra napraviti stepenice levo i desno do platoa. Ali mislim da bi to bili skupi radovi i da je bolje da se stepenište napravi sa spoljne strane zida rova.

Mislim da nema mnogo smisla prepravljati zidine tvrdjave, rusiti ih i praviti ulaze gdje mislimo da je zgodno. Tvrdjava je napravljena po planu, sa zidovima i kapijama tacno tamo gdje treba da budu i to treba postovati.

Kada bi vojni muzej postao jedna od tih drzavnih institucija, mozda bi zgrada i okolina bili sredjeniji, ali bi postao "zabranjeni grad", koji bi velika vecina gledala samo spolja. Plus sto to Oni nikada nece zasluziti.

Mislim da bi se jedan prirodnjacki muzej dobro uklopio u ovu pricu. Citav Kalemegdan bi mogao da bude ekpanzija tog muzeja, vec postoji tradicja posmatranja zvezda sa tvrdjave np, onda dinosaurusi u prirodnoj velicini itd. Konceptualno ima smisla, samo treba videti koji su stvarni kapaciteti zgrade.

Sto se tice plana trvdjave kao nekakve svetinje, tu bih se mozda slozio, ali ne u potpunosti. Mislim da bi neke manje intervencije ovog tipa bile Ok. Konkretno, na austrougarskim zidinama od cigle, jer one nisu ni u Austriji bile svetinja, pa su ih zato rusili da bi gradili naselje.
Ne kazem da bi mi sada u 21. veku trebalo to isto da radimo, vec da, nekada cisto vojnu bazu, prilagodimo sadasnjim potrebama i nacinu razmisljanja, dok bi sredenjovekovni deo treba da bude sto autenticniji.

Шта мислите да ли би у згради завода за заштиту споменика било простора за цео фундус природњачког музеја који чами по депоима, пошто има само мали изложбени простор у виду галерије на тврђави? Мислим да би завод могао да функционише можда и боље да је смештен у граду, на тврђави само заузима зграду.

Čini mi se da je ta zgrada ipak mala za bogate zbirke Prirodnjačkog muzeja. Možda bi prirodnjački muzej mogao da se udomi u zgradu Glavne železničke stanice, mada bi bilo najrazumnije da u njoj bude železnički muzej. Inače što se tiče pretvaranja zgrade Vojnog muzeja u vladinu-mislim da smo tu grešku već napravili posle rata, iseljavanjem Muzeja kneza Pavla iz Novog dvora da bi tu bilo Izvršno veće. Još su zgradu ružno dozidali onim monotonim nizom stubova do parka, osiromašili ostale fasade itd. Ne smemo više takve greške da pravimo. Lokacija Vojnog muzeja je idealna tu gde je sada, a našim vlastodršcima, s obzirom kako rade, bi i šatori bili mnogo. Već uzurpiraju mnoge lepe zgrade.

Ne dirajte mi glavnu zeljeznicku stanicu. :wink:
Kakav muzej. Pa sva srpska zeljeznica je polupokretni muzej. Zeljeznica treba da je pokretna i da sluzi prevozu putnika i roba. Jedino sto moze doci u obzir sa zgradom glavne zeljeznicke stanice je da se nakon smanjenja prometa na njoj, glavna zgrada pretvori u hotel ili neki komercijalni objekat a stanicna zgrada zauzme samo manje ceono krilo i sluzi za potrebe - prevoza putnika.

Sto se tice eventualnih drzavnih institucija na Kalemegdanu, ne treba na njih gledati kao zgrade ove ili one vlasti. Vlast ce doci i proci. Ti objekti su simboli srpske drzavnosti i srpskog naroda i kao takvi zasluzuju svoje postojanje na Kalemegdanu.

Зграда владиних институција може да буде и у неком солитеру било где, док је музеј на тврђави само још једна атракција. По мени скроз на месту.

A ne bih bas rekao da moze u nekom soliteru bilo gde. Svugdje u svijetu su drzavne administrativne zgrade reprezentativni objekti na posebnim lokacijam. To sto mi nemamo postovanje prema sopstvenoj drzavnosti je poseban problem.

Ali eto, ako cemo postovati vojni muzej vise od parlamenta ili zgrade vlade ajde da bar za pocetak renoviramo zgradu. Koliko vidim fasada otpada.

Vrh