[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=455224#p455224:1aiskzjd je napisao(la):Sarajevska » Čet Jun 01, 2017 2:59 pm[/url]":1aiskzjd]Upravo sam pauzu za ručak na poslu iskoristio da prošetam Kalemegdanom. Sparina neka, retko ko se šeta, u celom Gornjem gradu možda 20-ak grupica od po dvoje-troje ljudi, uglavnom stranci, i dve velike grupe nemačkih turista. Ali!
Ljudi moji! Koliko je sve prljavo i zapušteno. Bukvalno je ceo Kalemegdan posejan pikavcima i ljuskama od semenki. Ono u životu nisam video, čak i plato oko Pobednika. Kad se kod Pobednika pogleda preko ograde, prema reflektorima dole, sve je puno đubreta, flaša, kesa, limenki. Bode oči strahovito. Ona stražarnica mala kod samog Pobednika je zakatančena da se ne ulazi u nju, tako da ljudi sada ne uriniraju unutra već "samo" bacaju đubre. I to toliko đubreta da je unutra već polupuno svega i svačega. Živ me blam pojeo kada su neki mladi turisti momci i devojke, stajali pored mene i slikali i to đubre kod reflektora i u stražarnici. U svakom prolazu/kapiji nije ništa bolje. Neke povađene kocke, neka brdašca peska, đubre, pikavci, plastične čaše po onim nišama. Turbe i Sokolovićeva česma su ograđeni i ne može im se prići. Kod česme nema žive duše, nema radnika. Kod Turbeta su četiri radnika koji sede na nekim kockama, jedan igar i peva, a ostali ga snimaju mobilnim i smeju se. A pored stoji 30-40 Nemaca i čude se....
Još sve onako sparno i lepljivo, muka me je uhvatila. U životu mi nije gore izgledao Kalemegdan da prosto nisam mogao da se načudim.
E sad, sem što smo st*** kao narod pa klinci noću piju, puše i bacaju đubre svuda, da li neko ima saznanje, da nije možda na nek inačin smanjen broj ljudi koji održavaju čistoću tvrđave?
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=456766#p456766:p5oae71g je napisao(la):Каулиак » 08 Jun 2017 08:09 am[/url]"5oae71g]Поздрав старим форумашима од новог члана. Имам малу молбу:
форумаш Реља је поставио на стр 71 веома занимљиву и ретку фотографију из подножја испод победника. На њој је приказан тзв мали барутни магацин у доњем граду. По многим изворима, бар још од 1904. колико сам могао да проучим, то је била првобитна црква у народу позната као Марица, можда још из деспотовог времена, с обзиром да је и његов замак био у близини. Касније је од Турака претворена у џамију а на крају од Аустријанаца у барутану. Исељењем наше војске вероватно је изгубила функцију и тако дочекала савезичке бомбе.
Моја молба Рељи је да ако може ту слику опет окачи али без анотација.
Унапред хвала
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=377650#p377650:p5oae71g je napisao(la):
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=457011#p457011:2dd6k6hu je napisao(la):Каулиак » 09 Jun 2017 09:03 am[/url]":2dd6k6hu]Хвала на поздравима. Треба проширити сазнања. Било би лепо да једнога дана видимо да осим оне две рушевине бивших "барутана" опет никну цркве или бар нешто са уметничким садржајем.
Е сад, иако ово није квиз, постављам испод 3 кадра узета из најстаријег српског филма "Урлих цељски и Владислав Хуњади" из 1911. Филм је о догађајима у тврђави после велике победе над Турцима 1456. По свему судећи већи део је сниман у тврђави али осим последњег кадра за који ми се чини да представља диздареву капију с погледом из горњег ка доњем граду, ове прве 2 не могу да идентификујем. Ако неко од форумаша може, обогатио би тиме сазнања из домаће кинематографије.
Након завршеног истраживања и увида у стање откривених остатака, јасно се може закључити да обнова
комплекса Сава капије у целини није више могућа. На то наводе растресени и делом дислоцирани преостали архитектонски остаци и непостојање потребне документације о изгледу и конструктивном склопу овог комплекса пре рушења 1944. године. Могуће су делимичне
реконструкције, у већој или мањој мери, сегмената овог комплекса насталог током више етапа грађења. При томе се као императив поставља обезбеђивање функционисања савремене инфраструктуре на овом простору и то:
стабилност Доњоградског булевара као важне транзитне комуникације,
магистралног цевовода који се мора обезбедити на одређеној дубини
и наставак обнове пешачке комуникације која повезује Доњи град преко Мрачне капије даље са Карађорђевом улицом
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=457296#p457296:1ug6m935 je napisao(la):Каулиак » 10 Jun 2017 12:30 pm[/url]":1ug6m935]Нисам знао да смо и ми Срби учествовали у рушењу тврђаве, више сам мислио да само само немарни да обновимо што нам други сруше.
Јуче сам прошао уз Саву да нешто погледам и прилично ме разочарало колико је то све не искоришћено и запуштено. Једино ми је драго било да видим да се тврђава спушта све до саме реке. Али колико то уопште људи и зна. Боље сте упућени па ме чисто занима да ли постоје планови или намера да се избаци онај бесмислени колосек и измести аутопут? Нигде нисам видео да аутопут иде кроз тврђаву.
Да не заборавим Реља да Вам се захвалим као и другима на разјашњењу око филма. Колико ми је познато то су најстарији снимци тврђаве јер је најстарији наш филм из децембра 1896, Калемегданска шетња, изгубљен.