То би било мало деликатно, цепкала би се поставка. По мени би све требало да буде на једном месту. Искрено покушавам да замислим ров без технике, мислим да би га онда сви заобилазили.
А да, диносауруси, јако лепа атракција за децу, али по мени са оним тои-тои оградама јако руже тврђаву. Боље они да буду на Ушћу него тенкови и топови. Гледам тениске терене и кошаркашке терене, скроз незанимљиви туристима и пролазницима, а уживаоцима спортова је сасвим све једно да ли ће да играју на обали реке, међу зидинама тврђаве, у неком стамбеном блоку у периферији или неком школском дворишту.
Оно што по мени фали јесу средњевековни, ренесансни и отомански садржаји, као и устанички. У рову где се налази антички зид, од ћошка рова ВМ до Деспотове капије са мостићем, могли би да направимо средњевековне садржаје за туристе - гађање из лука и стреле, сликање са витезовима и ратницима из тог доба, ту би могли и катапултеве и требушет да поставимо, то би се у том амбијенту лепо уклопило, на кулама Зиндан капије и по капијама стражари са копљима као атракција туристима за фотографисање, соколари за фотографисање, продаја сувенира и рукотворина из тог периода, можда чак и јахање понија за децу горе унутар зидина поред Диздареве куле...
На потезу од Сахат-куле преко Дамад Али-пашиног турба до чесме Мехмеда паше би могли да направимо неке садржаје са отоманском тематиком, статисте и стражу у костимима за фотографисање, продаја сувенира са том тематиком, можда и напитака...
А на делу од Римског бунара, доле до реке између редута од цигле све до Сава капије и Мрачне капије да стража буде у аустријским униформама, и наравно пратећи садржаји за тај период.
Тврђава има јако богату историју, нису нам потребни жичара ни хотели да би она била атрактивнија, већ само да испричамо њену причу живописније.