Šta je novo?

Beogradska tvrđava i park Kalemegdan

96r5y_Beograd_1941_1945_zps56eh6yfx.jpg

http://www.bing.com/maps/?v=2&cp=rg3xcm ... orm=LMLTCC

relja sa fpz http://politikin-zabavnik.rs/pz/content ... ?page=5158

JohnnyLee":122ehvmt je napisao(la):
мало слика Савске/Мрачне капије, Победника одоздо и Доњег града

Bilo bi fino kad bi se prostor ispod Kalemegdana prema Savi i Dunavu sredio. Kule i zidine obnovile i izgradili novi sadrzaji. Beograd ima nevjerovatne mogucnosti za izgradnju i uljepsavanje. Mozda kao ni jedan drugi veliki grad.

Штета што је тај најзанимљивији део Калемегдана (куле, капије, зидине, барутана, редути, шанчеви, остаци грађевина из разних епоха и путева) некако нанајмање посећен, људи на Калемегдану углавном иду право кроз парк, па на Сахат капију и даље ка Победнику. Многе занимљиве локације на тврђави су нажалост запуштене или чекају археолошке радове и рестаурацију.

По ко зна који пут, Туристичка организација Београда је легло нерадника, неспособњаковића, незаинетересованих за било какве иновације и унапређења, примају добре плате а за те паре не раде ништа. И сад' требамо ми, који нисмо за то плаћени, да им дајемо идеје како привући туристе, обавестити их шта и где требају гледати и обићи.
Ипак, можда не би било на одмет, па ако и они читају ББ нека препишу, по целом Калемегдану поставити путоказе где се шта налази, можда, са кратким описом, годином изградње ...

I TOB i TOS treba ugasiti sobzirom da se kace na budzet koliko znam i platiti nekoj dobroj marketinskoj agencij da reprezentuje turisticku ponudu u Srba.

CASTELBIANCO":9r6r8l72 je napisao(la):
I TOB i TOS treba ugasiti sobzirom da se kace na budzet koliko znam i platiti nekoj dobroj marketinskoj agencij da reprezentuje turisticku ponudu u Srba.

заправо, за разлику од ТОС-а, ТОБ и нешто колико толико ради. мада,у задње време мање, још од како су сменили Веселинова са места директора

Програм 3D street art/анаморфоза са темом „Визуре града” ће по први пут бити реализован у Београду - на Савском шеталишту на Калемегдану
104088439501079116762792.jpg

izvor:grad Beograd

Мост на Калемегдану још увек само на папиру

Комбинација скулптуре и вијугаве пасареле, пројектоване тако да спаја тврђаву са шеталиштем на Сави, код Бетон хале, дело је двојице вајара Мрђана Бајића и Ричарда Дикона

http://www.politika.rs/rubrike/Kultura/ ... ru.sr.html

Вожд":26cprrbp je napisao(la):
Мост на Калемегдану још увек само на папиру

Комбинација скулптуре и вијугаве пасареле, пројектоване тако да спаја тврђаву са шеталиштем на Сави, код Бетон хале, дело је двојице вајара Мрђана Бајића и Ричарда Дикона

http://www.politika.rs/rubrike/Kultura/ ... ru.sr.html

Mene samo čudi da u tekstu nije ni spomenuto da je postojao konkurs, da je bilo nekoliko ponuđenih rešenja, da je pobedio idejni projekat Fudžimotovog "Oblaka"...

A mislim da je vijugava pasarela (zbog blažeg uspona) i najbolje rešenje. Ali ne, kod nas važi: "nemoj jednostavno i jeftino, to mora da bude bar 50 puta skuplje".

Докле ће бити потребно изнова подсећати да је све то скупа - Београдска тврђава, а не "Калемегданска"?

Калемегдан је данас парк, некадашњи део Београдске тврђаве, ледина на којој су османлијски војници изводили вежбе...

Pa mogao bi i naziv teme da se doradi beogradska tvrdjava /park kalemegdan

Bravo. To sam odvno predlozio. Verovatno Igor nije video, ali nadam se da nema nista protiv. Edukacija kroz forum. Nije Bajlonova, nego Bajlonijeva pijaca, nije Nebojsina kula, vec Kula Nebojsa, nije Kalemegdanska tvrdjava, vec Beogradska tvrdjava itd...

Pivo je bilo bajlonovo prije 2sv rata vec smo o tom negdje pricali i kacena etiketa

To sto je pivo bilo gramaticki neispravno napisano, to je jedno. Ono sto je pravilno to je drugo :)

Mislim da je bilo razlike u pravopis tj doslo do korekcija da nepisemo ponovo isto

Bajlonijevih više nema, pravopis se usavršavao, ali urbanonimi se prenose sa kolena na koleno i zato pijacu njenu okolinu, po današnjem, nazivamo nepravilno.
Tradicija.

A cemu ove sipke sa strane za skelu sta da nepane kaldrmar dobro su se sjetili

Oбновљено игралиште за децу на Великом Калемегдану, недалеко од Стамбол капије;

image4075.jpg

image4073.jpg

image4072.jpg

image4071.jpg

image4074.jpg

Vrh