Šta je novo?

Beogradska tvrđava i park Kalemegdan

Ovo ceka samo da se zaversi puzevim korakom
20150502182719-copy.jpg

malo jarbola
20150502184425.jpg

dodati jarboli sto fale
20150502183147.jpg

20150502185112.jpg

boca-ica":1f7wzxx0 je napisao(la):
direktor":1f7wzxx0 je napisao(la):

Baš me zanima u čemu je dosetka grad. zelenila
izlivenog betona oko tog drveta :shok:

Ја се нервирам и када приликом асфалтирања тротоара не оставе довољно простора око стабла или решетку, а ово је шок..

Postojala je prica o vracanju topa kazu da postoji u nekom magacinu konzerviran

O kakvim oruđima se radi? Namena, kalibar, poreklo....?

Mislim da je protivaivonski top kalibar i detalje neznam trebalo bi prosetati do vojnog muzeja

relja":3t2wr409 je napisao(la):
O kakvim oruđima se radi? Namena, kalibar, poreklo....?

Мрзи ме да тражим своје фотке..

Ево једног чланка и клипа са нета..

http://mondo.rs/a208360/Magazin/Travel/ ... djavi.html

"Oba bunkera su urađena na prostorima gde su se nalazile srednjovekovne fortifikacije. Bunker iza Pobednika je legao tačno iza ostataka prvobitne kule Nebojša. To je glavna kula beogradskog zamka iz doba despota Stefana Lazarevića. Njeni ostaci postojali su sve do 1949. godine. Nažalost do tada nisu bili istraživani. Prilikom građenja bunkera, prema rečima oficira koji su bili očevici, oni su naišli na ogromne zidne mase preko četiri metra debele i pošto su im smetale miniranjem su najveći deo srušili da bi bunker mogao da legne na položaj kako je projektovan", ispričao nam je naučni savetnik Arheološkog instituta dr Marko Popović.

"Drugi bunker je srušio ostatke srednjovekovne ugaone kule koja se tu nalazila i koja je bila u strukturi bedema sa kraja XVII veka. Znači, bila je većim delom i sačuvana jedino što je bila pod zemljanim nasipom, pod novim bedemom. Nažalost to je cena izgradnje fortifikacija. Ovde se dve hiljade godina rušilo i gradilo, tako da je ovo bio samo poslednji čin jedne višemilenijumske drame". :bash:

http://www.youtube.com/watch?v=MOOJXOEwZg4

Не могу нигде да нађем, недавно је Поповић говорио о истраживању на простору источног подграђа, колико се сећам поменуо је аустријски контрабастион и откривени пут са колотразима, на блиц сам само закачио прилог..

Hvala.
Mislim da sam negde video fotografiju platosa na kojoj se vidi niska metalna kupola iz koje štrči cev topa.

Koji je to apsurd: izgradili su na Kalemegdanu bunker zbog odbrane od sovjetske invazije na Jugoslaviju (Hitleru ni mnogo više od toga nije puno pomoglo), pritom su srušili poslednje ostatke srednjevekovnog zamka, i posle samo par godina potpuno napustili taj prostor koji je napokon postao park. Vojska je čudo: sruše ostake zamka, a čuvaju 70 godina delove od buradi za naftu na kojima je utisnuto "КРАЉЕВСКА МОРНАРИЦА" kao poklopce za burad sa peskom, u kasarni na jugu Srbije, kada ni ime države "Jugoslavija" nije u upotrebi...

Nemoj tako biti strog bar su iznajmili burad filmadzijama .Prosto covjek se nemoze iznenaditi sta imaju po magacinima .Nedavno su prodavali pilotske jakne nove drug uzeo jednu brzo razgrabljeno.A vamo piloti nemaju jakne.Jer ove su otisle u otpis .

Ma nisam strog, samo konstatujem. A tih priča oko indedanata, čuvanja i podele uniformi ima na pretek...

Svaka cast direktore sto si pronasao ovo, koji je razlog zbog kog ne radi danas, da li mozda imas informaciju?

Pa treba odrzavati a zelenilo mrzi da zivi nisam saznao zasto i kad je zapusteno

Прву и другу поставио "VJ" на форуму "Београд кога више нема"..

Ja ih nisam otamo preuzeo nevidim zasto to uvijek dopisujes koja je svrha toga to fotke su vec ranije postavljene na ovoj istoj temi na bb

Ako se dobro sećam, na Zabavniku je ostalo neodgovoreno šta se na kraju dogodilo sa ovim veštačkim izvorom, da li dalje postoji.
Hvala direktore, stvari su sada jasnije.

direktor":1gt8jvf2 je napisao(la):
Ja ih nisam otamo preuzeo nevidim zasto to uvijek dopisujes koja je svrha toga to fotke su vec ranije postavljene na ovoj istoj temi na bb

Зато што је основни ред ставити извор, било да си их скинуо са интернета, било да си наследио или купио старе фотографије, часописе, књиге, скенирао их и поставио овде.

Ako ja moje fotke postavljam da li sam iste kupio dobio ili preslikao ili skenirao ili razvio film nemoram da navodim odakle gomila mojih fotografija se vrti po netu i sta sad treba da idem da oznacavam ko je sta odakle uzeo .Kad je god potreban izvor ili ako tako nesto postoji ja postavim .
Sta se dobija ako pise preslikamo iz bacenog foto albuma nn osobe
Rekja slobodno podjeli sa ekipom na fpz .sto se izvora tice raspitacu se pa cu da nagazim zelenilo dacvidim sta ima da kazu o istom

Добија се то да је испоштован ред и мирна савест. Ако ти од некога или од некуда преузмеш фотографију, ред је да наведеш извор, као што је ред да неко уколико од тебе преузме фотографију такође наведе извор. То је нешто што је нормално.
На мом примеру, само уколико сам лично фотографисао не наводим извор јер је "потписан" мојим ником, за све остало што је добијено, купљено, позајмљено, пренешено - наводим извор јер је то фотографисао, написао, издао неко други, његовим потписивањем поштујем његов рад, био то писац, фотограф, издавач или ко год.

мало слика Савске/Мрачне капије, Победника одоздо и Доњег града

DSC_0942.JPG

DSC_0943.JPG

DSC_0945.JPG

DSC_0947.JPG

DSC_0949.JPG

DSC_0951.JPG

DSC_0954.JPG

DSC_0957.JPG

DSC_0959.JPG

DSC_0965.JPG

DSC_0966.JPG

нисам, то је било у прошлу недељу :) него смо тек окачили слике, па дај да поделим са вама :)

Vrh