Једном сам у Топчидерском парку био затечен сличним призором: све корпе за отпатке у мом видном кругу су изгледале тако. Поседео сам на једној клупи и видео узрочнике: велике птице (вране, гачци?) су слетале и копале по њима растурајући им садржај около. Испрва нисам веровао очима, али је било баш тако.
Наравно, не кажем да су птице направиле ово на Калемегданској тераси, али, треба у неким случајевима имати и њих у виду.
.................
Вратио сам се с пута и где год да сам пролазио и био у Србији, свуда су отпаци и ђубре. Тек када станете и чекате у колони због саобраћајне несреће на путу (мени се то десило надомак Пријепоља од Нове Вароши), видите оно што у пролазу не примећујете: целом дужином уз пут - отпаци, отпаци, отпаци ... Иза озбиљно запуштене железничке станице на Златибору, према потоку, велика гомила пластичних флаша, а у језеру у центру поред разног ситног и крупног смећа и цела парковска клупа (!). На Копаонику у подножју Марковог камена, с друге стране од прилаза, мноштво отпадака. У водопаду Јеловарник, по ободу шума, у шумама, поред планинских стаза, у грмљу, иза и поред објеката свих намена, на свим обележеним и необележени паркинзима ...
Истина, није боље ни у хахаха - еколошкој Црној Гори, мада сам тамо видео (први пут у животу!), између Мојковца и Берана, како уз пут иду радници и скупљају отпатке.
Само одржавањем чистоће, постављањем јасних путоказа и обавештења, и јефтиним одржавањем постојећег могао би да се дигне ниво туризма код нас на подношљив ниво. Овако, док је општинским службеницима Бруса и Рашке најважније да у новоподигнутим зградама на Копаонику обезбеде апартмане "за Општину" по систему компензације (нпр. нова зграда до ЈАТ-ових апартмана, и преко пута Св. Симеона на Јарму), а туристи им лутају шумом због непостојећих или лоше постављених путоказа ...