Šta je novo?

Beogradska tvrđava i park Kalemegdan

20150410165927.jpg

20150410165939.jpg

zexland":21wrovmr je napisao(la):
Odlicne fotke ! Samo i spomenik i ceo plato se raspadaju...pa zar ne mogu makar neki cvet da posade oko spomenika...to je tourist spot no. 1 u gradu...

Za spomenik ne bih baš rekao da se "raspada". Površina kamena je mokra od kiše, pa izgleda "ofucano".

Ali pločnik na platou zaista izgleda jadno. Za cveće - pa sada je sezona sadnje, možda to i urade.

http://www.eads.org.rs/jp-beogradska-tvrdjava-izlozba-srednjovekovne-sprave-za-mucenje/

Odlicna stvar kao i vitez fest odrzan za Vrbicu.

Treba atraktirati sto vise zatvorenog prostora na tvrdjavi i iskoristiti ga u vidu izlozbenog prostora kako bi se od prodatih ulaznica delom pristupilo odrzavanju i sanaciji po projektima, za koje vidim da su totalno zamrli. Na sajtu tvrdjave projekata vise i nema.

Posao direktora tvrdjave je i da juri sponzore, bolje reci donatore koji bi izdvojili odredjena sredstva za restauraciju delova na Beogradskoj tvdjavi, kao i manifestacije internacionalnog tipa koje bi mogle privuci veci broj turista, osmisljavanje i obogacivanje sadrzaja tvdjave, ne remeteci njen postojeci koncept. Ne znam kome ide prihod od izdavanja prostora unutar tvrdjave, kao sto su bivsi klubovi Underground i onaj magacin do njega koji je isto neka diskoteka, kao i Terasa, kafe tvrdjava, restoran kalemegdanska terasa, zakupci tezgi za suvenire, ali znam da bi u potpunosti trebao da pripadne racunu BT. Iskreno licno bih iste klubove sto pre uklonio odatle jer samtram da im nije mesto na srednjovekovnom spomeniku kulture ali dobro.

Ulaganje u bezbednost posetilaca je takodje na minimumu. Samo cekam kad ce neki strani turista da se stroposta sa bedema kod Defterdareve kapije.

Zindan kapija kao i Kapija Karla VI PRIORITETI PRIORITETA!

Zar ne bi trebala ova tema da nosi naziv
Kalemegdan-Beogradska tvrdjava?

Pobednik u kraterima!
V. RADULOVIĆ | 24. april 2015. 14:14 | Komentara: 4
Plato kod simbola Kalemegdanske tvrđave, ali i čitave prestonice, potpuno razrovan

kalemegdan_620x0.jpg

PRILAZ kod spomenika Pobedniku na Kalemegdanu, nezaobilaznom mestu turista koji posećuju prestonicu, ali i političkih zvaničnika, potpuno je ruiniran. Rupe ne samo da predstavljaju ruglo grada, već prete da ugroze bezbednost posetilaca pogotovo u večernjim časovima.

Simbol beogradske pobede na najvišem bedemu Kalemegdanske tvrđave ponosno stoji na platou sa kojeg se pruža pogled na ušće Save u Dunav, najlepše zalaske sunca i novi deo prestonice.

I baš tu odvaljeni kameni pločnici vire iz rupa, klackaju se, a negde ih i nema. Šljunak iz "kratera" raznosi se svuda, a najlošije je kada se prilazi od zgrade Zavoda za zaštitu spomenika kulture. I dok neki ne primećuju tlo pod nogama od silne lepote koja se pruža ispred njih, ima onih koji hteli ne hteli spuste pogled kada se spotaknu ili u najgorem slučaju padnu zbog nekog oštećenja.

- Videla sam tamo da je razrovano, kad sam se pela od Rimskog bunara - kaže Stanislava M., penzionerka koja često "hvata" zrake sunca na beogradskoj tvrđavi - Ovo ovde treba da bude najuređeniji plato u gradu. Grade novo, a istorijska mesta propadaju.

Radovi na uređivanju pločnika na kom stoji spomenik Pobedniku najavljeni su kada i postavljanje spomenika caru Nikolaju Velimiroviću u Devojačkom parku.

- Sanacija ploča na Kalemegdanu, po predviđenoj dinamici, u planu je da se izvede u junu - potvrdili su iz "Zelenila" koje je nadležno za ovakve radove.

dsc05207.jpg

Ali kako ih samo nije sramota. Simbol Beograda. Epicentar od kog je sve ostalo nastalo. Ingerencije, dozvole, strucna misljenja... sve sami izgovori, da se ne uradi nesto sto nema politicku tezinu. Ako poplocaju Kalis mala verovatnoca da ce neko da glasa kao ako asfaltiraju neku ulicicu u Ripnju. Da se mi razumemo i jedno i drugo je neophodno.

Sramota niko ne reaguje Kalemegdan se raspada ne samo kod pobednika nego i ulaz...Trebalo bi da uloze pare u celokupnu rekonstrukciju pare bi se brzo vratile ako bi se dobro sve izplaniralo.

Sve je to ispravno sto pisete, ali zaboravljate jednu bitnu stvar.
Potrebni su moralni i intelektualni kapaciteti da bi se pricalo o sramoti ili racionalnosti i ugledu.
Ja ne vidim da ih trenutni vladaoci grada, ali i drzave imaju.

Neko ke spomenuo 'asfaltiranje u Ripnji' kao motiv za glasanje.
Ne nece ni asfaltirati, jer su proizvodnju lazi i najava digli do savrsenstva, a narod svaku tu laz sve lakse prihvata, valjda je dozivljavajuci kao slamku spasa i svetionik nade za bolje dane.

Znaju oni jako dobro sta rade, kao sto vidite...

Početkom aprila na donjem gradu:

dsc0047.jpg

dsc0048.jpg

Interesantno je da je parking servis sklonio pauke, rampe i kućicu, i trenutno je njihov prostor kod Vidin kapije, besplatan neograničen parking:

dsc0049.jpg

Sta su radili sa ovim lukovima ,sta je to reci da je parking servis ukino naplatu zar tu neodnose kola koja pokupi pauk , steta sto su odnjeli i wc koji je tu bio .

Relja znamja za te lukove ali nebih rekao da su isti u pitanju izgledaju kao da su ciscenji ili tako nesto

GOJE":3t57hz2v je napisao(la):
relja":3t57hz2v je napisao(la):
direktor":3t57hz2v je napisao(la):
Sta su radili sa ovim lukovima .......

http://www.beogradskatvrdjava.co.rs/?p=33&lang=sr

Iako izgleda slično, ovo nisu ostaci mitropolitovog dvora. Nalaze se sa druge strane kapije Karla VI (ka Vidin kapiji). Ja ih ranije nisam primećivao. Očigledno su skoro očišćeni.

Moja greška.
Evo fotografija tog mesta (odprilike) pre uništenja Istočne kapije Donjeg grada, u detonaciji 1944:
donji-grad.jpg

http://www.politikin-zabavnik.co.rs/pz/ ... ment-78975
(Dorćolac na FPZ)
http://www.politikin-zabavnik.co.rs/pz/ ... ment-78980
Verovatno na sajtu Zavoda za zaštitu spomenika može da se nađe koja je to građevina bila i ko ju je sagradio.

Pretpostavljam da su to sanduci krivi za unistenje steta ne znam da li bi je trebalo obnoviti

direktor":2cgnakbr je napisao(la):
Pretpostavljam da su to sanduci krivi za unistenje steta ne znam da li bi je trebalo obnoviti

U uskršnjem bombardovanju 1944 je tu negde pala bomba, najverovatnije da je taj kompleks tada stradao.

Mislim da vredi obnoviti.

Sasvim slučajno, danas naleteh na ove okupatorske

22-02-1943_zpsckpbfcya.jpg

22-02-1943%20-2_zps1hjdberh.jpg

Izvinjavam se na ponavljanju, ali zbog poređenja

Goje, svaka mu dala, april 2015

dsc0047.jpg

Okupator, majku mu #$%&! fašističku, 22. februar 1943

22-02-1943_zpsckpbfcya.jpg

relja":2zpuvrb6 je napisao(la):
Izvinjavam se na ponavljanju, ali zbog poređenja

Goje, svaka mu dala, april 2015