Šta je novo?

Beogradska tvrđava i park Kalemegdan

Sovjetsko-jugoslovenski film "U planinama Jugoslavije"

screenshot.496_zpsn5bgkp2e.jpg

Kadar je snimljen u toku opravke oštećenog stepeništa:

1266_zpsbkbbok7j.jpg

A sad je stepeniste svuda osteceno po malo. Cini mi se da negde cele kocke fale. Sumnjam da je to mnogo tesko obnoviti.

Prijavljeno jos mi nisu odgovorili cekam da prodje 60 dana pa ih podsjetim sa upravnom inspekcijom

direktor":1djcs5yk je napisao(la):
vojni muzej se malo reklamira

dsc05022.jpg

Pogrešno su preveli "Ratovima je mesto u muzeju" :bash:

Prevod trenutno stranim posetiocima govori nešto u stilu: "Ratovi su smešteni u muzeju"

EDIT: Naravno, treba da piše "Wars belong in museums"... ali nikome nije palo na pamet da se obrate profi lektoru za engleski jezik pa smo ispali Kinezi (koji su decenijama poznati po lošim prevodima na engleski).

Imam jedno pitanjce vezano za Kališ (unapred se svima izvinjavam ako je već bilo). Kalemegdanski park je noću neprimamljivo, mračno mesto u kome se čovek (bar čovek koji ovo piše) može osećati prijatno samo u onim delovima koji su najbliži gradu. Šta može da se učini da se to promeni? Da li bi bolje, prijatnije osvetljenje bilo pravo rešenje ili bi to samo pretvorilo Kališ u veliku verziju studenjaka?

Mozda za pocetak da poprave svetiljke koje nerade i koje su pocupane po bedemima isl .

Vise svetiljki, eventualno kamere (?) i to ne svuda, vec odredjenom putanjom koja bi bila sigurnija za prelazak preko parka nocu, mada veliki parkovi nisu mesto gde covek treba da prolazi nocu sam, ma koliko da je grad bezbedan.

Никад нисам имао страх да ноћу пролазим сам било којим делом калиша, колико год завучен и мрачан он био. Али морам признати да сам имао дозу страха када сам ноћу сам шетао поприлично осветљеним деловима Жаркова.

Примера ради.

stf":2fgfzjdi je napisao(la):
Никад нисам имао страх да ноћу пролазим сам било којим делом калиша, колико год завучен и мрачан он био. Али морам признати да сам имао дозу страха када сам ноћу сам шетао поприлично осветљеним деловима Жаркова.

Примера ради.

Rekao bih da se ne radi samo o tome - Kališ je, priznaću, prilično bezbedan (ali ipak ne potpuno bezbedan) i to u velikoj meri zahvaljujući čuvarima. No, čak i delovi parka koji su relativno blizu gradu, tzv. Gornji grad, su mračni i neprivlačni za posetioce. To nije toliki problem leti kada mrak padne tek posle 9... ali zimi, posle 3-4 se ne može tuda hodati komotno. Znam jer redovno na Kališu šetam psa i jednostavno izbegavam loše osvetljene delove (i vidim da ih i drugi izbegavaju).

Lepo osvetljen Kališ bi privukao i turiste i Beogradjane da više vremena tamo provode (noću, razume se) što bi činilo i sam park bezbednijim i privlačnijim.

Pogled koji je danas dostupan samo posetiocima splavova....

Lepe fotografije steta sto te i vreme nije posluzilo bolje.

Baš, i meni je žao. -Nisam iz Beograda i slučajno sam imao neko snimanje u donjem gradu pa se malo i popeo gore za ovih par fotki. Izvukao sam kolko tolko u ps-u boje itd, ali da je sunčano bilo bi super. Još je i neki vetar lud bio pa nisam hteo više da ga penjem.

Vrh