Šta je novo?

Beogradska tvrđava i park Kalemegdan

A vamo pricaju kako je nebezbjedna za da se otvori za posjetioce a izdali bi je za klub u komece muzika da roka ko zna koliko becibela
Plus toleti voda struja strasno , nadam se da nece , ili ako se usude da ce se dici galam protiv toga , ince eto nama veselijh 90tih
Klub lagum kod tramvajske pruge jeli i njim gazduje bg tvrdjava
Da na setalistu kad se krene od francuske ambasade sa desne strane je mala kulica objekat izgkleda da niko nekoristi , koja mu je namjena

101735531015239739615432.jpg

Arahne":174hn7wb je napisao(la):
Sa jedne strane razlog zbog kojeg BT ne može na listu UNESCO je prisustvo moderne arhitekture koja remeti izvoran oblik....
Mozes li da navedes sta sve UNESCO smatra pod modernom arhitekturom na BT :?

Бетон хала, Павиљон Цвијета Зузорић, Војни музеј, Беко ...

О томе сам ја давно причао када сам бранио Облак и Беко комплекс, тј. став да се формирање тврђаве још није завршило. БГ: тврђава није јединствен и недирнут изворни историјски објекат и не испуњава УНЕСКО услове.

Pazi, ne verujem baš da kad bi postojao koncenzus među stručnjacima u Srbiji Tvrđava ne bi prošla. I ti parametri Unesca nisu baš munjom u kamenu pisani. Na Gamzigradu se nalaze dva objekta koji su sagrađeni unutar bedema posle 1950., pa je Gamzigrad prošao 2007. Mislim da bi za tvrđavu prošla njena jedinstvena slojevitost i kontinuitet vojne baze u periodu od 2000 godina. Par objekata tipa Vojni muzej, Zvezda i partizan nisu baš toliko markantni...... Možda najveći problem je zoo vrt, mada i on remeti samo jedan deo tvrđave.....
Beton hala, Beko i Cvijeta su izvan tvrđave.......
Ima naravno i to pitanje okoline spomenika koji je pod zaštitom, al evo primera Sopoćana, gde je Motel u neposrednoj blizini....Mislim i da konak nije izvoran, al nemojte me držati za reč........

Već sam pisao i pišem ponovo. Sa Kalemegdana treba odmah iseliti sve sportske terene i ZOO. Kalemegdan je tvrđeve i park sa spomenicima i dve crkve i ništa više. Zamislite u Moskvi, u Kremlju (jedna od najvećih i najlepših tvrđava na svetu) sportske terene i ZOO.

ZOO je nekada bio dobra ideja, ali vec dugo to vise nije. Barem ne za one krupnije zivotinje. Tuga me hvata uvek kada sa terase pogledam one jadne lavove.
Sportskim terenima ( a to smo rekli ne znam koliko puta) definitivno nije mesto na Kalemegdanu.
Njihovo uklanjanje bi bilo daleko jeftinije od premastanja zoo vrta, tako da bi trebalo od toga da se pocne.
Bilo bi idealno da umesto sprotskih terena bude kanal sa vodom.

Potpuno se slažem sa Drakche-tom. I ono sa vodom u kanalima (kad su u pitanju tvrđave to ima stručno ime ali sad ne mogu da se setim) je odlična ideja. Toliko sam mislio o Kalimegdanu ali toga se nisam setio.

Vrlo lepa slika. Nije mi jasno zaštro ovo stepenište nema ukrasno mermernu ogradu i sa desne strane (mislim na one stubove sa osvetljenjem. Odavno imam još jednu ideju ali to će za nas još dugo biti luksuz. Veliko šetalište koje ide od Francuske ambasade pa do Velikog stepeništa veoma je komotno, široko i pokriveno debelim slojem asfalta. Bilo bi lepo kada bi se pokrilo nečim lepšim nego što je običan asfalt. Na pr. granitne kocke ili mermerne ploče. Samo morale bi da budu debele jer one kod Hrama stalno ispucaju i ako samo pešaci idu njima.

I postje samo dva lava lavic cesma i veliki lav kod stepenista
Ove stepenice projekotvala je jelisaveta nacic inace nikad nisu izvedene do kraja kad stignem postavicu dio projekta fla edanas zardi njere , fontana i jos neke stvari , inace prje asfalta na kalemegdnau je bio pjesak na stazama kao u becu ali je to za nas komplikovano za odrzavati

direktor":3taj9piv je napisao(la):
Ove stepenice projekotvala je jelisaveta nacic inace nikad nisu izvedene do kraja kad stignem postavicu dio projekta fla edanas zardi njere , fontana i jos neke stvari , inace prje asfalta na kalemegdnau je bio pjesak na stazama kao u becu ali je to za nas komplikovano za odrzavati
-u fontani zooa je još jedna kameni lav
-bilo bi dobro bar u jednom delu
vratiti staze od onog spec. čarobnog peska koj krasi najlepse svetske vrtove :)

direktor":s9lehy8y je napisao(la):

Da ne bude zabune, Jelisaveta Načić je projektovala stepenište koje se nalazi preko puta francuske ambasade, i ono je izgrađeno pre Prvog svetskog rata.
Stepenište čiju sliku si ti postavio je projektovao Aleksandar Krstić i izgrađeno je između dva rata, kada je i napravljen ceo taj plato koji mnogi zovu pogrešno "Kalemegdanska terasa" (priznajem da ni sam ne znam kako se tačno zove).

Otvaranje za posetioce Velikog barutnog magacina na Donjem gradu Beogradske tvrđave

Veliki barutni magacin na Donjem gradu Beogradske tvrđave, od 2. juna 2014. godine biće otvoren za posetioce, svakodnevno od 11 do 19 časova.
200333452053886764d2850390444331_640x480.jpg

1509406376538867680a370177036836_v4%20big.jpg

"Veliki barutni magacin je treći objekat na prostoru Beogradske tvrđave, koji je otvoren u 2014, a koji je godinama unazad bio nedostupan za posetioce", rekao je v.d. direktora Javnog preduzeća "Beogradska tvrđava" Nikola Kovačević.

Posetioci Barutane moći će da vide sarkofage, nadgrobne spomenike, žrtvenike, fragmente spomenika i kapitele, koji predstavljaju deo fondova Narodnog muzeja i Muzeja grada Beograda.

Izloženi predmeti najvećim delom otkriveni su u Beogradu i okolini, izvestan broj na lokalitetima na Kosmaju, u Kostolcu (Viminacijumu), Sremskoj Mitrovici (Sirmijumu) i na drugim nalazištima u Srbiji, a pojedini su doneti iz Makedonije i Albanije. Spomenici pripadaju antičkom periodu (do VI veka) i dopunjavaju saznanja o istoriji i umetnosti tog perioda.

Posebnu pažnju privlači Jonin sarkofag, s kraja III i početka IV veka, koji potvrđuje prisustvo hrišćanstva u Beogradu u ovom periodu. Jonin sarkofag razlikuje se od ostalih iz tog perioda po hrišćanskim simbolima i tematici uklesanoj na njemu.

Trenutno, u hodniku Barutane može se pogledati i izložba Rastka Ćirića "Ale i Bauci", na kojoj posetioci mogu da se upoznaju sa neobičnim bićima iz srpske mitologije: dunavski demoni, aždaje, šumska bića, vile, vampiri, babaroge, vukodlaci, veštice…

Cena ulaznice za Veliki barutni magacin biće 200 dinara, dok će studenti, đaci i penzioneri plaćati po 100 dinara.

Istovremeno, JP "Beogradska tvrđava" omogućiće posetiocima kupovinu objedinjene ulaznice za sve objekte na Beogradskoj tvrđavi (Kulu Nebojšu, Sahat Kulu, Rimski bunar i Veliki barutni magacin) po ceni od 400 dinara, čime se ostvaruje popust od 33.3% (puna cena za 4 karte je 600 dinara), a za studente, đake i penzionere cena će biti 300 dinara. Objedinjena ulaznica nije vremenski ograničena i ne podrazumeva posetu svim objektima u istom danu.

Sahat Kula, Rimski bunar i Veliki barutni magacin otvoreni su svakodnevno od 11.00 do 19.00 časova, a Kula Nebojša radi od srede do nedelje od 11.00 do 19.00 časova.

Ulaznice za sve objekte mogu se kupiti na svim prodajnim mestima na Beogradskoj tvrđavi: Galerija Beogradske tvrđave u Stambol kapiji, Kula Nebojša i Rimski bunar. U svakom od četiri otvorena objekta posetioce će svakodnevno čekati prezenteri Beogradske tvrđave (izuzev Kule Nebojše-prezenteri prisutni u petak, subotu i nedelju), koji će ih upoznati sa objektima, istorijskim okolnostima i razlozima njihovog nastajanja i izložbenom postavkom koja se nalazi u njima.

Izvor: http://www.b92.net

A može da se koristi i ovako

Klizaliste-Kalemegdan.jpg

Sad vidite zašto ih zovu gornji i donji grad :)

44%2C1.jpg

45%2C1.jpg

Vrh