Šta je novo?

Beogradska tvrđava i park Kalemegdan

Inace 19 maja ili juna nisam siguran treb da se odrzi donatorsko vece za renoviranje paviljona cijveta zuzoric , pod pokiroviteljstvom , zene predsjednika r. srb par slicica od danas i odn 1944
dsc08629.jpg

dsc08628.jpg

dsc08566.jpg

dsc08568.jpg

Jel ovo eksplozija granate na Savskom šetalištu? Inače, svaka ti čast za sve fotke Tvrđave i Kalemegdana koje postuješ!

Jasno je da je tvrđava kroz istoriju menjala oblik. Treba izabrati najbolji i u tom obliku je obnoviti. Dobitak za Beograd bio bi nemerljiv.

Slika je iz 1944 godine kad su saveznici cestitali praznike, Trenutno je izlozba na setalistu sa dosta fotgrafija iz tog perioda
dsc08624.jpg

dsc08627.jpg

pa prosetajte i basite pogled

dedinje":3may9u9a je napisao(la):
Jasno je da je tvrđava kroz istoriju menjala oblik. Treba izabrati najbolji i u tom obliku je obnoviti. Dobitak za Beograd bio bi nemerljiv.
Nadzemnu arhitekturu treba sanirati. Ono što je pod zemljom treba prezentovati samo ukoliko postoje volja, koncept i sredstva za održavanje. Obnavljati u smislu rekonstrukcije nije dobro, zato što to podrazumeva da se ono što je starije prekrije ili zazida. A nad srednjevekovnom tvrđavom se većim delom nalaze turska i austrijska tako da ......
Tvrđava najbolje izgleda ovakva kakva je, uz kozmetičke intervencije naročito na jugoistočnom srednjekovnom bedemu koji treba prikazati publici (ograđeno desno od Sahat kapije prema zgradi Zavoda).
Makar u narednim godinama nema ništa od većih radova na tvrđavi pošto su finansije u gradu ovakve kakve su. Opet čekamo bolja vremena.

Tvrđava najbolje izgleda ovakva kakva je
Tvrdjava najgore izgleda ovakva kakava je :dil:

dobar deo je nedostupan i prekriven životinjskim izmetom (zoo vrt)
dobar deo zauzima otrcan luna park (iz nedavne prošlosti)
dobar (donji) deo nema komunikaciju sa ostatkom
veci deo je ne obeležen i ako na svakih par metara nosi svoju drugačiju priču
Drveni delovi gotovo da ne postoje osim mostova oni mogu bitno da ,,potkuju,, mnogo aspekta
Tvrdjava je od nastanka imala život u sebi a ovim konceptom održavaju ga samo skitnicice
umesto da se omoguci neka uklopljivo ,,naselje,,

Ma mrzi me više da ponavljam ono sto su mnogi već ispisali na velikom broju predhodnih strana...

Mislio sam na arhitektonske ostatke iz prošlosti. Naravno da treba izmestiti zoo-vrt, partizanove i zvezdine terene. Luna park nije u tvrđavi, nego izvan nje. Uklopivo "naselje" malo elaboriraj.
Komunikacija je istorijska. Ne mogu da se prave nove veze Gornjeg i Donjeg grada zbog lenjih posetilaca. Turistička prezentacija može da se poboljša.

A sta bi trebalo da bude na mjestu zvijesidinih i partizanovih terena , meni jedino ide na zivce sto ,su zakljucani cemu to umjesto da svi koriste kad ovi gore pomenuti ne koriste ,tj da budu javni tereni

Rovovi što i jesu. Nije mesto sportskom terenu u rovu ispred tvrđave. Ako želimo da prezentujemo tvrđavu, onda makar sa svim njenim elementima koji postoje.

Ok ravelin i ostalo , a kao to objsniti nadleznima i sirokoj narodnoj masi , ali mislim da se masu toga treba uraditi prije nego to dodje na red evo par primejra
1.otovre sahkulu odlicna stvar ulaz 80 din dojdjes na ulaz saceka neobrijani nekulturni pripadnik fto i trazi kartu
kazem koliko nemoze ovdje vrti se nazad u predhodnu kapiju ,ja tamo stavili papir a4 sitno iskucan sramota masu ljudi se vracalo po kartu .
1.rijsenje staviti veliki plakat ovdje se kupuju ulaznice , a dati ovom sto cjepa karte da prodaje ili onim djvojkama sto sjede u kuli
2. veliki barutni magacin ista prica isto neotesani pripadnik fto samo se karte kupuju u knez mihajlovoj
2. rijsenje isto kao pod 1
3.Sad kljucno rimski bunar su poceli da naplacuju 120 din ulaz tu su odma stvili ok lika iz fto sa kartama
3. e sad das da se neradi o istoj instituciji preduzecu pa ajde
4.Zasto se neotvori mitraljeski bunker sta je vec bio kod pobjednika i tu uzmu pare za ulaz
4.postojala je cak ideja da se montira top unutra iz vojnog muzeja ideja odlicna a nsita se neradi fine pare bi se zaradile
5.Karta zbirna za sve lokacije nesto jeftinija nego pojedinacne
6....itd
Mogao bi ovako do ujutro samo izgleda nema ko da cuje , pa ako mozes nekome sapni
Evo jos samo ovo primjer smedereva kako su oni sredili temelje i prikazali to uz naravno to sto fali neka fina tabla koja objasnjava sta kao kad slika

srb-nalaziste_620x0.jpg

Na tvrdjavi odmah kod topa tj iza onih kijosaka postoje ostatci necega ,caki i svodvi podruma koji su zatrpani smecem zarasli i tako dobar komad
link http://binged.it/1irUWdx

A da negovorim o onom krovu kod sahkule koji je nedavno gorio , koji bi trebao nesto da stiti od propadanja ovde nemogu vise :( :cry:

Za sve si u pravu. Kad sretnem nekog iz Javnog preduzeća reći ću im. Govorio sam im pre par godina da je to sramota što smaraju ljude koji fotografišu. Ranije su i za to pravili problem. Ja mislim da bi sve trebalo da bude otvoreno za javnost. Sve to mi plaćamo. I sve nas koji radimo na tvrđavi plaća država, opet mi, poreznici. Ja sam protiv naplaćivanja ulaznica, ali uglavnom mene pljuju moje kolege. Ti ostaci kod Sahata su podrumske prostorije različitih vojnih zgrada iz XVIII veka.
Što se obezbeđenja tiče i Barutane, ako je Neša čuvar u pitanju ne mogu da verujem da je bio bahat. Nije on kriv što ne mogu da se kupe ulaznice kod njega. Pričao sam pre neki dan o tome sa njim i rekao mi je da vraća ljude do Knez Mihajlove što ga je sramota da čini ali je tako. Razgovarali smo o tome da je na medijima rečeno da je barutana otvorena, a u stvari nije.

Neznam kako se zove vids nemaju ni identifikacjonu karticu ,mrsav ,mladji ,obrijan oko 170 cm
A sto se tice naplate nisam protiv dok je cjena u grnicama normale da to moze vecina domaceg stanovnistva sebi priustiti ,plus narvno ako ima nesto izlozeno i neku dobru pricu uz to ili legendu.
Fora je sto nas narod sve je spreman duplo da plati u inostranstvu a ovdje ga mrzi da ode do muzeja i prigovaraju na ulaznicu od 200 din ili ti ni jedna cjela pljeska

O tome ti pričam. Koliko se dobija za uloženi novac. Ukoliko bi na tvrđavi imao pristup modernom vojnom muzeju, nekoj vrsti arheološkog i istorijskog muzeja BT, pa različitim pojedinim spomenicima (rimski bunar, sahat, nebojša, dizdareva, pa lapidarijumu - barutana) integrisana karta od 200 din bi imala smisla. Još jedan od nonsensa ove države je što sve institucije kulture baziraju zaradu na školskim posetama. I o tome razgovaram sa kolegama, znajući da u Grčkoj ne naplaćuju deci ispod 18, starijima od 65 itd. Mislim nije spomenik kulture GSB, da bi naplaćivao i koncipirao profit od naroda. Al, niko neće to da kaže otvoreno. Mislim ja hoću, al niko me ne sluša :D.
Inače nije Neša, on je stariji, oko 50 godina. Radi na BT od 2003. i pomaže svima stvarno. Svi ga znaju dole u Donjem gradu.

E da možda je interesantno nekome. Jedan od legendi beogradskog underground života, Veran Miladinović Merlinka (igrao je u filmu marble ass) živeo je u planetarijumu u Donjem gradu, i bio jedini stanovnik Beogradske tvrđave. Tokom dana je radio kao čuvar. Ubijen je posle 5. oktobra.

Ne mogu da se prave nove veze Gornjeg i Donjeg grada zbog lenjih posetilaca.
Mogu nove veze , kao onaj lift za bicikliste na Brankovom mostu, mini zicara a i ,,min. voz,,.
Na zalost od svega ono sto moze da se prezentuje u donjem gradu
kao dobar razlog silaska nije uradjeno. A i za ono u gornjem tesko da mogu naci reci hvale

Oprosti, ne postoje lenji posetioci-turisti, vec samo nisu prikazane
dovoljno privlačne postojece ,,atrakcije,, koje ce da ih privuku

Vodali su me ,,preko,, da gledam deset puta manje vrednije stvari nego sto mi imamo
sto me je uvek teralo da se zapitam a sto mi ne možemo tako kad imamo i bolje i vrednije ....

Nije Beogradska tvrđava Kopaonik. Ko želi da obiđe Donji grad ima stepenište pored Crkava (Ružice i sv. Petke) ili kroz Defterdarevu kapiju, ili sa savskog šetališta na stazu kroz Vodenu kapiju. Kome je to problem, pored ZOO vrta, preko puta Beka kroz Vidin kapiju. Dovoljno je imbecilna ona žica na Dizdarevoj kuli.
Drugi problem je što turista nisačim nije informisan šta ima da vidi u Donjem gradu. Nema mnogo. Kula Nebojša, Planetarijum, Kapiju Karla VI, i Veliki barutni magacin sa postavkom rimskih spomenika.
Inače turista ima u Donjem gradu. Dole radim pa ih viđam. Čim je lepo vreme stotine ljudi silaze u Donji grad. Nije poenta praviti atrakcije na Donjem gradu da bi privukao turiste.... To je spomenik nije atrakcija. A i dovoljno su velike atrakcije koncerti koji se dole odvijaju. Toliko o tome.
Zavisno od toga o kojim spomenicima "preko" govoriš možemo da razgovaramo. Rado ću ti objasniti različite kriterijume koji se uzimaju prilikom odluke šta raditi sa različitim spomenicima kulture.

Za radi očigledne obostrane dobronamernosti ispoštovacu
jer se radi o mnogo različitim dioptrijama ,a ovo je 32 strana pisanija o Kalemegdanu
živeli :vops:

Pa ovo je forum, trg na kojem su rimljani ukrštali mišljenja, i ubijali su se bogme :D. Reci slobodno, ja imam svoje mišljenje, ti svoje, divanimo.

E a kad si vec u donjem gradu , koje je radno virjeme planetarijuma , takojde da li i kokoristi one prostorije koje su sa desne strane kad se krene od planetarijuma ka kuli nembojsa
A o kakvoj zici kovoris na dizdarevoj kuli
I da kakvo je tvoje misljenje o kaficima na bg tvrdjavi jedan je zatvoren
Jedan sps kadar kazu da je kupio parce kalemgdana i uknjizio ona kafana iza paviljona cvjeta zuzoric

Mislim da se to dogovara sa astronomskim društvom Ruđer Bošković, nemaju stalno prisutnog zaposlenog.
Projekat za Beogradsku tvrđavu - Arheološki institut.
Fotografiši Dizdarevu kulu iz pravca Zindan kapije pa će ti sve biti jasno.
Meni je ok da se ljudi opuste, iskuliraju u kafani sa takvim pogledom. Nemam pojma na koji kafić misliš.
Kafana iza Cvijete je bespravno izgrađena, inače ceo prostor Tvrđave je vlasništvo Beograda, makar tako piše u katastarskim knjigama. Pogledaj sajt geozavoda.

Dizdar%20torony%20BB%20650.jpg

Kabal na brzaka zar to nije moglo suptilnije da se sporvede
Kafe film valjda se tako zvao je zatvoren ublizini kafane kalemegdanska terasa
Takojde bi zabranio parking u okivru tvrdjave najprije jer ono je odvratno
Kafanu srusiti ej nelegalna na spomeniku kulture 1 kategorije strasno

Mi bolujemo od kablova i žica u Beogradu.
Slažem se za parking.
Ima tri terase, dve su valjda kafići, a jedna je kafana. Valjda je sve isti vlasnik, nemam pojma.
Za kafanu si u pravu, al je meni do j..a klopa u toj kafani. A da si u pravu, u pravu si. Inače to je vlasnik i Madere, Kluba književnika, Trandafilovića.....

Klopa jeste uredu ali se njen vlasnik veoma razbahatijo ,inace sta mislis o kuli u kojoj je kfic tvrdjava ,kazu da ce ih izbaciti skoro sad radi samo terasa od istog

Sa jedne strane razlog zbog kojeg BT ne može na listu UNESCO je prisustvo moderne arhitekture koja remeti izvoran oblik. Mada je ne verujem mnogo u taj razlog. Sa druge strane kada istorijska arhitektura ima funkciju i upotrebu, naročito kada neko o njoj vodi računa, to ima neki smisao. U nekom od postova sam izneo iskustvo iz Bavarske gde Zavod za zaštitu na svom sajtu nudi objekte koji su pod zaštitom, pod određenim uslovima. Nema tu idealnog rešenja, sve je pitanje granice koja ne sme da se pređe. Pitanje je stručnosti, gde će neko da kaže ovo je u skladu sa konceptom, a ovo nije. Inače čuo sam da će barutana opet biti izdata kao kafić. Znamo šta se desilo tokom 90-ih kad je bila kafić i klub.

Vrh