Šta je novo?

Beogradska tvrđava i park Kalemegdan

Мени такође не сметају спортски терени ... нарочито имајући у виду потпуну некорисност и незанимљивост осталих шанчева који су и дан данас празни ... ретко се ко спусти у њух јер нема шта да тражи тамо. Спортски терени им дају живот.

Зловрт и паркинге отерати по хитном поступку.

Šančevi su prazni?! Pa šta očekuješ od stare srednjevekovne tvrđave. Da se u svakoj kuli nešto dešava? Šančevi treba da imaju staze za šetnju i nisko zelenilo a neki da budu ispunjeni vodom što je u svoje vreme imalo odbrambenu ulogu.

Покојни градоначелник Богдан Богдановић имао је идеју да се бројни лагуми и нише широм Калемегдана претворе у галерије, гифт-шопове, пабове, кафиће... Претпостављам да би толика количина живота сметала Дедињу да на миру медитира међ' споменицима, док му северац мрси косу. Али, дозволите да је мени од његових елегија дража дечја граја из, још увек, оближњег Врта добре наде и звук лоптице са тениских терена.

Још једном: Значај најлепшег места у Београду јесте у томе што је оно кроз векове било живи пупак града. Свако залагање за пуку конзервацију (Чега: Римског логора Четврте легије Флавије? Келтског Сингидунума? Византијске тврђаве? Дворца деспота Стефана? Мађарског града? Турског Београда? Барокног града с почетка 18. века? Касарне из 19. века?), без удахњивања новог живота, заправо је безидејна девастација Калемегдана.

...da budu ispunjeni vodom...
Pa sad...
teško da bi šanac mogao da se ispuni sa samo malo vode,
veca količina teško da bude protočna vec bi bila više stajća voda tj. -bara...
leglo komarca, žabokrečine, miomrisa prirodne truleži....
Poroznost zidova, zazidani-poluzazidani i neotkriveni laguni teško bi zadržali tu vodu
a prodor vode u trošne zidine, podzemne nivoe i same temelje
nikako ne bi prijale ni jednom spomeniku koga želimo da očuvamo

Verujem da je moguce postaviti neku vrstu hidro-izolacije, pa podloge, filtere, pa botaniku
kako bi se dobio jedan reprezativan vodeni šanac
Da imamo te pare za takav jedan šanac,
obnovili bi smo najverovatnije čitavu jednu stranu Kalemegdana :)

Bogdan Bogdanović, čuveni graditelj spomenika, u pogledu Kalemegdana bio je u teškoj zabludi. Dečiji žagor naravno DA, tenis NE.
Momo Kapor je lepo pisao "Uvek kada se šetam Kalemegdanom nerviraju me ona dva tipa u belom što prebacuju lopticu preko mreže.
Obično su puni sebe,malo nadmeni kao da je ceo Kalemegdan njihov" Momo je ovo pisao u vreme kada je kod nas tenis bio elitistički sport nedoastupan običnom narodu. Sada je drukčije ali tenis je daleko od toga da bude masovni sport kod nas. Tvrđava je kroz vekove menjala oblik. Za obnovu treba izabrati oblik kad je bila najmonumentalnija. Boca je u drugom delu posta potvrdio da se može postaviti voda u nekim delovima šanca.

Лично ми је дражи шанац у коме има живота од оног у коме га нема.

Ti šančevi nikada nisu bili ni građeni da budu ispunjeni vodom, niti su ikada bili ispunjeni vodom.
Niti će biti.

Sve što dođoše nervira i u čemu vide nadmenost Beograđana koji misle da je Beograd njihov grad - treba čuvati :)

Nikada, ikada, niti...Kao kaplar pred vojnicima dođošima u kasarnu.

Ne bih znao o tome, kod mene nije bilo desetara, bili ugovorci sa zabranom da puno pričaju.

A dedinje, je li, da li su ti šančevi ikada bili ispunjeni vodom?

Nisu, koliko ja znam. Ali, zamisli kako bi to onda ličilo na stvarnu tvrđavu.

Teško ćemo dovesti vodu tamo gde nikada nije bila. Ali možemo obnoviti nešto nalik stanju koje je nekada postojalo. Kroz prilično dug period Sava je dolazila sve do kapije Karla VI. Još uvek postoje dve, i dalje neobjašnjivo zapuštene "vodene kapije". Može se adaptirati Pristanišna kapija, ili napraviti potpuno nov kanal. Ne bi bilo jednostavno, ali nije ni preterano teško. Jedno vreme sam razmišljao o takvoj mogućnosti, pa sam čak išao da tražim postoje li i dalje bilo kakvi tragovi starog šanca. Izgleda neverovatno, ali i posle svih nasipanja, rušenja i građenja u Donjem Gradu i dalje postoji udubljenje koje je na odgovarajućem mestu, pa bi možda moglo biti deo originalnog šanca. Ko zna? U svakom slučaju može se iskoristiti za rekonstrukciju stanja koje je u raznim varjantama zaista postojalo.

Ovde vidite kako se kroz vreme menjao vodeni kanal koji je dolazio do kapije Karla VI.

15. vek
KalemegdanTvrdjava14-DSCN6064_resize.jpg

1736.
KalemegdanTvrdjava28-DSCN6071_resize.jpg

1790.
KalemegdanTvrdjava39-DSCN6078_resize.jpg

Mapa ovog dela Donjeg grada sa obeleženom lokacijom sa koje je snimljena slika posle nje. Usput, zanimljivo je uporediti stanje zidina na gornjoj maketi (1790.) i donjoj mapi (danas).

DonjiVodeniGrad_resize.jpg

IMG_8358_resize.jpg

Kao što vidite, odmah iza srušenog mostića (najzad sam shvatio šta je), jasno se vidi veliko udubljenje u zemlji na mestu nekadašnjeg kanala. To bi se i dalje moglo iskoristiti. Jedini problem je kako danas ovo mesto povezati sa Savom. Najbolje bi bilo najzad popraviti Pristanišnu kapiju, vratiti joj nekadašnju funkciju i sve spojiti ponovo sa Savom. Ali u krajnjem slučaju možemo i bez probijanja veze sa rekom. Pored kapije Karla VI se može napraviti i veštačko jezero gde se voda aktivno prečišćava i cirkuliše uz pomoć pumpi.

IMG_8363_resize.jpg

IMG_8364_resize.jpg

IMG_8377_resize.jpg

IMG_8396_resize.jpg

Tužna slika sa fudbalaske strane.

Teren Donjeg Grada je toliko nasut da viri još samo lučni svod na vrhu Vodene kapije. To je idealno za kopanje kanala jer bi on ostao dovoljno duboko ispod trenutnog nivoa okolnog terena. Usput bi otkopali čitavu Vodenu kapiju, pa bi posetioci najzad videli i nju u svoj njenoj veličini, ali bi videli i gde se nalazio originalni nivo okolnog terena.

boca-ica":1bcfwwq6 je napisao(la):
...da budu ispunjeni vodom...
Pa sad...
teško da bi šanac mogao da se ispuni sa samo malo vode,
veca količina teško da bude protočna vec bi bila više stajća voda tj. -bara...
leglo komarca, žabokrečine, miomrisa prirodne truleži....
Poroznost zidova, zazidani-poluzazidani i neotkriveni laguni teško bi zadržali tu vodu
a prodor vode u trošne zidine, podzemne nivoe i same temelje
nikako ne bi prijale ni jednom spomeniku koga želimo da očuvamo

Verujem da je moguce postaviti neku vrstu hidro-izolacije, pa podloge, filtere, pa botaniku
kako bi se dobio jedan reprezativan vodeni šanac
Da imamo te pare za takav jedan šanac,
obnovili bi smo najverovatnije čitavu jednu stranu Kalemegdana :)

Naravno da bi morala da se napravi hidroizolacija i omoguci protok i filtriranje vode,
napuniti sanac s vodom bez svega toga bi bila ludost.
Efekat bi bio mega-dobar, znam da svi to mogu da vide, decica bi mogla leti da se brcka i eto vam zivot u sancevima :)
A ni ovako nije posebno zivo, sportski tereni su uglavnom (polu)prazni, mozda par nih dodje da "trenira", pa mislim da stvarno nije vredno da na mestu prepunom istorije i spomenika zbog nekolicine njih sto vole da poziranju stoji ovo:

http://megaconstrucciones.net/images/ur ... ado-87.jpg

To sto sancevi originalno nisu predvidjeni da bude voda u njima (zbog cega se ne bih u glavu kladio) ne znaci da zbog estetskog efekta ne treba da bude, nisu ni sporstski tereni predvidjeni, ni jos stosta, pa ipak tu postoje.

Slazem se sa zuminim predlogom.

Leti brckanje, zimi klizaliste.

1937

Klizaliste-Kalemegdan.jpg

Ako u sanceve treba uneti zivost onda to treba omoguciti za vise ljudi, a ne samo clanove elitnog kluba.
Druge mogucnosti na vodi su takodje otvorene.

Teniski tereni su bili necija svojevremena fix ideja koja je relativno lako ostvarena, kao mnogo sta u gradu sto ne volimo. Nalaze se na lokaciji gde bas ne treba da budu, da su ih barem nabudzili na nekoj drugoj strani oko tvrdjave gde su manje upadljivi.

Cisto da podsejtim tereni su podignuti za kraljevine , oni nesmetaj kao ni kosarkaski samo ih treba otvoriti javnosti tj utkljucati kapije kod kosarkaskih a kod teniski hkinuti naplatu i dati ih na odrzavanje zelenilui ili bg tvrdjavi

Drakche":3rwn4q4d je napisao(la):
....

To sto sancevi originalno nisu predvidjeni da bude voda u njima (zbog cega se ne bih u glavu kladio) ne znaci da zbog estetskog efekta ne treba da bude, nisu ni sporstski tereni predvidjeni, ni jos stosta, pa ipak tu postoje.

Slazem se sa zuminim predlogom.

Zuma je kepo objasnio koji deo tvrđave je bio branjen vodenim preprekama.

Ako ne veruješ meni, razmisli samo: kojim putem i kojim instalacijama bi ti šančevi (ovi u kojima su danas tereni) bili punjeni vodom, i kako bi bili pražnjeni? Tako nešto ne postoji u Beogradskoj tvrđavi ni u tragovima, a pogotovo što u ono vreme nije bilo dizel ili električnih pumpi koji bi mogli da na tu kotu (u odnosu na Savu) isporuče toliku količinu vode. Zar ne?

Ovo jednostavno nije takva vrsta fortifikacije.

Bilo bi prikladno i poučno deci da kao stalna postavka na Kalemegdanu
budu tehnička dostignuča starog sveta na primer replika Arhimedove (navojne) pumpe za vodu
i mnoge dr. pronalsci a neka dostgnuca mogu se videti na Adi
što izazva pravo oduševljenje kod klinaca :D

Mislim da je ranije u Donjem gradu i postojalo nešto slično, ali da postavka nije zaživela.

Relja, ne kazem da je ikada bilo vode u tim sancevima, pitanje je bilo da li su predvidjeni, a ja se ne bih kladio da nisu, jer da su austrijanci mogli to bi uradili.

Nisu bili predviđeni pošto je pod 1 Beogradska tvrđava na uzvišenju i pod 2 bastiona fortifikacija iz XVIII veka, nije u pitanju srednjevekovna tvrđava u ravnici.....

Juče je došao prijatelj iz Australije nakon 2 godine, i odmah me pitao da li znam kakva je ono skalamerija na Kalemegdanu kod kluba Undergound. Nisam znao da mu kažem šta je, nisam prolazio tuda, a danAs vidim ovu vest i shvatim da je to verovatno onaj klub za koji sam vas pitao, a mi mislili da se otvara na Kalemegdanskoj terasi, kad ono..
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=8bkB2-BcKPg[/youtube]

http://www.blic.rs/Zabava/Vesti/474...ikolic-ispalila-a-zatim-se-smejala-samoj-sebi
Ko joj je dao dozvolu za ovaj čardak, želim da vidim rešenje i ko je to potpisao, uskoro onda možemo očekivati još neke takve skalamerije po Kalemegdanu!
Da li je ovo delo novog gradskog arhitekte, velikog fana Stanije i klubova?

Ima bar 4 godine , samo je malo po malo rasla ,

Jel i sada u ovom novom izdanju još narasla? Da li mogu da tražim da mi daju ko je to odobrio, osnosno šta tačno da tražim da me ne vraćaju 100 x

Vrh