120 ГОДИНА ОД ОТВАРАЊА ПРВЕ СТАЛНЕ ПОСТАВКЕ ВОЈНОГ МУЗЕЈА
Војни музеј данас обележава јединствен јубилеј - 120 година од отварања прве сталне поставке. Иако је наш музеј био основан још 1878. године на отварање прве сталне поставке се чекало до 9/22. септембра 1904. године. Тада је, у склопу крунидбених свечаности, краљ Петар I Карађорђевић отворио сталну поставку Војног музеја за публику. Пошто је у то време обележавано и сто година од подизања Првог српског устанка прва стална поставка је добрим делом била посвећена устаничком периоду са барјацима, оружјем и опремом која је припадало чувеним војводама и мегданџијама. Војни музеј је тада био отворен у скромној осмоугаоној грађевини из османског периода која се налазила у Горњем граду Београдске тврђаве.
По мени, овако треба да изгледа ботаничка башта!Mislim da je na ovom prostoru idealno da se naprave neki tematski parkovi kao sto je npr japanska basta u Jevremovcu. Ili potencijalno flora iz razlicitih delova sveta i da se uredi da bude atrakcija. Sada je prilicno pust i nije dobro povezan, odnosno nema nikakvog sadrzaja pa niko ni ne dolazi tu. Evo par primera:
Pogledajte prilog 210054Pogledajte prilog 210055Pogledajte prilog 210057
Bio sam u Malagi na njihovoj tvrdjavi koja je drasticno manja ali je impresivno uredjena sa bastama i zelenilom. Mislim da sa Kalemegdanom imamao takav potencijal da mozemo da budemo svetski poznati ako bi se ovako nesto uradilo ispod i na samoj tvrdjavi.
Ganguliye Cumhuriyeti umJesto Uprave grada BeogradaGangul pasha - Tramvayi celati - Beton veziri.
Интересантно, управо сам случајно и научио како се на турском каже бетон (остало сам, наравно, знао )
Nije moguće bez da se iseče koje drvo ili uništi koji bedem.Jel moguće uopšte imati 4 trake u onoj desnoj krivini od pešačkog nadvožnjaka nizvodno bez prekrajanja linijskog parka?
Najvaznije je da je za izmestanje grobnica jer je tvrdjava od neizmerne vaznosti, a one je ugrozavaju.