Средњовековни фестивал на Калемегдану
Други средњовековни фестивал биће одржан од 30. августа до 1. септембра у Доњем гр
www.beograd.rs
Naravno da je poznato. Ali ti objekti su često rušeni i građeni, pa nema baš tačne mape. Ono što je nama važnije je da je prilikom gradnje novog objekta retko imalo smisla da neko prvo istražuje i zatim iskopava sve prethodne temelje koji postoje u čitavoj okolini novog objekta. Nego su prosto ostavljali u zemlji sve temelje koji im direktno ne smetaju. Tako da je ovo mešavina objekata iz raznih epoha. Pa bi se zato možda mogle naći i neke vredne stvari od ranije. Kad bi imali pouzdanu i konačnu mapu konačnog stanja SVEGA što je ostalo ispod zemlje. A baš nam to sada pokazuju tragovi u travi. Samo da se neko potrudi i da snimi iz drona kad se vidi ovako dobro. Inače je mnogo nejasnije i bleđe.
Zanimljivi su recimo ovi obrisi temelja. Po obliku bi mogla da bude crkva. Međutim tokom prvog svetskog rata ovde nije bilo ničega. Između dva rata su na ovom prostoru napravili puno uskih i dugačkih objekta. Nalik vojnim barakama ili magacinima. Nažalost nemam planove velike rezolucije iz tog perioda, ali na onima koje sam ja video nigde nema pravougaonog objekta sa jednom polukružnom stranom. Ako je stvarno tako, onda bi ovi temelji mogli biti prilično stari. Ako neko ima planove veće rezolucije ili slike Donjeg grada koje zahvatataju njegov uzvodniji deo (više ka bastionu Sv Jakova, a manje ka kapiji Karla VI), a da su iz perioda između dva rata, neka šalje.
Окренута на исток?ovo je katolicka crkva inace
Našao sam i sliku iz 2013. godine