[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=764812#p764812:y8ciuc9i je napisao(la):
direktor » Пон Авг 10, 2020 7:02 pm[/url]":y8ciuc9i]Da nisu makedonci dozidjivali svoju tvrdjavu iznad skoplja plus lokacija americke ambasade....
Da li je despotov grad izgledao kao na maketi koja je postavljena na tvrdjavi...ili kao na renderu par strana ranije
Drugo taj dup jeli usvojen ili je to bilo na nivou predloga to je fotka iz knjige iz 1988 godine o bg tvrdjavi nabavih je danas bas ova me tema povukla da je kupim ....
Na tvrdjavi ima toliko toga da se uradi i obnovi prije bilo kakve gradnje ...
Mislim da je ova diskusija vec vodjena ....ranije ...
Drago mi je da te tema/rasprava toliko povukla da si odlučio da čak kupiš tu knjigu- vidi se da si old school
- izvrsna je, imam je 25 godina i često joj se vraćam, zaista mnogo dragocenih informacija...
Što se tiče izgleda zamka, držao bih se Zdravkovićevih radova kao najrelevantnijih. Dup je bio usvojen, kako je meni rečeno a Zuma je kačio planove na ovoj temi iz 60-ih gde stoji isto, po pitanju planova za tvrđavu..
I probajte da razumete da mnogi problemi vezani za obnovu nikada nisu ni pomenuti na temi - pre obnove se mora znati šta se obnavlja...
Recimo, Jakšićeva kula je obnovljena 30-ih kao barokizovana srednjovekovna kula, kao i Kula Nebojša (u smislu da je skinut krov, jedan sparat i balkon) - ali - ona to nikada nije bila - Austrijanci su je jednostavno srušili, nije im trebala, tako da tu baroknu fazu, u kojoj je danas ona nikad nije videla. Trebalo bi je obnoviti kao srednjovekovnu topovsku kulu, odnosno vratiti u originalno stanje - a to nije i jedini problem u vezi sa njom...
Jednostavno, mora postojati mikro plan za svaki segment kao i makro plan, za celu tvrđavu sa zonom zaštite
A kako rade ovi danas imamo prilike da vidimo - muk po pitanju gondole, K districta, pasarele...