Šta je novo?

Beogradska tvrđava i park Kalemegdan

Ja prolazim baš često tuda, i mogu da potvrdim da tereni nisu zaključani i da se do kućice može doći. Ali, ne vidim da to nešto menja u ovoj diskusiji.

Srž diskusije treba preusmeriti u čišćenje vašara na ulazu, sprečavanje građenja žičare, obnovu i sprečavanje daljeg propadanja što većeg broja kapija, fortifikacija.... a kasnije se može zabavljati ovakvim stvarima: kako zadržati i prezentovati duh i istoriju košarke, a približiti ga većem broju korisnika?

Mislim da je vreme da se Dino Park protera. Kad se pojavio pre ne znam ni sam vise kolko godina (valjda 5 ako ne vise) milsio sam da ce biti samo to leto.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=705323#p705323:2mcjk1do je napisao(la):
relja » 05 Feb 2020 01:53 pm[/url]":2mcjk1do]Ja tuda stvarno nisam prolazio dosta dugo u toku radnog vremena, a neko je napisao da su (relativno) skoro tereni zatvoreni...
Hvala za sveže informacije.

Ček, hoćeš da kažeš i da i posetioce Beograda to zanima i da mogu slobodno da uđu? :lol:
Zuma?
Da li tebi liči da ovaj pejsaž ohrabruje prolaznike da uđu? Ograda, pa niz gustog zelenila, onda mala gvozdena kapija sa poštanskim sandučetom? Kome uopšte može pasti na pamet da bi OVO trebalo biti javno šetalište? Naravno nikome, pošto to i nije, a onda je još uložen i veliki napor u uređenju ograde i kapije da to nikome i ne padne na pamet.

Pogledaj sledeće slike pa onda zamisli masovni defile šetača, kao na stazama na zapadnom delu, još recimo tokom utakmice? Smešno. Kuda bi uopšte i prošli čak i da im dozvole tako nešto?

file.php

file.php

Zar stvarno misliš da iko od prolaznika i turista može pogrešiti, pa za OVAKO prezentovan prostor pretpostaviti da je to deo tvrđave slobodan za šetnju i čak namenjen razgledanju i prolazu? Kakve veze ima da li je neko iz upravne zgrade voljan da da dozvolu da se ovuda prolazi? Pričamo o normalnom uređenju i normalnoj pristupačnosti ČITAVE tvrđave kao javnog prostora. Šta u tome menja saznanje da li je običaj uprave da se daje dozvola za prolaz ili ne, a zatim i kako čisto fizički zamišljate prolaz velikih grupa šetača ako ovi tereni ostanu? Pasarelom?

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=705327#p705327:1mrfj3hg je napisao(la):
GOJE » 05 Feb 2020 02:08 pm[/url]":1mrfj3hg]Ja prolazim baš često tuda, i mogu da potvrdim da tereni nisu zaključani i da se do kućice može doći. Ali, ne vidim da to nešto menja u ovoj diskusiji.

Srž diskusije treba preusmeriti u čišćenje vašara na ulazu, sprečavanje građenja žičare, obnovu i sprečavanje daljeg propadanja što većeg broja kapija, fortifikacija.... a kasnije se može zabavljati ovakvim stvarima: kako zadržati i prezentovati duh i istoriju košarke, a približiti ga većem broju korisnika?
Srž ove konkretne diskusije je ravnomerni razvoj tvrđave i Kalemegdana. Krajnje jednostavno i jasno. Kao što je to isto i deo DUP-a, zajedno sa seobom SVIH većih korisnika koji su vremenom tamo uselili, upravo zato što je takva potreba sasvim očigledna i svakako ne nešto što bi, sem na Beobuildu, trebalo posebno objašnjavati kad je OVAKAV kulturni spomenik u pitanju.

Ovolika asimetrija u nameni i korišćenju je i do sada bila znak krajnjeg nemara u menadžmentu daleko najznačajnijeg istrorijskog i kulturnog spomenika Beograda. Međutim sada, sa radikalnom transformacijom čitavog starog jezgra Beograda, njegovim pretvaranjem u pešačku zonu i usmerenje na razvoj turizma, sa otvaranjem veze ka novo uređenoj obali baš preko Kalemegdana, sa povećanjem svesti građana o ludačkom zagađenju grada i posledičnim bekstvom sa ulica, a na kraju i sa klimatskim promenam koje nisu u budućnosti nego su već došle (ovo je bio najtopliji januar IKADA), dakle uz sve to, poseta se već drastično povećala preko granica kapaciteta dela koji se najviše koristi, isto kao i broj priredbi i manifestacija na ovom prostoru, pa je sada proširenje prostora koji se aktivno koristi postalo i sasvim akutni problem, a ne samo pokazatelj nesposobnosti u planiranju i kod onih koji daju pare.

Meni je zaista neobično da će navijači da nam planiranju grad, i da se to i ovde uzima kao normalno. Iako je čak i to iracionalno, kad je njihov sopstveni interes u pitanju, jer bi oba kluba sigurno dobila bolje, prostranije i namenske prostore umesto ovih koji bi im se oduzeli. Sigurno ih niko ne bi prosto izbacio na ulicu, pogotovo uzevši u obzir političke konsekvence. Pa čemu onda tolika pobuna protiv ideje da se spoljni bedemi najzad učine dostupnim jednim kružnim putem oko njih? A pogotovo uzevši u obzir da sam jasno rekao da ideja zavisi od seobe zoološkog vrta pošto bez toga nema prolaza kroz severoistočni deo. Što nema šanse da bude u iole skorijem vremenu, ma kako sve ovo bilo potrebno već sada.

Evo i Detaljnog urbanističkog plana Kalemegdana.

Tako da možete i sami da vidite šta ovde piše i koliko se to drastično razlkuje od onoga što vi pričate, a savršeno slaže sa mojim argumentima iako sada prvi put vidim ovaj dokument.

tip_pl_akt DUP
br.sl.l 6/69
datum_sl.l 1963-11-13
naz_plana DETALJNI URBANISTIČKI PLAN KALEMEGDANA
opstina S.Grad
link http://mapa.urbel.com/silverlight/1

Plan namene površina [JPG | 996 KB]
http://mapa.urbel.com/Silverlight/1/1-namena.jpg

Plan parkovske namene površina i saobraćaja [JPG | 1.2 MB]
http://mapa.urbel.com/Silverlight/1/1-p ... 0etapa.jpg

Plan saobraćaja i parkinga [JPG | 683 KB]
http://mapa.urbel.com/Silverlight/1/1-s ... rkinzi.jpg

Osnovni tekst plana [PDF | 3.3 MB]
http://mapa.urbel.com/Silverlight/1/1-tekst.pdf

A evo i dela koji govori o sudbini Partizanovih i Zvezdinih terena. Isto se kaže i za zoološki vrt. Sve se uklanja. A takođe važi i za ceo prostor bivše fabrike BEKO. Sve je to očigledno integralni deo spomeničko-rekreativno-kulturnog kompleksa jedne zajedničke zone Kalemegdana i ušća Save u Dunav. To bi takođe samo po sebi TREBALO da bude očgledno svakom ko je i jednom bacio pogled na to "poluostrvo" Beka na mapi grada (prodor ka ušću), a što sam ja takođe mesecima uzaludno dokazivao u onoj manipulaciji sa tobožnjim Zahinim kompleksom na prostoru bivše vojne zona i fabrike Beko.

Pogledajte prilog 1

1-plan%20parkovske%20namene%20povrsina%20i%20saobracaja-I%20etapa.jpg

Obratite pažnju na raspored prostora za "Dečiji deo". Posebna pažnja je posvećena razvoju fizičke spretnosti dece i odvajanju velikih površina gde mogu da trče, da se penju po strimim padinama uz Tvrđavu, da istražuju pećine i skrivena mesta zidina. Pa i sve ostalo. Pročitajte tekst. Koliko je sve ovo - ceo koncept iza plana - beskrajno inteligentnije i korisnije za društvo od investitorskog urbanizma koji nam prodaje svaki pedalj zemljišta koji neko hoće da kupi.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=705497#p705497:2i5tfe8q je napisao(la):
Zuma » 05 Feb 2020 08:51 pm[/url]":2i5tfe8q]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=705323#p705323:2i5tfe8q je napisao(la):
relja » 05 Feb 2020 01:53 pm[/url]":2i5tfe8q]Ja tuda stvarno nisam prolazio dosta dugo u toku radnog vremena, a neko je napisao da su (relativno) skoro tereni zatvoreni...
Hvala za sveže informacije.

Ček, hoćeš da kažeš i da i posetioce Beograda to zanima i da mogu slobodno da uđu? :lol:
Zuma?
Da li tebi liči da ovaj pejsaž ohrabruje prolaznike da uđu? Ograda, pa niz gustog zelenila, onda mala gvozdena kapija sa poštanskim sandučetom? Kome uopšte može pasti na pamet da bi OVO trebalo biti javno šetalište? Naravno nikome, pošto to i nije, a onda je još uložen i veliki napor u uređenju ograde i kapije da to nikome i ne padne na pamet.

Pogledaj sledeće slike pa onda zamisli masovni defile šetača, kao na stazama na zapadnom delu, još recimo tokom utakmice? Smešno. Kuda bi uopšte i prošli čak i da im dozvole tako nešto?

file.php

file.php

Zar stvarno misliš da iko od prolaznika i turista može pogrešiti, pa za OVAKO prezentovan prostor pretpostaviti da je to deo tvrđave slobodan za šetnju i čak namenjen razgledanju i prolazu? Kakve veze ima da li je neko iz upravne zgrade voljan da da dozvolu da se ovuda prolazi? Pričamo o normalnom uređenju i normalnoj pristupačnosti ČITAVE tvrđave kao javnog prostora. Šta u tome menja saznanje da li je običaj uprave da se daje dozvola za prolaz ili ne, a zatim i kako čisto fizički zamišljate prolaz velikih grupa šetača ako ovi tereni ostanu? Pasarelom?
file.php

A kada si ti tuda poslednji put prošao?
Ne mislim sa Goggle Maps i Google Images? Iz fotelje birao fotografije koje ti odgovaraju, kao za Alma Quattro panel sa Lorencom Barunom na bedemu? Kao što si izabrao sliku sa Lorencom, tako si izabrao i ove slike bez ljudi.

Jel znaš šta je ovde posetiocima zanimljivo? Grb Zvezde, Zuma. To je prepoznatljiva "robna marka" Beograda i Srbije, ako nisi znao. Kreći se malo po gradu, pričaj sa strancima.
I ne vidim i jedan pametan razlog zašto bi iko posetioce gurao u rovove između bedema, kada ih treba sprovoditi stazama, kroz kapije, od kojih svaka ima ime i priču iza sebe. Rovovi to nemaju, a zidine se i ovako lepov ide i sa staza.

I dalje ti o "prezentaciji". Kao da su tereni potpuno blokirali celu tvrđavu, a nisu uopšte. Sve staze su prohodne, sve kapije otvorene (osim kada su radovi). Stvarno izmišljaš problem tamo gde ne postoji. A problema na tvrđavi ima dosta, ti ovde gnjaviš sa perifernim stvarima. Samo zato što si tvrdoglav.

ps. - zaboravih da te obavestim - Zvezda više ne igra utakmice na ovom terenu, košarka se danas igra na parketu, u dvoranama.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=705533#p705533:2mepaqi8 je napisao(la):
Zuma » 05 Feb 2020 10:02 pm[/url]":2mepaqi8]Evo i Detaljnog urbanističkog plana Kalemegdana.

Tako da možete i sami da vidite šta ovde piše i koliko se to drastično razlkuje od onoga što vi pričate, a savršeno slaže sa mojim argumentima iako sada prvi put vidim ovaj dokument.

tip_pl_akt DUP
br.sl.l 6/69
datum_sl.l 1963-11-13
naz_plana DETALJNI URBANISTIČKI PLAN KALEMEGDANA
opstina S.Grad
link http://mapa.urbel.com/silverlight/1

Plan namene površina [JPG | 996 KB]
http://mapa.urbel.com/Silverlight/1/1-namena.jpg

Plan parkovske namene površina i saobraćaja [JPG | 1.2 MB]
http://mapa.urbel.com/Silverlight/1/1-p ... 0etapa.jpg

Plan saobraćaja i parkinga [JPG | 683 KB]
http://mapa.urbel.com/Silverlight/1/1-s ... rkinzi.jpg

Osnovni tekst plana [PDF | 3.3 MB]
http://mapa.urbel.com/Silverlight/1/1-tekst.pdf

A evo i dela koji govori o sudbini Partizanovih i Zvezdinih terena. Isto se kaže i za zoološki vrt. Sve se uklanja. A takođe važi i za ceo prostor bivše fabrike BEKO. Sve je to očigledno integralni deo spomeničko-rekreativno-kulturnog kompleksa jedne zajedničke zone Kalemegdana i ušća Save u Dunav. To bi takođe samo po sebi TREBALO da bude očgledno svakom ko je i jednom bacio pogled na to "poluostrvo" Beka na mapi grada (prodor ka ušću), a što sam ja takođe mesecima uzaludno dokazivao u onoj manipulaciji sa tobožnjim Zahinim kompleksom na prostoru bivše vojne zona i fabrike Beko.

Pogledajte prilog 1

1-plan%20parkovske%20namene%20povrsina%20i%20saobracaja-I%20etapa.jpg

Obratite pažnju na raspored prostora za "Dečiji deo". Posebna pažnja je posvećena razvoju fizičke spretnosti dece i odvajanju velikih površina gde mogu da trče, da se penju po strimim padinama uz Tvrđavu, da istražuju pećine i skrivena mesta zidina. Pa i sve ostalo. Pročitajte tekst. Koliko je sve ovo - ceo koncept iza plana - beskrajno inteligentnije i korisnije za društvo od investitorskog urbanizma koji nam prodaje svaki pedalj zemljišta koji neko hoće da kupi.
file.php

file.php

Ovaj, ja bih rekao da je ovaj plan malo zastareo i da nikada neće biti sproveden, zar ne?

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=705243#p705243:37q8gul6 je napisao(la):
GOJE » 05 Feb 2020 09:53 am[/url]":37q8gul6]Koliko je ekstreman stav da rovove treba osloboditi od terena - da bi tu prošla cvetna leja, toliko je ekstreman i stav da su rovovi u trajnom i isključivom korišćenju nekakvih sportskih klubova.
I na kraju, ova poruka zaista nije ni od kakve naročite koristi, ali posle sve što su mi rekli ne mogu da odolim pošto JESTE duhovito. Jer Detaljni urbanistički plan Kalemegdana ranije nikad nisam video pa nisam ni mogao znati šta tamo piše. Gore vidite kako se GOJE izražava o "ekstremizmu" jedne beznačajne "cvetne leje" nasuprot po njemu ogromnom značaju terena (koji inače potpuno blokira prolaz), a sad pogledajte šta se u DUPu predlaže za baš taj rov: izložda cveća :lol:

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=705558#p705558:zkkbxh4b je napisao(la):
relja » 05 Feb 2020 10:36 pm[/url]":zkkbxh4b]
A kada si ti tuda poslednji put prošao?
Ne mislim sa Goggle Maps i Google Images? Iz fotelje birao fotografije koje ti odgovaraju, kao za Alma Quattro panel sa Lorencom Barunom na bedemu? Kao što si izabrao sliku sa Lorencom, tako si izabrao i ove slike bez ljudi.
Izabrao sam sliku koja pokazuje da je prolaz zagrađen nasuprot vašem pokušaju da stvar predstavite tako kao da je najbitnije da je "prolaz dozvoljen". Slike govore da u praksi to ništa ne znači jer niko normalan ne može sam od sebe pretpostaviti da ograda ustvari znači da je prolaz slobodan i da je štaviše baš to nastavak javnog šetališta.

Jel znaš šta je ovde posetiocima zanimljivo? Grb Zvezde, Zuma. To je prepoznatljiva "robna marka" Beograda i Srbije, ako nisi znao. Kreći se malo po gradu, pričaj sa strancima.
Mora da se šališ. Ljudi idu na tvrđavu da bi videli grb Zvezde?

I ne vidim i jedan pametan razlog zašto bi iko posetioce gurao u rovove između bedema, kada ih treba sprovoditi stazama, kroz kapije, od kojih svaka ima ime i priču iza sebe. Rovovi to nemaju, a zidine se i ovako lepov ide i sa staza.
Pa ja i predlažem da se duž rovova naprave staze. Da rovovi postanu prostor za kretanje, odmor, izložbe, muziku i predstave. Sa puno novih klupa i zelenila. Zato sam i postavio slike sa art performasa. Da se proširi ljudima zanimljiva površina Kalemegdana, da se tako smanje gužve na drugim mestima i da usput imaju bliži pogled na bedeme. To i jeste smisao predloga.

I dalje ti o "prezentaciji". Kao da su tereni potpuno blokirali celu tvrđavu, a nisu uopšte. Sve staze su prohodne, sve kapije otvorene (osim kada su radovi). Stvarno izmišljaš problem tamo gde ne postoji. A problema na tvrđavi ima dosta, ti ovde gnjaviš sa perifernim stvarima. Samo zato što si tvrdoglav.
Aman, tamo gde su tereni nama čak ni obične staze gde bi veći broj ljudi mogao prolaziti. Seti se broja posetioca na zapadnom delu. Ne misliš valjda da defiluju dijagonalno preko njega tokom utakmice?

ps. - zaboravih da te obavestim - Zvezda više ne igra utakmice na ovom terenu, košarka se danas igra na parketu, u dvoranama.
Pa šta će im onda tereni na Kalemegdanu?

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=705578#p705578:2u9lv0q4 je napisao(la):
GOJE » 05 Feb 2020 11:08 pm[/url]":2u9lv0q4]Zuma, bojim se da me uopšte nisi razumeo, ali baš dibidus.
Saglasan.

Ja sam išao kao klinac na Kališ prvenstveno sa idejom da igram na Zvezdinim terenima malo basket.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=705561#p705561:2sajdpsw je napisao(la):
relja » 05 Feb 2020 10:43 pm[/url]":2sajdpsw]
Ovaj, ja bih rekao da je ovaj plan malo zastareo i da nikada neće biti sproveden, zar ne?
Članove Beobuilda ionako niko ni za šta ne pita, pa onda to nije ni bitno. Naš zadatak je da najbolja rešenja postanu vidljiva bez obzira od kada su i ko ih je predložio. A šta će posle biti nije nešto što od nas zavisi. Ako doprinesemo da se kroz diskusiju ta najbolja rešenja uobliče, i zatim stoje spremna i svima pristupačna na ovom sajtu, to je već velika stvar.

Једино што чињеница да ти сматраш да ово решенје из 1963. у којем се "đ" пише "dj" јесте најболје, има за овај град толико значаја колико и мишљење Сулејман-паше Скопљака о просторном уређењу Београдске тврђаве око 1815. године.

Sem što je ovo rešenje potpisao Branko Pešić, pa je već taj "detalj" bitno značajniji od toga da li su 1963. imali pisaću mašinu sa slovom "đ" ili samo neku stranu sa "d" i "j".

A i nevezano za to, stvari stoje tačno suprotno. Tada se veoma vodilo računa od javnoj koristi a ne o privatnoj zaradi i o tome kako iz grada pre kraja madata izvući najviše para i prodati što više zemljišta. Sem toga, navijači su tada bili ljubitelji sporta a ne para-vojna organizacija sa vođama koji zbog nečega obično pre vremena završe na groblju, ili čak "savetnici" urbanista pri izboru rešenja na Kalemegdanu. Pa ako se misli na vrednost ovog rešenja i onih koja su danas uobičajena, a na Kalemegdanu su danas to Gondola, Pasarela, K-distrikt i "Despotov Grad" u pokušaju, to je samo da se čovek sa mukom nasmeje. Nebo i zemlja.

A ako je ovaj blago rečeno čudni argument sa đ i dj trebao da znači da je projekat star, kakve to ima veze? Jedina nada da se Beograd iz ove savremene nesreće izvuče sa bar nešto malo manje štete je da za svaki loš projekat ili praksu neko što pre predloži rešenje koje je bolje od njega, pa onda bar postoji mala nada da će se nešto od toga preuzeti, ili da će se zbog postojanja svesti u javnosti da očigledno bolja alternativa VEĆ postoji, lakše i nadajmo se na vreme shvatiti šta sve ne valja u predloženom. Pa je savršeno nebitno odakle dolazi rešenje koje je bolje pošto mi nismo skupština koja usvaja bilo šta ili je ograničena nekim formama te vrste. Ovde se rađaju ili prenose samo ideje, i to je više nego dovoljno. A DUP Kalemegdana je prepun sjajnih ideja i rezultat veoma temeljnog rada pravih stručnjaka. A ne Vesića i njemu sličnih. Sem toga i dalje se nalazi na Beoland serveru u spisku projekata.

Не знам да ли и ти, попут Весића - открио се док је недавно пал...... на тему изградње Београђанке - такође мислиш да је Бранко Пешић био архитекта, а не предратни земунски боксер? Јес` ти аргумент. Али, да се не збуниш, ја ценим Бранка Пешића, и архитекту, и градоначелника.

Елем, гледе односа према културном наслеђу на Малом калемегдану данас и тад, написаћу ти још ово: те, 1963. године (музика из "Грлом у јагоде"), Југославија је управо освојила своју другу медаљу на великим кошаркашким такмичењима; више од пола века касније, благодарећи чуду које су људи покренули из рова тврђаве, момак из Сомбора потпише у Америци уговор на 145 милиона $. И тако даље. Кошарка је културна тековина савремене Србије, са коренима на Малом калемегдану. То знамо данас, а 1963. године - нисмо знали.

Београд је, да би разумео оно што ти је Реља поменуо - зашто туристе привлачи грб Црвене звезде - уз Мадрид, Барселону и Милано, једини град који има клупског европског првака и у фудбалу и у кошарци. А у чему смо ми то још међу четири града у Европи, испред Париза, Москве, Лондона и Берлина? Те, 1963. године, Мадрид је био усамљен у тој групи. Све тече, све се мења, па и вредновање догађаја и културног наслеђа кроз деценије. Данас је овако како је. Зато пишеш узалуд. И више не бих да раправљам на ову тему, све је речено.

Ако ћемо искрено, кошарка на овим теренима у рову је једнако неприметна колико и сам ров. Мада и даље мислим да терени могу визуелно да се прилагоде тврђави и да коегзистирају заједно.

"Koegzistiraju zajedno" već skoro 100 godina.

Иако је мом поимању квалитетног коришћења тврђаве (разноврстан, пун живота; не сметају ми кошаркашки терени, мини голф, Војни музеј, Врт добре наде, два ресторана, две цркве...) ближи Рељин став, признајем да има аргумената и код оних који на исти проблем гледају доста строже и рестриктивније.

Зато мислим да би компромис могао да се нађе у окретању пажње пре свега ка запуштеним ресурсима, па тек се онда бавити будућношћу онога што већ постоји и функционише. Дакле, најпре уредити део око Леополдове капије, обновити зидине тамо где фале, владичански двор и друга здања за која се поуздано зна где су била и како су изгледала, као и два подземна пролаза према Сави на које је указивао Зума; затим уредити шеталишта и цветне алеје, засадити квалитетно дрвеће и шибље, прекрити пузавицама део зидина, обновити некадашњи поточић, пробити пар пролаза који ће омогућити разноврсније шетње...

Када за једно десет-петнаест-двадесет-тридесет година то урадимо, онда да поставимо питање шта ћемо са оним што већ постоји и функционише.

Мени нису проблематични сами садржаји, већ њихов дизајн. Није проблем у теренима, већ у оградама, офарбаној подлози. Није проблем у продавцима сувенира већ у томе што им штандови заклањају споменике наших великана и што су аљкави, претрпани са неадекватним сувенирима. Исто тако није проблем ни у угоститељским објектима већ у њиховом дизајну, музици, па мало и локацији (ипак је "Тераса" изнад гробнице бранилаца Београда 1914.-1918., по мени гробница има примат без обзира до када датира угоститељски објекат). И слажем се, прво треба да се обнови све оно што може основано да се обнови.

Posla na čak i osnovnom uređenju Kalemegdana ima toliko da to sigurno može trajati čitavu sledeću deceniju. I nema sumnje da su svi nabrojani poslovi važni i da bi ih bilo korisno uraditi što pre. Međutim voleo bih da se iz ovog silnog pisanja kao glavni utisak ponesu dva osnovna zaključka koja su po meni najvažnija.

Kroz sve ove buduće popravke i radove mora postojati jedna opšta vizija čitavog kompleksa Tvrđave i Kalemegdana. Mora se znati gde su njihove zaštićene granice i šta na kraju želimo da postignemo sa tim prostorom, dakle i sa tvrđavom i sa njenom okolinom koja je uvek bila njen neodvojivi deo. A to je zbog načina savremenog korišćenja i danas. Tek onda možemo razmišljati i kako da se svaka pojedina rekonstrukcija najbolje uklopi u tu vizuju celine i čemu sve u njemu nema mesta pošto je suprotno cilju kojem težimo. Ovo je važno jer će zbog prisustva velikog broja ljudi koji se nigde ne žure, pa su em otvreni ka novim iskustvima, em sa sobom nose puno novca, postojati STRAHOVITI pritisci da je tobože baš tu mesto čitavom nizu raznih sadržaja od kojih neko ima koristi. Zaustavljeni restoran na travnjaku i Gondola su samo prve laste iz nove serije takvih ambicija. Slično i sa Dino parkom od trenutka kada su ogradili "svoj" deo Kalemegdana i dovukli kontejnere. Zoološki vrt i tereni sportskih klubova su isto to, samo još iz vremena Kraljevine. Ali ovo je istorijska tvrđava i bukvalno početak ovog grada! ŽELIMO li da postane zabavni park? Ili "tržni centar" koji umesto robe prodaje svoj prostor (tačnije prodaje svoje posetioce) najboljem ponuđaču? To je krucijalno pitanje i ako TO ne razrešimo na čist i beskompromisan način, ova rasprava će biti samo veoma prijateljsko ćaskanje u poređenju sa onim što nas čeka.

Druga glavna ideja je da prostor mora da se razvija i koristi RAVNOMERNO. Mi već sada moramo da javno deklarišemo da je i drugi deo Kalemgdana NAŠ, u smislu da je i to deo TVĐAVE i njene pripadajuće okoline. Inače će privremena zauzeća postati trajna i niko ih posle neće isterati. Svi će početi da tvrde da su oni "gradska tradicija" pošto su tu već ko zna od kada. Ali čak i da je Dunavski deo prazan, ovaj ranije uređeni Savski deo Tvrđave i Kalemegdana je već prepun i ne smemo više ignorisati apsurd da na polovini Tvrđave jedva da ima nekoga, i da nije uređivan ko zna od kada. Kad se dobar deo Starog grada pretvori u pešačku zonu a duž čitave obale Save i Dunava uredi šetalište, ovde će biti HAOS ako ceo prostor Tvrđave i Kalemegdana tada nije spreman za posetioce. Svaka čast i deci i životnjama i sportu, ali ljudi svojom brojnošću na nekom mestu glasaju gde žele da budu i šta im se više dopada, a pri tome su još i potrebe čuvanja većih kulturnih vrednosti sasvim jasne i na međunarodnom i na nacionalnom nivou. Na terenima ih nema ni stoti deo od broja na mestima koja više odgovarju potrebana većine.

Moja ideja o uređenju spoljnih rovova kao kombinacije šetališta, linearnog parka, turističke staze za razgledanje bedema, staze za trčanje i jednog dugačkog niza potencijalnih pozornica, izložbenih i koncertnih prostora na otvorenom, trebalo je da istovremeno ispuni čitav niz potreba. Da pre svega vizuelno markira i utvrdi granicu spoljnih utvrđenja, dakle pravu granicu prostiranja zidina tvrđave, zatim da obogati njenu ponudu posetiocima, da tvrđavu učini markantnijom i većom nego što izgleda sada, da smanji pritisak šetača na ranije uređene delove, i da najzad tvrđavu počnemo da sređujemo u svim njenim delovima, a ne samo u zapadnom odnosno Savskom delu. A pogotovo je ogromna opasnost da će užasna prevara sa K-distriktom da čitavo ušće, umesto čuvanja funkcionalno neodvojivog ambijenta slobodnog prostora oko tvrđave i zelenog priobalja ušća dve velike reke, da sve ovo pretvari u visoko urbanizovanu zonu klasičnih zgrada i prometnih ulica, pa da će takav urbanizovani ambijent da bukvalno "uđe" i u severoistočni deo tvrđave.

Dakle, tačno je da u svim delovima tvrđave i njene okoline ima puno posla, ali je sada već postalo kritično i da se najzad krene sa decenijama zanemarenim uređivanjem Dunavske strane, a za to postoji niz nezavisnih razloga.

Da bi se lakše videlo koliko su uređenje, razvoj i korišćenje tvrđave neravnomerni, ali i koliko bi to bio fantastičan prostor kad bi se lepo uredio, pripremio sam nekoliko ilustracija.

Na mapi tvrđave bukvalno možemo povući vertikalnu liniju koje je deli na dva dela, skoro jednaka po veličini, ali po bogatstvu ponude građanima i upotrebi drastično različita. Takvo traćenje potencijala, odnosno razlika u uređenju, pristupačnosti i privlačnosti se NE SME dozvoliti kod ovako važnog objekta koji je po svemu jedna celina i otprilike jednako očuvan u oba ova dela.

Pogledajte prilog 9
Pošto je tako tužno stanje na Dunavskoj strani da jedva neko tamo odlazi, čak i kuda može da prođe, mali ljudi ima jasnu vizuelnu sliku gde su tačno spoljni bedemi tvrđave sa te strane. Zbog toga sam pronašao jedan veoma lepo nacrtan i jasan plan iz 1794. godine. On bi možda mogao da nam ubuduće služi kao referenca jer je najbliži savremenom stanju tvrđave pre nego što su počeli da je uništavaju zbog provlačenja šina i ulica. Pretpostavljam da bi nešto slično ovome moglo da nam služi kao konačan cilj restauracije. Dakle da bedeme tvrđave koliko je to moguće vratimo u stanje koje potseća na ovo. Ovde se lepo vidi i prava veličina tvrđave, odnosno trasa najdaljih bedema spoljne odbrane.

Pogledajte prilog 8
Ono što je lepo je da su zidovi na Dunavskoj strani izgleda i dalje prilično očuvani, iako se ne sećam kad sam poslednji put bio u Zoološkom vrtu, a svakako nikad da bi tamo gledao bedeme. Vreme da se ode ponovo, pretpostavljam. Na staroj slici pre promena zbog zoološkog vrta sam povukao liniju malo izvan tih spoljnih bedema da bi se lakše videlo kuda idu i koliko naša tvrđava ustvari zauzima bitno veću površinu od ovih par staza kojima se mi obično krećemo, što je tek bedna polovina. Predloženi spoljni kružni put oko bedema i kroz velike spoljne rovove bi išao otprilike tuda, mada ne sve do Save dok se ne sredi i Donji Grad. Međutim da bi to bilo moguće, moraju se iseliti pre svega zoološki vrt, a onda i osloboditi put kroz sve rovove.

Pogledajte prilog 7
Ovo je jedna mala slikovnica da se vidi koliko je ta, toliko zapuštena Dunavska strana tvrđave ustvari lepa i bogata mogućnostima kad bi se oslobodila podstanara i uredila kako zaslužuje. Idemo u krug, od istoka, preko severa ka zapadu.

Kalemegdan iz visine, istocni pogled - g2xaqxcxz2oz.jpg

Kalemegdan iz visine, istocni pogled.jpg

Kalemegdan iz visine, severoistocni pogled.jpg

Kalemegdan iz visine, severoistocni pogled, blize - kalemegdan-tvrdjava.jpg

Kalemegdan iz visine, severni pogled.jpg

Kalemegdan iz visine, severozapadni pogled.jpg

Kalemegdan iz visine, zapadni pogled.jpg

" . . zapuštena Dunavska strana tvrđave ustvari lepa i bogata mogućnostima kad bi se oslobodila podstanara i uredila kako zaslužuje."

Za jednog velikog "podstanara" postoji lokacija na koju bi mogao da se izmesti.
Zoo-vrt bi se čak uklopio pored Nacionalnog stadiona i Hipodroma u Surčinskom polju pored petlje koja spaja autoput i Novi Beograd. Tamo već postoji velika i lepa privatna ergela, a ima inicijativa za izgradnju novog Hipodroma, pa bi i novi Zoo-vrt mogao tamo de se izgradi jer ima dosta prostora.

A da tamo iselilimo sve sto nam smeta mogli bi i sajam zasto da smeta bg na vodi pa i hipodrom da i tu uguramo stanove ...

Nacionalni stadion sa planiranim pratećim objektima i postojeća ergela u blizini su kompatibilni sa Hipodromom i Zoo-vrtom, jer bi to bilo jedno veliko gradsko područje za relax, jedan veliki park sa raznim sadržajem gde bi se dolazilo na celodnevni izlet. A, izgradnjom petlje na autoputu i deonice do N.Bgd. ta lokacija će biti pristupačna beograđanima.
Tako bi oslobodio prostor oko Tvrđave i omogućio bolji prilaz i pogled bedeme i kapije.

Vrh