Šta je novo?

Beogradska tvrđava i park Kalemegdan

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=704694#p704694:1s7e085c je napisao(la):
Пантограф » 03 Feb 2020 08:33 pm[/url]":1s7e085c]Sa druge strane, Crnjanski je bio fudbaler, a potkraj života - zvezdaš.

Kakva rasprava, jbt. Dokazuješ čoveku aksiome važeće od Stare Grčke: da je fizička kultura deo - kulture.

I kod pomenute M. Abramović ima koliko duša hoće telesnog i fizičkog...
Aman, stadion nije fizička kultura. Niti je lokacija stadiona sportska tradicija. Zašto je tako teško razumeti razliku?

Zuma, odvoji malo vremena, pogledaj dokumentarac, pa hajde dođi i pričaj o cveću (mali zaglolic - ima u dokumentracu i nešto o vegatciji u tom rovu... možda ti se i dopadne, ko zna :) )

Dobro, tereni se nece dirati jer bi doslo hiljade navijaca da to sprece. Tako da je uzaludno uopste pricati o tome. Sad, da li je normalno da u jednoj drzavi navijaci imaju toliku moc, to je druga prica. Ali ovde bi dosli i normalni ljudi, simpatizeri, da brane terene.

U svakom slucaju, potpuno besmislena prica jer se to nece desiti. Ne postoji ni promil sanse za tako nesto. Cemu onda dalji razgovori?

Није неопходно иселити терене, ја сам за естетско прилагођавање што и није претерано компликовано.

Обнова дрвених мостића код Карађорђеве, Деспотове и Зиндан капије, рок је подужи:

Овај зид и капија су најружније (узимајући у обзир околину) што сам данас видео:

Све слике су направљене данас.

"Tradicionalni parking"

Verovatno takođe izraz "životnosti" klupskih članova i kafanskih mušterija.

Тај паркинг је после пасареле и фенси кафића највећа деградација тврђаве.

Има још један, преко кога лети поглед преко Саве на Ушће, и још бараке...Такве слике, на жалост иду у свет, данас далеко брже и више него икад. Зашто је потребно давати аутоголове и тако умањивати вредност нечег величанственог, једног и јединог у целом свету, као што је природно - историјска целина Београдске тврђаве и врта.

Слично је и са теренима, зар не би паметно решење било да се терен са трибинама и павиљоном који може да постане мали музеј кошарке, сачува као успомена на почетке једног пута ка светском успеху којим је тај спорт добио значај попут наше тврђаве. А преостали ровови да се врате у своје природно стање какво је било вековима, са травом, пољским цвећем и другим растињем ?

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=704781#p704781:18o43w26 je napisao(la):
Zuma » 04 Feb 2020 01:15 am[/url]":18o43w26]"Tradicionalni parking"

Verovatno takođe izraz "životnosti" klupskih članova i kafanskih mušterija.

To si samo ti napisao. To niko drugi ne tvrdi, nismo ni pričali o parkingu.
I koliko ja znam, tu ne postije kafene, postoje dva restorana ("Kalmegdanska terasa" od pre Drugog svetskog rata).

Bože, kako su samo unakazili Zvezdinu zgradu sa ovim kosim krovom....

A za mostiće... Koliko vidim, ovaj kod Karađorđeve kapije stoji na betonskim osloncima. U čemu je problem da se se on zameni za jedan dan?
Vojska bi to odradila čas posla.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=704684#p704684:1cepq1lb je napisao(la):
talason » 03 Феб 2020, 20:17[/url]":1cepq1lb]Ни мени никада неће бити јасна таква игноранција и неспособност некога да проучи материју пре него што јавно изнесе свој став или закључак. Апсолутно нема потребе наводити знаке наводника тамо где им није место.

А још нејаснија ми је појава да у двадесет и првом веку постоји толико факултетски образованих Београђана који су ликовно неписмени до крајњих граница. Ако си уопште приликом изношења става помислио, да ти нешто није ”јасно”, да ће та изјава имати било какву критичку вредност или да ће та изјава бити релевантна за неки дискурс, не само да си докон већ си и евидентно некомпетентан за изношење било каквог валидног аргументна.

Максимално ме нервира овај облик доконости, максимално. Већ је довољно тешко младим људима (мада, заправо, свим старосним групама) приближити уметност или било какав културни садржај. Још теже је када, људи као што си ти, који у 21. веку имају приступ интернету, наносе штету на овакав начин. Перфидно.
прво, понавља ти се пост два пута, тако да је један пријављен. друго, ово за мене није уметност. то што неко седи на столици и ради шта год (као нпр. што се Марина Абрамовић деренџа на кревету) се свакако не може назвати уметност. или мораш да се тешко надрогираш да би то назвао уметност. зна се шта је уметност, сликарство, музика, вајарство, књига, глума, позориште, опера, балет итд. не ово глупирање по простору. ово је то, глупирање. људи који не знају шта да раде од себе, па 'ајде да будемо перформанс уметници. будалаштина

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=704725#p704725:3sk40f5l je napisao(la):
Beki » Yesterday, 22:30[/url]":3sk40f5l]Dobro, tereni se nece dirati jer bi doslo hiljade navijaca da to sprece. Tako da je uzaludno uopste pricati o tome. Sad, da li je normalno da u jednoj drzavi navijaci imaju toliku moc, to je druga prica. Ali ovde bi dosli i normalni ljudi, simpatizeri, da brane terene.

U svakom slucaju, potpuno besmislena prica jer se to nece desiti. Ne postoji ni promil sanse za tako nesto. Cemu onda dalji razgovori?

Koliko se sećam, nije nijedan navijač došao kada je onaj lik krenuo da pleni koševe jer mu Zvezda nije isplatila neka dugovanja. https://sport.blic.rs/kosarka/domaca-ko ... ug/e7eht66

Bio sam prosli vikend na kalisu i nisam primetio da je ista falilo mosticima. Bili su u dobrom stanju.
Ne kapiram kako ce se sad dolaziti do drugih delova Kalisa bez mostova do Jula

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=704792#p704792:uf1lwve6 je napisao(la):
ГЛАС ПРИРОДЕ » 04 Feb 2020 03:10 am[/url]":uf1lwve6] А преостали ровови да се врате у своје природно стање какво је било вековима, са травом, пољским цвећем и другим растињем ?

Jesi ti nekada kopao rov (zaklon)? :D

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=704829#p704829:od3jccmf je napisao(la):
astrodule » Uto Feb 04, 2020 10:32 am[/url]":od3jccmf]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=704725#p704725:od3jccmf je napisao(la):
Beki » Yesterday, 22:30[/url]":od3jccmf]Dobro, tereni se nece dirati jer bi doslo hiljade navijaca da to sprece. Tako da je uzaludno uopste pricati o tome. Sad, da li je normalno da u jednoj drzavi navijaci imaju toliku moc, to je druga prica. Ali ovde bi dosli i normalni ljudi, simpatizeri, da brane terene.

Koliko se sećam, nije nijedan navijač došao kada je onaj lik krenuo da pleni koševe jer mu Zvezda nije isplatila neka dugovanja. https://sport.blic.rs/kosarka/domaca-ko ... ug/e7eht66
Lose poredjenje brate, uzaludno mi je bilo sta odgovarati. Znam da i sam znas to.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=704830#p704830:17qk6pgc je napisao(la):
Zion Williamson » 04 Feb 2020 10:38 am[/url]":17qk6pgc]Bio sam prosli vikend na kalisu i nisam primetio da je ista falilo mosticima. Bili su u dobrom stanju.
Ne kapiram kako ce se sad dolaziti do drugih delova Kalisa bez mostova do Jula

Ko zna, možda su još od ranije planirali da ih zamene.
Ali ovi rokovi su skandalozni. Za ovaj most kod Karađorđeve kapije to ne bi smelo da traje više od par dana, sa sve sušenjem laka.

Most kod Sahat kapije je rekonstruisan prošle godine za desetak dana!

Ovi radovi ce nas kostati oko 135.000 evra.

Rok je definisala u tenderu JP kalemegdanska tvrdjava na 150 dana i bas su ga preterali (verovatno u dogovoru sa izvodjacem rade jedan po jedan most da sa minimalno radnika odrade posao :) )
Najvise posla ima na Zindan kapiji tj mostu gde racunaju da ugrade 5 tona ojacanja u celicnu konstrukciju plus zamena tj kompletna obrada drvene konstrukcije. Poslednja sanacija je bila 2005 godine ali po starom Srpskom obicaju od tada nije radjeno preventivno odrzavanje, a sto su i priznali iz JP, pa su grede (i celicne i drvene) istrulele. Nivo radova ovde otprilike kao na mostu kod Sahat kule.
E sad sto su svojevremeno onaj Sahat most uradili mnogo brze je zbog opustenog roka koji su sada dali ovi iz jp kalemegdanske tvrdjave.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=704813#p704813:344unt3a je napisao(la):
JohnnyLee » 04 Feb 2020 09:30 am[/url]":344unt3a]прво, понавља ти се пост два пута, тако да је један пријављен. друго, ово за мене није уметност. то што неко седи на столици и ради шта год (као нпр. што се Марина Абрамовић деренџа на кревету) се свакако не може назвати уметност. или мораш да се тешко надрогираш да би то назвао уметност. зна се шта је уметност, сликарство, музика, вајарство, књига, глума, позориште, опера, балет итд. не ово глупирање по простору. ово је то, глупирање. људи који не знају шта да раде од себе, па 'ајде да будемо перформанс уметници. будалаштина
Radovi Marine Abramović su u većini najvećih muzeja sveta, bila je profesor na nekoliko akademija u Nemačkoj i Francuskoj, i sama je postala akademik jer je primljena u Američku akademiju, jednom je bila proglašena i za najuticajniju umetnicu sveta, broj izložbi i nagrada je nemoguće i nabrojati. I sada se pojavlješ ti koji nemaš nikakvih problema sa time da kažeš da ostak sveta čine id***, donoseći tako isključiv i ekstreman sud . Pa zar u najmanju ruku ne bi trebalo biti oprezan, u smislu "ja ne znam ništa o tome, ali mi se ipak čini ...", a ne:

- (to) се свакако не може назвати уметност.
- мораш да се тешко надрогираш да би то назвао уметност
- зна се шта је уметност

da neko ko ZNA da ništa ne zna o toj vrsti umetnosti, kaže da se "zna šta je umetnost" i to uprkos očiglednih dokaza iz dobrog dela ostatka sveta.

Meni je fascinantna ova naša karakteristika koja se u manje ekstremnom i bitno manje očiglednom vidu toliko često ponavlja. I to spominjem zato ima veze i sa ovom raspravom.

Grad i nacija kojima su toliki tragovi postojanja na ovom mestu uništeni zbog ratova, stranih osvajanja, neznanja i nebrige, u sred grada ima relativno sačuvan objekat najvišeg mogućeg kulturnog značaja koji uopšte postoji. Tamo gde je objekat od 200 godina dragocena retkost imamo ogromnu tvrđavu sa neverovatnih 2000 godina funkcionalnog kontinuiteta i sa delovima koji su i sasvim bukvalno stari baš toliko! Koji su tu stajali i branili upravo ovo naselje u kome mi sada živimo još dok su Sloveni brali pečurke u nekim dalekom severnim šumama. I sada, umesto da se i kod nas koristi u svetu opšteprihvaćena hijerahija kulturnih vrednosti, da tvrđava i formalno bude ono što suštinski jeste, "Unesco World Heritage Site", da se u tom cilju prikaže svaki delić takvog blaga na najbolji mogući način i da usput građani dobiju još slobodnog prostora koga toliko posećuju, čitav istočni i jugoistočni deo je nedostupan i zauzet potpuno nepovezanim sadržajima koji bez ikakvih problema i degradacija mogu biti na drugim mestima. Sa obrazloženjem da je to "tradicija". Preciznije, IGRALIŠTE je tradicija jer bi samo to bilo oštećeno seobom na drugo mesto. Ne sam sport i ljudi koji su ga činili, nego lokacija igrališta. A 2000 godina kontinuiteta tvrđave su za nas očigledno manje važna tradicija od improvizovanog stadiona za taj sport!?

Pa onda, vrlo slično tome, opšte mišljenje da bi par običnih prozora na glavnu gradsku kapiju ispod pločnika i time bez ometanja bilo čega iznad zemlje TAKOĐE bilo previše iritantno po ne znam tačno šta. Druga boja delova pločnika na Trgu Republike bi valjda jezivo ometala pogled na ringišpil, klizalište i štand sa pljeskavicama?

Na šta vas takva hijerarhija vrednosti potseća?

Mislim da sam shvatio. Zuma generalno sport, bavljenje sportom, treniranje, takmičenje, košarku, uspehe na takmičenjima, reprezantaciju... on to ne doživljava kao nešto svoje niti kao nešto važno...
Čovek je iznad ovog običnog, svakodnevnog života. Tragedija... ali šta se tu može. Moraćemo da ga trpimo :)

Zuma, verujem da, kada bi pitao Marinu Abramović šta misli o svemu ovome, da bi se zaprepastio koliko ne bi imalo veze sa tvojim mišljenjem. Eto, kad ti tumačiš Andrića, ja ću Marinu, koju inače uvažavam.

Rekao bih, po ovom tvom pisaniju, da ti jednostavno nisi kulturan čovek. Izvini, ali mislim da je tako. Nedostaje ti, u kritičnoj meri, osnovne širine duha. Ne daj Bože da se ti za nešto važno pitaš.

Tvrđava ima 2000 godine istorije... jeste, ali kakva je to istorija?
Nije istorija kulture i humanizma, to je istorija ratova, bitaka, nasilja, krvoprolića, smrti, represije, mučenja....

I onda u 20.veku konačno nešto lepo, životno. Igre - sport, muzika, ples. Slavljenje života, uživanje u lepim stvarima.
Za 2000 godina, konačno sreća, nešto lepo, pozitivno, korisno za obične ljude.
I tu sad ima nešto loše? Svašta.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=705161#p705161:39qb8pyt je napisao(la):
Пантограф » 04 Feb 2020 11:38 pm[/url]":39qb8pyt]Zuma, verujem da, kada bi pitao Marinu Abramović šta misli o svemu ovome, da bi se zaprepastio koliko ne bi imalo veze sa tvojim mišljenjem. Eto, kad ti tumačiš Andrića, ja ću Marinu, koju inače uvažavam.

Rekao bih, po ovom tvom pisaniju, da ti jednostavno nisi kulturan čovek. Izvini, ali mislim da je tako. Nedostaje ti, u kritičnoj meri, osnovne širine duha. Ne daj Bože da se ti za nešto važno pitaš.
Eto dokle smo došli. Da li si bio na izložbi i slušao njene intervjue? Ja sam i uživo gledao njene performanse, a ne samo slušao šta govori. Da sada ne spominjem broj godina koji je iza mene. Ona i Ulaj su PEŠKE prošli kompletnu dužinu Kineskog zida kao jedini dovoljno značajan i simboličan način za označavanje kraja zajedničkog života. To je ono što ona misli o važnosti starih tvrđava oko kojih je tokom vremena izgubljeno i rođeno toliko života. Ali ne ... ostavimo to pošto postoji bitno važnije pitanje.

Da li ja ne cenim dovoljno sport ili vi ne cenite dovoljno kulturu?

Ne vidim kako je degradacija sporta shvatati prave vrednosti i u drugim oblastima. Meni lično izgleda da ja veoma cenim sport. Ali šta se obično nalazi na listi Uneska? Na šta stotine miliona turista iz svih naroda i svih kultura troše ogromne pare da bi videli, iako se nekad nalazi na drugoj strani Zemlje? Adaptirani teren u staroj tvrđavi i tribine iskopane u njegovom bedemu, ili tu tvrđavu? Postoje i nešto objektivniji kriterijumi od ličnog mišljenja. Nemojte ovo shvati kao da ja manje od vas cenim značaj ovog mesta u istoriji Beogradskog sporta. Stvar je samo u tome da za sada izgleda da je moj spisak vrednih stvari nešto obimniji pa mi je teško da ne vidim vrednost i drugde.

Ali to je, naravno, samo moje mišljenje. Pa neka sada svako formira svoje, pošto je sasvim dovoljno rečeno o problemu koji bi trebao biti jasan i bez ovoliko priče. Imamo prastaru i očuvanu tvrđavu koja je samo srce i začetak grada, a njena polovina nije čak ni dostupna svima, a kamoli predstavljena u skladu sa značajem koji ima po kulturnim normama koje su u svetu široko prihvaćene. Kako to može biti predstavljeno kao nerazmevanje značaja sporta meni nije jasno, ali je to naravno samo moj problem.

Pa ti si postavio ovu sliku

DP5D0184.jpg

kao primer nečeg pozitivnog.

Tebi je ok neka tuc tuc muzika gde izvođači ne znaju dva akorda i sviraju kompjuter, a u publici se nalazi gomila narkomana, ali to je umetnost, a nije ti ok mesto gde je nastala jedna od dve škole košarke na svetu, košarke - drugog najpopularnijeg sporta inače.

Svaki deo Malog Kalemegdana gde se nalaze tereni Zvezde i Partizana treba čuvati kao oči u glavi, to je mesto gde je nastala Jugoslovenska škola košarke, kao što sam rekao, u svetu postoje samo dva ili tri stila/škole košarke, a jedna od tih je naša. Uz to smo osvojili srebro na OI, imamo ogromnu tradiciju, gomile svetski poznatih igrača i trenera, trenutno imamo najboljeg centra sveta. I sve je to krenulo sa Malog Kalemegdana.

Pisao sam ovo već, ali mi je post iz nekog razloga obrisan. Ima mesta za sve i samo tako će Beograd jednog dana istinski zasijati, kada u istom trenutku budemo imali i izložbe i utakmice i milion drugih dešavanja, kada se na svakom ćošku bude nešto dešavalo, ali što je najvažnije, kada ljudima neće smetati određeno dešavanje već će zaobići ono što im se ne sviđa i nastaviti ka onome šta njih interesuje.

I tuc tuc i džez i košarka i Marina Abramović i klasična umetnost... Jedino fudbalere smestiti u Surčin ili još dalje ako je moguće :D Ti si pored živih fudbalera našao da žališ na košarku :lol:

Nekoliko dana nisam mogao da posećujem forum i jako sam razočaran onim što sam pročitao - uvrede, pljuvanja, sarkastični komentari i to sve zbog Zvezde? ?! Da li je mogu'e??

Prvo, mi ne odlučujemo o tome da li treba izbaciti klubove sa tvrđave - odluka o tome je doneta davno, još u DUP-u iz 80-ih nema ni klubova, ni zoo-vrta, ni zgrade u kojoj je bio Beko - a to je doneo GZZSK BG - to što nije sprovedeno govori puno- za naših života neće biti sprovedeno tako da možete da se opustite... Zvezda je do daljnjeg tamo.

A da li su klubovi zaslužili da ostanu tu - naravno da ne. Te priče o sportu i zdravom životu su stvar davne prošlosti. Otkad znam za sebe to je zabranjena zona -običan čovek tamo nema pristup (izuzetak su teniski tereni). Zvezda je sebi dala za pravo da uništi onako sjajan modernistički objekat koji je dobila, da uništi terene za mini-golf i poseče drveće (samo su izbetonirali i tamo nema ničeg već skoro 30 godina). Dali su sebi za pravo da pregrade tvrđavu i da tu više ne može ni da se prođe, napravili sebi parking u rovu postavili bez dozvolei krajnje neukusan zid i kapiju od kovanog gvožđa -čak ni spomenik košarci ne može da se vidi jer će te najuriti čuvar ??! Pritom tamo se košarka ni ne igra, ponekad mlađe kategorije imaju trening i to je sve - pa zar to ne mo#e bilo gde drugo? Još su sebi dozvolili da popločaju rov, sigurno i to bez dozvole, kao i sve drugo - bahaćenje par excellence! A na Partizanovim terenima logo kladionice - o kakvom duhu i sportu govorite- to je stvar davne prošlosti..

Upravo u to ime i treba zgradu pretvoriti u Muzej košarke, ostaviti teren sa tribinama na koji će svako od nas moći da dođe u bilo koje doba dana ili godine da šutira za svoje zadovoljstvo, a ne da za to treba da pita Čoviča.
Što se tiče urbanog života, jedino što sam ja video na tim terenim je hardcore Poselo 202... Toliko o tome, prošlost se ne može vratiti..

I zamolio bih da konačno razlučite pojmove tvrđave i Kalemegdana jer to nije isto - Kalemegan je esplanada (na Krfu je zovu Spianada), brisani prostor oko tvrđave koji služi da se omogući dejstvo artiljerije i svih ostalih oružja da bi se grad odbranio i kao takvo je nerazdvojni deo tvrđave, kao i svi ostali fortifikacijski elementi - kao na primer ti rovovi ispred Velikog ravelina. Ako je normalno napravii park na Kalemegdanu zbog čega nije normalno ili kič uvesti parternu arhitekturu i topijarne elemente u rovove? Tvrđava već sa prvim toplim danima ima previše ljudi i otvaranje novih koridora je potreba. Sada je taj koridor u potpunosit blokiran a mogao bi biti vrhunski ukras tvrđave.

Beogradska tvrđava je spomenik od vrhuskog značaja za ovaj grad i ovu zemlju a od sleće godine će biti deo UNESCO svetske baštine - privatnim klubovima koji uzurpiraju prostor ovde jednostano nema mesta, kakogod da se zovu - boje su nebitne.

I još jedna stvar - na ovoj temi su do sada ljudi bili vrlo ljubazni, širili su znanje i informacije , zahvaljivali jedni drugima i pohvaljivali postove koji su sviima širili vidike - ako niste u stanju da se ponašate na taj način, postoje odgovarajuće teme na forumu za vas na kojima imate istomišljenike - ovde ste smorili.

Toliko od mene na ovu temu...

Vrh