[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=704813#p704813:344unt3a je napisao(la):
JohnnyLee » 04 Feb 2020 09:30 am[/url]":344unt3a]прво, понавља ти се пост два пута, тако да је један пријављен. друго, ово за мене није уметност. то што неко седи на столици и ради шта год (као нпр. што се Марина Абрамовић деренџа на кревету) се свакако не може назвати уметност. или мораш да се тешко надрогираш да би то назвао уметност. зна се шта је уметност, сликарство, музика, вајарство, књига, глума, позориште, опера, балет итд. не ово глупирање по простору. ово је то, глупирање. људи који не знају шта да раде од себе, па 'ајде да будемо перформанс уметници. будалаштина
Radovi Marine Abramović su u većini najvećih muzeja sveta, bila je profesor na nekoliko akademija u Nemačkoj i Francuskoj, i sama je postala akademik jer je primljena u Američku akademiju, jednom je bila proglašena i za najuticajniju umetnicu sveta, broj izložbi i nagrada je nemoguće i nabrojati. I sada se pojavlješ ti koji nemaš nikakvih problema sa time da kažeš da ostak sveta čine id***, donoseći tako isključiv i ekstreman sud . Pa zar u najmanju ruku ne bi trebalo biti oprezan, u smislu "ja ne znam ništa o tome, ali mi se ipak čini ...", a ne:
- (to) се свакако не може назвати уметност.
- мораш да се тешко надрогираш да би то назвао уметност
- зна се шта је уметност
da neko ko ZNA da ništa ne zna o toj vrsti umetnosti, kaže da se "zna šta je umetnost" i to uprkos očiglednih dokaza iz dobrog dela ostatka sveta.
Meni je fascinantna ova naša karakteristika koja se u manje ekstremnom i bitno manje očiglednom vidu toliko često ponavlja. I to spominjem zato ima veze i sa ovom raspravom.
Grad i nacija kojima su toliki tragovi postojanja na ovom mestu uništeni zbog ratova, stranih osvajanja, neznanja i nebrige, u sred grada ima relativno sačuvan objekat najvišeg mogućeg kulturnog značaja koji uopšte postoji. Tamo gde je objekat od 200 godina dragocena retkost imamo ogromnu tvrđavu sa neverovatnih 2000 godina funkcionalnog kontinuiteta i sa delovima koji su i sasvim bukvalno stari baš toliko! Koji su tu stajali i branili upravo ovo naselje u kome mi sada živimo još dok su Sloveni brali pečurke u nekim dalekom severnim šumama. I sada, umesto da se i kod nas koristi u svetu opšteprihvaćena hijerahija kulturnih vrednosti, da tvrđava i formalno bude ono što suštinski jeste, "Unesco World Heritage Site", da se u tom cilju prikaže svaki delić takvog blaga na najbolji mogući način i da usput građani dobiju još slobodnog prostora koga toliko posećuju, čitav istočni i jugoistočni deo je nedostupan i zauzet potpuno nepovezanim sadržajima koji bez ikakvih problema i degradacija mogu biti na drugim mestima. Sa obrazloženjem da je to "tradicija". Preciznije, IGRALIŠTE je tradicija jer bi samo to bilo oštećeno seobom na drugo mesto. Ne sam sport i ljudi koji su ga činili, nego lokacija igrališta. A 2000 godina kontinuiteta tvrđave su za nas očigledno manje važna tradicija od improvizovanog stadiona za taj sport!?
Pa onda, vrlo slično tome, opšte mišljenje da bi par običnih prozora na glavnu gradsku kapiju ispod pločnika i time bez ometanja bilo čega iznad zemlje TAKOĐE bilo previše iritantno po ne znam tačno šta. Druga boja delova pločnika na Trgu Republike bi valjda jezivo ometala pogled na ringišpil, klizalište i štand sa pljeskavicama?
Na šta vas takva hijerarhija vrednosti potseća?