dex libris
Intermediate
- Učlanjen(a)
- 12.10.2017.
- Pohvaljen
- 1.031
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=687470#p687470:2gga3cni je napisao(la):Drakche » Уто Дец 10, 2019 2:03 pm[/url]":2gga3cni]Neka kaze sta ko hoce, ali ja sam apsolutno za rekonstrukciju ove istocne kapije i zidina sve do kule Nebojse, za pocetak.
Ovo ne bi bio ni neki radikalni poduhvat, s obzirom da se slicno radilo i radi se na mnogim tvrdjavama po Srbiji.
Slažem se sa tobom @Drakche da ovo mora da se obnovi - i kompleks Istočne kapije i Severoistočni bedem a bilo bi lepo da u to uđe i obnova srednjovekovnog pristaništa kao zatvorene vodene površine jer bez toga je ova celina nekompletna.
Po meni, najveći problem je austrijska nivelacija terena - već kod Istočne kapije je nasip visine 2 metra (sa suprotne strane, kod Severne kapije Zapadnog podgrađa, tamo gde zid udara na bedem barutane, je nasip takođe 2-3 metra.. Kod Ribarske kapije se vidi da je nasuta gotovo početka do luka njenog portala, znači bar 3 metra a kod Potkovičaste kule, završne kule ovog dela bedema, na ulazu u arsenal je verovatno i 4 metra. Da bi rekonstruisani bedem u prostoru vizuelno stajao kako treba, ta zemlja mora da se ukloni.
Međutim, u literaturi sam nalazio samo na negiranje te mogućnosti jer je zbog uspora toka vode zbog Đerdapa visina vodenog odgleda prosečno povećana za 3 metra (to se vidi i po Priobalnom bedemu koji je stalno u vodi a po starim vinjetama se vidi koliko je moćan i visok kad je voda ispod nivoa kote na kojoj zid izlazi na površinu - to se danas ne dešava). Jasno je šta to znači pri povišenim vodama. Sa druge strane, hidroinženjer sam kojim sam razgovarao na ovu temu kaže da to nije problem i da postoji čitav niz načina na koji se Donji Grad, sa uklonjenim nasutom zemljom može uspešno braniti od visokih i podzemnih voda.
Šta je istina - voleo bih da znam.. zaista!
P.S. U prilogu Reljina fotografija na kojoj se dobro vidi Priobalni bedem pri niskom vodostaju