Šta je novo?

Beogradska tvrđava i park Kalemegdan

Zato što je ideja da taj deo grada pre svega živi od turizma, zabave i kulture. A to znači da se mora spojiti buduća velika pešačka zona Knez Mihajlove sa Kalemegdanskim parkom. Što znači da se i Pariska i Tadeuša Košćuška mora ukinuti. Drugi veliki fokus je čuveni "silazak Beograda na reku". Što znači aktiviranje čitavog poteza desne obale Save i Dunava. A TO znači da se mora ukinuti obilaznica oko Kalmegdana. Nažalost, istovremno i baš zbog povećanog broja ljudi saobraćaj bi se po obe ulice ustvari povećao. Pri čemu je Parisku već sada poptuno nemoguće pretrčati, toliki je intenzitet saobraćaja. A još nije napravljen ni bivši Zahin kompleks ni useljen Beograd na vodi. Tako smo u situciji da moramo ukinuti DVE ulice u trenutku kad su one već opterećene, a tek će BITI opterećene. Metro tu neće puno pomoći zbog prirode pretežnog kretanja u tom prostoru, a pogotovo zbog ogromnih budućih potreba za snabdevanjem uslužno orjentisanog dela grada koji će dobiti mnogo više posetioca nego što ima sada. Zbog toga je ovakav tunel jedino što je preostalo kao kvaliteno i dugoročno rešenje. Ostalo je bacanje para ako ova zona postane onoliko uspešna i posećena koliko mislim da će biti.

Значи без зујања колима на све стране прети пропаст граду. Напротив, један сасвим другачији приступ развоју би довео до процвата, а не пропасти нашег града.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=536479#p536479:3gythl1g je napisao(la):
Zuma » 07 May 2018 10:13 pm[/url]":3gythl1g]Zato što je ideja da taj deo grada pre svega živi od turizma, zabave i kulture. A to znači da se mora spojiti buduća velika pešačka zona Knez Mihajlove sa Kalemegdanskim parkom. Što znači da se i Pariska i Tadeuša Košćuška mora ukinuti.

Cekaj, tebi je tesko da sacekas 30 sekundi na onom semaforu da bi presao iz Kalisa u Knez Mihajlovu? :?

Imas 80 sekundi da gledas lepe beogradjanke na drugoj strani ulice. :)
Zumo nemoj da nam skratis to zadovoljstvo i jos da nas to kosta 20 miliona evra.

Rekao sam da se ne može pretrčati zato što je dobar i svima pristupačan test da li ulica ima još slobodnih kapaciteta. Nisam rekao šta ja radim.

Pa sad, u principu ne mora nigde nista da se gradi, jer je sve ok kako jeste..

Vesić je sa francuskim ambasadorom obišao radove oko spomenika Francuskoj i rekao da predstoji obnova velikog stepeništa, kao i uredjenje celog parka. U tom cilju, kaže da je ideja da se pozovu pejzažne arhitekte iz Francuske, kako bi park bio svetski uredjen..Čita se ovaj forum izgleda, pa i Vesić nekada uspe da izjavi nešto pametno.

Problem Kalemegdana i Usca je da ima mnogo drveca koje je izraslo izvan svake kontrole.....

Pa da to malo prosvjetlimo potkratimo potkresemo proredimo

Astrodule, pa verovatno imamo pejzažne arhitekte, ali rezultate njihovog rada ja ne vidim..ako su uopšte i angažovani u našim gradovima. Osim parka u Vrnjačkoj banji, Koviljači i Bukovičkoj banji-ja ne znam za neke lepe parkove kod nas. A i oni su samo senke svog nekadašnjeg izgleda. Uredjenje javnih prostora u Srbiji je vrlo problematično. Kad pogledam pešačke zone po našim gradovima-od Subotice, NS, Zrenjanina pa do Niša-ne zna se šta tužnije izgleda. Tu je izuzetak jedino Jovinov projekat beogradske pešačke zone. A što se tiče parkova, ovde se prvo ne zna gde treba saditi visoko drveće, a gde niže vrste i cveće. Šta od arhitekture ne treba sakrivati zelenilom, šta treba ukrasiti raskošnim cvetnim dekoracijama. Što se mene tiče, neka dovedu lepo Francuze kao i pre sto godina da nam postave osnove uredjenja Kalemegdana, Topčidera i Studentskog parka, a naši stručnjaci neka gledaju i uče pa posle da znaju da održavaju. Kalemegdan mora da izgleda svetski i vrhunski, ako već ne mogu tako da se srede i ostali parkovi. Ovako nešto mu očajnički fali:Pogledajte prilog 2Pogledajte prilog 1

Idete od kraja umesto od početka. Ko će to održavati? Prvo treba da se poveća budžet Gradskog Zelenila, pa onda možete pričati o drugim stvarima. Ali to niko neće, ni političari ni narod, a oni nemaju čak ni dovoljno kamiona cisterni za zalivanje, a kamoli radnika ili biljnog materjala.

Ustvari, kakve cvetne aleje, sada se smatra da nam ne treba ni toliko "očigledno korisnih" javnih površina. Da trotoari u novoizgrađenom delu grada ne treba da budu širi od ... ustvari glupo mi je i pisati o tome. Samo gubim vreme.

Zuma, pa jeste-ovo o čemu mi pišemo su samo maštanja. Ali bi se svakako pre i jeftinije sredio park, nego što bi se kopali automobilski tuneli radi spajanja pešačke zone Kneza i Kalemegdana i uštede 30 sekundi čekanja na semaforu. To je megalomanija koju ne mogu da priušte ni mnogo bogatiji gradovi. Sredjivanje glavnog parka u tvrdjavi nije ništa naspram toga.

Ja ne predlažem tunel samo da bi neko uštedeo 30 sekundi čekanja na semaforu. To je besmislena redukcija zamišljena samo da obezvredi ideju. Tunel bi imao čitav niz prednosti koje, za razliku od cvetnih aleja, daju sasvim opipljive ekonomske, prostorne i razvojne koristi za mnoge društvene grupe, uključujući tu i investitore sa novcem, a ne samo običan narod. Nasuprot tome, oni koji bi imali direktne koristi od puno cveća i više prostora na trotoaru su društvene grupe sa mnogo manje političko-ekonomske moći. Zbog toga verovatnoća da se ostvari jedno ili drugo uopšte nije ista. Zato kažem da je imati LEP grad, daleko najmanje verovatno i na najdužem štapu. Jer je čak i običan svet veoma daleko od toga da veruje da bi ON trebao da plaća porez da bi neko sadio cveće. Daleko smo mi od tog civilizacijskog nivoa. Nažalost.

Mogu se te cvjetne leje napraviti u bg nije problem znate li da se krade cvijece izmedju dvorova ...
A da treba to neko da odrzava ... i tako ...

file.php

Samo fale agave i cvijece bojim se da je to malo docrtavano ako je ovo agava u centru ...

Pošto je ima na više slika, nije docrtana. Možda je rukom obojena, ali nije izmišljena.

Nemora da znaci palme su bile ali agave bas ne ljube snjeg i minus

Nadam je da je iko pročitao intervju Irine Subotić na temi o spomenicima, koji je pored poplave kiča u umetnosti primenljiv i na neke druge oblasti kao što su arhitektura ili hortikultura..

Gosp Irina Subotic bi mogla da pogleda neke spomenike uzivo pa onda da ih komentarise a za neke koristi prejake rijeci ...Par monenata je u pravu oko Tesle a i tu je mogla biti preciznija

Vrh