Upravo sam prošao pored Beton hale i usput pogledao talpe. Verujte da mi je bilo potrebno otprlike 30 sekundi i da vidim gde su zatege i kuda idu. Tako da Vesić malo drami kad priča kakvo je to iznenađenje bilo. Možda nisu u dokumentaciji, ali da je bilo ko prosto sišao niz stepenice, video bi ih.
Obratite pažnju na red gigantskih šrafova na horizontalnom metalnom profilu koji povezuje vrhove talpi.
Pogledajte prilog 5
To izbliza izgleda ovako.
Pogledajte prilog 4
Uočite podlošku koje nije svuda iste debljine.
Pogledajte prilog 1
Na prvi pogled to može da izgleda kao šraf koji drži horizontalni profil koji sprečava krivljenje po dužini. Međutim samo za to i šipka i on ipak izgledaju previše veliko. Glavna indicija da nije samo to je ipak činjenica da kada se pogleda sa strane lako se vidi da šraf nije normalan na ravan talpi nego zakošen.
Pogledajte prilog 2
I to ne da je samo jedan zakošen, nego SVI vire pod tim istim oštrim uglom.
Pogledajte prilog 3
Pošto nema nikakvog razumnog razloga zašto bi šrafovi koji drže horizontalni profil svi odreda bili iskošeni, preostaje samo mogućnost da su kosi zato što je upravo to sam kraj zatege koja se pruža koso i naniže, u zemlju. Sem toga zatezanje na vrhu talpi daje najveću "polugu", pa se sve slaže.
Dakle, zatege su na svakoj petoj talpi i idu koso u zemlju. Iz ugla koji vidite na slici je očigledno da zatega brzo ponire u sve veću dubinu, pa je verovatno relativno duboko i kad dođe do temelja Beton hale, prolazeći verovatno ispod njih. A to znači da na bitno većoj daljini, na kojoj bi bio ulaz u prolaz ispod ulice, zatege su se već spustile DALEKO ispod potrebnih metar ili metar i po. Ako su uopšte toliko dugačke. Što znači da mogu da garantujem da one nisu problem za prolaz kroz put.