Šta je novo?

Beogradska tvrđava i park Kalemegdan

Pa tvrđava je već dostupna.. Kao što rekoh, do Gornjeg grada imaju dva moguća prilaska. Ako treba, ucrtaću ih na karti.
A ''arheolog u invalidskim kolicima'' ne postoji. To je realno koliko i npr slepi građevinac, ili gluvi vatrogasac.

E te gadne kaldrme treba rešiti nekako. Najjeftinije bi bilo staviti jednu debelu gumenu traku sa prikladnim dezenom

Ili jednostavno obaviti sledeći niz koraka:
1. Osoba u kolicima se doveze autom do ulaza u Kalemegdan iz Uzun Mirkove.
2. Na rampi se obrati čuvaru sa molbom da se pusti da uđe unutra i parkira se da bi mogla da priđe i poseti tvrđavu.
/u slučaju da ne može da uđe unutar tog prilaza, parkira se na asfaltnu površinu pored rampe
3. Izađe iz auta
4. Sedne u kolica
5. Krene i prođe Spoljnu Stambol kapiju, pa pored terena, pa pored Vojnog Muzeja, i eto je u Gornjem gradu, odakle ima stazu do Pobednika.

U slučaju da osoba dolazi ''pešaka'' (u kolicima ili je neko gura) iz pravca Knez Mihailove:
1. Pređe Parisku i uđe u Kalemegdan
2. Na trećoj ''raskrsnici'' skrene desno.
3. Dođe do pomenutog prilaza između Uzun Mirkove i Spoljne Stambol kapije
4. Isti korak kao 5. iz prethodnog primera.

I eto, problem rešen. Ne moraju nikakve rampe, gume, betoniranja, ograde...

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=496299#p496299:jfzwavly je napisao(la):
Vox91 » 27 Nov 2017 09:11 pm[/url]":jfzwavly]Zuma, ti, kako ih žalosno nazivaš-siromašni i hendikepirani avanturisti, su naši sugradjani i imaju svako pravo da im bude dostupan svaki metar našeg grada, kao i svima nama ostalima. Diskusija o tome kako ih je malo po tvrdjavi nema nikakvog smisla, jer bi ih sigurno bilo mnogo više kada bi grad bio prilagodjen njihovim potrebama, pa i sama tvrdjava. Zato što se mene tiče, mogu slobodno da naprave stotinu rampi po tvrdjavi kako bi ista bila svima dostupna, jer nikakvo čuvanje nikakve vizure ne može da mi bude preče od toga. Ovo je 21. vek i svi ljudi moraju da imaju jednaka prava na sve.
Trenutno ne pričamo o rampama na Kalemgdanu, nego o nametljivoj metalnoj ogradi i prezentaciji. Kada si poslednji put u gradu video čoveka u onim starim kolicima bez motora koja on sam pokreće rukama gurajući točkove? Pa zatim takvog, sa tim starim kolicima, bez pratioca koji ga gura? Pa zatim takvog, sa starim kolicima, bez pratioca koji ga gura, na Kalemegdanu? Pošto samo ovoj poslednjoj "grupi", koja verovatno više i ne postoji pošto su električna kolica lako dostupna, MOŽDA treba metalni zid pored rampe kao nosač rukohvata za pridržavanje na nagibu (ustvari verovatno ne ni njima, zavisi od nagiba rampe). Koliko je godina prošlo od poslednjeg viđenja takve osobe? Apelujem na sve koji ovo čitaju da napišu poruku ako su nekog takvog videli recimo tokom čitave ove godine. Ja sam prvi za humanost, ali ne ako je ona apsurdno pokriće za nešto drugo i vređa elementarnu logiku.

A postojanje samih rampi u srednjevekovnoj tvrđavi je već druga i malo složenije tema od nadobudnih dizanera i "modernih" upravljača Tvrđave koji svoju promociju skrivaju iza hendikepiranih.

Ti ne možeš da znaš koliko ima invalida, niti kakvo im je materijalno stanje, niti da li neko ima novca ili ne za nabavku električnih kolica. Gomila ljudi ne izadje dugo vremena iz stanova jer nemaju mogućnosti. Mi nismo izgradili humano društvo i okruženje u kojem bi se takvim ljudima pružila podrška. I kada se nabave niskopodni busevi sa rampama-neke pametne vozače mrzi da izadju i pomognu ljudima da se ukrcaju, neće ni rampu da spuste nego produže dalje, pa Beogradska hronika o jednoj takvoj devojci koja je ostala na stanici pravi prilog. Mora se poći od toga da sve mora biti svima dostupno i polako raditi na tome, a ne da je sve nedostupno, ali ćemo na kašičicu i našom dobrom voljom nešto prilagoditi ljudima sa invaliditetom. Ne volim ni onaj izraz-ljudi sa posebnim potrebama, jer nije tačan. Oni imaju iste potrebe kao i svi ostali, ali i prepreke da ih ostvare, jer se većina na njih ne obazire. I za kraj-nisam vidjao ljude u kolicima na Kališu, ali sam ih često vidjao na faksu. I bili su i u električnim kolicima, i u običnim kolicima, pa ih roditelji dovoze, guraju, sede ispred i čekaju dok traju predavanja, ili ispiti. I da ti kažem-velika je to muka za cele porodice..

Samo jedan mali off. U Holandiji, Švedskoj i Danskoj sam viđao baš mnogo ljudi u invalidskim kolicima napolju. Prvo sam pomislio da imaju mnogo invalida, kasnije sam shvatio da ih verovatno ima isto koliko i kod nas, ali im je infrastruktura maksimalno prilagođena. U Srbiji gomila invalida (slabo pokretnih) ne može iz zgrade da izađe, a kamoli da gradskim prevozom dođe do turističkih mesta.

Mi nismo izgradili humano društvo i okruženje u kojem bi se takvim ljudima pružila podrška.
Nismo izgradili jer nemamo para a uz to imamo i 1000 drugih prečih problema.
U stvari, grešim. Beograd je bio među prvima koji je još pre više od 10 godina počeo da inkorporira staze za slepe u skoro sve ulice gde su se radile kompletne rekonstrukcije. Što možda nije bog zna šta u poređenju sa nekim drugim. Ali je opet napredak. A isto važi i za izgradnju rampi, jer sam video stotine primera koji su urađeni u zadnjih 10 godina. Opet, to nije dovoljno. Ali nije baš ni zanemarljivo. Pogotovu imajući u vidu naše okolnosti i mogućnosti.
I kada se nabave niskopodni busevi sa rampama-neke pametne vozače mrzi da izadju i pomognu ljudima da se ukrcaju, neće ni rampu da spuste nego produže dalje, pa Beogradska hronika o jednoj takvoj devojci koja je ostala na stanici pravi prilog.
A jel ti palo na pamet da mediji neće da pričaju o dve hiljade slučajeva gde to nije bio problem nego će da se uvate za dva slučaja kad je bilo? Eto ja jedini put kad sam video invalida kako hoće da uđe u autobus koristeći rampu (pošto je bio potpuno sam), vozač je lepo bio ustao, otišao do vrata, namestio mu, i uveo ga.

Al naravno da to neće biti u novinama. Jer to ne donosi zaradu. I ne urezuje se ljudima u sećanje.
Znaš kakve bih ja sve zaključke mogao da izvučem kad bih se uzdao samo u informacije koje potiču iz medija. Ih...
Ne volim ni onaj izraz-ljudi sa posebnim potrebama, jer nije tačan. Oni imaju iste potrebe kao i svi ostali, ali i prepreke da ih ostvare, jer se većina na njih ne obazire.
Svidelo se to tebi ili ne, to jesu ljudi sa posebnim potrebama. Sve je relativno, pa i ovo. Ako 90% ljudi funkcioniše samostalno, može da koristi sva čula ili da se kreće bez kolica, a 10% njih ne može, onda je tih 10% s posebnim potrebama u odnosu na ovih drugih 90% normalnih. To naravno ne znači da su oni nebitni. Ali u odnosu na prosek, i na većinu, oni imaju posebne potrebe. Koje koštaju novca i vremena. I to se mora uzimati u obzir. Pogotovu u društvima gde su sredstva jako ograničena, kao kod nas.

Elem, pošto vidim da se opet nastavlja ova rasprava iako sam dva puta objasnio da prilaz Pobednika nije neophodan jer već postoji... evo crtež da to i dokaže:

Dakle prilaza ima, sasvim dovoljno. I zato kad god se procenjuje prioritet za izgradnju rampi, polazi se od toga da li 1) uopšte nema nikakve šanse da nešto na točkovima dođe do te željene lokacije... ili 2) postoji put koji možda nije najkraći, ali ipak postoji i nije preveliko cimanje.

I zato ni ne čudi što većina invalida ovde kao prioritet u svojim apelima stavljaju izgradnju rampi na stepenicama svojih ulaza. Dakle njima su problem situacije gde alternative nema. Gde ne mogu preko nečega bez tuđe pomoći. A ovde itekako mogu, i to uz minimum kruženja.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=496374#p496374:1nx8pp59 je napisao(la):
Zuma » 27 Нов 2017 11:38 pm[/url]":1nx8pp59]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=496299#p496299:1nx8pp59 je napisao(la):
Vox91 » 27 Nov 2017 09:11 pm[/url]":1nx8pp59]Zuma, ti, kako ih žalosno nazivaš-siromašni i hendikepirani avanturisti, su naši sugradjani i imaju svako pravo da im bude dostupan svaki metar našeg grada, kao i svima nama ostalima. Diskusija o tome kako ih je malo po tvrdjavi nema nikakvog smisla, jer bi ih sigurno bilo mnogo više kada bi grad bio prilagodjen njihovim potrebama, pa i sama tvrdjava. Zato što se mene tiče, mogu slobodno da naprave stotinu rampi po tvrdjavi kako bi ista bila svima dostupna, jer nikakvo čuvanje nikakve vizure ne može da mi bude preče od toga. Ovo je 21. vek i svi ljudi moraju da imaju jednaka prava na sve.
Trenutno ne pričamo o rampama na Kalemgdanu, nego o nametljivoj metalnoj ogradi i prezentaciji. Kada si poslednji put u gradu video čoveka u onim starim kolicima bez motora koja on sam pokreće rukama gurajući točkove? Pa zatim takvog, sa tim starim kolicima, bez pratioca koji ga gura? Pa zatim takvog, sa starim kolicima, bez pratioca koji ga gura, na Kalemegdanu? Pošto samo ovoj poslednjoj "grupi", koja verovatno više i ne postoji pošto su električna kolica lako dostupna, MOŽDA treba metalni zid pored rampe kao nosač rukohvata za pridržavanje na nagibu (ustvari verovatno ne ni njima, zavisi od nagiba rampe). Koliko je godina prošlo od poslednjeg viđenja takve osobe? Apelujem na sve koji ovo čitaju da napišu poruku ako su nekog takvog videli recimo tokom čitave ove godine. Ja sam prvi za humanost, ali ne ako je ona apsurdno pokriće za nešto drugo i vređa elementarnu logiku.
Скандалозно је твоје елементарно непознавање најелементарнијих прописа помешано са потпуних одстутвом апатије и хуманизма а све као последица фикс идеје о естетици простора.

Moram ponovo da okačim istu sliku:

@direktor je probao da objasni kako ova ograda drži neku zemlju, a i ostali su pominjali nekakve rukohvate i pristup invalida.

Dakle ovaj kortenski zid ne služi ničemu, ne drži nikakvu zemlju, nema rukohvate i sam je sebi svrha.

Potrebna je fotka iz drugog ugla odozdo da bi se vidjelo da ima svrhu

Sa donje strane postoji zid pored česme, o kome ti pričaš. Ne znam zašto toliko braniš baš svaki detalj sa ovog projekta. Ja otvoreno priznajem da izgleda lepo i moderno, i da razumem neke elemente, izbor materijala i generalnu ideju prezentacije. Ali jasno je kao dan, da se preteralo i da postoji niz detalja koji imaju samo estetsku svrhu, što je na ovoj lokaciji neprihvatljivo.

Prvo ne branim svaki detalj projekta vjerovatno si stekao pogresan utisak vec vidim funkcjonalnu namjenu zida pored estetske zbog koje je po tebi napravljen jedino
Zid pored cesme i zid duz rampe su funkcjonalna cjelina jedan bez drugog nemaju smisla
Svrha je da drze zemlju

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=496421#p496421:3066qk63 je napisao(la):
stf » 28 Nov 2017 08:20 am[/url]":3066qk63]
Скандалозно је твоје елементарно непознавање најелементарнијих прописа помешано са потпуних одстутвом апатије и хуманизма а све као последица фикс идеје о естетици простора.
Skandalozna je samo tvoja stalna praksa da ne odgovaraš na argumente u poruci, već napadneš sagovornika, kad god ti se učini da bi odgovor mogao biti težak.

Kalemegdan nije bilo koje uobičajeno mesto da bi krajnje pojednostavljeno shvaćanje "standarda" moglo primenjivati bez razmišljanja o odnosu koristi i štete. Pitao sam prosto za koliko ljudi drastično degradiramo ambijet istorijskog objekta? Bez obzira da li su hendikepirani ili ne. Mani se patetike i lažnog humanizma. Koji opšti princip ti imaš u vidu? Šta ako ljudi kojima bi nešto koristilo ima ekstremno malo, a šteta se odnosi na ekstremno mnogo njih? Gde je granica opravdanosti? Pogotovo u slučaju objekta koji je u najvišem mogućem rangu zaštite i čuvanja, gde je upravo TO najveći prioritet? Ne pričamo o trotoarima i ulazima u stambene zgrade. Koji to "standard" zahteva da se prezentacija muzejskog objekta bitno degradira za skoro sve da bi ga neka vrlo mala grupa, naprimer slabovidi, slepi na boje ili mentalno hendikepirani, mogli bolje doživeti? Šta je sa pravima ogromne većine koja ga zato lošije doživljava? Ponavljam da pričamo samo o zaštićenim objektima. Priča o univerzalnom važenju populistički shvaćenih i uprošćenih "standarda", bez razmišljanja o izuzecima, stvarnim efektima i prioritetima, je više za malu decu.

A što je najgore, sve ovo iz prethodnog pasosa bi imalo nekog smisla samo u slučaju da im se pristup drugačije ne može obezbediti sem debelim crnim kortenskim zidovima kose rampe, uz poprečno profilisane kortenske rešetke promenljive prozračnosti, koje zavise od ugla posmatranja. A naravno da može drugačije, kao što ti vrlo dobro znaš. Hendikepiranima je od svega toga bitan JEDINO rukohvat niz rampu, a on se može montirati na bar sto različitih i sasvim drugačijih načina, DALEKO manje upadljivih od ovog.

Iako je nama to teško znati, ovo više vuče na jedno populističko i, vrlo moguće, čak i politički motivisano podilaženje masi tobožnjom "modernošću" i "vrhunskim standardima". Kič nije umetnost iako može biti na vrhunskom tehničkom nivou, isto kao što zapadna "politička korektnost" naoko ima humanističke motive, a u praksi je pre svega guraju politički motivi, i tako ustvari izobličuju. Ne kažem da je to obavezno tako i u našem slučaju, mogla je biti u pitanju i nečija greška u sasvim iskrenoj želji da sve bude što kvalitnije, ali ovo za Kalemegdan jednostavno nije primereno. On je zbog mnogih istorijskih slojeva i svog značaja isuviše kompleksan i osetljiv da bi ovako primitivno agresivne intervencije u njemu bile bez loših posledica.

Skontali smo zuma da ti se nesvidja i da tvoja mora biti poslednja
Svakog cetvrtka mozes da odes do zavoda kupis neko izdanje njihovo i popricaa sa harhitektom ovog projekta da ti objasni sve nedomice ali ti to naravno neces uraditi
Jer tvoje misljenje je jedino ispravno
Sram ih bilo sto su ista dirali bas je imao neki smek ranije sad cesma ima vodu izgleda ko da je juce napravljena sramota

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=496463#p496463:1s7zh4nc je napisao(la):
direktor » 28 Nov 2017 10:47 am[/url]":1s7zh4nc]Prvo ne branim svaki detalj projekta vjerovatno si stekao pogresan utisak vec vidim funkcjonalnu namjenu zida pored estetske zbog koje je po tebi napravljen jedino
Zid pored cesme i zid duz rampe su funkcjonalna cjelina jedan bez drugog nemaju smisla
Svrha je da drze zemlju
Ne. Zemlju u iole značajnoj meri drži SAMO vrlo kratak deo čitave dužine ograde rampe. Označio sam ga. Sve što viri iz zemlje se moglo odseći jer ne služi ničemu sem što drži rukohvate, a oni su se mogli postaviti i na povremene i tanke stubove. Pa bi ipak imali i kosu rampu, i rukohvate, i beton koji drži zemlju, iako se izvan nje ništa bitno ne bi videlo. Ako su rukohvati uopšte i potrebni, jer maltene svaka druga kosa površina u tvrđavi ima veći nagib od ove rampe.

Pogledajte prilog 1
Pogledajte prilog 2
I plus što je leva ograda čak i u kratkom označenom delu ustvari kompletno nepotrebna, jer drži samo niski i takođe nepotrebni veštački nasip.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=496468#p496468:htgk3af3 je napisao(la):
direktor » 28 Nov 2017 10:59 am[/url]":htgk3af3]Skontali smo zuma da ti se nesvidja i da tvoja mora biti poslednja
Svakog cetvrtka mozes da odes do zavoda kupis neko izdanje njihovo i popricaa sa harhitektom ovog projekta da ti objasni sve nedomice ali ti to naravno neces uraditi
Jer tvoje misljenje je jedino ispravno
Sram ih bilo sto su ista dirali bas je imao neki smek ranije sad cesma ima vodu izgleda ko da je juce napravljena sramota
Želim da nama upravljaju razum i jasni razlozi, ono što se može objasniti, a ne emotivne i populističke gluposti zato što dobro zvuče, ili zato što se nešto slično može videti na zapadu ili istoku, pa se izvan njihovog konteksta i njihovih istorijskih razloga slepo presađuje ovde.

Takođe, ja sam tamo BIO, i ne samo bio nego i slikao iz svakog ugla, pa zato znam kako izgleda svaki deo tog prostora, kao i za sve ostalo o čemu pišem. A mnogi komentarišu iako nisu ni bili.

Meni u celoj ovoj priči najviše smeta što sami ne možemo ništa da popravimo nego čekamo strance i njihov novac (pa i uticaj) da nam sređuju važna mesta kao što su Kalemegdan i Tašmajdan.

Zato su nam nam centralnim mestima u ta dva parka turska česma i spomenik stranom predsedniku, a Velike stepenice nam se raspadaju godinama.

Reko ja bolje da nista nije dirano vujek moze da se zaspe zemljiom i vrati u prvobitno stanje
Da se vrati tacka za kojom zuma zali

Veliki, geometrijski pravilni, i pažljivo u ravne redove ređani blokovi Rimskog zida postavljeni naspram haosa lomljenih ostataka svega i svačega u Turskim zidovima očiglednije od svega drugog Beograđanima mogu da govore o razlici između reda Rimske imperije i srednjeg veka.

Upravo je taj zid najveći novi doprinos tvrđavi. Pa zašto su ga onda SAKRILI iza sasvim nepotrebne ograde, zemljanog nasipa i još jedne ograde, tako da se NE MOŽE videti sa staze iznad česme (sledeća slika)? Iako prve dve prepreke uopšte nisu potrebne, a zadnja bi mogla biti manje uočljiva. Da ljudi izdaleka sličajno ne bi videli da tu ima nešto novo, možda zbog retkosti i mnogo važnije od Turske česme, pa skrenuli i pogledali? Pretpostavljam da će te i to nekako opravdati?

Pogledajte prilog 1

Zumo, verovatno je u pitanju neka zavera svetskih razmera, verovatno opstanak cele ljudske rase na planeti.

Kao što rekoh, pohvalio si 22 posta, za 8 godina na ovom forumu

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=496464#p496464:1heqa5q0 je napisao(la):
Zuma » 28 Нов 2017 10:49 am[/url]":1heqa5q0]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=496421#p496421:1heqa5q0 je napisao(la):
stf » 28 Nov 2017 08:20 am[/url]":1heqa5q0]
Skandalozna je samo tvoja stalna praksa da ne odgovaraš na argumente u poruci, već napadneš sagovornika, kad god ti se učini da bi odgovor mogao biti težak.

Не одговарам на аргументе јер их немаш. То што пишеш трактате и есеје не значи да си паметан и мудар и да имаш аргументе. Интелигентни људи поентирају са просто-проширеном реченицом, неинтелигентнима треба Рат и мир да напишу и опет чабар ...

Ти си исказао неподношљив ниво дискриминације према једној групи људи и за мене си завршио што се тиче "аргументације". Шта ти је аргументација? Да унесрећених инвалидитетом нема довољно да би им се посветила пажња? Је**о те аргумент, то је све што ћу ти рећи. Треба да те је срамота!

Koja je ovo količina licemerja i patetike, to je neprijatno i čitati. Iako mnoge arhitekte kroz projektovanje i svoje ponizno služenje investitoru sasvim rutinski "optimizuju" čitave ljudske živote svaki dan. To valjda nije važno. Ali dobro. Sve razloge si ponovo preskočio, jer niti je neko ugrožen niti je ovakvo uređenje uopšte bilo potrebno. Ne želim da se ponavljam. Ti nastavi da emotivnim izlivima, a ja ću koristiti razum i uvek govoriti tačno onako kako jeste.

20171128_153257.jpg

Cesma i ulaz u prostoriju sa ove strane ciju zadnju stranu cini zid od kortena koji tebi smeta

20171128_153022.jpg

Sa druge strane vidi se drugi ulaz u prostoriju i drugi dio zida koji je po zumi bespotreban

Plus omogucava novo sagledavanje bedema iz raznih perioda koji su bili zatrpani

20171128_153619.jpg

Cemu trpanje stanova i optimizovsnje zivota u temi o kalisu zuma cemu to po propisima sve nove zgrade moraju imati pristup invalidima da bi dobile dozvolu

O kakvom sakrivanju neceg novog bulaznis sa transparentnom ogradom covjece ograda je tu iz bezbjednosnih razloga

Upetljo se pa sad srlja u nedogled

Zuma, covek koji misli da je uvek u pravu zato sto pise najduze postove na forumu.
ljudi nemaju vise snage ni da citaju tvoje postove, a ni snage da se raspravljaju sa tobom jer uvek hoces da imas poslednju rec.

Pa dobro Direktore, da li je zaista toliko teško vizuelizovati prostor o kome se priča i zatim pratiti logiku teksta koji se čita? Moram li uvek da crtam?

Ne znam koliko sam puta rekao da pričamo samo o dodatim delovima IZNAD NIVOA TLA, pošto su SAMO oni vidljivi, i samo oni MOGU da smetaju pogledu. Valjda je očigledno da isto važi i za zidove zgrada, čak i kada su obloženi kortenom pošto se od samih zgrada, tj od njihovih drugih zidova i krova ionako ništa iza njih ne može videti, pa bi bilo suludo da se ja bunim zato što je onaj najdalji i nama nevidljivi zid obložen kortenom. Kakva je to besmislena otpužba? Evo, sada ću bukvalno šarenim bojicama da nacrtam za svakog kome je teško da zamisli o kojim se to delovima ograde ovde priča.

Nivo krova ove prostorije ...

20171128_153257.jpg

je kada se gleda sa druge strane označen nivoom travnjaka. Međutim ove dizajnerske inteligencije su ogradu podigle VIŠE od nivoa travnjaka, tako da se ona uzdiše prilično iznad nivoa krova (ovde travnjaka) i tako ZAKLANJA pogled i na Rimski zid (sa ranije pomenute šetačke staze), i na zgradu česme sa kose rampe.

Čak je daleko viša od visine čoveka. Sve što je iznad nivoa tla ili originalnih objekata tvrđave nema razloga da postoji i treba da bude isečeno. Dakle deo ograde uokviren crvenim je višak, a to je praktično čitav levi deo ograde ...

Pogledajte prilog 1
... sem u ovom najnižem delu gde je i zadnji zid zgrade obložen kortenom. A zasta nisam baš toliko lud da tražim rušenje zadenjeg zida objekta koga pokušavam da sačuvam od nadobudnih modernista.

Pogledajte prilog 3
Kada se taj isti ćošak pogleda sa druge strane, vidimo bez veze nabacanu zemlju da bi se sakrilo da je ograda rampe i tu drastično viša od krova prostorije koju pominješ.

Pogledajte prilog 2
Dakle, plavo je stvarna ivica njenog krova. Žuto je napabacana zemlja, a crveno je deo zida koji ovde viri iznad krova "novog" objekta. Da nema žutog i crvenog, Rimski zid bi se dobro video sa šetačke staze kojom ljudi prolaze. Ovako su ga sakrili, bez veze ili namerno, ne znam.

Pogledajte prilog 4
Sve što je označeno žutim i crvenim nema funkciju i može se ukloniti pošto vizuelno prertpava prostor i odvlači pažnju. Kad je u pitanju dalji zid rampe, samo njen deo levo od čoveka koji stoji zaista drži zemlju, a deo sa desne strane sve manje i manje kako se ide naviše. Ista slika bez linija.

Pogledajte prilog 5

Da li je sada jasno?

Vrh