Pa dobro bre smrtnici, dokle cete da se bavite glupostima? Jel sam sishao medju vas, otvorio vam oci, dao vam vremena da mozgate, a vi opet trabunjate o parketu i slicnim tricarijama? Vidim da mi nema druge nego da posaljem Nibiru, da vam prekratim muke oko tog parketa
)) Kao prvo, cinjenica je da se brisovne dozvole se ne izdaju u roku koji je predvidjen ugovorom, mnogi ih nisu dobili ni posle nekoliko meseci od isplate u celosti, ali cak i da se rok postuje, dobijanje same dozvole nista ne znaci, jer i onaj ko je dobije, pravno gledano time ne resavaja konacno pitanje vlasnistva nad nekretninom, niti se obezbedio od eventualnih pravnih zavrzlama koje se hipoteticki mogu desiti do trenutka knjizenja. Mozda nekome hipoteka od strane Hypo deluje "bezbednije" nego recimo kupovina u sivoj fazi kod sumnjivih malih preduzimaca, ali neki mali rizik definitivno postoji (da ne pominjem opet istragu u Hypo, eventualni stecaj i moguce posledice). A do sigurnosti je dug put, jer knjizenje nece biti u skorijoj buducnosti, plus do tada treba pribaviti upotrebnu dozvolu, sto mozda i ne deluje kao potencijalni problem, ali posle izlazenja iz gabarita i svih drugih prepravki koje su uradjene (ili ce tek biti uradjene), postoji promil sanse da se ona ne odobri ili mozda da bude neko poravnanje, recimo kao u slucaju Pink-ovog studija, sto znaci dodati kesh (kao sto je to tada bilo kod poreza na extra profit, tj. kvadrate), jer to sto bi Jul nekad odobrio nisu htele demokrate (mislim, ne za dz). Ne kapiram odakle dolazi to veliko poverenje u prodavce (b67, hypo, delta) i totalna bezbriznost nekih osoba ovde, ali sumnjam da se pre radi o nerazmisljanju. Zato bih molio personu pod nick-om "Nevenkovic" da ne siri zabludu, tipa "bez brige", jer razlog za brigu ipak postoji, a biti zabrinut za svoj kapital nije nista lose. On covek bukvalista ocigledno ne moze da shvati sustinu problema (iako sam pokusao da ga navedem na logicne zakljucke), nego jos i pametuje o necemu o cemu blage veze nema niti se u medjuvremenu informisao. Slazem se ja da papir u ruci daje neku sigurnost i sigurno bi znacio u slucaju eventualnih komplikacija, ali sam takodje siguran da 99% ljudi ovde ne bi inace kupovalo stan koji je pod bilo kakvom hipotekom, jer kao sto je uobicajeno, kupac angazuje svog advokata (prodavcu je obicno dovoljan advokat agencije), a on onda ukaze na hipoteku, pa se svi lepo razidju. E ovde toga nije bilo, nego su ljudi dolazili u salon sami i onda pazarili bez pitanja i na osnovu lepog osmeha... recimo one mrsave dugokose crnke sa krupnim ocima
))
Ali kad vidim kakve lozane zive u Shabanvilu, tipa "pametni" Nevenkovic ili ova svadjalica Lily, pa jos umisljaju da su neki japiji, pa su kao investitori, pa su neka elita, pa se sve nesto hvale kupovinom, a omalovazavaju druge, pa ih jos i caste prilicno pogrdnim izrazima... strasno! Dodje mi zao sto imam bilo kakve veze sa celom ovom pricom i takvim ljudima. Cast izuzetcima koji su kultuni, otvoreni i realni, kao suncokret67 i jos neki, ali ovo dvoje gore pomenutih su prava bruka za "elitni Belville", pa i za sam forum. Krajnje je vreme da ovi naduvani Kupci malo olade i prestanu sa vredjanjem drugih, koji ce tek kupiti ili samo razmisljaju o kupovini ili ocekuju pad cena ili bilo sta drugo. Ljudi ko sto su stanisa i grado zele da cuju i dobre i lose strane kupovine, sto je sasvim normalno i tome sluze forumi kao beobuild, a ne prepucavanju ko je "elita", a ko nije. Kao upozorenje, nisu nekulturni samo ovo dvoje, imao sam prilike u nekoliko navrata da se licno uverim u prilicno razocaravajucu strukturu stanovnika buduceg Shabanvila, bice tu svega i svacega, mada moram priznati, ima i finih ljudi.
A cinjenica je da je Belvil precenjen u ovom trenutku, mora se priznati. Takodje je cinjenica da prodaja ne ide, a mnogo je i raskinutih ugovora, tako da ce cene verovatno ici dole, sta drugo... cisto sumnjam da su spremni na visegodisnje cekanje. Uvaljivanje kroz razne lutrije i slicne "programe" je takodje moguce. Sto se kvaliteta gradnje tice, kad se sabere i oduzme, recimo da je negde ispod proseka, a evo i zasto: sve unutar stana moze da se promeni uz neka manja ulaganja, ali zidovi, sama zgrada i naselje ne. Imam iskustvo sa svim mogucim vrstama gradnje, a trenutno sam okruzen duplim (sandwitch) zidovima od prirodne cigle (znaci cigla/izolacija/cigla), pa mi je prica o "kvalitetnom" Ytong-a vise nego smesna. Znaci, taj Ytong je verovatno najgori/najjeftiniji materijal za gradnju (ne racunajuci daske, kartone i najlon koje koriste komsije ispod mosta). Gole betonske ploce u starim blokovima su bolje, jer bar imaju cvrstinu. I za pregradne zidove je opet bolji gips (dobar je zvucni izolator), pogotovu kao pun zid. Takodje nisam bas siguran u to koliko je Ytong zdrav, to bi trebalo proveriti, a konkretno za siporex je bila prica da je toksican. Dalje, zgrade su prevelike/prenaseljene za moderne standarde humanog zivljenja, naselje je prenatrpano i zgrade su previse blizu jedna drugoj, 80% stanara ce imati pogled u druge zgrade. Nehumaniji je jedino novi deo 29-og bloka, svi stari blokovi su bolje projektovani. S druge strane, meni vizuelno blok prilicno lepo izgleda, fasade su ciste i svetle, a verovatno ce lepe biti i one male zelene povrsinice. Kao sto rekoh, ono sto se nalazi u stanu nije toliko bitno, jer uvek moze da se zameni za bolje. Secam se price prodavca iz perioda pre Univerzijade, kao "ugradicemo najkvalitetnije bojlere", ja pitam "koje, Bosch, AEG, Siemens, Gorenje?", kaze "ne, Ariston", a ja u smeh znajuci da je Ariston najjeftiniji na buvljaku. Slicno je bilo i za druge "sitnice", al' dobro, nije toliko bitno.
Ajd uzdravlje, vidimo se kod mene na ispovesti, kad vas strefi Nibiru