Anabela":1igsasqf je napisao(la):
Odrasla sam u bloku 23.... arhitekta je svojevremeno dobio nagradu za taj blok....zasluzio je.... neki od tih stanova su zaista prelepi , lepse stanove nisam do sad videla ...ali nazalost... sta vredi da izrenoviras stan ( sto su moji i uradili) , kad ne mozes izrenovirati ulaz u zgradi , kako promeniti liftove koji se raspaduju, zivis u luksuzno izrenoviranom stanu, ali kad koristis lift , moras prstom da drzis magnet na vratima,....komsije koji takodje renoviraju stanove po svom licnom ukusu: menjaju oblik prozora, boje roletni...neki menjaju spoljnu boju zidova
Moguce je da ce i Belville ce biti takav za dvadesetak godina, a kad to vise ne bude... idemo dalje
Liftovi stvarno mogu da budu ruzni i razdrndani, ali ima liftova u 23-em koji izgledaju kao novi. U svakom slucaju, kupac uvek moze dati koju hiljadu EUR vise i kupiti stan na 1. ili 2. spratu, tada mu lift nece ni trebati - problem resen! Ipak su te zgrade stare skoro pola veka, a 100 godina se racuna kao period totalne amortizacije. Koliko ce Belville da se beli - videcemo.
Dobra je ideja da se odrzavanje placa, ako to sve bude uopste funkcionisalo kao sto je zamisljeno. Ovo kazem zato sto ne vidim kako neko (ko? deltina expozitura? kucni savet? ekipa bastovana i cistacica?) misli da natera stanare da placaju odrzavanje? Isti problem postoji sa infostanom, a sudski procesi traju godinama i na kraju obicno nista. Jednog dana stan promeni vlasnika, a stari ode, predmet ostane u sudu i na kraju zastari. Moguca posledica ovoga je zapusten Belville, i to gore nego drugi blokovi, jer je ce ovo odrzavanje biti skupo u odnosu na infostan. Nema para - nema odrzavanja. Video sam pre neku godinu na Zlatiboru u jednoj novo sazidanoj zgradi na ulazu stoji velika molba, kaze "Mole se vlasnici stanova da plate cistacicu, sijalice, zajednicku struju i sl, jer su bili spremni da skupo plate stanove, a sad izbegavaju ove sitne troskove. Sramota!", u potpisu predsednik kucnog saveta. Znaci u toj zgradi, u to vreme, ljudi su placali novogradnju preko 2kEUR/m2, a posle se jajare za neku sicu i covek im ne moze nista sem da ih tako sramoti na ulazu i racuna na njihovu savest. Zivo me zanima sta ce biti sa Belville-om i kad ce da krene odrzavanje. Ako i krene, bice delimicno, jer kad se skupe pare od postojecih vlasnika (ako budu hteli da plate), nece biti ni 1/3 ocekivane sume, znaci umesto 3 travnjaka odrzavace se samo jedan
Pa onda drugi kad se skupe pare za njega i sve tako. Ko zna, mozda se Anabela vrne kod svojih u lepo sredjeni 23. blok
Podno grejanje ima prvu prednost da je temperatura mnogo uniformnija u celoj prostoriji nego sa radijatorom. To vazi ako se gleda horizontalno, a takodje i vertikalno. Druga prednost je prostor, jer kod vecih stanova na radijatore i cevi sigurno ode 1m2, a mozda i vise. Trece, rebra radijatora su uvek puna prasine i tesko ih je cistiti. S druge strane, znam da parket koji je suv i star i dve decenije, mozew dodatno da se rasusi i skupi) ako mu se poturi podno grejanje, znaci raditi samo u varijanti sa laminatom. Sto se tice bakterija, treba proveriti. Ja samo znam da bakterijama ne pogoduje suva sredina, a izbacivanjem tepiha bice izbaceno i 99% bakterija (i grinja). Iskreno, malo mi je sumnjiva pretpostavka da se bakterije dizu na 80cm visine da bi pobegle od toplog poda, mislim nemaju krila LOL, ali mozda je moguce. One u principu zive u vlaznim sredinama (usta, nos, itd), tako da suv vazduh moze samo da im smeta. U svakom slucaju imam samo pohvale za podno grejanje, jer sam imao prilike da se licno uverim kako to radi i izgleda, mada ja licno ne volim kad su mi noge tople, nekako vise volim malo da osetim hladnocu kad je vec zima.