jovanovm":3n809dic je napisao(la):
(ciscenje stepenista i ulaza, odrzavanje lifta, zamena sijalica i ciscenje oko zgrade)placa preko Infostana.
Ja ne znam šta vi plaćate, ali u mojoj zgradi je ovo stavka u infostanu, i stvarno dolazi žena da čisti stepenice i ulaz jednom nedeljno. Takođe preko infostana imamo i osiguranje protiv krađe/požara/prirodnih nepogoda.
Grad valjda ima Javno stambeno preduzece(tako nesto?) koje se bavi odrzavanjem zgrada, ali to odrzavanje nije obavezno da ide preko njih. I ne treba. Zgrada sama treba da odluci kod koga ce potrositi svoj novac, jer mozda ja mislim da ce bolji posao ciscenja zgrade raditi zena koju znam ili da ce liftove bolje popravljati neki privatnik.
Troskovi za to odrzavanje preko tog gradskog preduzeca ide preko Infostana. Ja se zalazem da se dozvoli mogucnost Skupstini stanara da sama nadje ko ce joj odrzavati ulaz, da posalje Infostanu cenu koju on treba da naplacuje, da Infostan kad to naplati i uzme sebi neku proviziju, prosledi te pare na racun Skupstine stanara, otvoren namenski za tu svrhu u nekoj banci. Ako ne uspe da naplati od nekog, da to lice sudski goni kao sto to sad rade ili bi trebalo. Infostan je podsetimo samo preduzece za naplatu.
Inace moju zgradu je radila vojska, i mi imamo neko odrzavanje koje placamo 400+ dinara nekoj vojnoj firmi(slicno kao ovo gradskoj samo pri vojsci). To odrzavanje bi trebale da budu popravke u zgradi i popravke lifta, ali se prakticno svodi samo na ovo drugo. Kako 25-30% po mojim saznanjima to ne placa oni to koriste kao izgovor i ne dolaze bas odmah kad se pokvari lift, a i tad ga samo pokrenu ne udubljujuci se zasto je stao. Cistacicu placamo(200 dinara) posebno i to je cak mislim i cesci nacin ciscenja u Beogradu, bar po onom sto vidim.
Posto je proslom blagajniku puko film, on je hteo da se i nasa zgrada prebaci na to gradsko preduzece kako bi sve to islo preko Infostana, ali su oni trazili nesto oko 1500 eura za remont lifta pre nego sto preuzmu zgradu. Ispastala bi ta zena koja nam cisti i to radi zaista korektno(jednom nedeljom pocisti, a jednom pere stepenice i ulaz), ali u svakom slucaju on nije mogao da skupi tih 1500 eura i nista od toga.
Sto se tice osiguranja, imam i ja to, ali to nije na nivou zgrade nego stana. To jest u racunu za Infostan povremno dobijes uplatnicu od neke osiguravajuce kuce( bilo i privatnih), prvom uplatom se smatra da si potpisao ugovor i onda ti to naplacuju preko Infostana. Osnovna premija je cini mi se 1din/m2.
Znaci ako mogu privatne osiguravajuce kuce da naplacuju svoje usluge preko Infostana zasto to ne bi mogle i privatne firme ili preduzetnici koji se bave odrzavanjem liftova, ciscenjem,.. ?