Sister":372v6i8s je napisao(la):
Sve što si napisao ili napisala je potpuno subjektivno, onako kako ti to gledaš sa strane. Sve vreme pokušavam samo to da objasnim ljudima koji daju svoje komentare na ovo naselje, a ne žive u njemu. IZGLED VARA. Ako vredi u ime istine, onoga što jeste stvarno, da ponovim. Nije preveliki broj ljudi, živela sam u bloku 24., nedaleko odavde, zgrade od 5 spratova......nedaj Bože!
Sve sto ti pises, kao neko ko je spucao skoro 2k EUR po kvadratu u taj projekat gde se zgrade zovu po biljkama, je objektivno? Srbija je zemlja gde je 25% ljudi nezaposleno, gde makroekonomski tonemo svaki dan sve vise, pa cenim da 2000 evra po kvadratu, koliko su neki placali, ne treba davati osim za pravi luksuz.
E, vidis, ti si platila lepe pare za nesto sto bi se na zapadu zvalo Public Housing (socijalno stanovanje, the Projects), npr:
http://en.wikipedia.org/wiki/File:Vesou ... tmarin.jpg
Za malo vece pare sada moze da se kupi ovako nesto:
http://www.bgnekretnine.net/moree.php?ID=98537/dedinje-baje-pivljanina - 120 kvm + terasa za 289000 EUR (sa PDVom). Evo opisa:
Po strukturi četvorosoban sa tri kupatila, saunom...
sa najvećim stepenom energetske efikasnosti Krovni prekrivač sa garancijom od 40 godina.
Fasada je u pikovanom kamenu, prirodnom kamenu-granitu i kulirplastu.
aluminijumske roletne sa pogonom na elektro motor kojima se upravlja SMART HOME sistemom (putem univerzalnog daljinskog upravljača ili putem SMS-a sa bilo koje tačke na planeti).
SMART HOME sistem ujedno kontroliše LG centralni sistem hlađenja sa mogućnošću podešavanja različite temperature u svakoj prostoriji stana posebno, kao i grejanje koje je etažno na gas, sa gasnim kotlovima "JUNKERS" sa pripremom tople vode za domaćinstvo. Svaki stan poseduje centralni usisivač.
Ulaz u objekat i garažu sa automatskim senzorima za otapanje leda i snega, sa specijalnim podom u garažama sa garancijom od 25 godina (ne upija fleke od ulja i goriva).
U zgradu ugrađen bešumni lift "SCHINDLER", digitalni video-interfon u boji, video nadzor ulaza u zgradu i kompletne garaže.
Osvetljenje stepeništa u zgradama kao i u garažama se aktivira senzorom pokreta. Objekat je izgrađen na placu oplemenjenim zelenilom i sa preko 200 različitih vrsta biljaka, sa specijalnim sistemom navodnjavanja i LED rasvete koji se upravljaju I programiraju elektronski.Uknjižen.
E to vredi 2000 i kusur evra. To u cemu ti zivis je housing project koji vredi koliko i svaki drugi blok za socijalu, samo prodat naivcima za velike pare. Osim ako nema i ti u stanu i zgradi sve ono gore pobrojano?
Ne samo da sam se osećala kao sardina, nego su i posadili drveće koje je zahvaljujući peskovitom tlu naraslo i začepilo strujanje vazduha. U svakom ulazu samo 18 stanova, na svakom spratu po tri. Izolacija takva da bukvalno čuješ svaku raspravu i svaku aktivnost komšijsku, moraš da se trudiš da ne čuješ.
A ja bio u Belvilu sto kod prijatelja koji su kupili stan, sto kod prijatelja koji su iznajmili jedan - u oba slucaja sam cuo horor price o vertikalnoj izolaciji, narocito o intimnoj komunikaciji izmedju WCa. Ako komsija ima dijareju, u Belvilu ces to znati.
Belvil je na mene, a od decembra 2009. sam ovde (vljda), ostavio potpuno drugačiji utisak. Sve suprotno. Belvil je veoma, veoma prostran. Još jednom da ponovim, veoma prostran. Odiše prostorom. Opet da ponovim o izolaciji: pre nekoliko dana komšiji se rodilo dete. Ne bih ni znala da mi sam nije rekao, a i to što sam ga uopšte srela u ulazu je tad i ko zna kad.
Pa objasni mi kakav je moj kvalitet života?
Za pare koje si dala - ocajan. Za te pare u Srbiji danas treba da dobijes naselje tipa Lipov gaj u Novom Sadu - kuce u nizu, rampa, dvoriste, odrzavanje, intima, bazen.. Samo u Beogradu.
To sto ti nisi cula komsijino dete je zanimljivo - imas Jedro tu odmah, proveri sluh, jer druge tvoje komsije pricaju o WC komunikacijama.
Volim kada ljudi iznesu i primer koji smatraju pozitivnim. West???? Da li si ti video uživo to naselje? Da li si pažljivo pogledao planove stanova? Ukinuti hodnik, pa iz jedne sobe ulaz u drugu? Davno sam to pogledala i videla tako nešto. I potpuno isti doživljaj kao kod bloka 24. Stisnuto što se više moglo, svaki centimetar bitan. O poziciji samog bloka....zaboga, železnička pruga. I to je za tebe elitno naselje. Da sada kupujem, ne bih tu kupila.
Apsolutno, West je precenjen, ali je daleko ispred Belvila po kvalitetu. Imas li ti geotermalni sistem u zgradi, imas li centralnu ventilaciju? Ne, ti zivis u housing project-u. Mogla si pametnije da investiras u Ivana Ribara kad si vec htela Projects..
West 65 ima ogromne mane - svi stanovi su jednostrani jer je tako projektovano, strukture stanova su ocajne, stanovi su precenjeni do zla boga, pa opet - neko ko ima para nece razmisljati ni sekund izmedju Westa i Belvila. Belvil kupuju ljudi koji kupuju i Ivana Ribara, West 65 je ipak namenjen malo visim drustvenim slojevima. Tako je kako je. U ovom trenutku je West 65 pojam kvaliteta iako uopste nije kvalitetan po zapadnim standardima. Onaj stan u Baje Pivljanina jeste - to vredi 2000+ eur.. West 65 ne vredi, a Belvil vredi koliko i Ivana Ribara.
Belvil je na lep način udaljen, ne dodiruje se ni ja jedni naseljem. Omeđen je ulicama. Mislim da je to dovoljno izloacije. Ne može nam nići iznenada neka nova zgrada ili naselje. Ja jednostavno ne razumem vašu argumenatciju.
Aha, nema ogroman trzni centar odmah pored u koji se svaki vikend sjati Cacak, Kragujevac i pola grada? Ne moze svaki ludak da udje u naselje jer postoji rampa? Prepun je zelenih povrsina i prilagodjen coveku koji je platio 2000 evra po kvm? Betonjara najobicnija, i to klizava.. Znam da sam se pre 2 godine zamalo polomio iduci sa zurke u istom.
Iako svi ljudi ovde nisu najsrećniji što plaćaju održavanje bloka, iz raznih razloga, ipak imaju dovoljno kulture u sebi da ga plaćaju. Tako da održavanje funkcioniše ok.
Aha, sve to radi prvih par godina, i radilo bi i duze da imas 10 komsija, ali posto imas 120 - mnogi ce prestati da bacaju pare u bure bez dna koje ce samo gubiti na vrednosti. I dobicemo jos jedan blok sa spricevima po stepenicama.
Čini mi se da ti jednostavno ne možeš da prihvatiš da su visoke zgrade, koje smo mi nekada pogrdno nazivali i bežali od toga u neke lepe, male zgradice, poželjne za stanovanje, da su i poželjnije od manjih, ako su ispunjeni još neki uslovi a kojise tiču održavanja i kulture stanovanja. Mislim da naši ljudi to još nisu shvatili.
Ovde je zaista ok.
Visoke zgrade jesu pozeljne ako su ultra moderne i ako ih okruzuju sadrzaji i prostor vredan uzivanja, a ne trzni centar i beton.
Ti zivis u ovome:
http://en.wikipedia.org/wiki/Public_housing