Sto se tice PP centrale vi ne možete da zabranite ulaz FF da održava PP centralu. A kako su oni ušli to već ne znam. bez obzira što FF održava PP centralu za neke ulaze vi možete sami da održavate istu za svoje ulaze niko vas ne tera da se oslanjate na održavanje FF. FF ne održava ostatak PP sistema kod vas a to su optički dimni javljači, ručni javljači, automatska protivpožarna vrata (svaki sprat ih ima), protivdimne prozore i sl.
Ne plaćaju ostali stanari (drugi ulazi) vama održavanje PP jer održavanje same PP centrale bez ostali delova gore nabrojanih ne postoji i u izveštaju mora da stoji da je sve pregledano i u ispravnom i funkcionalnom stanju stanju. ne znam šta vi zamljišate pod održavanje PP centrale? to može biti samo zamena aku baterija na 5-6 godina i same elektronike u istoj u slučaju nekog kvara ali to je bas retko kod ovih uređaja.
Ja sam već davno govorio da je greška što su ulazi iz garaže bez kontrole i bez video nadzora !!! Kakva je svrha kontrole pristupa na ulazima i video nadzora kad svako može kroz garaže da ulazi kako hoće ali danas svako ima pravo da se zove projektantom i investitorom :bash: . Veoma lako je ugraditi kontrolu pristupa u ista ta vrata (elektromagnetna brava koja vrata drži zatvorena samo dok ima struje i u slučaju požara PP centrala gasi dovod struje za ista i vrata su otvorena i omogućavaju bekstvo).
Mislim da se razumemo, pa da dodam,
Ovde postoje dva problema to je pitanje vlasnistva nad prostorijom i pitaqnje raspalaganja centralom. Pitanje vlasnistva je jasno, da li je i pod kojim uslovima moguce uci u prostoriju da bi se doslo do pokretne imovine unutra to je pitanje za sud a ne za mene.
Sto se ostatatka sistema pp dojave tice, ona se deli na dva dela, zajednicki i deo unutar skupstine stanara iliti u zgradi. Zajednicki deo se nalazi u garazi plus sama cetrala dok deo u samoj zgradi vise nije sporan, o tome se brine zgrada.
Inace, do 1.aprila ove godine (da ne ulazimo u detalje) citavo naselje je odrzavalo sve, dakle ja sam kao stanar placao odrzavanje svih 630 hidranata ili 1048 panik svetala ili 52 lifta. Dakle, komsije iz susednog ulaza su odrzavali i moje javljace na spratu.
Upravo zato smo i napravili Sporazum, u njemu smo opredelili delove PP sitema koji pripadaju zgradi a ostatak je zajednicki. Svi elementi su pobrojani i nacin njihovog odrzavanja je opisan, a skupljanje novca, kontrola i nadzor su jasno definisani.
Kod FF nista od ovog ne postoji. U Krovnom ugovoru ne postoji ni jedna jedina odredinica koja definise kolicinu, ili povrsinu ili poblize odredjuje stvar koji je predmet odrzavanja.
Dakle, broj liftova? 0, Hidranata? 0, PP centrala? 0 i tako dalje.
I to su neki predsednici potpisali. Neverovatno.