Nisam siguran da je ovde u pitanju kvar lifta, već tip algoritma koji lift koristi. Obe varijante imaju svojih prednosti i mana.
Kada se spušta samo bliži lift, ukoliko ga neko "zakuca" (komšija koji se doseljava ili iznosi brdo stvari posle nekog većeg šopinga, spremačica koja ga pere, klinci iz zezanja i sl.), onaj dalji se neće mrdnuti. Ja sam imao nekoliko puta priliku da doživim baš takve situacije, a složićemo se da je najgora varijanta da lift uopšte ne dođe, nego da se malo duže pričeka.
Logika da se pritiskom na samo jedan taster pozivaju oba lifta istovremeno je u principu opravdana jer najčešće u bilo kojoj zgradi sa 2+ liftova svi po default-u pozivaju sve što mogu (a neretko pritiskaju i oba smera), pa uleću u onaj koji pre stigne ne razmišljajući mnogo da li je krenuo gore ili dole (i ovo sam doživeo nebrojano puta, da me neko po ulasku pita jel sam krenuo gore ili dole - nevezano za naselje, u soliterima u blokovima, poslovnim zgradama itd.). Samo u prizemlju postoji indikator koji pokazuje gde se lift trenutno nalazi, ja bi sigurno po izlasku iz stana svaki put pozivao oba lifta da se to ne radi u jednom koraku.
Takođe, kada se recimo oba lifta istovremeno spuste u prizemlje, drugi je uvek odma dostupan nekome ko ulazi, dok je prvi u tom trenutku krenuo gore i brže će stići nekome ko izlazi iz zgrade. Algoritam je skroz korektan kada su ravnomerno raspoređene potrebe za ulazom i izlazom iz zgrade, mana je što kada se ravnoteža poremeti, onda je i vreme odziva nešto duže.
@soliterkosoliterko, pitanje je kome šta više odgovara, možda se baš u tvom ulazu neko bunio na prethodnu varijantu, pa su promenili algoritam, predlažem da pošalješ pitanje/zahtev na
mojbelville@gmail.com, pisanim putem je mnogo bolje nego usmenim preko domaćina. Ovako ostvariš direktan kontakt sa menadžmentom naselja.
@grado, nije problem u kritikovanju, nego u patološkom provociranju. Šta god pričao ti i nekolicina, ne možete pobiti činjenicu da se "normalnim ljudima" koji svrate da se informišu o Belvillu i sve ovo čitaju, nameće pitanje zašto pojedinci (veliki dušebrižnici naselja u kojem inače ne žive, a nemaju ni nameru da žive, jer ukoliko je imaju onda je tek to paradoks) imaju potrebu da pišu peškire od postova koji najčešće skreću temu i unose nekonstruktivne rasprave, a naselje ih navodno uopšte ni ne zanima. To su oni isti mali ljudi koji kada sunarodnik Novak postane prvi teniser sveta komentarišu, "jbg, ali ne plaća porez u Srbiji". Necivilizovan smo narod još uvek, ali treba nam dati šansu. Šta bi sada radili svi takvi da uopšte nije ni izgrađeno naselje, samo pretpostavljam da bi imali velike dileme o smislu svog postojanja. Ne postoji i nikada neće postojati savršeno naselje, ali treba mu težiti.